icon

Ako zvládnuť náročné rodičovstvo bez podpory?

2. apr 2024

Ahojte,ja neviem,ci sa mi vobec da nejako pomoct,ale som uplne zufala.mam 7 rocne dieta.od narodenia som s nim sama,jeho otec sa nezaujima vobec.som stale s nim,a uz nevladzem.rodicia byvaju 260 km,navyse su uz starsi,pomoct nevladzu.syn ma problemy so spravanim,problemy so skolou,je tazka povaha,nie je to snim vobec jednoduche.navyse ma viacero zdravotnych problemov,tiez byva stale chory,celu zimu.moj zivot sa od rana do vecera toci okolo neho,jeho potrieb,jeho zdravotneho stavu,jeho spravania,skoly.nastastie chodim do prace,ale tam si tiez nejako neoddychnem.velmi rada by som ho niekam dala,odlozila,nemam kam.uz som sa casto pristihla pri myslienke,ze ratam,kolko rokov este ostava,aby vyrastol a odisiel z domu.mam ho rada,ale strasne ma vycerpava.nie,nie som dobra mama,casto sa sprava tak zle,ze uz s nim aj nerada travim cas.nemam ako komu zaplatit,aby sa onho staral,peniaze nazvys nemam.po prazdninach uz nevladzem vobec a zas je chory,ani s nim nemam ako ostat doma,z roboty sa neda.ani neviem,co chcem pocut.asi len nejaky iny pohlad na toto zufalstvo.dakujem.

Strana
z3
dominikamacakova
3. apr 2024

Nemôže ísť do tábora? Ty ako matka samoživiteľka máš nárok aj na tábory zadarmo.

belaaaaaaaaa
3. apr 2024

Ahoj. To, že si unavená je úplne v poriadku. To, že rodičia sú starší, aj to je v poriadku. To, že Ti s ním pomôcť nemôžu, mi príde sebecké, no budiš... Hľadáš pomoc, ale hneď ideš do role obete. Tak potom čo??? Otec je totálny slaboch a lúzer. Matka sa ľutuje. Chlapček sa na svet nepýtal.. Takže žiadne výhovorky. Posedenia u psychologičky určite. Choď a pomôže Ti nasmerovať tvoje kroky..Ak nie, lepšie Ti nebude a už vôbec nie tomu dieťaťu. Naozaj Ti držím palce.

betulinka1
3. apr 2024

Ty mas na seba velke naroky. To ze si dovoli kricat si si spôsobila sama. Moj tiez vela veci nechce, nechce ulohy, nechce ist do skoly. Nechces nemusis…ale zabudni na elektroniku. A mozes kricat vo svojej izbe. Chapem, ze nemas silu ale ak chces nieco zmenit, musis ju pozbierať. Nechce ist na kruzok?? A to sa pytas 7 rocneho??? Ides na kruzok a mne je jedno, ze tam budes hodinu sediet. Ak budes fungovat budes mat vyhody ale ty musis byt dôsledná. Chces mat pokoj, daj mu mobil, nic sa mu hodinku denne nestane ako odmena po uceni. Ty sa zavri v izbe a cvic, citaj, pocuvaj hudbu. Sedem ročnému normalne povedz o svojich pocitoch, ze su unavena a ak sa ani on nebude stanizit, tak to nebude fungovat. Do druziny chod pre neho az uplne na záverečnú a zase získaš pre seba cas. Nechce ist na prechadzku? Ja som sa pytala?ja som ti povedala, ze za 20 minut ideme na prechadzku. Dohraj sa a obliekame sa. Vela a vela sa rozpravaj o tom správaní a o svojich pocitoch. Vyslovuj pravidla a dodržiavať ich. Ved sa hadam nenechas šikanovať 7 rocnym deckom. Ked bude mat 9 a šikanuje ta teraz svojim správaním, tak v 9 rokoch to nebude lepsie dieta. Bude viac papulovat, bude viac presadzovať svoj nazor. Ziadne za 2 roky bude lepsie nebude.

