icon

Chceli by ste mať 8 detí?

6. jún 2025

Viete si to predstaviť ? Videla som jednu ženu na instagrame a mala 7 malých detí od 11 rokov po bábätko tuším okolo roka a už čakala ďalšie. Ako sa to dá zvládať ? Chceli by ste to ?

subartic
6. jún 2025
@martinmmartin

@subartic povedala by si o sebe ze si vynimka alebo v tvojom okoli uplny standart?

@martinmmartin ja sa stretávam s mnohodetnými rodinami a všetci žijú normálny pohodový život , nikto z nich nie je na sociálnych dávkach. Ich deti chodia čisté , sýte , na krúžky a normálne fungujú . Nie nie som žiadna výnimka .

hederamonstera
6. jún 2025

Joj, ja ano a milujem sledovat tieto pocetne rodiny na socialnych sietach, poznam ich hodne🙂 paci sa mi ta ich energia a to este vacsina tychto rodin ma farmu a ziju jednoduchsi stastny zivot. ale teda ja mam dve deti a uz by som viac psychicky nezvladla, kedze vacsina veci je na mojich pleciach, ale ano, kebyze to zvladam, chcela by som vela deti.

svetlonos
6. jún 2025

A nie, ja osobne ani mm by sme to nezvládli. Mame 3, babo ma koliky a áno- nestihla som koli tomu uz 3x doviesť najstaršieho na krúžok 😐. Jeseň zima je stále niekto chorý. A mat ich 8?? Obcas príde k nám jedna pani na vypomoc aj tak sa kolkokrat nedá všetko stihnúť. Nie tak s 8 detmi. Neviem si to absolutne predstavit 🤯 a klobúk dole pred tými anjelmi, ktorí to harmonický zvládajú.

lucia13022023
6. jún 2025

Ja nie, už tri je veľa.

luccija
6. jún 2025

Nie, toľko určite nie.A určite neverím IG šťastným veľkým rodinkam.

zuzitko74
6. jún 2025

Ja som chcela mať 4 deti, to bolo také moje maximum, na ktoré som sa cítila. Nakoniec mám ,,iba" tri deti, viac sme nestihli.

iwesska
6. jún 2025

No,zlozme si ruzove okuliare...Vsetci,co deti mame,vieme,co to obnasa. 8 chorych deti, alebo s nejakou zaludocnou/crevnou virozou musi byt riadny zahul aj ked nemaju problem s financovanim. Celkovo cely den riesit len deti chce riadne odhodlanie. Ale ked sa niekto citi ako ceresna,ze rada zarodi kazdy rok,tak nech. Problem to zacina byt,ked to prestanu zvladat a zacnu sa objavovat miesto krasnych prispevkov na soc.sietach prosby o financnu pomoc. Ono je potom fajn sa popytat aj tych starsich deti ako to vnimaju, ked su vnimani len ako ti najstarsi,co maju strazit a pomahat s mladsimi. Vacsinou ich to ani nebavi,ale co maju robit?
Kolega bol zo 7 deti a povedal,ze by to nikdy svojim detom neurobil. Netreli biedu, ale ani sa im rodicia nevenovali,nebolo kedy,kedze hlavnou naplnou prace rodicov bolo,aby im naplnili zakladne zivotne potreby. Bolo zaujimave sledovat,ako si to preniesol do zivota. O jedlo sa nikdy nedelil,vzdy sa ponukol prvy, co sa dalo,to bez opytania zjedol zo spolocnej kuchynky. Sam priznal,ze boli tak nauceni - ked prides neskoro,neujde sa ti.

petamich
6. jún 2025
@martinmmartin

Cim vacsi blahobyt tym menej deti. Dieta ma moderna zena jedno lebo fakt chce, druhe uz nie kazda a dovod na druhe je nech to prve moze liezt na nervy aj niekomu inemu ako jej (prelozene do civilizovaner reci - vsak sa spolu zahraju) ....
Obrovsky pocet deti mas hlavne ked musis lebo potrebujes nahradzat funkcie neexistujuce v spolocnosti kde zijes - vyroba potravin, vyroba satstva, starostlivost o starych a najmensich....ak tieto veci vies ziskat aj niekde inde ako vo vlastnej rodine viac ako 1,5 deti nema takmer nikdo

@martinmmartin nechces skusit odpovedat na co sa ta pytaju a prestat plodit hypoteticky somariny o zenach a situaciach, ktorym evidentne nerozumies alebo si ich nezazil alebo oboje? A fakt sa ta nechcem dotknut ale v poslednych temach, kde som si ta vsimla co komentar to perla 😵‍💫

Vo svojom okoli mam niekolko mimoriadne uspesnych zien a maju podstatne viac deti ako jedno (okej nie osem). Neviem, kde si prisiel na tento nazoer, nezijeme na Slovensku v roku 1930.

