icon

Ťažké chudnutie po štyridsiatke. Hormóny, vek verzus pohodlnosť

6. máj 2025

Schudnúť po štyridsiatke... to je už úplne iná liga. Hormóny, spomalený metabolizmus a kilá, ktoré sa držia ako kliešť.

Niekedy mám pocit, že aj keď jem zdravo a hýbem sa, váha sa ani nepohne. Naozaj je to tak náročné alebo si to len nahovárame?

Snažím sa každý druhý deň behať a nič......potom zjem pol kg gumenných medvedíkov a tvárim sa spokojne.

Máte niekto overené tipy alebo skúsenosť? Rada si prečítam vaše názory.

gov
Odpoveď bola odstránená
simsalabim
6. máj 2025

Anonym - ved mozes jest vsetko, aj tu cokoladu aj medvedikov. Len klucom je velkost porcie… napr ja mam rada Mozartove gule. No zjest mozem vacsinou iba jednu 🙈 Inak by som sa nezmestila do povoleneho poctu kcal. A samozrejme, pohyb a budovanie svalovej hmoty k tomu, v tomto veku je to velmi dolezite.

malary
7. máj 2025
@beata_k

To myslis vazne s tym argumentom, ze gumene cukriky nie su cokolada?

@beata_k osobne by som radšej čokoládu. Ale viem, že zo sladkého sa priberá najľahšie.ked si dám aj kilo mäsa, nie je to pre mňa také hrozné,ako trochu sladkého

renesance80
7. máj 2025

ale su to sacharidy a velke kalorie -ziadne neskodne,

japredavam
9. máj 2025

Joj,ako dobre rozumiem tvojim pocitom, ale je fakt pravda, ze ked vylucis sladke.....a viac pijes vody, cistej, plus klasicky pravidelna strava a pohyb, idevto dole, pomalicky ale ide.... 🚴💃🏻🙂

katica78
9. máj 2025

Blnost a blbost,nikdy mi to neslo lepsie a nikdy som nemala 2ciferne cislo😁 na vahe ako a po viac ako 40tke!!!!viete ako?prerusovani post,ziadne hladovky,ani cvicenie,len obcas mozno bycikel chodza,ziadne diety,pozitivna mysel,pocuvam svoje telo,vela vody,vela spanku ....aaaa kaloricky deficit neoklamete!! ide to,mam dole 25 kg a idem dalej,lebo to ide ako po masle💯💯🙏takze zienky ziadne vyhovorky preto a preco....ide to len treba chciet,nie sa vyhovarat.takze DO TOHOOOOO

katica78
9. máj 2025
@japredavam

Joj,ako dobre rozumiem tvojim pocitom, ale je fakt pravda, ze ked vylucis sladke.....a viac pijes vody, cistej, plus klasicky pravidelna strava a pohyb, idevto dole, pomalicky ale ide.... 🚴💃🏻🙂

@japredavam nic netreba vynechat,jem vsetko aj celu cokoladu ak mam chut a mam dole 25 kg,ale,kaloricky deficit proste nepustí a vzdy dodrzujem kalorie a aj z cokoladou ci inymi jedlami sa to da a preto mi nic nechyba !!!!lebo pocuvam svoje telo a davam mu vsetky ziviny a to je zaklad a ano hlavne vela vody a spanku!!!

zuzanockamt
9. máj 2025

Autorka
Máš pravdu. U mňa nezaberá nič. Váha sa drží stabilne, nepriberám, ale úbytok žiadny. Cvičím aspoň 3-krát do týždňa, skúšala som KT, fasting, rôznu úpravu stravy, no nula bodov. U mňa je aj problém minimum spánku a veľa stresu.

katica78
9. máj 2025
@simsalabim

Anonym - ved mozes jest vsetko, aj tu cokoladu aj medvedikov. Len klucom je velkost porcie… napr ja mam rada Mozartove gule. No zjest mozem vacsinou iba jednu 🙈 Inak by som sa nezmestila do povoleneho poctu kcal. A samozrejme, pohyb a budovanie svalovej hmoty k tomu, v tomto veku je to velmi dolezite.

