icon

Ako prekonať pocit úpadku na materskej?

12. feb 2024

Zienky posledné dni ma chytá smútok. Som na druhej materskej za sebou, dve veľmi malé deti po sebe. O tom, že som unavena a 2,5roka som nespala sa ani nemusíme baviť.
Čo ma trápi, je pocit, že som nič v živote nedosiahla. Keď pozerám na svojich spolužiakov z vysokej, sú úplne inde ako ja. Oni úspešní, a ja cely deň len plienky, prikrmy, grcky, kojenie…… Už som z toho unavena. Do toho sa mi nedarí zhodiť kg po dvoch pôrodoch. Cítim sa strašne aj psychicky aj fyzicky. Mám pocit že som nič nedosiahla a vyzerám hrozne. Keď si pozriem fotky spred 3 rokov je mi do plaču zo seba. Deti sú ešte malé na skolku, staršiu dúfam zoberú do skolky, ale pochybujem že sa to z kapacitných dôvodov podari, keďže nebude mat ešte ani 3roky. Dvojo súkromných jaslí by sme nezaplatili a štátne tu prakticky neexistujú. Ako takto prezit další rok? :(

khr2016
14. feb 2024

Ja som tiež soma 7 rokov, mám dieťa s pas. Čas pre seba mám iba keď je na terapii 4x do týždňa na 3 hodiny chodí. Práca neprichádza do úvahy. Mám dve kamošky, ktoré majú tiež deti s diagnózou. Chodíme si sadnúť na drink alebo do kina. V lete na bicykle chodíme. Ale ja som mala dieťa az po 30tke. Čiže ja som si užila aj prácu aj párty, dovolenky. Nejak nemám pocit, že som iná, keď nechodím do práce. Asi som si zvykla neviem ... Beriem to tak ako to je. Mám úžasného manžela ktorý mi pomáha. Rodinu máme obaja 500km ďaleko. Čiže sme na všetko sami. Ale dávame to. Včera nas napríklad brala záchranka na pohotovosť, lebo malý hrozne vracal, bali sme sa ze je to slepak. Ale všetko spolu zvládame. Co sa týka vahy, ja som veľmi pribrala, ked sme riešili autizmus, ja zo stresu priberám. Teraz som si povedala, že to dam, zacala som doma cvičiť a malý mi každý deň povie, ci ide maminka cvičiť. Takže on ma do toho aj núti, takže som aj rada. Všetko je tak ako ma byť. Detičky vyrastú. A vy pôjdete do práce a všetko bude v poriadku. Raz sa aj zasmejete nad tym, ako ste sa trapila. Držím silno palce 🙏

vierockamatkova
14. feb 2024

Strašne zavčasu ťa chytá depka...ja mam dve deti hneď po sebe,snúbenec zomrel keď staršia mala 2.5 roka a mladší 1.5...jeho rodina my nepomohla nijako len komplikovala život...veľmi mi pomohla moja mama súrodencov nemám no a nebol by to život aby nebol spletity čo sa nestalo mama ochorela na okno diagnózu a to sa len začala tortura keďže po lekároch som s ňou chodila len ja ...svetlo na konci tunela zhaslo a to som chodiť začala do práce.. a riešila som mamu ktorá bola 40 km odomna ,jej lekárov a deti s toho jedno trucovalo ohľadom škôlky...nikde my nebolo lepšie ako na materskej... kariéra? Tu dosiahnem kedykoľvek keď si šikovná ale nezabúdaj že v práci je každý nahraditelny v rodine veru nie

verini
14. feb 2024

@khr2016 držím palce nech máte stále dostatok energie to zvládnuť. Toto sú fakt momenty kedy si môžeme vážiť to čo máme.

vierockamatkova
14. feb 2024

@vierockamatkova dosiahnes

khr2016
14. feb 2024

@verini ďakujem krásne. Ja sa uz nestazujem. Beriem to tak, ze takto to malo byt. To co som asi mala odzit som si odzila. A teraz prichádza nová etapa života. Dostali sme sa konečne do bodu, kedy si maly užíval Vianoce, sánkovanie, korčuľovavanie. V lete sme boli na 3 chatách, urobili sme aj spoločne výlety. Máme fotky videá. Užívame si ako vieme, aby sme boli šťastní. Samozrejme su aj zle chvíle, ale snažíme sa, aby tých krajších bolo viac. Aj ked je iný, vnima svet, teší sa, užíva si a my s ním. Sme tu pre neho. A nevymenila by som ho nikdy 💙. Držím palce a želám všetko dobré aj Vám 🍀

