icon

Prečo nemôžem schudnúť i napriek športovaniu a zdravej strave?

17. júl 2025

Baby, snazim sa uz par mesiacov schudnut tak 7 kil a som zufala z toho ako to nejde. Mam 170cm a 72kg. Dlhodobo som vazila 65kg a pri zlozeni mojej postavy som sa citila chuda ale zaroven som mala svaly. Pred 2 rokmi som pribrala na 75 kg kvoli tomu, ze som zacala uzivat depakine (uz neuzivam), schudla som na 72 kg a tejto vahy sa teraz neviem zbavit. Aktivne beham, plavam a silovo cvicim. Mam tak 7-9 treningov do tyzdna, zapisujem si do kalorickych tabuliek, zvycajne sa mi podari schudnut tak 1-2kg ale potom to aj tak naberiem naspat. Nedavno som si dala robit hormonalny profil a vsetko vyzera ok. Mam pocit, ze uz som skusala vsetko ale moje telo je asi rezistentne na chudnutie alebo co. Mam nastaveny denny prijem na 1800 kcal, pri nejakej vynimocnej situacii to niekedy prekrocim. Bazal mam 1750 kcal. Moj priemerny denny vydaj nad bazal sa pohybuje v rozmedzi 600-1200 kcal. Skrtla som restauracnu stravu, kupujem len zakladne potraviny, vyhybam sa ultra sprocesovanym jedlam, teoriu ovladam.
Ja ked tu citam pribehy niektorych zien, ze za 3 mesiace schudnu 10 kil len pomocou stravy a 10k krokmi denne, tak nechapem kde robim chybu.
Ak sa v tom niektora vyznate trochu viac mohli by ste mi napisat kde robim chybu?

Strana
z5
sense
21. júl 2025

Ak máš pcos uber sacharidy pridaj tuky. 9 tréningov týždenne je veľa, telo nestačí regenerovať, môžeš mať zvýšený kortizol. 2500kcal výdaj ti vyrátali hodinky? Takisto bazal máš podľa čoho? Ak cvičia silovo a nevidíš rozdiel na váhe mala by si vidieť rozdiel v cm. Inak tiež som kedysi cvičila ako drak, a ficala viac na sacharidoch lebo energia.... Paradoxne keď som ubrala cvičenia, ubrala sacharidov a pridala zdravé tuky, viac tekutín a pravidelný spanok, alkohol a káva na minimum tak sa to pohlo. Nikdy som sa neriadila ale vydajom ktory ukazovali hodinky a už vôbec nie vydajom ktorý ukazujú KT lebo tie si vysoko nadhodnotené. Plus telo si časom na daný pohyb zvykne a už sa toľko nenamaha a nespaluje tak ako na začiatku.

autor
21. júl 2025
@sense

Ak máš pcos uber sacharidy pridaj tuky. 9 tréningov týždenne je veľa, telo nestačí regenerovať, môžeš mať zvýšený kortizol. 2500kcal výdaj ti vyrátali hodinky? Takisto bazal máš podľa čoho? Ak cvičia silovo a nevidíš rozdiel na váhe mala by si vidieť rozdiel v cm. Inak tiež som kedysi cvičila ako drak, a ficala viac na sacharidoch lebo energia.... Paradoxne keď som ubrala cvičenia, ubrala sacharidov a pridala zdravé tuky, viac tekutín a pravidelný spanok, alkohol a káva na minimum tak sa to pohlo. Nikdy som sa neriadila ale vydajom ktory ukazovali hodinky a už vôbec nie vydajom ktorý ukazujú KT lebo tie si vysoko nadhodnotené. Plus telo si časom na daný pohyb zvykne a už sa toľko nenamaha a nespaluje tak ako na začiatku.

@sense tych 1750 bazal mi ukazuju hodinky uz dlhodobo a taktiez som bola na merani. Aktivity navyse mam z hodiniek. Neriesim nijake data z KT, okrem toho, ze som si tam zadala SVOJE pomery makro, ktore chcem dosiahnut. Skusala som 50/30/20, aj 60/20/20, takto ako to mam teraz sa mi to zda celkom ok, len som trosku ubrala bielkoviny a pridala sacharidy. Nechybala ti energia ked si ubrala sacharidy? Ja ked ich uberiem tak vladzem v pohode cvicit silovo a aj plavat ale pri brehu to uz citim.

sense
21. júl 2025

Tiež som si myslela zo začiatku že to bude problém a paradoxne problém nebol. Ale davala som dôraz na predtreningove a potreningove jedlo a zvyšok makier rozdelila do zvyšných jedal
Ale určite treba poľaviť doobeda 3km plávať a poobede 10km beh pokiaľ nie si vrcholový športovec tak môže byť viac kontraproduktívne

natiblaskova
22. júl 2025

Podľa mňa si reálne ten tuk zhodila ale svaly tiež niečo vazia

cokolada136
22. júl 2025

Nie som odbornik, ale zaklad je silovy trening a po nom 5min intenzivne kardio. Max 3-4x do tyzdna. Vsetko s mierou. Treba regenerovat. Alebo 3x silovy a 1x kardio. Stravu ak je vyvazena (zdrava) by som neriesila ziadnu dietu, ale tak ako kaloricke odporucaju. Ja mam 40 rokov a ten isty problem som mala. Zistila som ze kardio mi zvysilo kortizol a tak som kardiom pribrala dalsie 2kg (a veru nie na svaloch). Takze mne to ide veeelmi pomaly dole z 72 na mojich 64, ale ide. Je treba si uvedomit, ze je aj zdravsie a udrzatelnejsie chudnut pomalsie a bez diet ako rychlo a s dietami. Kedysi aj mne stacilo 2 tyzdne chodit behat a zrazu aj tehlicky boli vidno a teraz ma to rozculovalo, ale ako som sa dala do kludu, ide to. Drzim palce

