Ako zvládnuť režim stravovania a pohybu v bežnom živote
Chcem sa spýtať vás - normálnych žien - nie fitnesiek a influenceriek. Ako, prosím vás, zvládate dodržovať režim silového tréningu 3x do týždňa s kardiom, do toho piť 40 ml vody na kg hmotnosti, do toho trackovať kalórie a dodržovať 1,5-2 g bielkovín na kg hmotnosti?? Lebo ja mám 44 rokov s atakmi perimenopauzy. Silovo cvičím a potrebujem aj čosi schudnúť. Ale poviem pravdu, že už to niekedy nedávam - nielen fyzicky, ale tiež mentálne. Okrem full time práce, 2 deti a manžela chodím ako dobitá z toho cvičenia, naliata tou vodou a nemám šancu zjesť 160g bielkovín, ktoré vypočítala trénerka. Som z toho nonstop zapečená, každé ráno plačem na záchode lebo zo seba musím dostať doslova kamene. Áno, užívam aj vlákninu, ale tu zase treba hojne zapíjať. Sm už na nervy lebo chcem žiť zdravo, ale toto ma už úplne pohlcuje a zabíja.. a to ani nehovorím, že je to náročné aj finančne. Dnes to už na mňa opäť doľahlo (prvý deň menzesu) a mám chuť sa na všetko vykašľať. 😥😥😥😥
Hlavne, zbytočne to hrotíš a kto to hrotí vždy rýchlo skončí.
Lepšie priemerne až podpriemerne na tom makať a stabilne až do smrti (mimochodom, to je optimálny stav).
Alebo to robiť nadpriemerne až vynikajúco a seknúť s tým po roku-dvoch lebo sa toho doslova obžerieš naveky amen.
a furt si ideš svoje. akým zázračným myšlienkovým pochodom si prišla na to že pri váhe 80 kg musíš prijať 160 g bielkovín. to sú 2 g na kilo - ty nie si vrcholový športovec a bodybuilder 😒 detto 2 šálky vlákniny…
divné to je celé…
@biba_18 A ten objem vody k tomu. To musi byt zaberak na oblicky a myslenie len na to, kde najdem najblizsie wecko.
Hlavne, zbytočne to hrotíš a kto to hrotí vždy rýchlo skončí.
Lepšie priemerne až podpriemerne na tom makať a stabilne až do smrti (mimochodom, to je optimálny stav).
Alebo to robiť nadpriemerne až vynikajúco a seknúť s tým po roku-dvoch lebo sa toho doslova obžerieš naveky amen.
@anonym_1c3cde detto cvičenie. cvičiť 4x a viac týždenne je strašne veľa, a čím bude staršia tým to bude obtiažnejšie… 😒 cvičím celý život ale takýto model by som určite dlhodobo nezvládla…
Čítam teraz celú diskusiu, 15 kg si už schudla, na základe nejakej aktivity a snahy, takže progres nastal. Kde vidíš potom hlavný problém? V defekácii, únave, nedostatku času?
@anonym_autor no tak ale bez toho to nepôjde. Keď začneš vážiť, oči vypleštíš, čo si si myslela a čo je realita. Čísla jednoducho nepustia. My máme malú digitálnu váhu na kuchynskej linke a muž keď robí šalát, seba krája do misy, mne dá všetky ingrediencie do inej misy a ja pred krájaním odvážim a zapisujem. Akože 2 minúty roboty. Aspoň to skús aby si bola v obraze
@anonym_524fcd ale veď ja vážim a trackujem aj teraz.. len je to náročné.. no
a furt si ideš svoje. akým zázračným myšlienkovým pochodom si prišla na to že pri váhe 80 kg musíš prijať 160 g bielkovín. to sú 2 g na kilo - ty nie si vrcholový športovec a bodybuilder 😒 detto 2 šálky vlákniny…
divné to je celé…
@biba_18 ale veď to som si ja nevymyslela.. trénerka, prakticky lekár a aj lekárka z ambulancie životného štýlu sa, nezávisle na sebe, v tých číslach zhodli. Pri chudnutí a silovom tréningu by som mala byt na týchto číslach - inak vraj síce bude chudnúť, ale silový tréning nemá význam..
@anonym_524fcd ale veď ja vážim a trackujem aj teraz.. len je to náročné.. no
@anonym_autor Ja ta obdivujem, sama sa snažím schudnúť. 15kg je krása schudnúť ALE! V prvom rade sa máš citit lepšie! Kondíciou, vzhľadovo. To traevenie nie je absolutne v poriadku. Veď skončíš s hemoroidmi ak nie horšie. A očividne z toho už nemáš radosť, ale starosť. Podľa mna zmen trénerku- predsalen možno aj iny pohľad ti pomôže. Hlavne by som si hľadala ženu trénerku čo ma deti, takze buď vedieť poradit do reálneho života.
