Prečo narastá počet obéznych ľudí okolo nás?
Prečo je všade toľko obéznych ľudí? Čím ďalej tým viac, nemyslím nadváhu pár kíl ale skutočnú obezitu, nad 100 kíl, ľudia sa nevidia ako vyzerajú a ako zle to vplýva na ich zdravie? Zamýšľam sa nad tým lebo nie je dňa aby som nevidela aspoň pár morbídne obéznych ľudí a to chodím len nakúpiť.
@balerina2025 nepochopila si ma, áno chodili aj chudý, dokonca aj vyšportovaný ale menej. A v obchode si tiež všímam že chudý a vyšportovaný nakupujú zdravšie ako obézny. Týmto nikoho neurážam ani nesúdim,len som napísala čo vidím.
Autorka - mýliš sa, rozvinutá obezita už choroba je. Má diagnózu E66.
@stanulienkat obezita zvyčajne nebýva z prezierania sa kvôli nude..
Je to omnoho, omnoho komplexnejši problém.
Od nesprávnych stravovacích návykov, cez psychické problémy a nespracované traumy, až súčasný životný štýl...
To spolu s ľahkou dostupnosťou nezdravých, vysoko priemyselné spracovaných potravín, zarába na riadny celospoločenský problém.
Ľuďom chyba povedomie o zdravom jedle. Aj o zdravom spôsobe života..
Niekedy toľko obéznych nebolo. Pretože aj zloženie stravy a životný štýl bol iný. Ale či bolo viac spokojných ľudí, to je otázne, len tí s "nákladom problémov" to zrejme kompenzovali inak...
Mňa tiež desí to množstvo obéznych detí..
Rozmýšľam, ako to, že to rodičia nevidia.. že nechápu, že tým deťom zarobili problém na celý život....
A nepáči sa mi, že sa body positivity (skvelá myšlienka), preklopila do normalizovania obezity..
@mandzula nvm sle co ja poznam mládež tak vsetko chodi na obedy,ziadne ro co popisuješ,okrem toho ak nemaju vreckové,nemaju si za co kupit ten mrkva. K tym obedom nvm u nas na obedy nechodil nik,lebo nebolo penazi.U nas to bolo tak. Na ranajky nic,desiatka do skoly zvatsa chlieb s vajcom,ziadna vida,dosli sme domov a cakali sme kym mama nieco o 16 uvarí,a vecer sme sa napchali mastnými zemiakmi na slanine,kaudy vecer,lebo tal sa jedlo.Talze to toez nebola bohvieaks strava,pretoze sa jedol len biely chlieb ,domace sladke buchty,domace kolace,bravcove maso,zemiaky a bravcova mast vajcia,domáci tvaroh a mlieko a syr.Vsetko jedlo bolo premastnea a zelenina tak mrkva z vyvaru,paradajky a paprika len v lete a nie kazdy den.ryba na Vianoce.Roez to nebolo nic zdrave jedine to malo vyhodi ze to bolo domace bez minimum eciek.
@beronsche skôr je doba že sa dnes okolo každého musí chodiť po špičkách, nemáš sa starať, riešiť, manžel nemôže povedať svojej žene že pribrala, kamarátka kamarátke...lebo je oheň na streche. Ľudia sú precitlivelí ak niečo na nich skritizujes ( aj ked v dobrom, to nieje výsmech), samozrejme ak schudnu, treba ich neustále chváliť a ospevovat. Netvrdím ze majú byť všetci štíhly, ale BMI kde je človek v normale, je veľmi veľkorysé a nieje až taký problém v ňom byť.
Byt stihly a hlavne mat nejaku formu je rozhodnutie, mame malo ludi, co by sa nevedeli lahko vyzrat, vacsina to dokaze. Mame strasne dostupne vsetky tie zle kombinacie jedal. Dnes staci ist do obchodu a prave to lacne na rychle jedlo je rozne pecivo, bagety, burgery, k tomu sladka voda a hups vaha ide hore. Mali sme kolegyne, co prisli z inej skolky, kde bol vedla mekac. Dosli k nam a tu mekaca nebolo. Ale tak z nich 10kg zletelo, ze za dva mesiace vyzerali inak. Co oci nevidia, zaludok nepoberie
@mandzula na som tiez zo severu, no jedli sme tak, ze minimum mastneho. Vzdy.bola.pestra strava, nepamatam sa, ze by sme nemali ovocie a zelenini kazdy.den. a tento zvyk nam,ostal aj do dospelosti....naucili sme.sa.jest vsetko, no zdravo. Od zeleniny, ovocia, strukovin......a.ranajky museli byt, bez,toho nas mama z,domu nepustila. A to stari rodicia.chovali a.pestovali tiez.
Podla.mna je to aj o tom, ako ziju rodicia, aky priklad davaju detom. Vidim to aj na svojom okoli.....
@beronsche aj nasa ma hroznu jedalen,,preto varim aj doma. Nenecham deti hladne predsa.
