icon

Prečo narastá počet obéznych ľudí okolo nás?

6. mar 2025

Prečo je všade toľko obéznych ľudí? Čím ďalej tým viac, nemyslím nadváhu pár kíl ale skutočnú obezitu, nad 100 kíl, ľudia sa nevidia ako vyzerajú a ako zle to vplýva na ich zdravie? Zamýšľam sa nad tým lebo nie je dňa aby som nevidela aspoň pár morbídne obéznych ľudí a to chodím len nakúpiť.

elia9
6. mar 2025

@jamabe veď toto, koľko je obéznych detí..v triede máme jedno obézne dievčatko a nedalo sa nepovšimnúť si, čo dostáva na desiatu..biele pečivo, veľa bieleho pečiva a samé sladkosti..toto nepochopím..

hankab
7. mar 2025

@kittykat22 porovnavam, ale nemala to byt kritika, len konstatujem. Ano, je ina doba - okolnosti a iny zivotny styl nas nutia menit navyky u nasich deti, ktore boli pre nas samozrejmostou. Kym za nasich cias bolo normalne a prirodzene, ze sme sa ako decka vybehali, dnes ten pohyb musia rodicia detom vytvorit cielene. Venovat sa im a vziat ich na turistiku, zapisat ich na kruzok, tlacit ich do sportu. Venovat im cas a robit vsetko spolu. Premyslat co uvaria, aby ani prijem nebol prilis vysoky vzhladom na malo pohybu A nie kazdy ma na to cas, moznosti a chcenie.

anna_anicka83
7. mar 2025

@balerina2025 Súhlasím. Ja som ten typ, že keď je toho na mňa veľa jem viac. Keď sa proste nahromadilo u mňa veľa veci naraz alebo som mala naozaj zlé obdobie, tak som sa proste zguličkovala. Zaujímavé je, že mám kamošku, ktorá po ťažkej životnej situácii nedokázala jesť schudla na 41 kg a vidím rozdiel v optike vnímania. Aj na ňu vraveli, že už je dosť chudá, mala by sa najesť, ale však, nevadí, má to teraz ťažké, to sa upraví. Zatiaľ, keď ja som pribrala v ťažkom období asi nejakých 15 kg, tak som bola vnímaná len ako vypapkaná, ako sa mám dobre, že ma mužíček tak vykrmuje a možno nejaké typy ako autorka si o mne iba pomysleli, že žeriem a sedím pred telkou a som lenivá. Trápili sme sa obe rovnako. Ja mám to šťastie, že po blbom období sa snažím dať vždy dokopy, ale viem, že kopec ľudí sa už potom zacykli. Lebo to jedlo je ich únik a keď priberajú, tak sa ich vnútorná nespokojnosť zvyšuje a zas siahnu po jedle. Je to závislosť a veľmi ťažká cesta späť. A málokto sa reálne ide liečiť alebo rieši psychológa, lebo to vnímajú ako hanbu. Tým netvrdím, že to platí na všetkých obéznych ľudí. Určite je veľa vypapakaných, pretože majú iba zlý životný štýl. Deti sú už asi iný prípad. Dnešným deťom žiaľ chýba ten prirodzený pohyb. A veľa elektroniky. Ja som si najmä pri chlapcov všimla ako sa im toleruje hranie všelijakých hier v neobmedzenom čase (áno, viac k tomu inklinujú). Proste áno, teraz je taká doba, že rodičia musia do toho pohybu s deťmi investovať viac (najmä času). Už to proste veľakrát nefunguje tak, že vyhodím dieťa von a ono sa vybehá. Ďalšia vec sú obchody plné detí, ktoré si nakupujú blbosti. Ja mám 12, 5 ročnú dcéru a nedostáva žiadne vreckové. Keď niečo potrebuje kúpi sa jej alebo sa jej dajú peniaze a kúpi si sama. Ale všetci jej spolužiaci naokolo každý deň v obchode a kupujú čipsy a blbosti, čo by možno v ich veku a pri detskom metabolizme nebolo až taká katastrofa, keby si tie čipsy aspoň kúpili po riadnej bicyklovačke s kamošmi alebo do konca dňa po urobení úloh lietali po vonku. Ale škola, obchod, počítať, mobil, telka a keď idú zas von, tak zas obchod. No a k ďalšiemu, ja sa teraz pohybujem pri deťoch 3. ročníka ZŠ, to je len sám youtuber. Kde by si chcel cestovať? Tam, kde býva....netuším už kto. Prehľad o seriáloch, ktoré majú napozerané ani nehovorím. Ja nepozerám telku vôbec. Takže je mi jasné, ako väčšina z nich trávi voľný čas. Ale toto je naozaj už maslo na hlave rodičov.

