Priberanie počas perimenopauzy: Ako schudnúť účinne?
Prosim iba skusenosti zien co si tym realne presli a nie komenty typu nezer hyb sa atd. Za posledny rok som pribrala postupne 14 kg. Riesila som to uz aj s dr. Uzavrelo sa to ako hormonalne zmeny, lebo nic ine nevyskocilo. Mam 39 rokov, 170 cm a mometalne 72 kg. Od januara som skusala kaloricke tabulky, jedla som najprv tolko kcal kolko vypocitala appka kalorickych, priberala som, isla som pod tu hodnotu stala vaha, isla som pod bazal kusok nic. Ani gram nesiel dole. Pridala som pohyb, nic. Za posledny tyzden na strave okolo 1250 kcal, 10tis krokov denne, striedam light kardio kvoli inym zdravotnym problemom s lahsim silovym treningom a 1x do tyzdna oddych a som isla vahou o 2 kg hore. Ja som z toho taka zufala. Ako ist na povodnu vahu? Ja sa necitim dobre vo vlastnim tele, tru sa mi stehna jedno o druhe vadi mi zadok brucho, nic uz pomaly okrem pyzama neobleciem. To neexistuje cesta ako schudnut?
@anonym_ac8c4b
@anonym_autor v tých tabuľkách máš dobrý miš-maš,máš tam hotové uvarené jedlá,ako si sa dopočítala k výsledkom?
máš tam kašu,1 porcia,to je koľko?máš tam quinou varenú,prečo si nezadávaš v surovom stave?
Máš tam varené,surové,no mňa by z toho *eblo.
Všetko si zapisujem v surovom stave
nejem kadejaké fit veci,to zloženie toho "fit" tvarohu Ochucujúca zložka 17 % (cukor, voda, modifikovaný škrob, jablkový koncentrát 2, 8 %, karotkový koncentrát 2, 0 %, citrónový koncentrát, aróma, zahusťovadlo: pektíny; regulátor kyslosti: kyselina citrónová, citrany sodné),
K čomu to je dobré?
daj si čistý biely tvaroh s ovocím,načo cukor?? 26 gramov🙄
@anonym_autor v tých tabuľkách máš dobrý miš-maš,máš tam hotové uvarené jedlá,ako si sa dopočítala k výsledkom?
máš tam kašu,1 porcia,to je koľko?máš tam quinou varenú,prečo si nezadávaš v surovom stave?
Máš tam varené,surové,no mňa by z toho *eblo.
Všetko si zapisujem v surovom stave
nejem kadejaké fit veci,to zloženie toho "fit" tvarohu Ochucujúca zložka 17 % (cukor, voda, modifikovaný škrob, jablkový koncentrát 2, 8 %, karotkový koncentrát 2, 0 %, citrónový koncentrát, aróma, zahusťovadlo: pektíny; regulátor kyslosti: kyselina citrónová, citrany sodné),
K čomu to je dobré?
daj si čistý biely tvaroh s ovocím,načo cukor?? 26 gramov🙄
@rozculena jedna porcia je presne tolko kolko zakazdym robim, mam to zadane ako recept vazila som vsetky suroviny ktore do tej kase isli a zakazdym robim rovnake mnozstvo. Ked jedla navari muz tak si nedavam v surovom stave, obcas kvoli pracovym povinnostiam nie som pri vareni, taky cas zadavam hmotnosti uvarench surovin. Ja s tym problem nemam, pre mna to nie je mis mas, dolezity je konecny vysledok poctu kalorii a to je v konecnom dosledku jedno ci to zadam v surovom alebo si to najdem uz v uvarenom stave. Cisty tvaroh nemozem ani citit, tento mi nevadi. Dam si ho tak 1x za tyzden a vacsinou si ho podelim s dcerou
@rozculena jedna porcia je presne tolko kolko zakazdym robim, mam to zadane ako recept vazila som vsetky suroviny ktore do tej kase isli a zakazdym robim rovnake mnozstvo. Ked jedla navari muz tak si nedavam v surovom stave, obcas kvoli pracovym povinnostiam nie som pri vareni, taky cas zadavam hmotnosti uvarench surovin. Ja s tym problem nemam, pre mna to nie je mis mas, dolezity je konecny vysledok poctu kalorii a to je v konecnom dosledku jedno ci to zadam v surovom alebo si to najdem uz v uvarenom stave. Cisty tvaroh nemozem ani citit, tento mi nevadi. Dam si ho tak 1x za tyzden a vacsinou si ho podelim s dcerou
@anonym_autor ja sa teda na hodnoty uvarených surovín nespolieham,tam vedia byť veľké rozdiely
1250kcal je malo a nebudeš chudnúť, telo je vystresované a chráni si ten tuk.