Čítam teraz celú diskusiu, 15 kg si už schudla, na základe nejakej aktivity a snahy, takže progres nastal. Kde vidíš potom hlavný problém? V defekácii, únave, nedostatku času?
@jamimo presne to, čo si vymenoval. Potrebujem fungovať cez deň a myslieť aj na iné veci ako su kalórie, pitný režim, makrá. Potrebujem robiť, mám firmu, kde sú odo mňa závislí ďalší ľudia. Ale ja už som momentálne v štádiu, že si plánujem stretnutia s obchodnými partnermi podľa toho, či v daný deň mám alebo nemám tréning. Lebo po tréningu už sa nemôžem stretnúť s nikým taká spotená a roztecena.. a nemám čas sa vo fitku potom ešte hodinu dávať do poriadku (sprcha, vlasy, makeup).. je to na porazenie. No a ďalšia vec sú, pochopiteľne, financie..
@jamimo presne to, čo si vymenoval. Potrebujem fungovať cez deň a myslieť aj na iné veci ako su kalórie, pitný režim, makrá. Potrebujem robiť, mám firmu, kde sú odo mňa závislí ďalší ľudia. Ale ja už som momentálne v štádiu, že si plánujem stretnutia s obchodnými partnermi podľa toho, či v daný deň mám alebo nemám tréning. Lebo po tréningu už sa nemôžem stretnúť s nikým taká spotená a roztecena.. a nemám čas sa vo fitku potom ešte hodinu dávať do poriadku (sprcha, vlasy, makeup).. je to na porazenie. No a ďalšia vec sú, pochopiteľne, financie..
@anonym_autor tak ved sa skludni! Fitko staci 2x tyzdenne, cvic bez trenerky a usetris. A dokazes akceptovat to, ze tolko bielkovin naozaj netreba? Ty nie si vrcholovy vzpierac. Co keby si sa sustredila iba na par cielov - dodrzat kcal, cvicit silovo 2x do tyzdna a znizit prijem bielkovin. To by sa nedalo? Inak, citala som, ze privrla vlakniny vie tiez cloveka zapchat. Kasli na rady trenerky a lekarky - evidentne ti to nerobi dobre. Ak by ti predpisali penicilin a ty sa vyhadzes, budes ho jest dalej?
To vážne dávaš také prachy na kraviny, trénerky, nápoje a neviem čo čo je len čistý biznis pre druhých, normálne stačí pri tom jesť, nerobiť žiadne experimenty, nebrať žiadne sprostosti, jednoducho piť, všetko jesť v normálnych porciách, cvičiť ti stačí absolútne doma zadarenko, raz za čas plaváreň, sem tam pešo kroky, a všetko pôjde, toto keď robim schudnem hneď, ja som ten typ čo sa nedá nahovoriť na kraviny ako jedálničky a doplnky, všetko je v hlave, na mne by sa teda veľa ľudí neuživilo 🤣🤣🤣
@anonym_autor a este k tomu zapekaniu. Naozaj je kazdy clovek iny a na kazdeho moze potravina posobit inak.
Dam ti priklad. Mne na zapchu vzdy spolahlivo zaberal mak. Ak som sa potrebovala precistit tak kusok makovnika to vyriesil. A ked prisla rec v praci o traveni a kolegyna ze ju casto zapeka tak hned som jej poradila mak. A ona uplne zdesena, ze mak vobec nemoze ani ako posyp lebo okamzite ju zapecie a na velku nejde aj tyzden. Kazde telo reaguje inak.
@anonym_autor ja som sa len nedavno začala viac hýbať, ale som veľmi unavená. Silový tréning nerobím, skôr kardio. Stravu sa mi nepodarilo zmeniť zatiaľ, chutí mi čerstvé pečivo aj sladké.
Dievčatá, trénerka ma dlhoročne skúsenosti, žiadna rychlokvaska. Už som schudla 15 kg za osem mesiacov. A fakt je, že pri silovom tréningu proste tie bielkoviny treba. Ale ja to proste nemôžem. Nedávam to množstvo, mám hrozný stres z toho ranného vyprázdňovania. Lebo v rannom zhone si musím dať glycerinovy cipok, potom čakať kým zaberie.. potom makám na wc.. Au. Chcem byt zdravá a fit, ale proste to nedokážem tak skĺbiť, stojí ma to strašne veľa energie. Do toho dvoch pubertakov a rodičov v seniorskom veku.. čistý blázinec. Neviem čo s tým. Chcem byt aj pekná pre manžela a to už je aj na koňa dosť.