margotka17
3. apr 2024

Určite si šikovná a skvelá žena aj matka, len prišlo na teba obdobie, keď to nejako nefunguje tak, ako by malo. Skús si nejako rozdeliť čas po práci a škole, keď ste doma obaja. Kým ty chystáš večeru, on nech napíše úlohy, po večeri aspoň 15 minút vybehnúť vonku len tak do parku. Cez víkend ho skús vziať do útulku, zoberte si psíka na prechádzku. Možno ho to záujme a zmení správanie, keď sa bude tešiť vonku so psíkom. V učení mu pomôž hrou, viac sa smejte, zober ho medzi deti. A áno, psychológ sa vám hodí obom. Tebe aby ťa nasmeroval, ako ísť ďalej a aj ako ďalej so synčekom. Zbytočne sa nestresuj, prenesies to aj na synčeka, bude trucovat, nervacit sa aj on. A v lete ho daj k deťom do tábora, sú rôzne kresťanské tábory za lacné peniažky. Držím palceky a viac si ver. Ja ti verím, že to spolu hravo dáte 👍

any_soj
4. apr 2024

@zazka666 🙂 snáď aj autorke 🙂

cookie29
4. apr 2024

@betulinka1 ty asi podobne dieta nemas co? To sa neda...

@autorka drzim Ti palce +++ a prosim, neber si vsetky dobre rady k srdcu, lebo to este viac zdepta... Pocuvala som roky, ze moje dieta je rozmaznane, ze si necham po hlave skakat a ze ked je take, ze je to moja chyba... a mnohi si to este dnes myslia. To ze existuju ine deti, ktorym moze kvapka vody na ruke sposobit bolest, pre ktore je napriklad aj sepot neznesitelny, to ludia nedokazu pochopit. Starsie = narocne dieta. Nezvlada emocie, aj tie najjednoduchsie a to napriek priprave vopred... potom to vyzera tak, ze ked ideme niekam, tak chyti hysaka, ze nikam nejde a on sa neoblecie a podobne... si vycerpana ked odchadzas z domu. A rovnaky hysak chyti ked z danej akcie treba ist domov, lebo skoncila a jemu sa nechce, on chce aby to este pokracovalo....
Ulohy su na tom podobne... ked ma naladu a rozhodne sa on, tak to zvladne za 10minut. Ked sa nechce, a pod, tak sa mozem na hlavu postavit a trva to aj hodinu a pol a furt zle. A popritom viem, ze to vie... ale to nie je o tom ze ono nechce, ono sa v podstate samo nejako zablokuje....

autor
4. apr 2024

@cookie29 dakujem,presne takto to vnima.ma problem s emociami.ja si po hlave nedam skakat,aj poviem,ideme von,na trening ides atd,ale ten rev a nervy,vyse pol hod kazdy den.pri ulohach tiez,vycerpava ma to velmi.

autor
4. apr 2024

@ariesi dakujem velmi za pochopenie.tak to je.ale verim,ze psycholog,co mi radia,nieco pomoze zmenit.

autor
4. apr 2024

@any_soj ahoj,dakujem velmi pekne za ponuku,nieco take sa len tak nevidi,mas moj obdiv.pravdupovediac,tym,ze som na vsetko sama,tak ludia,ktori nezistne ponuknu pomoc,napr.ako ty alebo naposledy ked som na ulici bezradne stala s nepojazdnym autom a pan sa ma spytal,ci mi moze pomoct,ma dojmu az k slzam.peniaze nevezmem,nedalo by mi to,ale este raz dakujem a aj za cenne rady a pochopenie,ktore sa mi tu dostalo.

autor
4. apr 2024

@bluehorsee v tom vsetkom mas pravdu,ale mala som sud uz 2x,ale napriek boju koliznej pracovnicky a sudneho uradnika za mna,lebo je to naozaj,ako pises,to jeho pravnicka vyhrala na plnej ciare.nechcem velmi v sebe drzat hnev,preto sa snazim odpustit a pochopit,ze takto to je,hoci je to narocne.on je taky,iny nebude.

kathhii
4. apr 2024

Máme v rodine, ale dievčatko... Správanie veľmi podobné... Rodičia sa dlho odhodlavali riešiť. Nakoniec sa odhodlali a pomohlo, dievčatko má ADHD a špeciálny pedagóg ,psychológ veľmi pomohli. Užíva lieky, je to oveľa lepšie. V starej škole mala problémy, teraz chodí do školy kde sú zameraní na poruchy učenia a správania a je to oveľa lepšie a aj škola viac baví... Sem tam síce sú nejaké výbuchy ale inak lepšie...

