Raňajky bez chleba. Ako na to?
Ahojte kočky ja poprosiím o radu, ako to mám zvládnuť ako sa nakopnúť ? Každý večer zaspávam s tým od zajtra nejem pečivo ale príde ráno a? je to tam samozrejme že si ho dám neviem čím ho mám nahradiť aby bol moj začiatok chudnutia skutočnosťou v minulosti som schudla 20 kg ale chleba aj pečivko som jedla 🙂 ale prišlo to že sa to zastavilo a ani gram dolu preto chcem skúsiť bez chlebíka možno mi to pomôže poradte ak máte skúsenosti ďakujeeem pekný den Vám želám 😉 😉
@hrehusa preco to pripisujes tej laktoze a lepku? zistili ti alergie na to alebo len skusas? riesili sme tu smoothie, pomixujes spolu nejake ovocie alebo aj zeleninu a je to chutnejsie ako to jest take surove 🙂
@hrehusa kedze dcerke davaju v skolke pecivo casto na desiatu aj olovrant, doma v jej strave sa chcem tomu vyhybat teda aspon obmedzit.. ona si rada pochuti rano na troske polievky, jogurtu, ovoci, zelenine alebo na kasi, krupicovej, ovsenej alebo mix.. aj ked zje len trosku casto, ale pestujem v nej aspon ranajkovy navyk a nejde ozaj ze s prazdnym zaludkom rano.. a ked sa vrati, vacsinou na este nieco varene..
ja ked na ranajky nechcem pecivo - robim si vajecnu omelet. A k nej sunku alebo zeleninu alebo barsco, to je "tuhe" da sa to pekne bez chleba
nemyslim si, ze u vacsiny je problem pecivo... skor si myslim ze u vacsiny je problem " kupovane pecivo " pripadne pecivo v mnozstve , ktore ich zaludok tazko stravi ...
treba si skusit strazit prijem sacharidov , s tym ze kludne rano nejake pecivko dat, no je rozdiel si dat kupovany chlieb z tesca, alebo si dat bielkovinove pecivo z lokalnej pekarne, ci doma upecene, alebo nejake zemlicky a podobne, lepsieho zlozenia . a v rozumnej miere.
treba jest tak a vybrat si takuc estu, aby to bolo udrzatelne roky rokuce, nie len par tyzdnov
Ja chleba nejem vobec pripadne bielkovinovy, proste bez....nezasyti az tak, ale co uz.
@flofli už viac krát som mu hovorila, že by sme sa mohli začať stravovať zdravšie ale zatiaľ to neuspelo u neho a mne sa to zase moc nedarí☹☹ aj keď už menšie pokroky sú tam, z čoho mám obrovskú radosť😉 napríklad v tom, že na desiatu si nedávam sladkosť ale radšej ovocnú kapsičku Day up, ktorá neobsahuje pridaný cukor, žiadne chemické a konzervačné látky a obsahuje iba prírodné suroviny! prvý krát mi o tom povedala kamarátka, ktorá je zase úplne opačná ako ja - ona stále chodí do fitka alebo behať, proste je taký športový typ. keď som ju to videla jesť tak mi to nedalo a hneď som sa informovala čo to je zač a vyskúšala som to. poviem ti, že neobľubujem moc ovocné výživy ale toto mi chutilo🙂 a odvtedy si to kupujem dosť často😀🙂😇 to pečivo ešte síce papám ale už ho obmedzujem a pevne dúfam, že do nového roka sa mi ho podarí úplne vylúčiť😉 tak drž palce🙂😉
@moncurienula aj to ma napadlo a ten už obmedzujem! a to sa mi aj vcelku darí, keďže ako som už písala aj @flofli tak som si našla inú a lepšiu náhradu za sladkosti😉🙂 takéto ovocné kapsičky🙂
@dadula_15 je to také ovocné pyré s jogurtom a cereáliami. čo sa týka chute, tak tú by som prirovnala k detskej výžive. mne osobne to dosť chutí, keďže takéto produkty mám veľmi rada a hlavne je to dobré na cestovanie, turistiky a podobne. tak v skratke som ti to opísala ale kľudne sa pýtaj, čo ťa ešte zaujíma🙂
teraz ich ale baby majú v kauflande v akcii a stoja iba 0,89€🙂😉 bola som si ich nakúpiť, lebo je to super cena😉😉
Miesto pečiva môžete skúsiť lavaš 🙂 majú viaceré verzie, stačí si pogoogliť, je to arménsky chlieb 🙂 v pripade raňajok, najskôr si treba odsledovať či máte vôbec ráno naozaj hlad, alebo sú raňajky len zvyk 🙂
Baby chcela by som sa trošku nechať vami inšpirovať, už dlho zbieram odvahu na to aby som si trošku upravila postavu po pôrode. Malý už bude mať čo nevidieť dva roky takže je už aj na čase 😂 Keď človeku sa do toho tak nechce, len som si už tak uvedomila, že sa už ani nevládzem s malým hrať, dvíhať ho a chcem to zmeniť. Treba teda jesť pravidelne a raňajky sú dôležité tak som si nakúpila jogurtov nízkotučných a jem ich s ovocím ale prešiel týždeň a mne to už lezie ušami. Potrebujem to s niečím striedať :(
@mrsmmd Ten lavaš nie je z akej múky? Raňajky sú podľa teba zvyk? Z každej strany počúvame, že raňajky sú najdôležitejšie jedlo dňa, ako môžeš vôbec fungovať až do obeda keď si ráno nič nedáš?
