icon

Aké je to mať viac deti?

18. apr 2022

ahojte, ja mam 2 deti, krasne a zdrave. S manzelom sme na nich sami, nikoho ineho nemame. Deti maju 5 rokov a 10 mesiacov. Este sa nevedia dlho spolu zahrat. Zaujimalo by ma tie, ktore mate viac deti. Je to jednoduchsie? Ked sa deti prehraju medzi sebou same? Matky vlastne robia len dozor a nemusia robit animatora a vymyslat rozne hry. Ci sa mylim?

Jeden znamy mi tvrdi: ¨ze je jedno tajomstvo, cim viac deti tym je to jednoduchsie¨. On sam ma len jedno :D
Tak ma zaujima ci je to len teoria alebo aj prax.

luccija
18. apr 2022

Ako mama jedinacika si tiež myslím, že pri viacerých deťoch sa spolu zahrajú, aj pobijú, aj si snáď pomôžu...jeden je stále mame za chrbtom aspoň ja som mala také dieťa veľmi dobre, ale veľmi otravné🙂stále bolo treba niečo vymyslat dve sa zoberú na dvor a hru si vymyslia...aspoň si myslím...záleží od povahy, pohlavia.Kamaratky maju po 3 deti a vyviedli ma z omylu, že mať 3 a každé iné tiež neznamená, že sa spolu prebavia.Nikdy nevieš ake to bude...

lenkakravcova
18. apr 2022

Urcite sa hrajú spolu, takže mi jedno dieťa nebeha okolo nôh a nevyžaduje pozornosť 24/7. Ale je tam aj väčšie riziko zranenia - z času na čas sa čudujem, že sa pri niektorých akrobatických kúskoch a naháňačkách nezrania tak veľmi ako to niekedy vyzerá, že to dopadne. 😀

kabinka11
18. apr 2022

No toto je veľmi individuálna situácia. Keď máš medzi deťmi 2 roky rozdiel a iné je keď máš 10 rokov. Ďalšia vec pohlavie. Kamoška ma 14 ročnú dcéru a 9 ročného syna, je to katastrofa. Ja mam dve dcéry, 2 ročný rozdiel. Určite obdobie super, určite obdobie katastrofa.

ivka21
18. apr 2022

Ja mam 2 syncekov starší 2,5 r a mladší 10 m a teda áno po hrajú sa spolu ale keďže je starší akčnejsi treba ich stále prizerať lebo občas starší bije mladšieho. Ale no zas ma aj obdobia keď ho prizerá zavrie dvere aby nesiel kam nemá zoberie mu co nemá papat, podrží mu flasku s mliecom🙂

ivangeline
18. apr 2022

Aj zahraju...ale su obdobia,kedy su si daleko a kedy zas blizko. Rozne. :D Niekedy treba rozriesit konflikt. Ibokedy vytvorit priestor na hru. Niekedy proste zadat,co sa bude robit a obcas je najlepsie vypadnut von. Tam sa vedia zahrat vzdy...

mabenn
18. apr 2022

prax nemam, len polozim teoreticke otazky...aky je dovod chciet viac deti, ked uz na zaciatku rozmyslam tak, ze ci sa prehraju a samy sebe daju pozornost? kazde dieta je individuum a ma potreby vlastnej pozornosti, starostlivosti a jedinecneho pristupu...ak nemate pomoc a ste dvaja, samy viete, ci si viete dovolit a mate moznosti na viac deti alebo nie...ale nikto vas nenahradi v starostlivosti a tie dalsie deti, ak nemaju tolko pozornosti rodica, maju urcity deficit, ktory s nimi pojde cely zivot

misinka0611
18. apr 2022

Ja si myslím že je to veľmi individuálne. Aj sa zahrajú ale musíš robiť aj rozhodcu medzi nimi.. ak jeden začne vystrájat hneď sa k vystrájaniu pripojí aj druhý a všetko zrazu robíš nie raz ale dvojmo, trojmo atď.