@simsalabim presne takto.nejako!!vsetko z rozumom,kaloricky deficit plus k tomu kalorie.tak tak hocico si dam no vzdy sa zmestim do kalorii a to je zaklad!!!voda a spanok!!💯💯🙏💪

katica78
9. máj 2025
@gov
Odpoveď bola zmazaná

@gov nie,ani cvicenie nieje zaklad,ja necvicim,nemusim vobec take,ci fitka ci podobne veci,len mam prerusovani post napr.,kaloricky deficit ,vela vody a spanku,to je cele!!ide to mam dole 25 a idem dalej...ziadne tiranizovanie vo fitkach nemusi byt,ano komu to vyhovuje hej,nech ide ale ani nemusi.😁nielen takto sa da chudnut a natrvalo veru!!

katica78
9. máj 2025
@zuzanockamt

Autorka
Máš pravdu. U mňa nezaberá nič. Váha sa drží stabilne, nepriberám, ale úbytok žiadny. Cvičím aspoň 3-krát do týždňa, skúšala som KT, fasting, rôznu úpravu stravy, no nula bodov. U mňa je aj problém minimum spánku a veľa stresu.

@zuzanockamt skoncovat zo stresom aj ked je ro niekedy tazke ano,ale zdravie mate len jedno a aj tak stres nepomoze,jedine k tazkostiam!!! a spat,pit vela vody,pozitivita a pojde to hned.tak do toho

zuzanockamt
9. máj 2025
@katica78

@zuzanockamt skoncovat zo stresom aj ked je ro niekedy tazke ano,ale zdravie mate len jedno a aj tak stres nepomoze,jedine k tazkostiam!!! a spat,pit vela vody,pozitivita a pojde to hned.tak do toho

@katica78 Žiaľ spánok a stres ovplyvniť neviem.

simsalabim
9. máj 2025
@zuzanockamt

@katica78 Žiaľ spánok a stres ovplyvniť neviem.

@zuzanockamt aj ja mam zly spanok, sposobuje mi to stres zo skoreho ranneho vstavania o 5 - nemozem zaspat, budim sa, niekedy som aj 2 hodiny pred budikom hore.... otras. Spanok sa okamzite upravi, ked mam obdobia, ze vstavam neskor a teda vzdy cez vikend. Mam aj problemy so stitnou zlazou a teda moj vek a s tym spojeny metabolizmus tomu tiez nepomahaju. Napriek tomu mi KT pomohli schudnut, avsak zo zaciatku to slo neskutocne pomaly - 8kg dolu za 10!!! mesiacov. Potom sa to rozbehlo, celkove -19kg za 18 mesiacov a uz len drzim hmotnost. Nepribrala som ani pocas 2xtrojtyzdnoveho vylihovania po 2 operaciach - ale naozaj som davala pozor na prijaty pocet kcal, cvicit som mohla zacat az cca po 5 tyzdnoch po kazdej operacii.

zuzanockamt
9. máj 2025
@simsalabim

@zuzanockamt aj ja mam zly spanok, sposobuje mi to stres zo skoreho ranneho vstavania o 5 - nemozem zaspat, budim sa, niekedy som aj 2 hodiny pred budikom hore.... otras. Spanok sa okamzite upravi, ked mam obdobia, ze vstavam neskor a teda vzdy cez vikend. Mam aj problemy so stitnou zlazou a teda moj vek a s tym spojeny metabolizmus tomu tiez nepomahaju. Napriek tomu mi KT pomohli schudnut, avsak zo zaciatku to slo neskutocne pomaly - 8kg dolu za 10!!! mesiacov. Potom sa to rozbehlo, celkove -19kg za 18 mesiacov a uz len drzim hmotnost. Nepribrala som ani pocas 2xtrojtyzdnoveho vylihovania po 2 operaciach - ale naozaj som davala pozor na prijaty pocet kcal, cvicit som mohla zacat az cca po 5 tyzdnoch po kazdej operacii.

@simsalabim U mňa je spánok a stres spôsobený vonkajšími faktormi, ktoré ešte pár rokov neviem ovplyvniť. Ako som písala, nič nezabralo. U mňa stačí len 5-10 kg, no keďže sa to nehýbe, prestáva ma to baviť. Štítnu žľazu mám v poriadku.

simsalabim
9. máj 2025
@zuzanockamt

@simsalabim U mňa je spánok a stres spôsobený vonkajšími faktormi, ktoré ešte pár rokov neviem ovplyvniť. Ako som písala, nič nezabralo. U mňa stačí len 5-10 kg, no keďže sa to nehýbe, prestáva ma to baviť. Štítnu žľazu mám v poriadku.