@beronsche áno obezny človek to vie ale človek co sa k tomu blíži, ten to tak nevníma alebo radšej nechce vnímať. Nejde tu o to niekoho uraziť ale o to, mu trošku otvoriť oči. Samozrejme nie na hulvata, kto sa chce, ten sa uvedomí a kto nechce, ten nič neurobí. Prečo potom vznikajú tieto témy? Ak všetci obézny vedia, že si skodia
@snowflakenel veď samozrejme 🙂
Skôr by som chcela povedať že každý sme nejakí. Nemôžeme byť všetci chudi alebo všetci tuční. Alebo bohatí, chudobní atď. V tom je to skvelé. Všimla som si na internete hlavne že mužom sa veľmi páčia baculate ženy. Momentálny trend je plnšia žena, kto ma Instagram, pochopí. Ale trendy sa menia len to dlhšie trvá. Po prvej svetovej vojne bol trend chuducka žena s malými prsiami, ženy si sťahovali prsia aby pôsobili menšie. Dnes ženu s malými prsiami mnohokrat vysmeju (zažila som, takže viem ake to je).
@rozkvet1 veď svet je rôznorodý a to je super, tu sa bavíme o obezite a taka žena sa páči maloktoremu chlapovi.....tak ako sa nepáči extrémne chudá. Tu je to skôr zas o tom, že kult obezného tela je vlastne v pohode lebo ved sú chlapi, čo sa im to páči. Ale život a zdravie nieje o chlapoch a ich chutkach.....
"Obezita nie je choroba" - zovseobecnovanie, ja neviem, toto ma fakt vytaca. Obezitu sposobuju aj ochorenia, napr. metabolicke, hormonalne... Ano, aj u deti. Ano, aj u malych deti. Aj u tych liecenych. Vypustit taketo tvrdenie, a nevediet o tom zhola nic, dost o cloveku vypoveda. Za mna, zbytocna diskusia.
@mandzula Lebo to nebolo nejak dostat a pamatam da ako babky hresili deti ked jedli viac kolacov a pod. Aj sme jedli sladke, aj babka puncak, buchty spravila, ale nepamatam, ze by mal niekto vyraznu nadvahu v celej rodine. Ako tety mali po 50 to typicke brusko po porode a vacsie prsa. Ale v zasade to nebola obezita ako vidime dnes. Zas ked babka nenapiekla, tak nebolo a napecene bolo raz v tyzdni to sladke, max 2 x a potom sa vela jedli sezonne polievky. Bez toho kolac nebol. Tiez pamatam ako sme raz tyzdenne dostali nejaku sladku tycinku, ale v sezone nas poslali do zahrady na maliny a bolo. To bol uplne iny system v tom jedle. Velmi regulovany. My sme chovali kraliky
No, ked vidim, ako ludia co hovorili ze nemozu schudnut su vdaka Ozempicu ako podvyzivene lane, tak sa musim pousmiat. Ozempic nie je nic ine ako regulacia v mozgu, ze telu viac nez 3 hrasky k obedu netreba. Takze to chudnutie je primarne na minimalnom mnozstve jedla. Anorexia v drahej striekacke 😂
Povedala by som ze 90% ludi ma problem s vahou koli strave. Ale dnesna doba tomu jednoducho nahrava. Vsade mraky jedla, nie uplne zdrave a clovek je v zaprahu tak na seba nema cas.
@dobryden porovnávaš dva extrémy, treba byt niečo medzi, zdravý človek
@stanulienkat presne tak voľakedy sa nenakupovalo do veľkých košíkov.Kazdy 5 človek je obézny.Kolko ľudí denne cvičí, alebo ide aspoň na hodinu von?Niekedy, keď vidím ľudí pri pokladni čo majú v košíku mi je zle.A najviac som prekvapená, keď stojím v obchode pri pulte kde sú šišky, croissanty, pizza rožky a mama sa pýta čo ti zoberiem na desiatu?A už aj tu som čítala, že deti raňajkujú džús a šišku.Cim viac osvety, tým horšie.Nebolo bežne, aby teenegeri mali vysokú hladinu cholesterolu
@dobryden a ájejejeje..... dávno sme tu nemali porovnávanie- spokojná, krásna, šťastná, zabavna, charizmatická a pozitívna baculka /verzus hladná, nervózna, strhaná a nepríjemná vychŕtlina.😁😂😂😂 to by mohla byť príjemná bodka za dnešnou diskusiou.😂😂
@stanulienkat ale aj tie chudé môže byť energetický podvyživené.Vsetko je o čase, chuti variť, a niekto hore píše o vyjdení z komfortnej zóny.Vela ľudí si kúpi na pumpe, rýchlom občerstvení, lebo si doma nepripraví, nezoberie svoju žemlu, banán, už sme leniví a uponáhľani, ale zase platíme za to veľkú daň.A hlavne to vychádza z rodiny kde deti vidia ako sa jedáva.Ja si nepatam ako dieťa, teeneger, že sme bežne domov kupovali chipsy, sladkosti, alebo sladké malinovky a nebolo to z fin.dovodov.Ale zase nie sme žiadni asketi, ale dosť si dávam pozor čo kúpim a dám do úst.

Pretože byť štíhly je o tom, že musíš vyjsť zo svojej zóny komfortu a nie raz, dvakrát.....stále. A to ľudia nie su ochotný podstúpiť, radšej sa budú tváriť ako sú so svojimi kilami spokojní a šťastní. Prd makový , najskor schudni a potom mi povedz, že chceš zas svoju nadváhu naspäť. Taký človek nieje.....Ja tiež nemám svoju postavu zadarmo, všetko je poctivo odmakane, ale ja to nepovažujem za niečo co ma obmedzuje, ja tým normálne žijem. Ak prestaneš menej sladit, zo začiatku ti to nechutí ale ver tomu, že časom si tak zvykneš, že čokoľvek kde je "kilo cukru" nezjes, tak ti to bude protivné.