marnortimy
4. apr 2024

Ahoj. Ani si nevieš predstaviť ako ťa chápem, rozumiem a zároveň obdivujem.
V prvom rade ti chcem povedať že nie si podľa mňa zlá matka, si normálna ľudská bytosť, ktorá má svoje potreby, myslim úplne základné. A tie keď nie su naplnené, človek nie je schopný normalne zdravo fungovať. Viem o čom hovorim, som vo velmi podobnej situacii ako ty. Tiež mám stavy keď padam z nôh a som na tom psychicky veľmi zle.
Chápem že rady ako prestahuj sa, chid k psychologovi, na terapie atď...ťa irituju, lebo je to v prvom rade ďalšia povinnosť, ďalší stres, záťaž.
A ty už teraz nevladzeš.
Súhlasím s názorom že malý je aj kvôli tomu všetkému taký nezvladnutelny.... On aj z teba cíti nepokoj, neistotu, zúfalstvo.... A aj on sa tak potom citi. Mám to odpozorované u nás. Fakt to takto funguje.
Máš to velmi velmi velmi ťažké!!! Východisko z tejto situácie však musíš nájsť len ty. Myslim na nejaku formu pomoci. Možno by sa našla nejaka pani na dôchodku alebo študentka ktorá by ti občas postrazila malého za nejaku symbolickú sumu.
Ja ti môžem poradiť aby si často opakovala že dieťa je zázrak a obrovský dar. Že má len teba a ty tu pre neho chceš byť čím dlhšie. Skús sa trochu inak dívať na neho, na seba, na cely život. Všetko je tak ako má byť. Ľúbiš ho a on teba. Nič čo robí nie je naschvál, alebo preto aby ti ublížil. Je to dieťa, nie maly dospelý človek. Musis ho proste brať ako človiečika ktorý sa všetko potrebuje naučiť. Úplne všetko. Aj ako sa správať a ako zvládať svoje emocie. Mam veľmi dobrú knihu ak by su chcela, nie je ani drahá. Je to o tom ako vlastne funguje detsky mozog.
Hlavne prehodnot svoj čas, poriadne sa zamysli co môžes uľahčiť, vynechat, zjednodušiť aby si ziskala viac času pre seba, pre vás. Venuj sa mu ked mozes na 100 percent, daj mu najavo ze si tu pre neho a ze ho vnímaš. Aj ked to bude len 30 min.denne. Skús relaxovať popri hre, ak ta bavi beh, tak ho zober niekam behať kd nebudes musiet striehnut ze vleti pod auto. Alebo ho zober na piknik na lúku, dychaj zhlboka a oddychuj kym on bude hladat na oblohe dinosaura. Proste hladaj spolocne zabavky aby si z toho aj ty mala dobry pocit. Skúste spolu tancovať, skákať alebo bars aký pohyb, aby sa vam obom uvolnoval hormon stastia. Čím viac spí,neponocuj zbytočne.
A keď si velmi unavená povedz mu to. Vysvetli mu ze on nemôže za tvoju zlu náladu a že by si teraz potrebovala aby sa trochu pohral sám. Mozno ta az prekvapi. Ak mas nejaké hobby, tak sa mu venuj aspoň chvíľku, pomaha to.
Drzim prsty.

klaudinenka
4. apr 2024

Akože nechápem.... Čas písať ako ho nezvládaš máš , a ísť k nemu k psychológovi na to čas nemáš ? Píšeš že má diagnóze tak asi bude problém tam.... Psychológ by bol najlepší , poradil by, vyšetril .... Máš jedného syna a robíš ako kebyže máš 3deti. Niekam dala.....? Ako to môžeš vlásne aj napísať.... Veď je to tvoje dieťa.... Ja tiež padám každý deň na hubu ale takáto myšlienka by ma teda nikdy nenapadla... Podľa mňa si len veľmi vyčerpaná... Radím ti , kúpiť si knihu neposlušné deti neexistujú. Pochopíš veľa.... Ale nad týmto rozmýšľať? Dať ho niekam preč ? Veď on potrebuje teba.... Ešte ma zaráža koment jednej pani že jediné detský domov. Mne vy terajší ľudia prídete že nerozmyslate ... Veď sú to deti ktoré vás potrebujú !!!! A myslím si že chýba není len vnom.

