icon

Dá sa udržať štíhla postava aj vo vyššom veku?

13. apr 2025

Co si myslite? Vekom sa tie kila lepia, ked sa pozrieme na nase mamy, babky, kolegyne. Mnohe su vo vyssom veku oplacane, aj sa snazia schudnut, nejde im to. Ale su aj take, ktore su chude a nic pre to nerobia. Moja svokra ma 70 a je stihla, ale nic pre to nerobi, je prirodzene stihla. Je to genetika, hormony? Ci aj aj?
Alebo niektore nase herecky. Za mladi krasavice s dokonalymi crtami a postavou a starsie su uz neforemne.
Nie je to samozrejme najdolezitejsia vec na svete, ale ak by zeny chceli, moze mat kazda dobru foremnu postavu, alebo niektorym to fakt nejde?

Strana
z4
mamamasama
13. apr 2025

@sense Ano. Sú po 50-tke. Výplň pier a botox nie je plastika 🤦🏻‍♀️

sense
13. apr 2025

@mamamasama tak nie plastika ale úpravy tam sú, čiže nie sú úplne prirodzené.... Tiež mám známu čo trénuje, je chuda a teda bez plastiky prs by nemala prakticky žiadne prsia, a keďže nemá ani žiaden botox a podobne je sama vráska, úprimne vyzerá horšie ako moja 65 ročná mama...ktorá si nie je chudá, tiež pribrala na 65 kg pri výške 163cm a síce nemá tehlickz na bruchu ale je normálnej postavy , vekom jej všetko šlo do pŕs....čize to nie je len o strave a o cvičení. Ale aj o genetike.

lilope
13. apr 2025

@mandzula sama viem, čo obnášalo aby som mala postavu, s ktorou som bola ako-tak spokojná a aj tak mala ďaleko od dokonalosti. Cvičila som 4-6x týždenne vo fitku, do toho som ešte behávala krátke trasy v teréne do kopca 2-3x týždenne, chodila som na pole dance raz do týždňa a niekedy som si zacvičila silovo ešte aj doma. Mala som vtedy okolo 25 rokov a v podstate jediná moja povinnosť bola denná práca na 8 hodín, ktorá ale nebola sedavá, takže som sa aj nachodila. Stravu som si, samozrejme varila a pripravovala 5x denne. Ale to som nemala na starosť ani domácnosť, ani dieťa. Len kopec času pre seba a svoju postavu. Ale takto sa dlhodobo žiť bežnému človeka nedá, nech si pani prispievateľka v komunite fitness trénerov píše čo chce.

mandzula
13. apr 2025

@lilope ja som zas intenzivne zacala cvicit v 28, vo fitku som bola 5x tyzdenne, treningy aj dvojfazove, doma sice male dieta, no starostlivy otec, ktory mi to toleroval. Teraz to hodnotim, ze mi z toho riadne svitorilo, vstavala som o pol 5, aby som o 6 bola vo fitku, po praci som tam bola zas, mudra som bola ako radio, ako sa vsetko da. Potom prisiel rozchod, striedavka, zmena prace a bolo po pravidelnych treningoch. Ja pomaly zrutena. Ked sa to utriaslo, nabehla som do rytmu, ale uz mi az tak nepreskakuje.

lilope
13. apr 2025

@mandzula u mňa zase nastala zmena keď som začala robiť 12ky, kameň úrazu boli hlavne nočné kedy som nedokázala fungovať ani so stravou, otočný biorytmus, totálna únava v práci keď som cvičila pred nočnou a zase totálna únava po nočnej, navyše sedavá práca a išlo to dolu vodou. Momentálne mám malé dieťa, druhé na ceste a študujem, takže na cvičenie či držanie stravy nie je ani možnosť, ani pomyslenie. Možno raz opäť sa človek k tomu dostane, ale v oveľa nižšej intenzite ako v mladosti.

mandarinka555
13. apr 2025

@denkabemommy Ukazuje nám "svoju komunitu". ale fotku tej jej dokonalej postavy sem nedá....veď prečo asi, že?

