icon

Prečo nemôžem schudnúť i napriek športovaniu a zdravej strave?

17. júl 2025

Baby, snazim sa uz par mesiacov schudnut tak 7 kil a som zufala z toho ako to nejde. Mam 170cm a 72kg. Dlhodobo som vazila 65kg a pri zlozeni mojej postavy som sa citila chuda ale zaroven som mala svaly. Pred 2 rokmi som pribrala na 75 kg kvoli tomu, ze som zacala uzivat depakine (uz neuzivam), schudla som na 72 kg a tejto vahy sa teraz neviem zbavit. Aktivne beham, plavam a silovo cvicim. Mam tak 7-9 treningov do tyzdna, zapisujem si do kalorickych tabuliek, zvycajne sa mi podari schudnut tak 1-2kg ale potom to aj tak naberiem naspat. Nedavno som si dala robit hormonalny profil a vsetko vyzera ok. Mam pocit, ze uz som skusala vsetko ale moje telo je asi rezistentne na chudnutie alebo co. Mam nastaveny denny prijem na 1800 kcal, pri nejakej vynimocnej situacii to niekedy prekrocim. Bazal mam 1750 kcal. Moj priemerny denny vydaj nad bazal sa pohybuje v rozmedzi 600-1200 kcal. Skrtla som restauracnu stravu, kupujem len zakladne potraviny, vyhybam sa ultra sprocesovanym jedlam, teoriu ovladam.
Ja ked tu citam pribehy niektorych zien, ze za 3 mesiace schudnu 10 kil len pomocou stravy a 10k krokmi denne, tak nechapem kde robim chybu.
Ak sa v tom niektora vyznate trochu viac mohli by ste mi napisat kde robim chybu?

balerina2025
18. júl 2025
@bluka2

@balerina2025 citam akurat ostatne prispevky. Preco sa to podla teba stalo? U mna to nebolo tak vzdy. Ja mam bud celiakiu alebo aspon intoleranciu na lepok a dlho som o tom nevedela. Podla mna sa v tom case nieco u mna trochu zmenilo a uz to nefunguje uplne ako ma. No kazdopadne aj cukor, sladkosti a pod. tomu sa musim vyhybat, skor sa snazim normalne jedlo. Teraz mam niekoho, kto mi vari, takze som takmer uplne vypustila vselijake hotove vyrobky a rychle jedla a to mi robi tiez strasne dobre.
A uplny kluc je ten stres. To je moja zivotna priorita uz sa mu vyhybat.
A este sa snazim na slnko a kontrolovat hladinu vit D, lebo s tym som mala tiez problemy. Verim, ze vela veci spolu suvisi

@bluka2 ano preto. u mna ;psychika stres.

balerina2025
18. júl 2025
@anonym_autor

@bluka2 Rozumiem tomu stresu ale ja nemam velmi mat z coho stres. Mam taku pohodovu pracu, aj vela cestujem, aj si doprajem oddych a tak. Preto mi to nedava zmysel.

@anonym_autor tak potom u teba nie je problem stres, 🙂 ake jednoduche. tak problemom je ze mas mozno zle nastaveny prijem , nizky a mas vysoky vydaj, a toto robi telu STRES. nie praca ani nieco ine, chapes ma?

balerina2025
18. júl 2025
@simca06022011

@balerina2025 tak pri nasich lekaroch je to fuk, im je to jedno :DDD to sa uz ani nerozculujem... :D

@simca06022011 tak oni zanedbavaju aj rakoviny, nieto nase hormony. niektori.

balerina2025
18. júl 2025
@lujza123

Ale ako vidíš aj z príspevkov, ludske tela sú rôzne.
Ked nefunguje klasika - znížiť prijem a zvýšiť vydaj môže byt niekde problem
Intolerancie, kortizol, pomalé trávenie, problem s pečeňou či inými vnútornými orgánmi ako štítna

Jedine ako to zistiť sú vyšetrenia, intuícia a pokus omyl. Niekedy naozaj stačí zmeniť malý nepodstatný detail a robit veci inak ako napr delená strava, prerušovaný post, vyradiť nejaké potraviny a zrazu to telo funguje ako má.
Nájsť si co bude platiť u teba, počúvať viac svoje telo ako svoju hlavu …

Tiez som si prešla zložitou cestou k pochopeniu co potrebujem, co a ako mám jesť, co mi vylozene škodí .
Viem aký je to zúfalý pocit ked odbehnes 250 km mesačne a stále mas pneumatiku na bruchu a nechápeš prečo.
Ale netreba sa vzdávať, ak u teba nieco nefunguje ako ma musíš na to prísť a potom sa všetko vyrieši