Ja mám bazal 1400 a mám 60kg
Bazál možeš občas podliezť, ale ak to máš dlhodobo nebudeš chudnúť, naopak, spomalí sa ti trávenie, odíde svalstvo a tuk si telo nechá ako zásobu na horšie časy, lebo je vyhladovelé a min 1450 kcal potrebuje len na bežné fungovanie, preto šetrí energiu, kde sa dá.
Darmo si biochemik a "vyznas sa", keď ti to nefunguje. Dostala si tu x rád, z toho veľká časť je presne o tom, že ješ málo bielkovín. Načo sa pýtaš, keď radu odmietaš. Mne keď toto ženy poradili, zhodou okolností presne tu na MK, tak som sa zamyslela, niečo si o tom začala študovať a hlavne som to vyskúšala. A div sa svete, fungovalo to. Ty miesto toho, aby si skúsila, ideš hľadať skratky a dumáš, na čo by si to priberanie zvalila. Ja nevravím, že netreba si spraviť aj testy a pod. Ale ver, že väčšina ľudí s nadváhou nerobí proste to, čo treba, hoci sa dušuje, že áno. Všetky ženy, čo sa im podarilo schudnúť a udržať hmotnosť ti potvrdia, že keď nechudli, robili proste niečo zle.
Ja v tom, co si napisala vidim 2 problemy.
Prvy a najhlavnejsi - nespis. Bez spanku neschudnes. Napravit toto by mala byt pre teba priorita. Ak zacnes lepsie spat, zacnes aj chudnut.
Druhy problem - nemas tam ziadnu zeleninu. Viem, ze vsetci pisu bielkoviny, bielkoviny, ale telo potrebuje zeleninu. A vlakninu.
Takze pridaj ku kazdemu jedlu zeleninu. Na kalorie to nie je vela. Rozne druhy zelenej listovej zeleniny, brokolicu, karfiol, avokado, cukety, rajciny, papriky, cokolvek je v sezone, pridaj na tanier.
Ak budes skumat co dalej, daj si otestovat kys listovu a vit D.
@anonym_autor choď na RÚVZ,odvážia ťa na IN body,urobia rozbor svalov,kostí,tuku.Určia bazál aj príjem.
Ja som bola v rámci jedného výskumu,ale robia to tam aj normálne,zavolaj a zisti,myslím,že to je zadarmo.
Po pol roku pôjdem znova.
Prvy a najhlavnejsi - nespis. Bez spanku neschudnes. Napravit toto by mala byt pre teba priorita. Ak zacnes lepsie spat, zacnes aj chudnut.
Druhy problem - nemas tam ziadnu zeleninu. Viem, ze vsetci pisu bielkoviny, bielkoviny, ale telo potrebuje zeleninu. A vlakninu.
Takze pridaj ku kazdemu jedlu zeleninu. Na kalorie to nie je vela. Rozne druhy zelenej listovej zeleniny, brokolicu, karfiol, avokado, cukety, rajciny, papriky, cokolvek je v sezone, pridaj na tanier.