@zuzanockamt verim, viem, ake to je demotivujuce.

nyusika
9. máj 2025

Pol kila gumených medvedíkov na cca 1800 kalórií, čo je viac, ako bežný denný príjem 40 ročnej ženy, 170 cm vysokej a cca 60 kg ťažkej - UDRŽIAVACIE kalórie, nie chudnutie

Viac je asi zbytočné písať

chiccco
9. máj 2025
@katica78

@katica78 a aké máš prosím okno na jedenie ? A koľko máš rokov chcem to aj ja vyskúšať prerušovaný pôst a hneď oddnes .

mamatroch
9. máj 2025

Mne pomaha prerusovany post. Sladkosti mam doma len pre deti a to mi svedomie nedovoli, im ich zozrat. Ja mam sladkosti rada len par oblubenych a tie si nekupujem, resp. vynimocne jednu a hned ju aj zjem, ziadne zasoby- ani ked je akcia!!!
Co u mna funguje, je dat si rano sladke ranajky, co obsahuju zaroven vlakninu a bielkoviny. V take dni vydrzim bez sladkeho. No dat si rano zemlu so syrom a zeleninou napr., to mam zarucenu chut na sladke na cely den.
Moje ranajky su:
- obilninova kasa s mliekom (ryzova, psenova, jacmenna...), navrch semiacka (lanove, sezam...), sladim inulinom, obcas si dam za lyzicku dobreho dzemu na kasu pre zmenu, obcas lesne ovocie
- muesli bez pridavku cukru (nie cornflakesy) s kakaom (to je osladene, lyzicka trstinoveho cukru na porciu)
- 1x do tyzdna si dam sladke pecivo na ranajky (s medom, dzemom...)
- sladene napoje ani nekupujeme a ani v restike si ich nedavam. Pijem len vodu a nesladene caje, 1x za den kava

No a pohyb, ja chodievam s palickami nordic walking, mnoho sportov nemozem kvoli chrbtici, toto mi robi ale dobre a je nenarocne. Bus vyuzivam velmi vynimocne, len v casovej tiesni. Najdi si sport, co budes schopna robit dlhodobo a pravidelne. Ak nechces cvicit doma sama, predplatsi napr. aerobic 2x do tyzdna.

A treba mat dostatok spanku, lebo:
- ked spim, nezeriem
- energiu telo potrebuje a ked jej nema dostatok zo spanku, hlada rychlu nahradu - sladke blbosti

Ono nema zmysel teraz mesiac-dva ani nepozriet na cukor, nastav si rezim, ktory budes schopna dodrziavat dlhodobo. Ja nie som ten typ napr., co bude ohryzat zeleny salat 🤷 ...ale zeleninu, ovocie ano.

Takze zmen stravu za kvalitnejsiu, viac bielkovin, vlakniny a nebudes stale hladna 😉

Ja jem od 9-19, cize mam 10 hod, ked jem a 14, kedy nie. Takto to vyhovuje mne aj dlhodobo. Ja osobne neviem jest poslednykrat 16:00, aj kvoli tomu, ze vecer chceme jest spolu cela rodina

vecicky1805
9. máj 2025

No 😂po behu je lepsie si dať bielkoviny než gumáky a pojde to o niečo lepšie 😂

vecicky1805
9. máj 2025

No..sú gumáky neškodné dolezite je mnozstvo, sladkosti si vobec nemusis odpustat len si musis vyberat lepsie popr si pripravit lepsie bohatsie na ziviny ale tu ide uz aj o zdravie o vplyv stravy na hormony atd co by Ti vcelku malo pomoct, co sa tyka chudnutia ako takeho sameho o sebe pokial si v miernom deficite mozes ich zjest aj kilo..aj cely den pit len colu..pokial viac spalis ako zjes..budes chudnut aj z toho..otazka vplyvu na zdravie je druhá vec, sustredila by som sa na mierny deficit, vyvazenu stravu a dat si pozor na ubytok svalov..beh 1-2 x max do tyzdna v tvojom veku a pridala by som skor silovy trening, ak ti vyhovuje post vhodny pre zeny aj to moze pomoct..tu zalezi ako silno sa chces citit lepsie 😂o vôľu..je jasné že vačšine žien to už ide vo vyššom veku horšie než keď boli mladšie..aj mne..ide to pomalšie ťažsie ale ide to..veľa zdaru 💪🏻
Keď máš otázky napíš, ale dnes to s tebou dokáže už pekne odkomunikovať chatgpt 😂

