Dá sa udržať štíhla postava aj vo vyššom veku?
Co si myslite? Vekom sa tie kila lepia, ked sa pozrieme na nase mamy, babky, kolegyne. Mnohe su vo vyssom veku oplacane, aj sa snazia schudnut, nejde im to. Ale su aj take, ktore su chude a nic pre to nerobia. Moja svokra ma 70 a je stihla, ale nic pre to nerobi, je prirodzene stihla. Je to genetika, hormony? Ci aj aj?
Alebo niektore nase herecky. Za mladi krasavice s dokonalymi crtami a postavou a starsie su uz neforemne.
Nie je to samozrejme najdolezitejsia vec na svete, ale ak by zeny chceli, moze mat kazda dobru foremnu postavu, alebo niektorym to fakt nejde?
Celý život robiť niečo čo mi nevyhovuje len aby som bola v starobe chudá? Ďakujem neprosím.
Zaujímalo by ma koľko chlapov také veci rieši na sebe či ženách.
@hederamonstera co robia na treningu, ze to davaju 5x v tyzdni? Kedy regeneruju podla Teba? Nie, trik je to v tom, ze aj 2-3x tyzdenne poriadny trening staci na krasne vysledky. Tiez to moze byt rozny typ sportu, tiez jedalnicek nie je zase taky strasny. Ludia maju mylne predstavy o tom ako sa drzi forma. A nie, nemam Abi ja 24 hod denne na to, ze teraz sa budem venovat iba sebe a sportu. To by neslo
jedina cesta je silovy trening
@mamamasama stále športujem, nikdy som neprestala. Svalovú hmotu mám na svoj vek dostatočnú. Robím šport, ktorý málokto v mojom veku ešte robí, plus aktívne tancujem. A napriek tomu vidím na sebe, že ak chcem udržať postavu, budem musieť niečo zmeniť, lebo už nestačí robiť to, čo doteraz.
ja som chudá aj po 60, je to pre mna celkom tragédia byť chudá v tomto veku, ale bohužial nedarí sa mi pribrať, proste genetika
@alenka58 a aj cvicis?
Genetika, zivotosprava a niekedy zial i rozne choroby
Napriklad taka Ivana Christova. Aka krasavica a casom priberala. Myslite, ze jej nikto v tom case neporadil, co ma robit, aby si udrzala dobru postavu? Alebo Tana Kuliskova, uplna hviezda vo svojich casoch. Ved tymto zenam mal kto poradit, ale mozno aj psychika vela robi, obe napriklad nemali az take stastne zivoty v urcitom obdobi.
Nevyznam sa v tom natolko, aby som sa vedela ku genetike vyjadrit uplne jednoznacne, myslim, ze ma vplyv na to, ake mame travenie, urcite na to, kde sa nam uklada tuk. Treba poznat svoje slabe stranky a prisposobit sa tomu. Darmo budem nariekat, ze Marka moze kazdy den zhltnut celu pizzu a je ako palica, ked ja by som z nej priberala. Proste viem, kde su moje limity a podla toho sa riadim.
@hankab mala som aj 45kg aj 65kg a teda je to o strave.
Nie tak o tom čo je v jedálničku ako o množstve.
Raz keď prejde nejakú hranicu, kedy už si v pluse, tak sa to začne lepiť rýchlo a nejde to dole.
Keby tá prvá schudla na 48kg tiež, ver mi, že by mohla jesť to čo tá druhá a držala by sa na tom aj bez tých 15km pohybu cez víkend.
