icon

Oddelená strava

johaninka
21. júl 2014

Ahojky všetci čo ste zavítali do mojej diskusie, budem rada ak sa aj zapojíte. 😀 Viem že diskusii na tuto temu je veľa, ale vačšinou sú už neaktívne, preto som sa rozhodla jednu rozbehnúť 😝 Oddelenu stravu som držala asi cca 10 rokov dozadu, pekne som schudla, a dlho aj udržala, ale prve a druhe tehotenstvo mi lepili pomaly kilo za kilom a teraz sa idem pustiť do chudnutia znova. Je síce leto a to vačšinou nik nedrží diety ale prečo nie? Na pultoch je široka ponuka zeleninky a ovocia a v takom teple menej chutí a potom sa to skôr snaď 😅 odrazí na klesaní váhy.
Oddelenu stravu držím podľa Horeckej, alebo Kořinkovej. čiže princíp veľmi jednoduchý:

Živočíšna skupina: mlieko, syry (nízkotučné), tvaroh, jogurt (biely), vajcia, mäso
- Rastlinná skupina: chlieb, pečivo (tmavé), strukoviny, zemiaky, ryža, múka, sója, cestoviny (bezvaječné), vločky, sója, múka, med
- Zelenina
- Ovocie
- Neutrálne sú orechy, mandle, kakao, soľ, pochutiny a káva

Základné pravidlá pri dodrživaní delenej stravy sú:

- Rastlinná a živočíšna skupina sa nesmie kombinovať.
- Potraviny zo živočíšnej skupiny môžeme kombinovať len so zeleninou.
- Potraviny rastlinnej skupiny môžeme kombinovať so zeleninou alebo s ovocím(nikdy nie súčasne)
- Ovocie so zeleninou sa nesmie kombinovať.
- Potraviny s neutrálnej skupiny, môžeme kombinovať so všetkým. V živočíšnej skor menej v rastlinej akekoľvek množstvo.

Budem rada aj pridáte aj nejaké nové odskúšane receptíky ja sa budem snažiť tu hádzať moje výtvory.

Oddelená strava
johaninka
autor
5. sep 2014

@johaninka Ale večer si to odskačem na zumbe 😀

katinka71
6. sep 2014

ahojte po 3 tyzdnoch so naspät,bola som v na sk vyuzila som kupelnu liecbu,dietu som nedrzala ale nastastie vaha taka ista ako pred, tych 67 kg,od dnes znova pokracujem mm ma cakal s navarenou tekvicou Hokaido kremovou polievkou.paprikovy salat (upecena cervena paprika,kozu stiahne za horuca ,dochutena olejom a balsamikom),a od buduceho tyzdna budem chodit aj vecer na zumbu najradsej 2x ale aj praca vola smenu mam do 20 h, 😒 doobedu mi vyda 2x kym maly bude v skolke,uvidim ku cmu sa dopracujem do vianoc 😀

johaninka
autor
8. sep 2014

@katinka71 No vitaj, ja že si už píšem sama zo sebou 😀 , inač ja idem tiež zumbovať trochu zmeny nezaškodí...ta hokaido polievka je super mňamka.

lucky14
8. sep 2014

Ahojte. Kocky tak od dnes by som sa chcela k vam pridat. Budem mat asi vela otazok kedze som delenu nikdy nedrzala a hned sa pytam na uvod..... mozem si dat na ranajky ciernu kavu a banan? Resp. kavu mozem kedykolvek (pijem 2 za den) a mozem aj s mliekom napr. zivocisny den s mliekom kravskym a v rastlinny den s mliekom sojovym? Dakujem pekne a drzim nam vsetkym palce. 🙂

johaninka
autor
8. sep 2014

@lucky14 No tak moja najprv vitaj medzi nami.... 😝 a kilám zdar :D
Kávu ja pijem bez mlieka v rastlinné dni a v živočíšne s mliekom, zvykla som si nevadí mi to 😀 V rastlinné dni možeš aj so sojovým mliekom ale to mi nechutí 😝 a čo sa týka bananu a kávy no idealne raňajky to nie su ale v tom prípade máš, rastlinno ovocný deň 😅
len tak vzor rastlinno-ovocného dňa:
raňajky..
2 krajce celozrnného chleba, flóra, banán alebo med a banán na chlieb
desiata ..
ovocie, výhoda je že v tento deň možeš jesť hocijaké
obed:
hrachova polievka, alebo ina strukoviny so zemiakmi hustá 😝
olovrant
ovocie
večera.
celozrnné pečivo, rastlinné maslo, med a čaj...