@lujza123 uplne suhlasim, nase telo je najlepsi radar.

balerina2025
18. júl 2025
@bluka2

@balerina2025 citam akurat ostatne prispevky. Preco sa to podla teba stalo? U mna to nebolo tak vzdy. Ja mam bud celiakiu alebo aspon intoleranciu na lepok a dlho som o tom nevedela. Podla mna sa v tom case nieco u mna trochu zmenilo a uz to nefunguje uplne ako ma. No kazdopadne aj cukor, sladkosti a pod. tomu sa musim vyhybat, skor sa snazim normalne jedlo. Teraz mam niekoho, kto mi vari, takze som takmer uplne vypustila vselijake hotove vyrobky a rychle jedla a to mi robi tiez strasne dobre.
A uplny kluc je ten stres. To je moja zivotna priorita uz sa mu vyhybat.
A este sa snazim na slnko a kontrolovat hladinu vit D, lebo s tym som mala tiez problemy. Verim, ze vela veci spolu suvisi

@bluka2 testy na cekiuakiu ani ine intolreancie mi nerobili, idem si to teraz zaidat len sa musim dostat k lekarke.

bluka2
18. júl 2025
@balerina2025

@bluka2 testy na cekiuakiu ani ine intolreancie mi nerobili, idem si to teraz zaidat len sa musim dostat k lekarke.

@balerina2025 mne chceli robiť, ale to týždeň by som musela prijímať lepok a mne to robí tak zle, že preferujem to proste nejesť a nevediet presne, čo to je.
Minule som sa pomýlila v čínskej reštaurácii a mala také fľaky po tele celý mesiac, no dobrovoľne si to nejdem spraviť

anonym_f0a682
18. júl 2025

naco 7-9 treningov do tyzdna? naco?? kedy sa ma tvoje telo regenerovat? ved to je blaznovstvo! uber.
ale teda k otazke preco nechudnes ti odporucam pozriet co hovoria odbornici a pozriet sa aj pravde do oci:

https://www.youtube.com/watch?v=6uY4hZs7IYM

https://www.youtube.com/watch?v=cw02Oh5vyiI

https://www.youtube.com/watch?v=pQKcLxalYCg

https://www.youtube.com/watch?v=TLyU24H2jmU

ak nechudnes treba znizit prijem a hlavne znizit pocet treningov. nic drasticke, skus drzat tych 1500 (menej uz nie, moze to byt nebezpecne). odkial mas ten bazal 1750? a ze spalis 600-1200 denne? bola si na metabolickych meraniach alebo ten tak odhadom podla tabuliek a hodiniek hovoris? naozaj jes 1800? vo videach vyssie je to vsetko pomenovane.
nemyslim ze si ten jeden myticky jednorozec, na ktoreho nefunguje deficit.
vidno ze to beries vazne, skus zainvestovat na odbornika na straavu a cvicenie.

balerina2025
18. júl 2025
@bluka2

@balerina2025 mne chceli robiť, ale to týždeň by som musela prijímať lepok a mne to robí tak zle, že preferujem to proste nejesť a nevediet presne, čo to je.
Minule som sa pomýlila v čínskej reštaurácii a mala také fľaky po tele celý mesiac, no dobrovoľne si to nejdem spraviť

@bluka2 aha OK chapem tak ja tiez neviem ako dopadnem. mala som robene gastro aj kolono tam mmi okrem cytologie a helikobaketra nic ine nezistovali

autor
18. júl 2025
@anonym_f0a682

naco 7-9 treningov do tyzdna? naco?? kedy sa ma tvoje telo regenerovat? ved to je blaznovstvo! uber.
ale teda k otazke preco nechudnes ti odporucam pozriet co hovoria odbornici a pozriet sa aj pravde do oci:

ak nechudnes treba znizit prijem a hlavne znizit pocet treningov. nic drasticke, skus drzat tych 1500 (menej uz nie, moze to byt nebezpecne). odkial mas ten bazal 1750? a ze spalis 600-1200 denne? bola si na metabolickych meraniach alebo ten tak odhadom podla tabuliek a hodiniek hovoris? naozaj jes 1800? vo videach vyssie je to vsetko pomenovane.
nemyslim ze si ten jeden myticky jednorozec, na ktoreho nefunguje deficit.
vidno ze to beries vazne, skus zainvestovat na odbornika na straavu a cvicenie.