autor
14. apr 2025

Boze preco mi zmenili nazov z dobrej postavy na stihlu postavu? Ja som nemyslela, ze kazda starsia zena musi byt stihla, ale ze ma dobru postavu, foremnu, nemusi byt vyslovene stihla🤨🤒

denkabemommy
14. apr 2025

@mandarinka555 vieš čo s jej názorom čiastočne aj súhlasím ale keď čítam jej komentáre, tak dúfam, že je aspoň pekná, keď už nič iné 🙂 lebo za každú cenu sa snažiť niekoho uraziť to je už aký level nespokojnosti a frustrácie 😂🤦‍♀️

alenka58
14. apr 2025

len dobrá postava znamená pre každého niečo iné, jednoznačne pre mňa je v mojom veku pekná plnšia postava a nie chudá ako som ja, nakoľko neviem pribrať , ja tú chudosť vnímam ako trest a tak sa dívam na všetky chudé osoby

joannita
14. apr 2025

@mamamasama nemáš pravdu. Celý život som bola extrémne chuda a nepribrala som ani keď som zjedla to čo dvaja chlapi. Genetika po otcovi.
Po 40tke som tak prijemne pribrala, že som už nevyzerala ako kostra (pri rovnakom stravovaní a športovaní) a teraz po 45 som pribrala ešte viac, pri strave na ktorú si dávam relatívne pozor a pri športovaní. Stále som stíhla a pevná a ja som teraz veľmi spokojná ako vyzerám, ale po prechode telo funguje úplne inak. Ver mi.
Som bývalý profesionálny športovec (živila som sa športom), svalov mám veľa, aj teraz cvičím silové tréningy.
Ešte si asi mladá a nevieš si to predstaviť, ani ja som veru nevedela, že ja niekedy priberiem.

negymama
14. apr 2025

@luccija nasa rodina , teda cast je ten pripad.
Otec, ja a moja sestra mame cely zivot rychle spalovanie, Ja som cely zivot doslova "zrala", chutilo mi jest a pri vyske 153 cm a vahe od 43 do 48 kg som do seba hadzala drevorubacske porcie, celu pizzu, kopcovite taniere halusiek, na ranajky tri chleby s treskou, horalky, makovniky, šisky, vsetko zaradom. Pamatam, ze v puberte som bola neustale hladna a raz v noci som si odrezala z hladu zo suroveho masa v chladnicke 😲
Potom som po tridsiatke mala 4 deti kazde dve roky, bez problemov som do roka u kazdeho schudla , posledneho som rodila skoro na 41 rokov. Proste vybehana, stihla, v zivote som necitala kaloricku hodnotu na potravinach.

a tento "sen pazravych" u mna skoncil presne v okamihu ked som okolo 46-47 roku stratila menzes. Stala sa zo mna pomaly z noci do rana, tetka s bruchom dookola pasa, a aj ked som samozrejme obmedzila jedenie aj zlepsila stravu, aj tak kila pribudali a pribudali.
Pred dvoma rokmi ako 52 rocna som zacala plavat, kondicka nula bodov, nikdy som necvicila , ziaden sport, este aj kvoli dysplazii som bolo oslobodena od TV v skole. Prvy krat som odkvecla s pichanim v srdci v polke drahy 😵
Presli dva roky, uplavem tak 90-110 dlzkok naraz , kazdy tyzden okrem dni, ked ma dana plavaren zavrete. Pridala som este vela vela rychlej chodze, a doma cvicim s cinkami, plus uplne ina strava ako kedysi. Jem v drvivej vacsine bielkoviny - maso, vajicka a biele jogurty. zeleninu a ovocie, trochu skrobu z pohanky a ryze /nejem lepok/. Sem tam cokoladu s vysokym obsahom kakaa. Mam teraz 51,5 kg, este mozno tak do 50 by mi stacilo. Je to ale viac prace, nehovorim ze driny, ale uz to nejde od kazdodennej snahy.
Takze ide to aj po prechode, ale nie lahko. Zase ale nechcem sklznut do nejakeho fanatizmu. Ostatni co robia, aki maju osud, ..neviem kto co prezil, preto nesudim.