Podla mna mali zly metaboliznus zhumplovany dietatami. To moze byt tiez velky maler
Z velkej casti je to o genetike. sedela som 5 rokov v kancelarii s kolegynou, 55 rocna, od 7.30 do 16.00 pocas pracovnej doby nonstop nieco zula, chrumky, mini croisanty, sladke, slane. na obed zjedla aj polievku, aj druhe jedlo, za tym nieco sladke a kym o 16.00 odisla z prace, zjedla este nejake pecivo. mala astmu a problemy s klbom, takze aj na 1posch.chodievala vytahom a vrchol pohybu u nej bol ten pri nakupe v supermarkete. a bola stihla ako prutik. moja mama aj po 40 mohla zjest aj slona, milovala sladke, u nej druha vecera bola pri telke vzdy 3 sisky, alebo kusisko makovnika, alebo 3-4 palacinky. pila cely zivot len sladke vody, tvrdila, ze ju z cistej vody napina. praca kancelarska, 4 kroky od bloku, byvali sme v malom byte, prechadzky neznasala, takze pohyb mala takmer nulovy a pri 170cm neviem, ci mala 50 kg. ja teraz v tom veku sa musim neskutocne v jedle obmedzovat, pravidelne behavam, cvicim a 50 kg nemam zdaleka. je to presne tak ako niekto vyssie pisal, ze niekto pre 50 kg musi driet ako take hovado a pocitat kazdy salatovy list, ktory zje a niekto pre to nemusi urobit vobec nic - lebo genetika. christova sa na margo svojich kg velakrat vyjadrila presne v style, ze ju nebavi jest len travu a sledovat kalorie, ze ju taky zivot nenaplna.
moja mamča rovnako 70 rokov a chudá.V noci jedáva lupienky,slané, sladké a na váhe nevidno.Ja vyzerám že budem po nej.Takže áno je to rodove.Aj jej bratia sú štíhli a sú dôchodci.Aj starký bol.Jedine jej mamina moja starká bola buchta odjakživa😀 Alebo si ešte dávajú väčšina žien sakra pozor.Sú len tieto dve možnosti 🙂
Poznas svoje telo, treba sa o seba starat, ja mam tendenciu priberat, ked som v 19 tke isla do UK pribrala som 10 kg za 3 mesiace, uvedomila som sa, zacala som cvicit a stravu som zmenila, ale dala som si aj nezdrave, schudla som 18 kg za 5 mesiacov, tehotenstva pribrala som, ale zacala som cvicit silovo, sem tam beh mam skoro 42 a postavu taku aku som nemala ako 25 rocna
Moze. Ale niektorá sa musí obmedzovať viac iná menej. A takisto zdravá žena môže byť aj taká ktorá má pár kilo naviac , nemyslím teraz 20-30kg. Dôležité je aby bola spokojná a zdravá. A zdravá neznamená hneď s telom modelky. Dôležité je ale aj vo vyššom veku sa hýbať, cvičiť podľa moznosti
V tele prebieha veľa chemických procesov čo ovplyvňuje tvorbu hormónov, psychiku, choroby, metabolizmus... z veľkej časti za to môže strava, stres, pohyb... a neskoršom veku menopauza.
@mamamasama netrep,ja sa na štítnu žľazu nevyhováram,ani na hormóny,ja presne viem,prečo som tučná
@mamamasama koľko máš rokov?
@tilly To radšej neprezradí 😂
@mamamasama ved vyckaj casu.... prides do "onoho" veku a uvidis. Aj ja som.mala cely zivot 48 kg a ve, zjedla som aj slona, len hole svaly a koza. A teraz? Jem striedmo, aby som mala vsetky ziviny a veru schudnut mi nejde, ale vaha sa aspon zastavila. Ale obeta je kruta, ziadne vyjedania, zajedania, porcie mensie. Z XS som presla na S/M, no, ale, co uz a to pohybu mam habadej.
Netuším, čím to môže byť. Hormóny sú sviňa, genetika neviem. Napríklad aj choroby sa vedia celkom slušne zahrať s telom. Ja som po pôrodoch dala všetko pekne dole, ale po chemo som nabrala veľa kíl a išlo to dole veľmi dlho, roky.
A necvičím kvôli postave, ale kvôli zdraviu a pocitu. V tomto veku keď necvičím pravidelne, cítim to hneď. Hneď ma niečo bolí.
Vo svojom okolí mám ženy po 40tke aj 50tke. Všetky druhy aj také, čo cvičia, behajú, nežerú a nemajú super postavičky, aj také, čo sa pomaly ani nepohnú a sú štíhle... v konečnom dôsledku sú asi zdravšie tie, čo cvičia.
Ano, da sa to. Takmer kazda zena moze mat aj po menopauze postavu lepsiu ako za mlada, vidam take, ze mlade telo, dokonca vypracovane brucho a tvar, ktora ma 60-70+ rokov a nie jedna. Je to mozne, su zeny, co tak ziju. Ale clovek musi zmenit zivotny styl a celkovo postoj k zivotu, strave a pohybu na stalo, nie len ze teraz drzim dietu aby som schudla a to sa vacsine nechce. Ja sama zijem aktivny zivot, hybem sa takmer kazdy den a co robia zeny v okoli? Zalamuju nadomnou ruky, ze to prehanam. Pritom vysledky u doktora a sportove merania hovoria nieco ine ;).