naturalka
14. feb 2024

Ahoj 🙂 to co prezivas, poznaju mnohe z nas…aj ja. A popritom som o materskej “dovolenke” snivala snad od puberty🤣🙈 Tiez mam dve deti po sebe (rozdiel 16m), cize tento zahul poznam. Muz bol prvy polrok po narodeni druhej dcery na “materskej”, to bolo super, aj on si pochvaloval. Ale ked sa vratil do prace…ani si uz nechcem nepamat, ake to boli blbe dni 🥲😀 ale preslo to! Dnes som rada, ze mam doma “skoro dvojicky” (3 a 2 rocne).
…mne velmi pomahalo zacvicit si, ci uz doma, neskor som zacala chodit normalne pravidelne do fitka, alebo ist na prechadzku osamote, kupit si kavu, kolac, objednat si jedlo z donasky. Zacala som si robit skin care, bazirovat na spanku. Co mozeme si doma zjednodusime - jedlo varime vo velkom, vela davame do mrazaku, aby sme nemuseli stale len stat v kuchyni. Ja mam rada aj spolocnost inych mam, takze stretavame sa aj s detmi…a ked je zle, tak sa snazim zastavit a povedat si, ze to vsetko mi raz bude sakra chybat 🥲

sidicek
14. feb 2024

@monicatko20 toto je podľa mňa ideálny scenár. Do 30 si užiť dosýta slobody a potom sa tešiť z dieťaťa bez toho, aby mal človek pocit,ze mu niečo nenávratne uteká .

dsc
14. feb 2024

Ja Ťa úplne chápem, čistá kríza osobnosti občas na hranici s vyhorením. Ja som si stihla porobiť školy, skúšky, deti som mala po 30-tke a čo z toho? Kakušo v plienke. 😄 Žartujem, ale fakt Ti rozumiem, keď ma to chytí, tak sa cítim zbytočná, hlúpa, pozadu, neefektívna, bez dostatočnej podpory… racionálne viem, že ani jedno z toho nie je pravda a že žijem v neuskutočnom luxuse, pretože na to, aby bola rodina v štandarde, stačí, že pracuje otec. Ale ja chcem! Proste práca je moja psychohygiena, dôkaz, že nie som len mamina, ale stále aj ja - niečo ešte mimo toho. Zbožňujem svoje deti nadovšetko a uvedomujem si svoje neskutočné šťastie, ale to neznamená, že som v neporiadku, keď chcem aspoň trošku aj niečo ďalšie. Je nás takých veľa a nič sa nezmenilo - vždy bolo, len teraz to môžeme povedať nahlas. O tom, čo je v materstve krásne a neopakovateľné sa hovorilo vždy, je fajn, že si už môžeme otvorene povedať, že niektoré sa občas cítime aj inak. A tie reči - na čo si si ich robila - to by ma zaujimalo, koľké ženy sa dokázali pripraviť na realitu, lebo mňa šokovala a predsa len som nečakala na ružiach ustlané. ☺️

dsc
14. feb 2024

Teraz som náhodou k tomu počula fajn podcast: https://najmama.aktuality.sk/clanok/i8xuA36/byt... .

miui
14. feb 2024

Presne toto som zazivala ja na druhej materskej, ako tu uz niekto pisal prvy rok s 2 malymi detmi bol najnarocnejsi...ale ja som chcela 2 deti rychlo po sebe, doslova si to odpiskat pri jednom a teraz uz maju 8 a 6 a neviem si to vynachvalit 🙂 o chvilu zacne byt vonku teplejsie, aj depky prejdu neboj 🙂 a co dosiahli ostatni ta vobec trapit nemusi, zivot nie je sutaz a porovnavanie je cesta do pekla. Sustred sa na seba a rodinku 🙂