@anonym_f0a682 Asi si necitala komenty, ktore som napisala. 7-9x trening neznamena len silovo vo fitku. Pisala som, ze 3x tyzdenne plavam a 3x beham. Zvyknem este ist cez vikend na dlhsi bike a mam aj silovy trening tak priemerne 2x do tyzdna. Pokial ide o merania, bola som na inbody, mam garmin hodinky. Vystupy z tychto dvoch merani boli totozne, resp lisili sa o ~2%. Vychadza to tych 1750. Jedlo si trackujem, zjem tych 1800. Aktivity si meriam hodinkami ale nemusis byt Einstein aby si si vedela vyratat, ze ked rano zaplavam 3km v bazene a vecer zbehnem 10km, tak to asi bude znamenat nejaku aktivitu navyse, vsakze.

Ti videa, ktore si mi poslala su uplne irelevantne k tomu co pisem.

nataliik
18. júl 2025
@balerina2025

@nataliik kebyze nic nejem, tak odpadnem, napr mne rychlo klesa cukor. na nemozem nejest, toci sa mi hlava a je mi na vracanie. paradoxne ano, trreba jest ''vela'' ale tie spravne potraviny, a clovek chudne. o tom strese som ti napisala, ze kazdy preziva inac. nepoznas slovo emocne prejedanie sa ze? bud rada. zial ja som zazila aj to aj nejedenie. a jedine k comu som dospela som si dohaprovala zaludok. smutne

@balerina2025 ale samozrejme sa bavíme jest "vela" ale zdravých veci. Nie nepoznám chvalabohu prejedanie, ale ani mojim malo jedením to nebolo správne pre travenie. Teraz jem stále podľa KT a som s trávením max spokojna a váha sa drzi

bluka2
18. júl 2025

Autorka, mas apple watch? Tie hodnoty cardio fitness a cardio recovery by vela napovedali. Ja sa tiez domnievam, ze tvoje telo je v strese

bluka2
18. júl 2025

Pozri mna: ja som sa minuly rok okolo leta zacila tlacit do sportu a cardio recovery islo dole. V januari som sa na to vykaslala, chodim raz do tyzdna do posilky 5 km beh + silovy trening a raz do tyzdna na mini turu 7 km. A moje hodnoty sa uplne zlepsili. Citim sa lepsie!
Nic proti sportu, ale s mierou. Ty musis nosit este celkom dost kg, to da telu zabrat. Plavanie je super…

maxalla
18. júl 2025

Podla mna si pretrenovana a preto to nejde dole.
Nebudem radit, skus si o tom najst sama info, ako take pretrenovanie dokaze zastavit chudnutie - takto to je najlepsie, ked sa clovek aj nieco nauci. Myslim, ze nestihas regenerovat.

trnavacka
18. júl 2025

Ešte jedna vec
Daj si urobit test na ÍR

https://www.medirex.sk/vysetrenie/vysetrenie-in...

rozculena
18. júl 2025

pred pár dňami na mňa vyskočilo video,kde niekto hovoril,že cvičením človek neschudne....

rozculena
18. júl 2025

chudnutie je 80% stravovania a 20% cvičenia.
Hmotnosť sa zhadzuje hlavne v kuchyni

charlotte3003
18. júl 2025

Dobrý deň, ja som sa tri roky po pôrode nevedela pohnút s váhou, samozrejme smerom dole. Vyskúšala som všetko a čím viac som sa snažila, tým viac sa mi nedarilo. Zistila som, že mi chýba železo, tak som doplnila železo, začala pravidelne a zdravo jesť 3x denne približne v rovnakom čase, samozrejme desiata ovocie a olovrant nejaký jogurt napr. Bola som na lymfa masáž a začali sa diať zázraky. Neviem, či to pomôže Vám, ale u mňa to išlo takto.

autor
18. júl 2025
@rozculena

chudnutie je 80% stravovania a 20% cvičenia.
Hmotnosť sa zhadzuje hlavne v kuchyni

@rozculena Jezis to je dobra blbost 😀 To plati mozno pre niekoho, kto jedava na ranajky vianocky, na obed fast food, perkelty a knedle a na veceru parky. Pre cloveka, ktory sa stravuje realnym jedlom tento vyrok nedava zmysel.

autor
18. júl 2025
@charlotte3003

Dobrý deň, ja som sa tri roky po pôrode nevedela pohnút s váhou, samozrejme smerom dole. Vyskúšala som všetko a čím viac som sa snažila, tým viac sa mi nedarilo. Zistila som, že mi chýba železo, tak som doplnila železo, začala pravidelne a zdravo jesť 3x denne približne v rovnakom čase, samozrejme desiata ovocie a olovrant nejaký jogurt napr. Bola som na lymfa masáž a začali sa diať zázraky. Neviem, či to pomôže Vám, ale u mňa to išlo takto.