@liesik Ano ano, z kazdej strany hovoria ranajky su zaklad dna, atd, ranajkuj ako kral, veceraj ako chudobny a podobne...ale zalezi od toho ci potrebujes zhodit kila, alebo len upravit stravu aby si sa udrziavala a od dalsich okolnosti...nemoze predsa platit 100% pravidiel pre kazdeho cloveka ved sme vsetci odlisni...k tvojmu komentaru, nizkotucne veci by som rovno vyhodila, prave kvoli tomu ze je to nizkotucne je to viackrat spracovane a obsahuje to viac konzervantov a chemie ak si o tom este nepocula...radsej teda normalne plnotucne ale s rozumom...ranajkovat resp. jest kazdy den to iste tak to naozaj polezie casom /velmi rychlo/ hore krkom preto treba pestry jedalnicek...a k tym ranajkam, ja neranajkujem, iba niekedy, zalezi od toho co veceriam ked mam bohatsiu veceru nepocitujem rano hlad tak preco by som mala nasilu jest? energie mam dostatok aj bez ranajok...kedysi som bola ucena resp. od malicka ze ranajkovat sa musi, vytvoril sa mi zvyk teda, najcastejsie sa vsak u nas ranajkovalo samozrejme pecivo, co teda nie je boh vie aky vyzivny zdroj aj ked zasyti...aj napriek tomu ze som nebola hladna musela som ranajkovat proste, takze preco by som do seba mala davat zbytocne sacharidy, ked cely den presedim v kancelarii a nemam to kde vydat zo seba? samozrejme tym padom sa mi to ukladalo do tuku...treba mat jedlo zlozene aj zo sacharidov samozrejme, ale s rozumom, a nesmu chybat hlavne bielkoviny a aj tuky...momentalne cvicim s trenerom, upravila som si jedalnicek podla jeho odporucania a citim sa lepsie, napriek tomu ze uz cca dva tyzdne neranajkujem uvedomila som si ze naozaj tie ranajky bol u mna zvyk z detstva, ze rano nebyvam hladna, a ked uz som, tak si dam na ranajky vajicka so zeleninou pripadne nejaku sunku syr a zeleninu, ale bez peciva, pripadne si dam za hrst orieskov, nechyba mi to a zasyti ma to dostatocne na to aby som vedela v pohode obedovat az okolo 12tej hodiny (vstavam o cca 6:30 a ked ranajkujem tak vacsinou okolo 8:00 a kavu mam kazdy den bez cukru medzi 9-10hod), potom okolo 12tej si dam vydatnejsi obed...stravu treba prisposobit aj fyzickej aktivite a vobec nie je pravidlo ze musis jest 5-6x denne mensie porcie? zbytocne kazdu chvilu zatazovat zaludok tiez nie je idealne, radsej sa najem 3x a do syta (neznamena ze sa prejem)..a k tomu lavašu, su viacere verzie - psenicny, spenatovy, spaldovy, tym padom je robeny z psenickej a spaldovej muky, vies si ho ale pripravit aj doma na nete je mnozstvo receptov ako na to
@liesik je pravda, že nízkotučné veci nie sú moc zdravé, takže tie by som ti poradila úplne vyradiť z jedálnička a skôr si dať len klasický biely jogurt s nejakým ovocím alebo orieškami. no ešte lepší štart do dňa pre mňa sú ovocné pyré o ktorých sa tu s babami bavíme. sú zdravé, neobsahujú žiaden pridaný cukor a človeka ráno dosť dobijú energiou🙂🙂
Keď viaceré spomínate nízkotučné veci, je potrebné nepaušalizovať. Ak povieme, že nízkotučné produkty sú automaticky zdravé, nemusí to byť pravda, rovnako však, ak povieme, že sú automaticky nezdravé. Existuje široká škála rôznych produktov. Aby som bol konkrétny, napr. takmer beztučný biely grécky jogurt Milko - neobsahuje žiadne pridané látky, cukor a pod., ako sa často vo všeobecnosti tvrdí, nie je ani zahusťovaný sušeným mliekom a pritom je výborný. Určite by sa toho našlo viac.
Okrem toho, samozrejme celková strava by nemala byť úplne bez tuku, ale práve mliečny tuk nie je to, čo by základ tohto tuku malo tvoriť. Preto môže byť na mieste kvalitný nízkotučný mliečny výrobok a ako zdroj tuku uprednostniť semená, orechy, olivový olej, avokádo... prípadne ryby.