majakkk
14. feb 2024

Ja som sa vzdy bala mat dieta prave koli tomuto, ze vyhorim, ze mi bude dlho doma…V podstate som mala prve az v 30 -tich. Dobtedy wom cestovala, studovala a vzdy som chcela mat super karieru…Teraz z odstupom casu mi to ako som pred tym premyslala pride velmi povrchne , mozno trochu aj sebecke ( aj ked vzdy je dobre mysliet na seba ). Ludia v mojom okruhu su vacsinou nad 30, zeny so super karierou, bez rodin a teda poviem ti ze kazda jedna riesi vyhorenie, sice cestuju, buduju si karieru a su uspsne ale velmi im chyba zazemie, rodina a obycajny zivot. To ze nameju rodinu, nahradzaju kariernymi postupmi, zmenami destiancii a podobne. Nechcem teraz tvrdit ze nemas riesit karieru atd. urcite ano pokial to tak citis, clovek potrebuje napredovat v zivote a kazdy v niecom inom. Iba mozno sa na to pozriet aj z ineho uhla. Mas pred sebou este rok a je na tebe či ho das alebo nedas, je to len tvoje rozhodnutie ako sa k tomu postavis. To ze deti ti vyrastu rychlo neni klise, oni skutocne rastu rychlo. Skus si uzit ten posledny rok pri nich, potom si mozes postupne aj ty nieco zacat budovat a pracovat na sebe, aj ked mizno len malymi krokmi ❤️Neviem ako je natom tvoj muz a ako to mate zadelene, ale skus zatial aspon obcas mat cas sama pre seba a deti nech ostanu s muzom. Hoc len pol hodinku, hodinku… vsetko sa rata. Prajem velmi vela sil, neboj a neporovnavaj sa so spoluziakmi, s nikym…neoplati sa to a zbytocne ti to bude uberat energiu ktoru potrebujes inde. A ver ze nie je vsetko zlato co sa blistí. Aj tí najviac uspesni anpozitivni ludia s krasnymi zivotmi maju svoje tmave zakutia, kazdy nieco riesi v zivote. A mozno sa mylim, ale mozno najvacsie hodnoty v zivote budu vzdy pramenit z obycajnych ludskych veci, z casu ktory obetujeme vztahom ci uz s inymi alebo s vlastnymi detmi ❤️ tak drzim palce v zivote, nech ten rok vyjde a nech sa potom mozes realizovat a v inom 🤗

kia241
14. feb 2024

Bude dobre ,terax to vidis kriticky,ale ten co teraz robi karieru bude chciet mat neskor deti,ty ich mas teraz,neviem kolko mas rokov ale deti ti vyrastu raz dva , a ty budes mat uz deti samostatne jednotky a ten dotyčni bude len na začiatku a mysli si ze mat deti skor je vyhoda lebo v neskorom veku ako napr:40r. Je uz nevyhoda ,viem podla seba 2 deti uz 19r.a 11r. Bol cas na moje konicky a zrazu bum male babo...neni taka trpezlivost som nervozna nemam na seba čas vsetko musi ist bokom a nevladzem uz to neni 25 alebo 30r.na krku 40r.uz citis🙂 a chyba spanok🙂

dsc
14. feb 2024

A čo s tým… ono je to veľmi na tom, akého máš partnera, teda či je to ozaj partner. Ja som s mojím dohodnutá, že mám hodinu denne pre seba a sadnem si za PC a snažím sa písať, vzdelávať. Mám možnosť robiť z domu, tak to chcem skúsiť aspoň na pár hodín týždenne, hoci si to nedokážem predstaviť. Starší totiž začal chodiť do škôlky, tak mladší je, úbožiatko, stále chorý. Aj teraz, keď Ti píšem, ho mám na rukách a spí, lebo nemôže bábo ani ležať, hneď ho zalejú sople. Len keď to babo má 10,5 kg. 😄

Každopádne ani tá hodina denne sa nie vždy podarí, lebo veď čo sa dá spoľahlivo plánovať pri 2 deťoch, však?

A okrem toho času, ktorý mám vďaka partnerovi sa snažím byť aktívna v komunite a organizovať malé podujatia pre deti a rodičov (zatiaľ s veľkým dôrazom na snažím 😄), čítam aspoň pri kojení, už dávno mi pomohlo s lepším pocitom v živote zbaviť sa FB, instagram som ani nemala… cvičím doma podľa fitness blender na YouTube, vylúčila som sladké okrem horkej čokolády, lebo nejako prežiť musím… a to podotýkam, že som počas prvého dieťaťa mala polovičný úväzok, 2 hodiny denne bol s ním priateľ, zvyšok som robila v noci. Nič výnimočné som však nerobila, ale všetko poteší v tejto situácii. A aj tak mi z toho hrabe, 2,5 roka ako Ty …. Veľký rešpekt, že stále funguješ! Držím palce, nech sa Ti podarí ukrojiť čas aj pre seba a mysli na to, ako nám to bude chýbať, keď budú v puberte a nebudú chcieť s nami byť akokoľvek budeme dobiedzať. 😄 a vieš, keď sme šikovné - a my sme! - tak keď sa už do tej práce pustime, ani sa nenazdame a dobehneme kolegov. ☺️ a koľkých aj predbehneme!