@anonym_autor A čo tak dať si večer Guttalax, alebo Espumisan? To všetko robíš kvôli manželovi? Teda zato, aby si sa mu páčila? Ako vyzerá on?
Žiť zdravým životným štýlom je veľmi dlhá - často celoživotná! - cesta.
Je*al by som aj taký zdravý životný štýl, ktorý by mi spôsoboval metabolické problémy a stavy pred psychickým zrútením.
Schudla som 25 kg ked som pracovala - este bez deti, chodila som na skupinovky, silovy trening, ziadne tazke vahy, kaloricke tabulky som si nastavila sama. Vychadzalo to cca 1,5gr bielkovin na kg hmotnosti. Potom som mala deti a schudla pocas materskej, tam uz som ani nechodila cvicit von, len Balance TV, jednorucky do 8 kg. Tiez kaloricke tabulky cca 1,5gr bielkovin na kg hmotnosti. Vychadzalo mi to okolo tych 1800 kcal pri cca 80 kg, ked som mala tazsi trening prihodila som si tam 200kcal. Doma som si chystala na co som mala chut a vazila a krabickovala. Takze ma to stalo asi 10€ mesacne balance tv a predplatne kalorickych tabuliek na rok. Hento co ty popisujes je zderstvo a vyser sa na to
@anonym_autor A čo tak dať si večer Guttalax, alebo Espumisan? To všetko robíš kvôli manželovi? Teda zato, aby si sa mu páčila? Ako vyzerá on?
@loliki nerobím to len kvôli manželovi - ale je zo jedna z motivácii. Môj muž vyzerá normálne, on je v tomto veľmi racionálny.
Prakticky lekar ti pri nabehu na dnu odporucal vysoke davky bielkovin? To sa mi akosi nechce verit.
prosim ta.. ved skus na mesiac - dva jest 120g bielkovin a fitko 2x tyzdenne, potom chod na meranie, ci ti odisli svaly alebo nie.. lebo podla mna budes uplne ok
Prakticky lekar ti pri nabehu na dnu odporucal vysoke davky bielkovin? To sa mi akosi nechce verit.
@anonym_7fcdc1 nie, odbery na kyselinu močovú mi vyšli u internistu.. to je presne to, že lekár človeka nevníma ako celok - každý si lieči to svoje. Ta lekárka zdravého životnému štýlu mi povedala, že 470 kyselina močová nie je až taká vysoká, že ona by tie bielkoviny dodržala.. a vraj ak mám po nich zápchu tak mám viac piť, dávať 2x denne Psyllium a viac sa hýbať.. viac sa hýbať 😂😂😂 hovorím jej, že 4x týždenne som vo fitku.. no a ona, že mám ešte skúsiť aj behať po večeroch. Vraj pohyb ešte nikomu neuškodil a ona behá každý deň.. 😂😂😂
@anonym_7fcdc1 nie, odbery na kyselinu močovú mi vyšli u internistu.. to je presne to, že lekár človeka nevníma ako celok - každý si lieči to svoje. Ta lekárka zdravého životnému štýlu mi povedala, že 470 kyselina močová nie je až taká vysoká, že ona by tie bielkoviny dodržala.. a vraj ak mám po nich zápchu tak mám viac piť, dávať 2x denne Psyllium a viac sa hýbať.. viac sa hýbať 😂😂😂 hovorím jej, že 4x týždenne som vo fitku.. no a ona, že mám ešte skúsiť aj behať po večeroch. Vraj pohyb ešte nikomu neuškodil a ona behá každý deň.. 😂😂😂
@anonym_autor no neviem keby si mala takú skvelu trénerku, a všetky tie kraviny na čo dávaš peniaze okolo, už by si mala vyzerať ako podvyzivená, čiže tých 80 kíl je mega a teda niečo robíš veľmi zle
@anonym_autor 😯2x denne psylium 🫣Ty si znicis zdravie, fyzické aj psychické, a ešte za to zaplatíš kopu peňazí rôznym pseudoodborníkom, ktorí zarábajú na takých ako si ty. Podľa tvojich reakcií s tým nemienis prestať, hoci ti tu kočky napísali ozaj dobre rady. Ja by som chcela vedieť, ako pri tomto strese, ktorý si si nechala naordinovat, zvládaš byť milá a príjemná k svojmu okoliu. V túžbe po dokonalosti smerujes k sebadestrukcii.