johaninka
autor
8. sep 2014

našla som dobre foto 😀 😀 😀

lucky14
9. sep 2014

@johaninka dakujem za privitanie aj za objasnenie. Tak musim este dostudovat co s cim sa moze. Vcera som zvladla tak dufam ze to tak pojde dalej. Maso a ryby ja vobec nejem tak musim premyslat co jest cez bielkovinove dni. 🙂 Ak budes pridavat Tvoje priklady co jedavas urcite tu nejednej zaciatocnicke pomozes. 🙂

johaninka
autor
9. sep 2014

@lucky14 Ak neješ maso a ryby aj tak sa dá prežiť pekne bielkovinový deň 😀

raňajky:
na oleji popražíš cibuľku, pridáš nakrajané 2 papriky a chvíľu pečieš, potom pridáš vajíčko a urobíš praženicu 😝
desiata:
ja zvyčajne chrumem v praci mrkvu
Obed:
Vajíčková polievka
brokolica so syrom
olovrant
acidko
večera
mozzarella s paradajkami poliata olivovým olejom a čerstvá bazalka😝
a krásny deň za nami

lucky14
9. sep 2014

@johaninka prosim Ta pekne a to acidko vzdy len biele? Super napady DAKUJEM

johaninka
autor
10. sep 2014

no najlepšie by bolo keby bolo len biele ale samozrejme ak občas dostaneš chuť na vanilkové nič sa nedeje ale skôr si ho daj na desiatu, cukor je v diete zakázaný ale ja oddelene stravu neberiem ako redukčnú dietu, ale ako životný štýl

marjo7035
10. sep 2014

@johaninka Ahoj, ja si do bieleho acidka pridávam džúsy BOLERO, ktoré kúpiš v ktorýchkoľvek potravinách, neobsahujú cukor. Sú rôzne príchute, ale vanilka určite nie je.

johaninka
autor
10. sep 2014

ja osobne milujem biele 1% acidko mne moc sladké nechutí

lucky14
11. sep 2014

Kocky ako striedate dni? Mozem mat napr. 3 rastlinne a potom 1 zivocisny? Alebo mozem v jednom dni striedat aj jedla ale musim dodorzat min 3-4hodinovy odstup?

zienkajaninka
11. sep 2014

Jej ahojte dievcata mozem sa pridat k vasej skupine 😉 Ja po piatich rokoch z oddelenou stravou zacinam znovu.

johaninka
autor
11. sep 2014

@zienkajaninka Jasne žienka Janinka dokonca sme pravdepodobne menovkyne...vitaj a pridaj sa k nám 😎

johaninka
autor
11. sep 2014

@lucky14 Ja mam v tyždni 2 živočišne a ostatné rastlinné, ktorý deň si vyberieš tak sa celý deň stravuješ 😝

lucky14
11. sep 2014

@johaninka jeeej to si ma potesila. JA som tiez rastlinna!!! 😉 Aj pekne chudnes? Mozem sa spytat kolko?

johaninka
autor
12. sep 2014

@lucky14 Zaleží na tom koľko potrebuješ schudnuť, ja potrebujem cca 12 kil už som schudla 4 kg, a vaha sa mi zastavila ale neriešim, ja mam zniženu funkciu štitnej žľazy tak preto mne chudnutie nejde ako možno niekomu inému, ale oddelena strava mi vyhovuje, necitim sa nafuknutá, nemám pocit plného žaludku 😀 kto potrebuje zhodiť 30 kíl tak to pojde rychlejšie. Držím palčeky 😝

lucky14
13. sep 2014

@johaninka To je skvele ze Ti to tak pekne ide. 4kg je super. 🙂 Este raz dakujem.

lienka737
13. sep 2014

@petulos Arašidové maslo sa môže? Ja som myslela, že arašidy sú zakázané.
Ešte len začínam, tak čítam všetko, rad radom a zisťujem 🙂

petulos
13. sep 2014

@lienka737 čo je na nich zlé, veď je to strukovina 🙂 určite sa môže kombinovať s rastlinnou skupinou...

johaninka
autor
14. sep 2014

Ahojte babenky dúfam, že si užívate predlžený víkend 😎 už dlho som tu nehodil RECEPT...Nuž tu je:

Zapekaný karfiol so šunkou

Suroviny
600 g karfiol varený
200 g šunka
200 g syr eidam
soľ
korenie čierne mleté
4 dl smotana
6 ks vajcia
vňať petržlenová
maslo na vymastenie pekáča

Postup

Pekáč vymastíme maslom, na kocky nakrájaný karfiol poukladáme na dno pekáča a naň uložíme nakrájanú šunku. Posypeme strúhaným syrom.