dano111
25. júl 2025

Ahoj, mám pocit že tvoj problém je to že sa zameriavas skôr na chudnutie z váhy, než na chudnutie tuku. Pokiaľ si zaciatocnik, je dosť možné že u teba došlo k telesnej rekompozicii, kedy môžeš zároveň chudnúť tuk a naberať svaly. Mimochodom odporučim tí skôr sledovať iba pre sledovanie trendu meranie sa občas za pár mesiacov na Inbody 270 alebo Dexa, coz sú váhy ktoré dokážu veľmi presne zistiť zloženie tvojyo tela.A 7-9 silových tréningov za týždeň je extrém pokiaľ neberieš steroidy, nemáš to šancu zregenerovať obzvlášť pokiaľ nemáš medzi jednotlivými partiami aspoň 48-72hodin regeneráciu (pokiaľ v pondelok cvičím nohy, nemôžem aj na ďalší deň cvičiť nohy) odporučil by som ti navýšiť kaloricky príjem, s dôrazom na kvalitné bielkoviny,komplexné sacharidy,zdravé tuky,navýšiť ho na 2300kcal dlhodobo, alebo napríklad 2500 kcal v tréningový deň a 2000 v netreningovy deň, akokoľvek keď budeš za týždeň v deficite a budeš mať dostatok bielkovín,silového tréningu, regenerácie, svaly si udržiš a tuk pôjde dole.
Nie všetko čo sa na váhe hýbe hore a dole je tuk. To je tuk,svalová hmota,glykogén,obsah čriev,voda,močový mechúr, hormonálne zmeny.
Na tvoju výšku 170cm je 72kg pri dobrom zložení veľmi dobrá váha, nechci zbytočne nižšiu váhu keď máš dobré zloženie tela. To že to povedala nejaká sprostá tabuľka neznamená že to je ideálna váha pre teba.
Takže ja odporúčam zvýšiť kaloricky príjem dlhodobo,alebo cyklovat kalórie, podľa toho ako ti to vyhovuje, pokiaľ ti to vychádza do kalorického prijimu, môžeš si raz za čas dopriať jedlo ktoré más rád, pokiaľ si dáš horalku a zmestís sa do kalorického deficitu alebo udržiavacich kalórií, stále sa ti nič nestane a takto to platí s akoukoľvek potravinou, nechoď 100% čisto, nie si kulturista, odporúčam ti 80/20 stravu, 80% kvalita, 20% čo chces ak ti to zapadá do cieľov. A tie tréningy by som zredukoval na 3-4x týždenne, ideálne 2x spodok tela, 2x vrch tela (Pondelok vrch,utorok spodok, štvrtok vrch,spodok tela - dostatok práce aj regenerácie) alebo 3x fullbody (pondelok -streda-piatok - vyššia frekvencia, menej objemu na tréning) a plávanie a beh by som nechal ako fajn doplnok k silovému tréningu.

dano111
25. júl 2025
@anonym_autor

@sense tych 1750 bazal mi ukazuju hodinky uz dlhodobo a taktiez som bola na merani. Aktivity navyse mam z hodiniek. Neriesim nijake data z KT, okrem toho, ze som si tam zadala SVOJE pomery makro, ktore chcem dosiahnut. Skusala som 50/30/20, aj 60/20/20, takto ako to mam teraz sa mi to zda celkom ok, len som trosku ubrala bielkoviny a pridala sacharidy. Nechybala ti energia ked si ubrala sacharidy? Ja ked ich uberiem tak vladzem v pohode cvicit silovo a aj plavat ale pri brehu to uz citim.

@anonym_autor a mimochodom skúsil by som si radšej vypočítať ešte raz ten bmr, lebo 1750 bmr má 180cm 80kg muž a nie 170cm a 72kg žena pokiaľ nemáš veľmi veľa svaloviny a málo tuku. Nepodceňujem ťa,snažím sa ti len pomôcť.

dano111
25. júl 2025
@dano111

@anonym_autor a mimochodom skúsil by som si radšej vypočítať ešte raz ten bmr, lebo 1750 bmr má 180cm 80kg muž a nie 170cm a 72kg žena pokiaľ nemáš veľmi veľa svaloviny a málo tuku. Nepodceňujem ťa,snažím sa ti len pomôcť.

@dano111 a sleduj aj obvody, nie len váhu, stačí že zjes viac sacharidov a gram sacharidu viaže 3-4g vody a už máš kilo navyse, ALE POZOR, NIE JE TO TUK, JE TO VODA+GLYKOGÉN. ale potom váha znova padne. Je lepšie si robiť keď už tak týždenný priemer, aby si si vedela lepšie odsledovať takéto výkyvy na váhe (ktoré nemusia byť hneď tuk ako som písal vyššie, a su úplne normálne)

erikreset
31. aug 2025

@anonym_autor napis mi

Strana
z5