@veselo_neveselo zial kvoli traveniu mozem zo zeleniny len velmi malo, mrkvu salat petrzlen zemiaky spenat zelena fazulka a cvikla tam to konci. Teraz som napr mala 3 dni ku rure pecenemu prsu salaz z miesanej listovej listy s mrkvou. Ale skusim zaradit ku kazdemu obedu.
@veselo_neveselo na tom spanku sa snazim pracovat, medovkovy caj pijem kazdy vecer, magnesium bisglycinat si davam vecer, meditujem, tepla sprcha, ziadna elektronika min pol hodku pred spankom. Ale na ten spanok mi moj gyneko povedal ze podla neho je to dalsi symptom perimenopauzy. Zhorsil sa mi minuly rok asi 3-4 mes predtym ako som zacala priberat a par dní pred ms spim mozno 3-4 hodky v noci, niekedy aj menej
chod sa zmwrat na vahe ktora ti zmeria aj tukovu svalovu hmotu. plus sa odfot a odmeraj. nejedz pod bazal to nie je udrzatelne. sleduj si najma bielkoviny. daj sa vysetrit u gynekologa ci nemas perimenopauzu alebo dokonca menopauzu vela stastia
@veselo_neveselo na tom spanku sa snazim pracovat, medovkovy caj pijem kazdy vecer, magnesium bisglycinat si davam vecer, meditujem, tepla sprcha, ziadna elektronika min pol hodku pred spankom. Ale na ten spanok mi moj gyneko povedal ze podla neho je to dalsi symptom perimenopauzy. Zhorsil sa mi minuly rok asi 3-4 mes predtym ako som zacala priberat a par dní pred ms spim mozno 3-4 hodky v noci, niekedy aj menej
@anonym_autor
vyskúšaj gynex. melatonín.
Ahoj, som od teba o 5 rokov staršia a asi dva roky som v perimenopauze. Tiež som začala priberať, i keď nie toľko, čo Ty. Pomohlo mi výrazne zredukovanie sacharidov (chlieb, cestoviny, pečivo ako také) na 1-2x týždenne, mliečne výrobky nejeme vôbec kvôli laktozovej intolerancii. Zvýšila som príjem zeleniny a vylúčila všetky údeniny. Zaradila 2x do týždňa silový tréning a 3x bicykel na hodinu. A toto všetko mi pomohlo k tomu, že nepriberam viac, za čo som vďačná. O chudnutí môžem len snívať. Ale dala som si predpísať HSL, ktorú idem od budúceho týždňa užívať. Tak uvidím, či mi pomôže aj s váhou, lebo okrem tej mám aj iné symptómy perimenopauzy.
@anonym_autor a hormony mas zatial v poriadku?
Dalsia vec, co by si este mohla spravit, je napravit mikrobiom v creve, ked pises ze kvoli traveniu nemozes zeleninu, ak teda nemas nejaku funkcnu poruchu. Skus pozriet na iprobio.
Ono sa tazko chudne ked telo nefunguje ako ma :-/ Sama vidis. Podla mna primarne sa zameraj na tieto veci, spanok, travenie, a ono sa to chudnutie upravi v dosledku.
@anonym_autor
vyskúšaj gynex. melatonín.
@mondolina beriem gynex, minuly mesiac som zacala
@anonym_autor a hormony mas zatial v poriadku?
Dalsia vec, co by si este mohla spravit, je napravit mikrobiom v creve, ked pises ze kvoli traveniu nemozes zeleninu, ak teda nemas nejaku funkcnu poruchu. Skus pozriet na iprobio.
Ono sa tazko chudne ked telo nefunguje ako ma :-/ Sama vidis. Podla mna primarne sa zameraj na tieto veci, spanok, travenie, a ono sa to chudnutie upravi v dosledku.