Určite, že môžu. Ženy čo športujú celý život a je to neoddeliteľnou súčasťou ich životov vyzerajú skvelo aj vo vyššom veku, lebo si telo skrátka lepšie drží tvar a kondíciu, je na to zvyknuté 😊
Mne stále okolie tvrdilo aj, že po deťoch a poroch nebude už moje telo nikdy ako predtym no a čuduj sa svete - je presne také isté ako predtým lebo som nikdy neprestala žiť v nastavenom živ.style a cvičiť...
Tým chcem len povedať, že všetko je možné, len to není zadarmo a hlavne pri deťoch to už chce veľa disciplíny a aj veľa plánovania miestami...😊
nie necvičím, bicyklujem, veľa sa prechádzam, v pohybe som dosť, aj zjem primerane, proste neviem pribrať a mne sa nepáčia vychudnuté ženy v rokoch
Genetika... Zvacsa .. niekde aj prislusny zivotny styl.
Mňa baví, keď 30-nicka mudruje o veciach, o ktorých nemá ani páru. 20 a 30-nici majú väčšinou pocit, že vedia všetko 🤣. My staršie sme si to tiež zažili, preto im vieme odpustiť tú bohorovnost.
Teraz k veci, niekomu to ide ľahšie kvôli genetike, type postavy, celoživotne zdravému štýlu. Iná sa musí trápiť a makať, aby si aspoň udržala postavu vo vyššom veku. Vplyvom hormónov sa mení typ ukladania tukov. Pozrite si staršie ženy, väčšina vyzerá ako pavúk, všetok tuk okolo pása.
A netreba zabudnúť jednu vec, úbytok estrogénov spôsobuje zvýšenú lenivosť. Je naozaj ťažké sa donútiť čosi robiť, okrem toho vek spôsobuje aj väčšiu únavu. Preto mnohé rezignujú.
Každá máme nejaký typ postavy, stavbu tela a genetiku - ALE! Ako to bude nakoniec vyzerať, to je hlavne ma nás. Ja nemám v rodine štíhle staršie ženy, ja musím jednoducho makať, jesť rozumne a ak makám, je to vidno a vobec nevyzerám ako moje tety, keď boli v mojom veku. Naopak ani v mojich 40 rokoch nemám ani jednu vrásku - a to je u mňa z veľkej časti genetika, prvý krém proti vráskam som so kúpila totiž minulý rok a aj to kvôli tomu, že bol zároveň proti škvrnam od slnka 😄
Mat v starsom veku peknu postavu uz je vacsinou drina a odriekanie. Ja sa hybem cely zivot, pretoze ma to bavi, zvladnem naozaj vela a tiez som po 50tke pribrala a 5 kg nie a nie dat dole. Inak v rodine mame starsiu zenu uz dochodkynu, ktora si zakladana na stihlosti a je az vychrtla, oblecena vyzera dobre, ale ked som ju videla v plavkach, bol to hrozny pohlad. To telo sa proste meni, ochabne. Takze byt sexi v 60tke, no neviem neviem... prirodu neoklameme, hoci jasne, da sa na tom dost popracovat.

Porovnanie:
Znama, 42r, 2 deti, sladke vobec neje, na obed salaty a kuracinu, vecer po 7 neje, vypije 3l vody, chodi kazdy vikend behavat 15+15km. Zdravy zivotny a aktivny styl. Vaha 65kg.
Ina znama, 34r, 0 deti, na obed bezne rezen, vyprazane veci, zakusky ked ma chut, vela sladkeho. Jedava aj po 21h vecer. Necvici, nebeha, jediny pohyb je so psami lahsie prechadzky 3-4km parlrat do tyzdna. Skor lenivy zivotny styl. Vaha 48kg.
Jasne, ze je za tym aj genetika z velkej casti. Nevylucuje sa sice, ze takmer kazda zena moze vyzerat dobre aj vo vyssom veku, pokial nema pohybove obmedzenia. Ale niektora musi makat 5x viac, aby dosiahla to, co ine maju prirodzene bez vacsej namahy.