@zdena7327 Ahoj. Ja síce nemám problém s tým, že by som potrebovala schudnúť, ale už roky sa snažím vyhýbať pečivu. Na raňajky: vajcia so slaninou a čerstvú zeleninu, prípadne avokádo (len soľ + chilli), cottage cheese, smotanu (áno, dobre čítaš, kyslú alebo sladkú smotanu) so sušeným ovocím (menej ovocia) a orieškami a semienkami, kvalitnú šunku (od kosti, schwarzwald) s tvrdým syrom a zeleninou, acidofilné mlieko, pohánkovú prípadne inú kašu (to už ale sú sacharidové raňajky), losos (napr. calvo je mnam), oškvarky + vajíčko. Hlavne nič nízkotučné (tam je cukor nahradený nejakým iným sladidlom). U mňa sa táto strava osvedčila. Celkovo prílohy jem výnimočne, takže maso a k nemu šalát/dusenú zeleninu, prípadne strukoviny ale bez masa, polievky bez slížov a múkových závariek (pri krémových vždy dobre zafunguje dať radšej viac zeleniny, polievku rozmixovať a zahustiť smotanou). Občas si dám samozrejme čokoľvek, aj pizzu, halušky a aj ten chleba. Ale nie je to na dennej báze. Boli aj obdobia, kedy som neraňajkovala vobec, hlavne pred tréningom a cvičilo sa mi naozaj mega dobre. Teraz v tehotenstve sa však snažím jesť pravidelne, keďže nemám moc chuť do jedla.
Inak asi pre mňa najkvalitnejšie info pokiaľ ide o stravu a cvičenie som vždy našla tu: https://www.vladozlatos.com/ . Alebo fajn recepty tu: http://varimepaleo.sk/category/recepty/
Veľa úspechov prajem 🙂
@mrsmmd V tom máš asi pravdu, že je to také individuálne, ty pokiaľ nemáš ráno potrebu jesť, že si najedená od večera tak je to fajn. Ja síce tiež nie som ráno hneď ako sa zobudím hladná ale keď sa preberiem tak ma to do nejakej pol hodinky chytí ale taký veľký hlad, že ma až brucho bolí. Keď sa najem tak je to zase okay takže osobne si neviem predstaviť, že by som raňajky vynechala 🙂 A ďakujem aj za radu čo sa týka tých nízkotučných vecí 🙂
@landsmanka Len vieš či je to nízkotučný alebo klasický jogurt, je to v podstate to isté a chcela by som to striedať aj s niečím iným lebo sa z toho za chvíľu zbláznim :D Z toho pyré sa akože naješ? Akú to máš gramáž?
@liesik nie je to to isté! nízkotučný jogurt sa iba tvári, ako "zdravý" jogurt ale v skutočnosti je tam toľko náhrad, že to nie je vôbec zdravé! preto ti píšem, že radšej klasické jogurty, ktoré obsahujú všetko, čo majú! samozrejme, že sa z toho najem. veď to má 120g a je to dosť sýte, teda aspoň pre mňa🙂🙂 a tie menšie Pearls majú 100g ale aj tie sú postačujúce. pokiaľ nevyskúšaš, tak nebudeš vedieť a myslím, že mi ani neuveríš. takže skús😉🙂
@chovancova27 to si ale musíš aj s niečím zarábať, že? lebo kedysi som aj ja takéto niečo podobné skúšala ale po prvé ma to dlho nebavilo a po druhé mi to ani moc nechutilo😕 ja radšej kúpim v obchode day up kapšičku a mám bez starosti. iba otvorím a už papám😉🙂
Ja ranajkujem ovsene vlocky, ktore si vecer dam do misky s chia semiackami a zalejem vodou. Rano do toho dam 2 lyzice greckeho jogurtu bez tuku, trochu medu, arasidove maslo, banan. Je to vynikajuce 👌 da sa to robit na rozne sposoby, ked si zadate do googlu 'overnight oats', tak vam to najde plno roznych kombinacii
@landsmanka jasné, v práci v kuchynke zalejem horúcou vodou. to je všetko 🙂 sú perfektné. Ja to inak tiež nemám rada, ale tieto sú paráda. úplne sa na ne teším každé ráno 🙂 a je to ryžová múka s ovocím, mega zdravé. v tých kapsičkách čo boli pre deti všelijaké pliesne inak našli, pozor na to.
@landsmanka Myslela som chuťovo, či si dám normálny jogurt s cerealiami alebo nízkotučný, sú to pre mňa tie isté raňajky, ktoré mi už lezú hore krkom 😀 A aký je rozdiel medzi tými väčšími a menšími okrem toho koľko majú gramov?

zeny, tiez momentalne bojujem s tym co ranajkovat. z chleba mi byva velmi tazko tak chcem nieco, co nebude obsahovat lepok popripade ani laktozu. zatial to riesim len zeleninou na ranajky ale citim, ze mne to do toho obedu nestaci. mate nejaky dobry typ aj pre mna?