Vajcia rozšľaháme v smotane a zalejeme nimi karfiol. Všetko dáme na 20 minút zapiecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov Celzia.

johaninka
autor
14. sep 2014

nehodil 😀 😀 😀 samozrejme tam malo byť nehodila 😀 Baby napíšte mi nejake tipy na raňajky na chlieb rastlinno zeleninovy deň dochadza mi fantazia

lilinka77
15. sep 2014

Čaute kočky. Všetkým, čo schudli gratulujem a držím pevne palce pri ďalšom chudnutí.. Od dnes sa pridávam k vám. Cez víkend som bola gratulovať na svadbe a obliekala som si kostým, ktorý som nemala na sebe asi 3 roky..Však na materskej na kočíkovanie by mi bol zbytočný 😀 . Potrebujem zhodiť 3-4 kg. Stále som si myslela, že pri malej mam toho pohybu dosť. Však večer padám do postele od únavy...Ale evidentne to nestačí.. Delenú som už držala. Viem, že keď sa človek do toho dostane, tak to nie je až také zlé. Tak sa chcem znovu pokúsiť a preto sa pridávam k vám.. 🙂

johaninka
autor
15. sep 2014

@lilinka77 LILI VITAJ, som rada, že sa "rodinka oddelenej stravy" rozširuje. Potrebuješ zhodiť len par kíl, tak nečakaj že to bude tak rýchlo ale verím, že sa ti to podarí. 😝 Budem, rada ak sem napíšeš svoje skúsenosti a nazory nám ostatným to pomože a potiahne ďalej....prajem všetkým pekný voľný pondelok 😀

johaninka
autor
16. sep 2014

Je pol 10tej a prave som docvičila Chrisa Powela nuž čo pri deťoch sa nedá 😀 ....ten 3 level zaberáčik ale striedam to so Cyndy alebo zumbou a pod. keď váha stojí musim makať :DDDDDD

lilinka77
17. sep 2014

Dobre ranko. Tak vcera som mala taky polodeleny den. Robila som ten klasicky cukinovy nakyp a neodolala som.. 😀 Johaninka aj ja mam znizenu funkciu st. zlazy, takze to zhadzovanie ide pomaly a ked sa clovek trosku nesleduje, tak kilecka sa lepia velmi rychlo..Chcela som sa opytat na prehresky. Dari sa Ti drzat na 100percent? Ako casto zhresis?Potom dalej pokracujes v deleni? A co cvicis od Chrisa? Dnes bude bielkovinovy den (snad sa podari vydrzat). Zatial je to kavicka s mliekom..Joj, uz je mala hore, takze zatial pa

johaninka
autor
17. sep 2014

@lilinka77 Ahoj od Chrisa sa každý deň snažím večer odcvičiť 3 level a rano ak mam čas 1 level 15 minut, alebo len tak 10 minut naťahujem a čo sa týka prehreškov jasne, že mám ale neberiem to tragicky vačšinou ak mam na niečo chuť čo nieje v tom dni, tak si to dam ale len trošičku napr. 1 lyžičku 😀 a to nemože ubližiť nie? veď to večer odcvičím 😀 ale snažim sa dodržiavať a ako často? neviem možno sa mi podarí 3x v tyždni porušiť ale vravím nie tak že zjem celý rožok so salamou a syrom ale mam napr. živočíšny deň a manžel z pekarne donesie čerstve celozrnné rožky tak si odštipnem a dam si ale len trošíčku. Ale napr. obed si už neviem pradstaviť tak že zjem rýžu alebo zemiaky a maso to mi už nejde maso len zo zeleninou.

map0007
17. sep 2014

@karpina prosím Vás, kdeby som tu hubu zohnala.Ďakujem

lienka737
21. sep 2014

@emma_932 ja som začala podla Korinkovej, držím ju týždeň a cítim sa lepšie.
Máš nejaké dobré tipy, čo je nenáročné na prípravu, resp. sa dá kúpiť hotové?
Mne celkom chutí sojová Francuzska nátierka (Alfa bio) s pečivom.