rebeka058
14. feb 2024

Ahoj, odkiaľ si? 🙂

zushorvath
14. feb 2024

Neboj, bude dobre. To obdobie rychlo zbehne aj ked sa ti teraz zda nekonecne. A ze si nedosiahla to co znami? Robis tu najtazsiu pracu aka existuje, vychovavas dve male bytosti. Vdaka tebe mozu byt v zivote velkym prinosom, mozno nieco velkolepe dosiahnu, ktovie.
Ty mas este zivot pred sebou. Kariera a uspech sa da dosiahnut aj vo “vyssom” veku. Viem, je to unavne a si asi psychicky vyhorena. Najdi si nieco co ta bude bavit, aspon raz za cas chod niekam vypnut.. do kina, do divadla, na wellness. A nechudnes preto ze malo spis a nemas zrejme dobre vyhodnotene kaloricke tabulky, resp. prijem. Bud mas prilis nizky alebo prilis vysoky oproti vydaju. Stiahni si appku kaloricke tabulky. Ak mas moznost deticky nechat niekym postrazit hoci len na hodinu, dve, vyuzi to. Ci uz si pospis alebo zacvicis. Hlavne za ten cas nerob domace prace…
Drzim ti palce. Ochvilu bude prijemne teplo, pridu krajsie myslienky, dni budu slnecne a dlhe. Hned sa ti bude lahsie zit. ❤️

maris5
14. feb 2024

Kedy si bola naposledy s kamaratkami vonku? Bez deti, sadnut na vino, pokecat, ist do kina, zaplavat, alebo urobit nieco co ta vzdy bavilo. Mas priestor aj sama pre seba? Ak nie, najvyssi.cas to zmenit. Manzel ostane s detmi a ty pojdes robit co ta dusevne obohati. Pravidelne. Vyrazne ti to pomoze.
Ak zoberu dieta do skolky, druhe by som dala do jasli a vratila sa aspon na polovicny uvazok do prace.
Pri prvom som skoro dusevne umrela, pri druhom som to zariadila uz inak. Ale bolo to aj pokojnejsie dieta, ale nechcelo spavat cez obed.

zacharovi
14. feb 2024

Ahoj, co popisujes je SYNDROM VYHORENIA..takze vypust z hlavy reči zien ze si mozes za to a pod!
Maju to aj maminy s 1 dietatkom! 🤭 aj moja kamoska to mala a ma jedno! Mozu to mat dokonca aj zeny v praci !!!
Napr. tu je clanok:
https://mamaaja.sk/clanky/mama/syndrom-vyhoreni...

zacharovi
14. feb 2024

Dolezite je mat svokru,mamu, zaplatit pestunku,...co Ti postrazia deti a vypadnut aspon na hodku von s manzelom, ked spia kaslat na vsetko a dopriat si co Ta bavi...ja som bola donedavna s 3 detmi malymi na materskej za sebou ! 😀 Milujem ich, je to najlepsie rozhodnutie ♥️ Chceli sme tak po sebe, a vdaka Bohu mame a boli aj chvile vyhorenia ked som bola chora,ale vypadli sme s manzelom na tanecnu, s kamoskou na pokec alebo tak a preslo to 💞😊
To mi davalo energiu...a hlavne pripomínať si, ze ma to zmysel! Vela zien v mojom okoli nema deti a super karieru, ale lutuju to, ze nevidia zmysel v kariere a penaizoch...a chceli by uz mat deti,ale uz nemozu...
Ja mam 3 po sebe, a ano je to unavne, ale uz chodi najstarsia do skolky, ale podla mna je najlepsie ked su male 😘💞

zacharovi
14. feb 2024

A inac, ja som chodila do prace v zdravotnictve pred materskou, to bola makacka, nadcasy, milion pacientov...takze ja mam teraz svoj pokoj a klud dom, vsetko si zmanazujem ako chcem...
Svoj najlepsi cas venujem nadrahsim ♥️ a nie cudzim ludom 😊 a to je krásne podla mna a zmysluplne 💞

zacharovi
14. feb 2024

Vies, ako sa vravi, praca Ta nebude milovat...ale deti Ta budu milovat ♥️ (samozrejme, ak si im aj Ty v detsve venovala lasku) 😘

vespertine
14. feb 2024

Ja som bola na reťazovej materskej 6 rokov, mala som pocit, že to je nekonečno...nebavilo ma to. To nie je o tom, že "načo si robíš deti"...s deťmi je super, ale za mňa práve neskôr, keď už sa s nimi dá normálne fungovať. Každopádne chcela som ti napísať, že aj to "nekonečno" raz prejde...pracujem už štvrtý rok po materskej a úprimne si na tie časy ani veľmi nespomínam, pohltila ma práca, škola, škôlka, krúžky, nonstop v zhone...áno, mne sa to páči viac takto a ver mi, že ešte si toho užiješ dosť. Aj dospelých ľudí, aj konverzácii, aj super detí, s ktorými sa už dajú zahrať aj kartové či stolové hry a ktoré si spravia samé večeru. Tá naša slovenská izolovanosť na materskej je najhoršia, ale možno raz tí spolužiaci budú závidieť tebe, že si si spravila deti v super veku, keď im to už možno ani nepôjde...vydrž, nájdi si v tom niečo, čo ťa teší a váhu teraz nerieš.