autor
14. apr 2025

@alenka58 no to áno, dobrá postava je podľa mňa foremná postava. Čiže ani nie vysušená kostra bez tuku a svalov, ale ani tukom oplácaný neforemný valec so štyrmi pneumatikami okolo pásu

luccija
14. apr 2025

@negymama super fandím ti to každý zistí až sám má sebe, že už sa to telo mení ktovie, keby si nemenila stravu, nepridala šport kde by to skončilo😉ja som vyslovene štíhla nebola snáď nikdy možno okolo 20 tky a, keď nebudem chcieť byť ako skriňa musím pridať.Toho pohybu čo stačilo už nestačí, ale tak robím to kvôli sebe a zdraviu.

negymama
14. apr 2025

@luccija no urcite by som bez zmeny stylu zivota naberala vahu viac a viac. Uz som normalne citila ako sa mi napina koza na pase ako sa telo zvacsovalo. a to som mala pocit ze oproti minulosti jem malo.
Paradoxne az moje autoimnunne ochorenia, hlavne uz desny stav psoriazy a kazdodenne astm. zachvaty ma donutili uplne vynechat zapalovu cast stravy a vzapati som aj schudla aj stav sa upravil.
Ten tuk v tele hlavne okolo brucha a vnutri organov sa po case sprava ako zdroj zapalu. Cize okrem toho ze to aj zle vyzera , tak aj zdravotne skodi.
Ale fakt nepotrebujem vyzerat ako pekac ceskych buchiet na bruchu, staci mi normalna fit postava.

negymama
14. apr 2025

@luccija a ani ty ako nie celko stihla , mozes byt na tom lepsie ako od prirody chude zeny, ak sa hybes a dobre sa stravujes.
Existuje tzv. chuda obezita, ked dajme tomu geneticky stihly ludia so zlym stravovanim a bez pohybu, maju vnutorny zapalovy tuk na organoch, navonok su OK, ale to zdravie moze byt po case chabe, bez svalstva, odvapnene kosti atd.
a naopak vysportovany zdravo zijuci plnejsi clovek, moze mat super parametre, stav kosti, svalov, odbery atd.
Moj svokro 76 rokov, je stihly , on je pomerne malo neprejeda sa, ale jeho strava je hrozna, ma vysoky tlak, problemy s pankreasom, svokra vari extremne presolene jedla, vsetko len varene, varene ranajky, obed vecera, mucne, mastne jedla, udeniny, lacne klobasy a parky s malym podielom masa. Svokra je obezna a uz si tou stravou uhnala aj ulceroznu kolitidu, niekolko x bola v nemocnici pre zastavenie travenia a odumieranie casti criev.

zmrzlinka8
14. apr 2025

@negymama prosím ťa, čo si vynechala v strave? tiež mám autoimunitné ochorenia

denkabemommy
14. apr 2025

@zmrzlinka8 protizapalové stravovanie je niečo na štýl stredomorskej stravy nájdeš veľa aj kuchárskych kníh k tomu 🙂 dlhšie som na nej žila, kvôli reume, dnes sa síce stravujem normálne ale mám vypozorované potraviny, s ktorými to nemôžem prehnať 🙂

negymama
14. apr 2025

@zmrzlinka8 pozri protokol AIP,
v eliminacnej faze prakticky vsetko okrem masa, ryb, ovocia, zeleniny, z cukrov iba trochu medu alebo jav. sirup. Z olejov iba olivovy, este su nejake pripustne, ale ja som iba ten olivovy panensky pouzivala.
eliminacna faza je cca 30 az 90 dni, do ustupenia alebo vyrazneho zmiernenia priznakov, mne zacalo zlepsenie cca od 25.dna. Drzala som tu prvu fazu cca 52 dni +-.
Potom sa postupne po jednej pridavaju potraviny a sleduju sa reakcie. Tie su vyraznejsie ako pri beznom stravovani.
https://cestauzdravenia.sk/co-je-autoimunitny-p...