mam4
18. apr 2022

To záleží od povahy deti, rodičov, veku, pohlavia atď. Mám viac deti a su dni keď sa idú pozabijat a ja ich aj seba 🤣🤣🤣 a su dni keď sú to najlepšie deti na svete a nadovšetko sa milujeme ❤❤❤ ale určite je menej náročné mat 1 dieťa pretože to čo ti stojí pri sukni cely den tak si to predstav krát 2 alebo 3 alebo 4 🙈😬😝

spadnutaslivka
18. apr 2022

je to krásne a ťažké zároveň. Na jedno ste sami, viac detí sa vie pohrať aj medzi sebou. Alebo porozprávať. Ale aj sa pohádajú, pobijú, proste majú aj spory a tie musíš riešiť. Ale nemenila by som a ani na jedno z nich si nehovorím "škoda, ju/jeho sme radšej nemuseli mať". Jasné, že niekedy lezú aj na nervy, ale niekedy si aj sama sebe leziem na nervy. Vieš, keď ti dieťa zo školy/škôlky donesie pohľadnicu alebo niečo, čo robili v škole, si na neho hrdá. A vieš, ako to poteší, keď ti takto donesú viacerí? Alebo na deň matiek, keď ti každé jedno dá pusu? Alebo ja mám jedno také citlivejšie dieťa, ono mi chodí tú pusinku dávať aj 5x za deň, a sám od seba, len tak, mi povie, že ma ľúbi ♥ Ja viem, že nie každá žena sa pri deťoch rozplýva, ale pre mňa sú tieto chvíľky vrcholom blaha.
Sama musíš vedieť, ako sa na to finančne aj psychicky cítite.

miadi
18. apr 2022

Nas maly ma 2r narodil sa tesne pred covid ked boli locdowny mala bola doma mala online skolku skolu..zahrala sa paradne s bratom keby bola jedinacik tak by nam doma preplo.je u nas 4.5r rozdiel. Ci je to lahsie je zvlastna otazka. je to viac...viac zabavy viac vsetkeho.Aj ten vztah deti treba pestovat aby sa vedeli podelit aby sa k sebe chovali pekne aby neziarlili..Ked nie si spokojna ci nezvladas 2 deti tak sa nehrn do dalsieho ze to vyriesi tvoju situaciu. Ja by som kludne mala aj 3 hoci nie som mladica a som na nich sama mm velmi busy..Nie preto aby sa viac hrali ale aby som si ja este raz uzla to krasne babatkovske obdobie a dalsieho cloviecika v mojom zivote..

deti95060810
18. apr 2022

záleží od pováh detí.. naše kočky sú 3 a veru som sklamaná že nie sú až také parťáčky... V škole mala každá svoje kámošky a niekedy sa nevideli aj celý deň - ani sa dokonca nevyhľadávali ako správne sestry... až doma.

janickacrazy
18. apr 2022

Áno, čím viac detí, tým je to jednoduchšie. Pretože aj mama je viac v pohode a vie si veci lepšie zorganizovať. Ja mám 3 deti, sestra 4 a keď sme všetci spolu ani nevieme, že máme deti. Pokecáme, deti sa pohraju.

kacena4
18. apr 2022

je to individualne prvy dava sa nikdy nehrali spolu medzi 2 a 3 dietatom je vacsi casovi rozdiel a ty si velmi dobre rozujemu ale vsetko chce cas cca od 4r je dieta uz samostatnejsie potom sa to lepsi v hre

jana_eyre_2
18. apr 2022

Mať viac deti je take, že nemusíš často vymýšľať program ako sa zahrat, ale zase musíš často riešiť konflikty, aby sa naučili čo je správne a ako sa k ostatným chovať.. tak si vyber čo je lepšie 🤣

Mam ich tri, a keď je doma jedno(najmä najmladší extrovert čo.potrebuje pozornosť) tak je to náročnejšie na moje nápady ako ho zabaviť, niekedy sa nudí..

keď sú doma všetci, tak to vyzerá tak : hrajú sa, vymýšľajú, pohádajú sa, ja riešim, oni sa ofucia, odfucia, začnú sa hrať, prestanú sa hrať, pohádajú sa, jeden sa pýta - ja odpoviem, druhý sa pýta ja odpoviem, tretí sa pýta ja odpoviem..druhý robí blbosť - ja upozorním, tretí urobí tú istú blbosť a ja zase upozornim, tretí.robi blbosť upozorním a zase začne robiť blbosť prvý a to už vypenim.. 🤣 a tak dookola..