@citronove_koliesko áno, presne toto som hovorila aj jej, aj môjmu lekárovi. Ale nedá sa svietiť - bielkoviny treba. Bola som aj v ordinácii zdravého životného štýlu, zaplatila dom 250€ za vstupné vyšetrenie a testy. A opäť to iste - pri silovom tréningu treba bielkoviny, nepohneme sa. 160g bielkovín je pri mojej váhe absolútny must, lenže ja zjem tak max. 120g a som zapečená. Denne musím vypiť pri mojich 80 kg 3200 ml vody plus musím vypiť dve šálky vláknina a k tomu ešte extra ďalších 0,6 litra vody. Pomaly už nič iné nerobím len trackujem vodu, bielkoviny, vlákninu, chodím cikat a ráno sa modlim aby som sa aspoň trochu vyprázdnila. 😥😥😥 fitko, 4x do týždňa stojí mesačne 160€, tréningový plán na mesiac 100€, tréning raz do týždňa s trénerkou je 50€ jeden, krát 4 týždne - ďalších 200€ mesačne. Potraviny už ani nepočítam.. všetko je to len biznis..
@anonym_autor 160gr bielkovin je pre chlapa co buduje svaly.
Chudak tvoje oblicky.
Pises ze je to biznis a aj tak to cele platis.
Mala si si dat urobit jedalnicek chodit cvicit kruhace s kamoskami a vybehnut do lesa na bike ako kardio.
@anonym_autor vie lekar kolko bielkovin prijimas? Fakt ti tato trenerka stoji za znicene zdravie?
@natalka13 veru to bude trénerka za všetky drobné, a celá rada, že nájde blbca čo jej za toto platí a navyše zdravie si total ničí
Dievčatá, trénerka ma dlhoročne skúsenosti, žiadna rychlokvaska. Už som schudla 15 kg za osem mesiacov. A fakt je, že pri silovom tréningu proste tie bielkoviny treba. Ale ja to proste nemôžem. Nedávam to množstvo, mám hrozný stres z toho ranného vyprázdňovania. Lebo v rannom zhone si musím dať glycerinovy cipok, potom čakať kým zaberie.. potom makám na wc.. Au. Chcem byt zdravá a fit, ale proste to nedokážem tak skĺbiť, stojí ma to strašne veľa energie. Do toho dvoch pubertakov a rodičov v seniorskom veku.. čistý blázinec. Neviem čo s tým. Chcem byt aj pekná pre manžela a to už je aj na koňa dosť.
@anonym_autor máš nastavené bielkoviny na cieľovú hmotnosť 160 až 200 kg. Toľko asi mať nechceš. S tými bielkovinami si o pár rokov adept na dialýzu. Naštuduj si Ty a aj tá trénerka posledné štúdie ohľadom zdravia, ako toto bielkovinové šialenstvo zdravie likviduje. Aj zdravý rozum Ti hovorí, že tie množstvá nie sú normálne, tak sa ho drž.
@citronove_koliesko áno, presne toto som hovorila aj jej, aj môjmu lekárovi. Ale nedá sa svietiť - bielkoviny treba. Bola som aj v ordinácii zdravého životného štýlu, zaplatila dom 250€ za vstupné vyšetrenie a testy. A opäť to iste - pri silovom tréningu treba bielkoviny, nepohneme sa. 160g bielkovín je pri mojej váhe absolútny must, lenže ja zjem tak max. 120g a som zapečená. Denne musím vypiť pri mojich 80 kg 3200 ml vody plus musím vypiť dve šálky vláknina a k tomu ešte extra ďalších 0,6 litra vody. Pomaly už nič iné nerobím len trackujem vodu, bielkoviny, vlákninu, chodím cikat a ráno sa modlim aby som sa aspoň trochu vyprázdnila. 😥😥😥 fitko, 4x do týždňa stojí mesačne 160€, tréningový plán na mesiac 100€, tréning raz do týždňa s trénerkou je 50€ jeden, krát 4 týždne - ďalších 200€ mesačne. Potraviny už ani nepočítam.. všetko je to len biznis..
@anonym_autor ty kks, toto nemyslíš vážne. bielkoviny sa nastavujú na cieľovú hmotnosť, napr. ak chceš mať 70 kg, tak max. 70g bielkovín (0,8 - 1 g/kg telesnej hmotnosti). A vody tak 2 - 2,5l/ deň, jedine, že by si bola ešte smädná. To čo robíš je čisté šialenstvo a nič zdravého na tom nie je.
@mandzula úplne s tebou súhlasím.. ale mám zvýšenú kyselinu močovú tak doktor povedal, že je dobre tie obličky preplachovať aby sa mi nerobili močové kamene.
@anonym_autor kyselinu močovú máš zvýšenú z toho nenormálneho množstva bielkovín. Zruš trénerku, vymeň lekára a z tej ambulancie si pýtaj späť peniaze. Začínam mať pocit, že téma nie je reálna, takéto bludy traja naraz poradiť nemohli.

divné to je celé…