@charlotte3003 Dakujem za radu, akoze ja dam sancu fakt uz comukolvek, tak skusim.

autor
18. júl 2025
@trnavacka

Ešte jedna vec
Daj si urobit test na ÍR

https://www.medirex.sk/vysetrenie/vysetrenie-in...

@trnavacka Nezijem na Slovensku ale pozriem nieco take aj u nas.

rozculena
18. júl 2025
@anonym_autor

@rozculena Jezis to je dobra blbost 😀 To plati mozno pre niekoho, kto jedava na ranajky vianocky, na obed fast food, perkelty a knedle a na veceru parky. Pre cloveka, ktory sa stravuje realnym jedlom tento vyrok nedava zmysel.

@anonym_autor teraz neviem,čo myslíš,mám tam 2 komenty.
Ja som necvičila.A rozhodne som sa nestravovala tak,ako píšeš.

autor
18. júl 2025
@rozculena

@rozculena Ze clovek cvicenim neschudne. Na toto som reagovala. Ked mas extremny vydaj, jasne, ze schudnes. Podarilo sa mi to v minulosti. Zakony termodynamiky funguju. Ja mam teraz predpokladam nejaky zdravotny problem, cize neda sa to v mojom pripade aplikovat, aj ked cvicim a trenujem.

autor
18. júl 2025
@rozculena

@rozculena Len mam pocit, ze tych 80/20 vychadza z toho, ze ludia nie su edukovani a jedia shit. Ked normalny clovek, ktory konzumuje normalne realne jedlo, prida do svojho zivota cvicenie, tak predsa schudne aj ked sa bude stravovat rovnako. Zas nevychadzajme z toho, ze ludia tu maju navyky prasiat 😀

johanka21
19. júl 2025

@anonym_autor A kedy ješ naposledy večer? Ja som podstatne staršia od teba, tzn. pohybu už nezvládam mať toľko, koľko ty, ale od marca sa snažím večer nejesť, naposledy sa najem najneskôr o 17. hodine a večer a neskôr, keď ma prepadne hoci aj vlčí hlad, tak si dávam len surovú zeleninu na oklamanie žalúdka a dnes mám o 4 kg menej. A možno musíš byť len trpezlivá, že sa tá tvoja váha zase pohne smerom nadol, možno príliš tlačíš na pílu. Zostaň pri tomto spôsobe života aj naďalej a výsledky sa možno dostavia... Držím palce!!!

rozculena
19. júl 2025
@anonym_autor

@rozculena Len mam pocit, ze tych 80/20 vychadza z toho, ze ludia nie su edukovani a jedia shit. Ked normalny clovek, ktory konzumuje normalne realne jedlo, prida do svojho zivota cvicenie, tak predsa schudne aj ked sa bude stravovat rovnako. Zas nevychadzajme z toho, ze ludia tu maju navyky prasiat 😀

@anonym_autor znova opakujem,keď som diétovala naposledy,tak môj jediný pohyb bola manuálna práca.Ale variť pre 3 ľudí bol masaker,potom som ostala doma bez pohybu a všetko moje úsilie bolo zmarené,vrátila som sa k predchádzajúcemu stravovaniu....sacharidy.....

goodidea
19. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor ono @rozculena aj keď jej výrok možno pôsobí rozculene ma svojim spôsobom pravdu váha (chudnutie/naberanie) sa robí v kuchyni..postava sa tvaruje cvičením.. zas ty cvičis aby si chudla? Vlastne spätne k problému riešime to že váha ti nejde dole? To aj je ťažko takto hodnotiť.. zena môže mať 80kg a vyzerať lepšie ako žena s váhou 60kg..a naopak u chlapa môže oveľa lepšie vyzerať muž s nižšou váhou pri rovnakej vyske

anonym_45d32b
20. júl 2025

Ja nechápem načo sa vôbec snažíte poradiť… očividne nejde nič zmeniť lebo ma zdravotný problém

lolacyp
Odpoveď bola odstránená
libusak
21. júl 2025

Tvoj denny vydaj a ani bazal nemusi byt taky, ako ti ukazuju tabulky. Skus si prepocitat makra a podla toho sa stravuj.
Podla mna mas vela kalorii

autor
21. júl 2025
@libusak

Tvoj denny vydaj a ani bazal nemusi byt taky, ako ti ukazuju tabulky. Skus si prepocitat makra a podla toho sa stravuj.
Podla mna mas vela kalorii

@libusak Myslia tabulky v hodinkach ci kaloricke? V hodinkach je to pomerne presne a do kalorickych som zadavala svoje udaje. Nedavala som si ich pocitat appkou. Nemam tam zohladnene nie. Je to pre mna len kalkulacka. Mne sa tych 1800 zda prave aj celkom malo.