ericka2503
4. apr 2024

Ahoj,moj syn bol dost rovnaký,dg ADHD,stav sa upravil na strednej škole ,asi2hy 3ti rocnik,je teraz z neho uplne iný človek,konci vysoku skolu a to na zakladke same problemy, zle znamky,správanie,ucenie,ulohy sme robili cely cas,co prisiel zo skoly,odmietal,reval pri tom,do vecera,veľmi vycerpavajuce.Byval hlucny,neposedny,negativny,absolutne neposlusny,pre vsetko plakal/reval,nedalo sa to vydrzat,ale bol taký od narodenia,neustale plakal,neskor sa zachadzal,dg-afektivne respiracne zachvaty,do modra,bez dychu,odkvecnuty,oci vyvratene.Nikam sme nechodili,kazdy sa ho bal,nikto ho nechcel na oslavu,prazdniny,do kočíka ...Bol postrach,neustale sa mu nieco stalo,vsade bol,vsade vyliezol,usiel zo skolky,stracal veci,ničil nezostalo nic zo ziadnej hracky, ako 2hak kreslil hambate obrazky,s neuveritelnou presnosťou,ze nas v skole obvinili,ci ho k tomu vedieme,do akej miery siahaju jeho vedomosti v tejto oblasti,kto ho to naucil a pod ..bolo to strasne obdobie,obluboval vsetko nebezpecne,noze,petardy a zac každú cenu sa k tomu snažil dostať,klamstvom,vymenou veci s kamaratmi,vymenil aj stravenky za peniaze a kupil si nozik,nosil ho za gumou od teplakov ,tak sa vozil na bicykli,ked usiel babke,hygiena bola problém,dal si napr.jeden raz kazdy den čisté trenky,slipy,ale na spinave,ked som to zistila,mal ich na zadku asi 5ks a zadok vypareny,doskriabany do krvi,zial nedalo sa nanho nijako spolahnut v ničom,kamkolvek bolo treba ist,reval,preco,načo tam musíme,vsade sme meskali,musela som ho den dopredu pripravovať,kam a prečo ideme,to trochu pomahalo,na nakup ist,topanky,ci veci skusat,vsetko problém,nervy, plače,revy,ked uz vobec teda vysiel z domu,hlava rozbita kazdu chvilku,uz som sa hanbila u dr a bala onho zaroven...Je toho vela a tazko sa to píše.
Preslo to a mam krasneho syna,mladeho inteligentneho,sikovneho,rozumneho chlapa a modlim sa,aby to vydrzalo.Stale sa onho bojim.Hlavne,ked sa uci do noci a nemoze spať,casto sa boji,ze dostane infarkt,lebo mu busi srdce,alebo ho boli,casto ide k dr,tam si myslia,ze je hypochonder.Ale zmena je očividná, zodpovednosť,slusne spravanie, čistota,potrpi si na oblecenie,je dochvilny,je manualne zručný...Tak uvidime,co buducnost.
Ja som tedy vyhladala pomoc a ziskal dg ADHD,ako som pisala vyssie,par mesiacov lieky,zostal utlmeny,poddajny, čo sa mu povedalo,urobil,bolo to strašné a zaroven úľava.V tom case uz sme mali manzelske problémy,aj kvoli hadkam preňho,ja som ho branila,chranila,muz chcel vychovávať tvrdou rukou.
Dr nam radili zvoliit pokojny,trpezlivy pristup,byt k nemu mili,pokojni,presny opak jeho spravania.Neviem,ci to pomohlo.Vnimam to cele tak,ze jedneho dna to celé prešlo a bol iny,lepsi.
Asi to nie je az take povzbudzujuce.Ale je ina doba,poznatky ,aj moznosti oveľa lepsie,ako ti radia ostatné zeny tu,urcite to rieš s odbornikmi,ulavi sa jemu,aj tebe.Skolsky psychológ,psychlog,psychiater kľudne ,neboj sa toho.Mozno dostane asistenta,aby to v skole zvladal lepsie,dnes je veľa moznosti a uz to nie je hanba,treba vam odbornu pomoc a bude lepsie,ver tomu.Raz,az vyrastie,bude to,co teraz prežívaš len zlou spomienkou a ty budes mat v nom oporu a budes pyšná na svojho dospeleho, úžasného syna.