deti95060810
6. jún 2025

8 detí... staršie sa starajú o mladšie.... kým sú deti ako tak zdravé tak sa to ešte ako tak dá, horšie keď nabehnú ťažké diagnózy - DMO, PAS, mentálna retardácia, ....

deti95060810
6. jún 2025
@iwesska

No,zlozme si ruzove okuliare...Vsetci,co deti mame,vieme,co to obnasa. 8 chorych deti, alebo s nejakou zaludocnou/crevnou virozou musi byt riadny zahul aj ked nemaju problem s financovanim. Celkovo cely den riesit len deti chce riadne odhodlanie. Ale ked sa niekto citi ako ceresna,ze rada zarodi kazdy rok,tak nech. Problem to zacina byt,ked to prestanu zvladat a zacnu sa objavovat miesto krasnych prispevkov na soc.sietach prosby o financnu pomoc. Ono je potom fajn sa popytat aj tych starsich deti ako to vnimaju, ked su vnimani len ako ti najstarsi,co maju strazit a pomahat s mladsimi. Vacsinou ich to ani nebavi,ale co maju robit?
Kolega bol zo 7 deti a povedal,ze by to nikdy svojim detom neurobil. Netreli biedu, ale ani sa im rodicia nevenovali,nebolo kedy,kedze hlavnou naplnou prace rodicov bolo,aby im naplnili zakladne zivotne potreby. Bolo zaujimave sledovat,ako si to preniesol do zivota. O jedlo sa nikdy nedelil,vzdy sa ponukol prvy, co sa dalo,to bez opytania zjedol zo spolocnej kuchynky. Sam priznal,ze boli tak nauceni - ked prides neskoro,neujde sa ti.

@iwesska o to nedelenie s jedlom som si všimla tiež u známeho... pochádzal z viacerých detí 5+ a kto skôr prišiel ten skôr zjedol. Dlho trvalo kým sa naučil že za ním nemá zostať len kopa prázdnych tanierov...

subartic
6. jún 2025
@iwesska

@iwesska môj otec je z 10 detí , naozaj žili chudobne , lebo otec nefungoval . OK, vtedy bola iná doba možno , ale aj vtedy deti potrebovali topánky, teplé kabáty, čiapky rukavice a jesť. Aj vtedy potrebovali rodičov . Rozdiel je v tom že sa inak trávil čas, deti boli hlavne vonku a trávili čas medzi sebou . Dnes je to skôr zriedkavé tak sa stĺkajú doma alebo vláčia po krúžkoch ako také mačence a to považujeme často za venovanie. Mraučia , vyžadujú pozornosť , nevedia sa zahrať samé alebo sedia celé dni za počítačmi . A napriek tomu , môj otec na svoje detstvo a súrodencov nedá dopustiť, možno to bolo preto že jeho mama fungovala na 120 % a dožila sa 95 rokov.
Ja nemám toľko starosti s deťmi , lebo sú samostatné , životaschopné , odolné a nerúcajú sa pri prvom závane nepriazne, nachystajú si jedlo . Neexistuje u mňa vozenie do školy , na krúžky . Deti chodia samé a to už od 8 rokov. Ak nás niečo prevalcuje ako chrípka alebo nejaká viróza , tak sa to jednoducho vydrží, je to len dočasu . Moje najmladšie deti trávia významnú časť vonku medzi rovesníkmi, na bicykloch alebo ihrisku. Domov prídu tak unavené , len sa osprchujú umyjú a idú spať. To je o systéme ako si nastavíš výchovu detí . Dve deti už mám samostatné mimo domu, obidve sú s VŠ , životaschopné , starajú sa o seba. To je o tom ako sa to nastaví v tej rodine, my ani mnoho rodín s viacerými deťmi ich neriešime celý deň .

deti95060810
6. jún 2025
@martinmmartin

@subartic povedala by si o sebe ze si vynimka alebo v tvojom okoli uplny standart?

@martinmmartin zlatko - máme 4 ... v okolí moc sa to nenosí, ale v rodine u nás bežné... sesternice majú aj 5, 6 dokonca 7 detí...
záleží aj od oblasti kde bývaš... dcéra chodí do krajského mesta na sš, a z Kysúc spolužiaci sú z viacpočetnejších rodín. Vôbec nie je jediná kde sú 4 deti v rodine. niekde aj omnoho viac.

vevesh
6. jún 2025
@martinmmartin

Cim vacsi blahobyt tym menej deti. Dieta ma moderna zena jedno lebo fakt chce, druhe uz nie kazda a dovod na druhe je nech to prve moze liezt na nervy aj niekomu inemu ako jej (prelozene do civilizovaner reci - vsak sa spolu zahraju) ....
Obrovsky pocet deti mas hlavne ked musis lebo potrebujes nahradzat funkcie neexistujuce v spolocnosti kde zijes - vyroba potravin, vyroba satstva, starostlivost o starych a najmensich....ak tieto veci vies ziskat aj niekde inde ako vo vlastnej rodine viac ako 1,5 deti nema takmer nikdo