zacharovi
14. feb 2024

A inac, mne znama poradila, co ma viac ako 3 deti za sebou a malo spanku ako ja...ze si dava 3 slabe kavy denne 😀 Ze to nejde do mlieka.
Tak vyuzivam a paradne na tom ficim 😂

zacharovi
14. feb 2024

A ze sa nema chudnut ked dojcis...lebo si naliata vody z tych hormonov...fakt! 2 tyzdne som nemohla nic jest, tyzdne ani hlt vody len infuzka, a odlialo ma brutal...upchate zlcove cesty, ale dojdila som stale...takze pohodicka, potom zhodis lahko 😘

modrykonik
Autor odpoveď zmazal
majka2
14. feb 2024

Ahoj. Ak chces napíš mi do správy mám podobne pocity a podobnú situáciu

nurielka
Autor odpoveď zmazal
nurielka
14. feb 2024

@walentina7 lepšie by som to nenapísala.. krásne.. presne tak ľudia sa ženu len za mamonom, a pritom svet je o vzťahoch, medzi ľuďmi, medzi deťmi a rodičmi atď..
Autorka- toto je tá "krása" ten vzťah čo budujes medzi sebou a deťmi, nevzdávaj to potom do konca života je to už len o robote a na tie krásne deti mať čas nebudeš chápeš??? Teraz je to náročné, ale ver mi, nastúpis do práce a nestíhaš nestíhaš nestíhaš.. užívaj si to, deti potom odletia a ostaneš sama s tou robotou. (Aj s mužom) načo to všetko len za vidinou kariéry??? Kariéra z teba lepšieho človeka neurobí.. VER MI.

fefka
14. feb 2024

Ja ta uplne chapem, aj mna to obcas chyti..ze kde som a kde su ostatni ..
Ale vies co ? Hnat sa do prace alebo robit karieru alebo deti strkat do jasli, skolok nie je dobre riesenie...
Lebo tie deti su male len raz a rastu neskutocne rychlo...a ked budu mat 10, 15 rokov ..a ty budes nostalgicky spominat, uz bude neskoro riesit veci "viac som si ich mala uzit, dlhsie s nimi byt doma"
Kariera, praca, tituly, cestovanie...to su veci ktore su casovo neobmedzene, daju sa robit dlho, opakovane, skor, neskor, rozne...ale detstvo je kratke a je len raz za zivot
Ja si uzivam kazdy jeden den s malou, aj ked som tiez uz 2 roky nespala normalne a na nejake svoje "konicky" mozem zabudnut..ale denne dakujem ze je to tak ako to je, je to velky dar ☺️

beata_k
14. feb 2024

Vidim, ze ta vacsina zien nepochopila. Ti tu basnia o najkrajsej praci na svete a to je byt matka. Ako keby si uz ty ako zena prestala existovat a bola len matkou.
Ani mna to ma RD nebavi. Vidi niekto, ze si vymenila plienku? Nie. Vidi niekto, ze si si uz 3x vymenila ogrcane tricko? Nie. Vidi niekto, ze si stala pri hrncoch hodinu a bolo to zjedene za 10 minut? Nie. Hmmm, to taka "najlepsia" praca na svete.
A raz neviem kde spominas karieru, ze ju tu stale dookola omlielaju. Ide len o pracu, ktoru niekto naozaj oceni. Bo vymene ogrcane tricko neoceni nikto.

fefka
14. feb 2024

@beata_k nemyslim si ze zasluzena a dobra "praca" je taka, po ktorej je nieco vidno..
Kto potrebuje mat cas pre seba, svoje zaluby, nechce sa obetovat (a pritom ide len o par mizernych rokov), chce sa venovat sebe, nech deti nema, na co 🤷
Rozdiel autorka uvidi o 20 rokov, aky vztah budu mat jej deti k nej a deti inych matiek, kamaratok, ktore ich tak nejak "strpeli" popri sebe a nevedeli sa dockat kedy vyrastu