dobryden
7. mar 2025

@stanulienkat neciem ja naprikald som mala tie anorexiu aj stale malo jem a poznam druhu taku co mala 43 kil z chudnutia s chudne takto cely zivot. V nemocnici sme mali uz dievca co malo umelú výživu do žily.Alw viesco mne je to v podstate jedno ze da ludia prejedajú je to ich zdravie ich vec.Len tento treb anirektcieik tiez nie je najzdravšie ,to sim chcela povedat.

dobryden
7. mar 2025

@kiki68 co by nemali depresie,len museli vydrzat a doma sa opíjali,co si myslis aky zivot bol na Orave?Tam sa robili a chlapi v krčme a zeny to museli zvladnut.Moja babka potom tiez pila aj s dedkom raz jeden ,raz druhy.

balerina2025
7. mar 2025

@anna_anicka83 uplne si to vystihla.

ja som v najvacsom strese schudla 10kg ale takisto som vedela v zlom obodbi pribrat rychlo. urcite je to prezieranim, ale takisto stresove hormony narusuju homronalnu rovnovahu v tele, mas ine vylucovanie enzymiov atd atd ja mam jedine, ze sa dost vela hybem, to je asi jedina zachrana ale ja som cely zivot velmi vela vsade peso ...a sporty. tak to mam zakotvene.
a je to vazny [problem, ked sa clovek zacykli, potom sa tu ludom lachko vypisuje, ked to ani nepozna.

ale horsie je ze uz teda deti su tucne. kde su rodicia?

balerina2025
7. mar 2025

@dobryden joj jasne ze sa pilo. dlhe zimne veceri cez televizora.

lasona
7. mar 2025

@raffaella úplne s tebou suhlasim

aurora33
7. mar 2025

Autorka ty naozaj nevidis ako sa povyšujes a ako z teba priam kričí nenávisť voči obéznym ľudom?

casavina
7. mar 2025

@aurora33 ona sa hanbí aj za svoje meno, preto je anonym.. aby nás neboleli oči z nej 😂
Svoj charakter ukázala aj tak 👏👏

lujza123
7. mar 2025

Osobne si myslím ze je za tým zloženie potravín a dostupnosť lacného junk food-u, polotovarov. Už ani základne potraviny niesu čisté, nedá sa vziat v obchode hocičo, väčšinou treba citat co to obsahuje. Občas mi to pride ako keby človek číta zloženie farby na stenu nie potraviny ..

Za chudnutie/ukladanie tukov je zodpovedná pečeň. V podstate každú latku s ktorou nevie co uloží do tuku. Tak isto začne byt tento organ veľmi rýchlo preťažený. Veľa ľudí vôbec neriesi, kúpia si na co majú chuť a potom len kysnú

mandzula
7. mar 2025

Lebo su ludia lenivi rozmyslat nad tym, co daju do ust, vyrobcom suntov to vyhovuje, maju paradny odbyt a aby sme nezabudli, falosna body positivita, ked sa nam nadvaha prezentuje ako standard, dokonca ako nieco esteticke. K tomu pohodlnost a vyhovorky, ze za to moze genetika, stitna zlaza a spol. Mam muza s nadvahou a sam si je vedomy, ze obezni su majstri vyhovoriek. Plus stravovacie zvyky v rodine - vacsinou plati tucna mati, tucne deti a pes k tomu.
Co sa oblecenia tyka, som nazoru, ze nech si kazdy vyzera, ako chce, netyka sa ma to, no pri nadvahe ci obezite mam na to vyhraneny nazor - nie je to kazdeho vec, pretoze obezita sposobuje ochorenia, ktore zatazuju nas vsetkych - cez solidarny system ZP plus o chvilu budeme krajina invalidov. Co bude z tych tucnych deti? Invalidi s chorymi srdcami, klbmi, cukrovkou, pankreasmi, pecenou.

la_dolce_vita
7. mar 2025

Je to trend modernej civilizacie. V Amerike uz davno bezny jav, naopak taka chudobna Afrika, Azia pojem obezita asi ani nepoznaju.

renesance80
7. mar 2025

lebo zeru ako prasata a myslia si vdaka loby tolerancie vsetkeho ze je to moderne

la_dolce_vita
7. mar 2025

Ked sa tu spominaju obezne deti, tak ja som 50tnicka a v triede bola iba jedna obezna spoluziacka, nebolo to vobec bezne. Stravovali sme sa inak a ovela viac hybali.