sense
9. máj 2025
@mamatroch

Mne pomaha prerusovany post. Sladkosti mam doma len pre deti a to mi svedomie nedovoli, im ich zozrat. Ja mam sladkosti rada len par oblubenych a tie si nekupujem, resp. vynimocne jednu a hned ju aj zjem, ziadne zasoby- ani ked je akcia!!!
Co u mna funguje, je dat si rano sladke ranajky, co obsahuju zaroven vlakninu a bielkoviny. V take dni vydrzim bez sladkeho. No dat si rano zemlu so syrom a zeleninou napr., to mam zarucenu chut na sladke na cely den.
Moje ranajky su:
- obilninova kasa s mliekom (ryzova, psenova, jacmenna...), navrch semiacka (lanove, sezam...), sladim inulinom, obcas si dam za lyzicku dobreho dzemu na kasu pre zmenu, obcas lesne ovocie
- muesli bez pridavku cukru (nie cornflakesy) s kakaom (to je osladene, lyzicka trstinoveho cukru na porciu)
- sladene napoje ani nekupujeme a ani v restike si ich nedavam. Pijem len vodu a nesladene caje, 1x za den kava

No a pohyb, ja chodievam s palickami nordic walking, mnoho sportov nemozem kvoli chrbtici, toto mi robi ale dobre a je nenarocne. Bus vyuzivam velmi vynimocne, len v casovej tiesni. Najdi si sport, co budes schopna robit dlhodobo a pravidelne. Ak nechces cvicit doma sama, predplatsi napr. aerobic 2x do tyzdna.

- ked spim, nezeriem
- energiu telo potrebuje a ked jej nema dostatok zo spanku, hlada rychlu nahradu - sladke blbosti

Ono nema zmysel teraz mesiac-dva ani nepozriet na cukor, nastav si rezim, ktory budes schopna dodrziavat dlhodobo. Ja nie som ten typ napr., co bude ohryzat zeleny salat 🤷 ...ale zeleninu, ovocie ano.

Takze zmen stravu za kvalitnejsiu, viac bielkovin, vlakniny a nebudes stale hladna 😉

Ja jem od 9-19, cize mam 10 hod, ked jem a 14, kedy nie. Takto to vyhovuje mne aj dlhodobo. Ja osobne neviem jest poslednykrat 16:00, aj kvoli tomu, ze vecer chceme jest spolu cela rodina

@mamatroch ja som opak dať si sladké raňajky zháňam celý deň , dám pečivo so šunkou, vajce zeleninu a vydržím pol dna
Ale so spánkom som rovnako , dostatok spánku znamená veľa energie a malo zháňania po dopĺňani nevhodným sposobom

nyusika
9. máj 2025
@mamatroch

Moje ranajky su:

- ked spim, nezeriem

@mamatroch ja v lete o 16:00 začínam jesť 😁😁😁
Hlavné jedlo je u mňa vždy večera, častokrát jeme niekde vonku, na terase...večeru mávame okolo ôsmej .
Mám ok o štyri hodiny jeme, 20 telo oddychuje od jedla.
Mimo sezóny (cca odteraz do konca septembra) mám okno na jedenie 14;00 - 18:00.

Mne to takto vyhovuje

Ja neviem, je 9-19 príde ako úplne bez stravovanie, nie IF

nyusika
9. máj 2025
@sense

@mamatroch ja som opak dať si sladké raňajky zháňam celý deň , dám pečivo so šunkou, vajce zeleninu a vydržím pol dna
Ale so spánkom som rovnako , dostatok spánku znamená veľa energie a malo zháňania po dopĺňani nevhodným sposobom

@sense u mňa platí - čím skôr začnem jesť, tým toho viac zožeriem 😉😉

sense
9. máj 2025
@nyusika

@sense u mňa platí - čím skôr začnem jesť, tým toho viac zožeriem 😉😉

@nyusika tak to ja zas nie našťastie... Ale teda napr pri vstávanie do práce o tretej ráno si neviem predstaviť mať prvé jedlo o 16.00 obzvlášť keď to už pomaly veceram.... Napr IF pre mňa je utrpenie,a moji doma ma poznajú keď som hladná mením dá na furiu....radšej 4x (10/14 to nepovažujem za IF ako niektoré zeny) a menej ako raz a vela

zuzanockamt
9. máj 2025
@nyusika

@mamatroch ja v lete o 16:00 začínam jesť 😁😁😁
Hlavné jedlo je u mňa vždy večera, častokrát jeme niekde vonku, na terase...večeru mávame okolo ôsmej .
Mám ok o štyri hodiny jeme, 20 telo oddychuje od jedla.
Mimo sezóny (cca odteraz do konca septembra) mám okno na jedenie 14;00 - 18:00.