simca06022011
5. apr 2024

Musíš ty nejak zrelaxovať. Nájdi si spôsob. Priam srsi z teba ze ti treba vypnut. Co stari rodicia nedokazu? Maju 80rokov? Opatrovateľku, kamošky, tabory atď. ?Toto je jeden z dovod, pre ktory som za to aby sa deti od utleho detstva ucili travit cas bez mamy, u babky, tetky atd.. Správanie a škola moze mať problém aj z toho, že cíti ze si nerovná z neho. Ale aj z toho, co preziva kopa mam = deti sa nechcu ucit, robit ulohy. Duplom ked mama polutuje. Aj kwd pokricime, nakoniec aj tak polutujeme. Ospravednime. Krúžky okaslat, nechce nepôjde. Moja.chodi na krúžky, za ten krátky čas aktivít si tam deti žiadne vzťahy nevybuduju, sni kamarátstva. Ved koľkokrát okrem pozdravu si povedia max pár slov.
Hlavne ty sa musíš ukludnit a oddýchnuť si, tak si vezmi deň dovolenky, syna daj do školyba ty chod na "welness" si zaplávať, alebo oddýchnuť inak raz za čas.

autor
5. apr 2024

@ericka2503 dakujem za povzbudzujuce slova.naozaj ta obdivujem,ako si to zvladla.u nas to az taky extrem nie je,skor som tak zahltena povinnostami a nedostatkom casu bez maleho,ze okrem neho sameho,uloh,nalad a tak,mu zrejme prihorsuje moja nervozita,tiez vidno,ze na vsetko potrebuje viac casu,ale ja sa vzdy ponahlam...

lapersefona
5. apr 2024

@klaudinenka lenze dieta s problémovým správaním je ako keby za 2 ci 3 deti. Ver mi ked si nevyskusala tak nevied
Myslím ze to tak nemyslela doslovne ze dat preč len potrebuje aj čas aj na svoju psychohygienu

sashenocka007
5. apr 2024

u nas sa zistením diagnozy velmi vela zmenilo k lepšiemu ja ti poradim nevahaj. ked zistia kde je problem uplne inak k nemu budú pristupovať aj v škole aj všade.

pribinak
6. apr 2024

@dominikamacakova môžem tá poprosiť o zdroj tejto informácie? To pocujem 1x

dominikamacakova
6. apr 2024

@pribinak ja som myslela cez všelijaké nadácie. Napríklad cez jedeneodic.sk sa dá vybaviť aj opatrovateľka zadarmo

pribinak
6. apr 2024

@dominikamacakova tak ako toto je potom od teba ale veľmi zavadazajuca info.

Napísala si ……máš nárok…veľmi zle naformulovane

dominikamacakova
6. apr 2024
klaudinenka
6. apr 2024

@lapersefona ... robila som v škole s problémovými žiakmi, v škôlke...ver mi osobnosti tam boli rôzne a trávila som snimi 8 h denne. Každé dieťa sa dá zvládnuť a keď sa nedá, psychológ je ten najlepší spôsob ako ho zvládnuť. Len netreba písať ako není čas , vždy je čas pomôcť svojmu dieťaťu..... 😊 Sama som matka, a robím pre svoje dieťatko maximum a vždy budem aj keď padám na hubu dennodenne a nikto okrem muža mi s ňou nepomôže. Len som chcela napísať že treba zájsť k doktorovi a riešiť to... nesťažovat sa na koníkovi to jej nepomôže. Ale chápem ju, prajem veľa síl ♥️

pipistrel13
18. apr 2024

myslim,ze si nie je narocny,ale nemal ziadne pravidla,nevie si najst kamaratov,lebo nikto neskace okolo neho ako ty - v kamaratsvach sa musi prisposobit,doma chce byt pre to,ze je tam "kralom" a vsetko je podla neho,citi,ze si slabsia a cim viac to citi,tym viac po tebe dupe...
skus sa mu vzopriet,razne trvat na svojom,nediskutovat,dat a dohodnut jasne pravidla a neustupit,bude velmi vzdorovat,ale ak pochopi,ze to inak nepojde,prisposobi sa,nauci a casom to ajbprijme a obaja budete spokojni...
a ak nie je problem vo sposobe vychovy,treba hladat odbornika,ale toto sa javi ako problem so sposobom vychovy..

autor
18. apr 2024

@pipistrel13 dakujem za velmi napomocny nazor.myslim,ze to tak moze byt,ze chyba bude v mojej vychove,pretoze nejake zmeny som uz vykonala a je to tak,ako pises.skusim este dalsie.

pipistrel13
19. apr 2024

drzim palce a ak vydrzis,uvidis ako vam to spolu pojde😊len to chvilu potrva,ale zvladnes to

Strana
z3