zmrzlinka8
14. apr 2025

@negymama
@denkabemommy
ďakujem veľmi, skúsim

cukroska
15. apr 2025

Nas tým sa denne zamýšľam aj ja keď vidím naozaj plno žien práve v dobrej forme aj vysoko po 50tke.Mam veľa známych čo sú štíhle celý život. Neskáče im váha. Podľa mňa vo veľkej miere je to genetické ,ale zároveň si už dávajú pozor vo vyššom veku .Neviem. Stále nad tým premýšľam. Pretože viem čo je drieť a odopietať si,aby som schudla čo i len kilo.A stačí jedna oslava,akebo ísť nie kan a po každom opúšťáku je všetko späť aj s úrokmi.
Vôbec si nemyslím ako väčšina, ze je veľa obéznych ľudí. Ja naopak vidím, že je veľa čo sú úplne v pohode a nerobia pte to nič extra. Dokonca poznám staršie panie,čo naozaj majú postavu ešte ako za mlada. Mám to každý deň doma. Môj muž je rovnaký celý život. Plus mínus 2-3 kg občas mal,keď som ho vykŕmila ako on vraví 😁Ale vždy je štíhly. Na môj vkus až príliš .Je normálne všetko, aj sladké, ale celý život pozná mieru.To je jeho kľúč. On radšej mäso a veľa mäsa a menej pečiva,príloh. A to sa nehýbe vôbec skoro okrem práce a výlety. On sa mi smeje stále, že keby on toľko nachodil km každý den ako ja tak sa stratí.A ja od druhého pôrodu po tridsiatke bojujem stále.

cukroska
15. apr 2025

Neviem či má hormonálna nerovnováha vplyv na chudnutie či nie,aie ja mám hormonálnu nerovnováhu a veru schudnúť na pôvodnú váhu sa mi nikdy nepodarilo! Co kilo to boj.A od 42 som začala byť v perimenopaze.

cukroska
15. apr 2025

@hankab Presne tak!!Kamarátka má ako píšeš celý život aj pp deťoch takmer podváhu.Ani cici ani rici ako sa povie.Normálne je všetko (ake viem, že málo).Toľko čo ona pečie asi nepoznám nikoho a kde koľvek ide všade koláč ,kávu a už má po 50tke a je rovnaká .Vždy chce pribrať a nevie.Ale zas viem, že neje veľa a je taká hyperaktívny človek. A vyzerá na 35 stále.

cukroska
15. apr 2025

@rozculena A je spokojná, len okolie nie.A vždy jecto krásna žena.

cukroska
15. apr 2025

@zuzanockamt Podobne. Možno je to dôsledok aj nepravidelnej stravy v mladosti. Teda u mna.Bezne som aj celý den nejedla az vecer a chcela schudnúť a stačilo pár dní a bolo.Ranajky v mladosti absolútne, ani teraz nie vždy nočné, málo spánku, ponocovanie,menopauza a možno aj to je dôvod prečo schudnem len ak doslova nejem nič. Onak vôbec.

lujza123
16. apr 2025

@mamamasama “Ale už vidím, ako sa tu tučnučké budú búchať po ramene a hovoriť si, že to je štítna žľaza. Poznáme. 🤭”

To sa ti ako zdravej hovorí ľahko ale ani netušíš aké peklo vie byt chorá štítna. Tých ochorení je viac typov a niekedy trvá pár rokov kým sa nastaví správna liečba. Proste priberas a nespravis s tým nic.
Ja športujem a stravujem sa zdravo celý život, 168 cm 53 kg, vďaka štítnej mám 65 kg 🤷🏼‍♀️.
Jem 1400 kcal denne, fyzicky namáhavá práca, 3 x tyzdenne silový trening, ďalšie 3 dni striedam beh cez kopce 15 km alebo bicykel okolo tých 80 km. Jeden deň voľba, to idem so psom na turistiku
Keby som zdravá s takymto výkonom môžem zjesť 2300 kcal, vieš si predstaviť aký mordor je niekoľko hodín šlapať do pedálov a nemôcť sa normálne najesť ?

A tých 1400 mám iba udržiavaci režim, nechudnem. Už mi 3 x zvyšovala dávku liekov, vzdy po nastavení liečby šli kg dole ale potom to znova vyskočilo. Nedá sa s tým pohnúť , proste tých 10 kg navyše mám, musím sa s tým zmieriť a dúfať ze sa to unormalni.
Našťastie tým ze sa veľa hýbem tak mám svaly, dobrú kondičku a ta postava vyzerá v pohode aj so šunkou navyše

Ja sa ani nedivím ze niektoré mega priberú, pri tomto ochorení vie vystreliť váha hore zo dňa na deň.

Strana
z4