Mne to takto vyhovuje

Ja neviem, je 9-19 príde ako úplne bez stravovanie, nie IF

@nyusika Ako zvládaš prácu a denný kolotoč pri takomto systéme? Ja napríklad vstávam o 4:00.

nyusika
9. máj 2025
@zuzanockamt

@nyusika Ako zvládaš prácu a denný kolotoč pri takomto systéme? Ja napríklad vstávam o 4:00.

@zuzanockamt ja o piatej.
Zvládam všetko, nezaťažuje má zbytočné trávenie.
Mám viac energie, ako keď jem celý deň (stáva sa - dovolenky... občas, fakt výnimočne mám chuť na raňajky)
A mám na základe vlastnej skúsenosti skúsenosť, že keď jem v malom okne, cítim sa oveľa oveľa lepšie

Ľudia si mylne myslia, že na to, aby mali energiu, musia hra často a veľa.
Koľko žien si myslí, že keď ich muži fyzicky pracujú, musia jesť veľa.
Blbosť..usia keď nutrične výživné jedlá, nie veľa prázdnych kalórií +rezne, knedle, dusená kapusta....)

zuzanockamt
9. máj 2025
@nyusika

@zuzanockamt ja o piatej.
Zvládam všetko, nezaťažuje má zbytočné trávenie.
Mám viac energie, ako keď jem celý deň (stáva sa - dovolenky... občas, fakt výnimočne mám chuť na raňajky)
A mám na základe vlastnej skúsenosti skúsenosť, že keď jem v malom okne, cítim sa oveľa oveľa lepšie

Ľudia si mylne myslia, že na to, aby mali energiu, musia hra často a veľa.
Koľko žien si myslí, že keď ich muži fyzicky pracujú, musia jesť veľa.
Blbosť..usia keď nutrične výživné jedlá, nie veľa prázdnych kalórií +rezne, knedle, dusená kapusta....)

@nyusika Ja by som sa zložila, mám toľko povinností a stresu, že takýto štýl by som nezvládla.

nyusika
9. máj 2025
@sense

@nyusika tak to ja zas nie našťastie... Ale teda napr pri vstávanie do práce o tretej ráno si neviem predstaviť mať prvé jedlo o 16.00 obzvlášť keď to už pomaly veceram.... Napr IF pre mňa je utrpenie,a moji doma ma poznajú keď som hladná mením dá na furiu....radšej 4x (10/14 to nepovažujem za IF ako niektoré zeny) a menej ako raz a vela

@sense všetko je o zvyku a o tom, komu čo vyhovuje 🙂
Ja fakt to jedlo až tak neprežívam.

nyusika
9. máj 2025
@zuzanockamt

@nyusika Ja by som sa zložila, mám toľko povinností a stresu, že takýto štýl by som nezvládla.

@zuzanockamt veď nemusíš.
Píšem, že mne to vyhovuje.
Stresu a povinnosti mám aj ja na rozdávanie.

luizina
9. máj 2025

Vek za mna neni problem, aj ked ano, metabolizmus sa riadne spomaly. Ja som cca pred dvoma rokmi pribrala po nasadeni liecby za pol roka 10 kg. To boli vyzieracky jedno cez druhe, ziadne male porcie a oproti mojmu normalnemu stravovanie to bol masaker. Stale hladna, stale chute. Za posledne mesiace som sa ukludnila, prestala som tolko vyzierat (hlavne vecer) a jem znova ovela mensie porcie, co je a bolo roky moje normalne stravovanie. V októbri budem mat 46 rokov a tento rok som postupne schudla z 58-59 kg na svojich normalnych 54 kg, pri vyske 164 cm. Citim sa ovela lepsie a veci su mi volne, lebo som pri vyssej vahe vymenila vsetky nohavice za 38, 40 velkost. Moja normalna velkost bola roky 36, ale veci nemenim. Nevadi mi, ze su mi volnejsie, aspon je to mega pohodlne. Cize ano, da sa to v kazdom veku za mna, ale naozaj treba jest male porcie (jem vsetko na co mam chut) a ja nejem hned rano a ani vecer, tak ze vlastne som aj na prerusovanom poste. Treba sa len dobre nastavit. Chute sa naozaj daju ovladnut, viem to podla seba.