@veselo_neveselo kvoli traveniu aom uz roky sledovana na gastre, ten mikrobiom som si uz dala vysetrit. Vysiel v norme, praveze mam funkcnu poruchu s chronickou gastritidou, co je vlastne vysledok niekolko rocnej funkcnej poruchy uz.
Nebude ti fungovať nič ak nebudeš mať dostatočný príjem, to je len cesta do pekla, viac pokazíš..
Aj ten spánok može byť ovplyvnený stresom z nedostatočného príjmu, ja som si tým prešla a nefunguje to inak.
Spomalí sa trávenie.
Čim skor to pochopiš a popracuješ na vyváženej strave, tým skor uvidíš výsledok.
Krátkodobo to zafunguje, ale budeš sa iba cykliť roky a dopracuješ sa k váhe, ktorú nebudeš chcieť vidieť, je to moja vlastná skúsenosť, veľa z nás tak rozmýšľala pred letom, rýchlo schudnút so slabým príjmom s pribúdajúcim vekom nefunguje
@anonym_autor tu sa pripnem. Mne ani KT nepomohli. Som zvedavá na diskusiu. Lebo tu ženy tvrdia, že s KT schudne aj ležiaci bez pohybu 😀
@anonym_a430cc pred 2 rokmi som len čisto s kt schudla 8kil za 3 mesiace..teraz aj keď mám 15tis krokov mimo práce, 8 hodín nesadnem v práci, večer nejem už vôbec a aj tak priberám asi aj zo vzduchu. A ešte k tomu má hrozne páli zaha v noci, tak zle spím. Lekárka len kývla rukou, vraj hormonálne zmeny, perimenopauza. Mňa to trápi, stratila som sebavedomie, neznášam kraťasy, sukne, neviem sa obliecť, ani vyzliecť pred manželom.
@anonym_a430cc pred 2 rokmi som len čisto s kt schudla 8kil za 3 mesiace..teraz aj keď mám 15tis krokov mimo práce, 8 hodín nesadnem v práci, večer nejem už vôbec a aj tak priberám asi aj zo vzduchu. A ešte k tomu má hrozne páli zaha v noci, tak zle spím. Lekárka len kývla rukou, vraj hormonálne zmeny, perimenopauza. Mňa to trápi, stratila som sebavedomie, neznášam kraťasy, sukne, neviem sa obliecť, ani vyzliecť pred manželom.
@anonym_95256a pretože sa ti vekom zmenil metabolizmus. Ja som nikdy nemala problém s hmotnosťou, vždy som bola štíhla a mohla som zožrať aj koňa. A zrazu perimenopauza a kilá začali pribúdať, hoci som nič nezmenila. Teraz spätne som si uvedomila, že napríklad na veľkú potrebu som ja celý život chodila minimálne 2x za deň. Zrazu z toho bolo raz za deň a potom niekedy ani raz, ale každé dva dni. Akonáhle som prekopala zloženie jedla, u mňa to znamenalo dodržiavať bielkoviny, zeleniny som ja jedla dosť aj predtým, tak som začala chudnúť a na veľkú opäť chodím 2-3x, čiže aj na tom vidno, že metabolizmus pracuje rýchlejšie. Tiež som sa mohla vyhovárať na hormóny, ale to je presne o tom, že staršia žena ak chce byť štíhla, musí nutne niečo zmeniť, lebo hormóny sa tiež menia a bohužiaľ, to sa zvrátiť nedá. Preto tu x-krát odznelo, že nestačí dodržiavať kalórie. A vidíš to aj u seba. Pred dvoma rokmi to šlo, teraz to nejde, pretože sa zmenilo tvoje telo.

To, že je to hormonalne, na to ste prišli vylučovacou metodou, ak dobre rozumiem. Ja by som ti odporucila vysetrit hormonalny profil. Perimenopauza by to mohla byt, hoci vek na to este uplne nemas.
@monro lekar to vydedukoval vylucovacou metodou. Ale asi si zaplatim v medirexe hormonalny profil