alenka58
7. mar 2025

no ono je to aj o spaľovaní, môj manžel je stále chudý roky rokúce a čo sa týka stravy tak zje veľa a hlavne večer, nešportuje, ja som tiež nikdy nemala nadváhu, nešportujem a stravujem sa normálne, chodíme na prechádzky ale to je všetko

balerina2025
7. mar 2025

@la_dolce_vita my sme skakali gumu 🙂 :D

balerina2025
7. mar 2025

@alenka58 inac to je tiez holy fakt, poznam baby co zjedia aj slona a vazia 50kg. takze ano spalovanie a aj genetika.

mandzula
7. mar 2025

@la_dolce_vita u nas boli obezne 2 baby z 32 decak - lebo na desiatu sme mali chlieb so sunkou a nie donuty, minity, chipsy a energetak a na skolsky obed chodili vsetci. Moja dcera je uz sice na strednej, no na skolsky obed ich chodi z 28 asi az 5, ostatne decka si objednavaju mekac, idu si kupit bagetu, croissant a zapiju to energetakom, chore.

mandzula
7. mar 2025

@balerina2025 ano, pravda je aj toto, kazdy mame urcity typ metabolizmu, no k nemu musi byt v hlave to spravne nastavenie, tzn., ze ak viem, ze nemozem zozrat aj kona, mam v sebe brzdu, ktora mi hovori, kedy dost - a toto prave mnohym chyba. Zbytocne sa budem odvolavat na niekoho, kto si moze dovolit zozrat vsetko, ked u mna to proste nefunguje a musim si davat pozor. S tymto poukazovanim na pasomnice sa stretavam najma u obeznych ludi, ktori to maju ako argument a dovod lutovat sa. Nenarazam tym na teba, len konstatujem, lebo mi to sadlo k teme toho metabolizmu.

alenka58
7. mar 2025

@balerina2025 a vnučka vyzerá ako anorektička a pritom zje dosť, aj učiteľka rodičov upozorňovala že je veľmi chudá, bohužiaľ je to genetika

balerina2025
7. mar 2025

@mandzula ako ze ja vyslovene poznam babu co mala snad vsetky pasomnice sveta a ticho som jej zavidela ze jedla jak drevorubac a stihla a nevedela ani pribrat.
nuz...kazdy sme iny ako pisem.

balerina2025
7. mar 2025

@alenka58 moja dettto zje dost hocicoho a chudulinka ale aj muz je taky, vecer o 22 sladke a chudulinky a ja si dam vodu a o 3kg naviac :D

snowflakenel
7. mar 2025

Preco? S3dave zamestnanie, v praci od 8 do 17.00, vacsinoi chodia autom, stres, nemaju cas sa hybat. Plus vacsi prijem ako vydaj a rychle kaloricke jedla.

snowflakenel
7. mar 2025

Ked si chuda a nejes,,odzrkadli sa to tak,isto ako ked si obezny. Kazdy extrem nie je dobry.

mandzula
7. mar 2025

@balerina2025 pisem to iste, no dodavam, ze metabolizmu proste treba prisposobit prijem a vydaj a nie sa nan vyhovarat ako niektori obezni.

kiki68
7. mar 2025

@anna_anicka83 presne, Ono u deti je to aj o priklade akym idu rodicia, ked rodicia sportuju, tak dieta bude asi tiez. Nas syn nema ani 5 rokov a chce robit profi fitness, je to jeho den zjavne. Ja som pri nom od babatka sportovala, tak nejak to pochytil, vidim ako vzhliada k tym cinkam 😀 Na tablet ani nemame cas popravde. Aj som za to rada, lebo teraz je epidemia sedenia na zadku u deti, ze iba nieco hraju. Mozog sa hybe a telo sedi ako knedla. Mame take zle nastavenie, ze sa to uz detom veru akceptuje

gabikaa96
7. mar 2025

Rok som pracovala v fastfoode,teraz robím v obchode a vidím každý deň práve to čo opisuješ, obézny ľudia kupujú tie hotové jedlá,kopu sladkého pečiva,a podobné.

balerina2025
7. mar 2025

@gabikaa96 aj chudi ludia snad chodili ci len tucni? 😎

ndrag
7. mar 2025

Co si ja vsimam, tak vela ludom chyba aj zakladne povedomie o tom, co je to zdravy zivotny styl, ako je dobre hybat sa, dokonca si myslia, ze obcas cielene poriadne vytocit pulzy pri fyzickej aktivite je zle a skodi. Vela problemov sa u nas lata liekmi miesto toho, aby sa zmenil zivotny styl. Alkohol sa stale povazuje v malych mnozstvach za zdravy, stale sa argumentuje, ze tan alebo onen fajcil, bol tucny, alebo pil a dozil sa vysokeho veku (v akom stave uz nikto neriesi)... Necudujem sa vysokemu poctu obeznych ludi, je to smutne.