@martinmmartin u nas drviva vacsina spoluziakov mojich deti ma 3-4 surodencov. A to zijem v nemecku, kde nie je problem so ziskanim stravy ci osatenim😀. Ale ked som byvala vo velkomeste, tam bol priemer deti 1-2 na rodinu, lebo nebol cas, sem tam peniaze u niektorych....

oceanahory
6. jún 2025

Pre mna je nocna mora len predatava, ze by som tak mala zit. Nikdy som netuzila po velkej rodine a nie je to nic, co by ma spravilo stastnou (chvalabohu ani manzela). My sme spokojni takto traja, moja tuzba mat rodinu a dieta je plne naplnena a nechvam si priestor aj pre moje ine tuzby v zivote. Pre mna je to nepochopitelne, ale rovnako pre nich by bolo nepochopitelne mat iba jedno dieta, takze asi tak 😁.

iwesska
6. jún 2025
@subartic

@iwesska môj otec je z 10 detí , naozaj žili chudobne , lebo otec nefungoval . OK, vtedy bola iná doba možno , ale aj vtedy deti potrebovali topánky, teplé kabáty, čiapky rukavice a jesť. Aj vtedy potrebovali rodičov . Rozdiel je v tom že sa inak trávil čas, deti boli hlavne vonku a trávili čas medzi sebou . Dnes je to skôr zriedkavé tak sa stĺkajú doma alebo vláčia po krúžkoch ako také mačence a to považujeme často za venovanie. Mraučia , vyžadujú pozornosť , nevedia sa zahrať samé alebo sedia celé dni za počítačmi . A napriek tomu , môj otec na svoje detstvo a súrodencov nedá dopustiť, možno to bolo preto že jeho mama fungovala na 120 % a dožila sa 95 rokov.
Ja nemám toľko starosti s deťmi , lebo sú samostatné , životaschopné , odolné a nerúcajú sa pri prvom závane nepriazne, nachystajú si jedlo . Neexistuje u mňa vozenie do školy , na krúžky . Deti chodia samé a to už od 8 rokov. Ak nás niečo prevalcuje ako chrípka alebo nejaká viróza , tak sa to jednoducho vydrží, je to len dočasu . Moje najmladšie deti trávia významnú časť vonku medzi rovesníkmi, na bicykloch alebo ihrisku. Domov prídu tak unavené , len sa osprchujú umyjú a idú spať. To je o systéme ako si nastavíš výchovu detí . Dve deti už mám samostatné mimo domu, obidve sú s VŠ , životaschopné , starajú sa o seba. To je o tom ako sa to nastaví v tej rodine, my ani mnoho rodín s viacerými deťmi ich neriešime celý deň .

@subartic Ja som ale nemyslela venovanie sa im v style babysitting,vozenie na kruzky....Ale take to ludske - zahrat spoloc.hru,pokecat s kazdym dietatom osamote,ist spolu na vylety, bicyklovat sa...Oni boli odkazani sami na seba - najdi si zabavu,mas bratov/sestry/kamosov....Co najskor si musel najst brigadu,aby si mohol kupit bicykel,lebo kupit ich pre kazde dieta neprichadzalo do uvahy. Nemal zle detstvo,ale ani nema s rodicmi ziadny vrucny vztah. Proste sa vychovavali same.

marcellka32
6. jún 2025

Nie nechcela....moja mama je z 8 súrodencov a nespomína dobre, ťažké detstvo, ale chápem asi nebola dostupná antikoncepcia resp.nemyslelo sa na to, neviem....ale všetci sú slušní, dobre vychovaní, no na strednú školu nemohli ísť všetci...mama si robila maturitu až v 50

liusa82
6. jún 2025

nie až ma pot oblial😀 aj jedno je vela.Moja babka mala 7 detí jedno jej umrelo a bol to otras.Ona ich ani ktovieako nechcela tolko.Dokonca dokončovali dom a fúrikovala s táčkami tehotná len aby potratila a nič.Sama nám to povedala.Vtedy neboli také metódy na ochranu.Ale aspoň sa jej tie deti vydarili.Ani jedno nie je také že by sa musela zaň hanbiť

bielasovicka
6. jún 2025
sticker
veronicka1901
6. jún 2025

Chcela som 2 deti, mam 3, stacili by ale aj tie dve niekedy 😀. Keby som mala po blizku babky, co by postrazili, pomohli, vyzdvihli deti, tak by som zvladla aj viac. Ale kedze sme na vsetko len dvaja, tak si myslim, ze uz aj tie 3 su nadpriemer 🙂.

mikasa_ackerman
6. jún 2025

Nechcem mať ani jedno, nie to ešte 8🤣

subartic
6. jún 2025
@iwesska

@subartic Ja som ale nemyslela venovanie sa im v style babysitting,vozenie na kruzky....Ale take to ludske - zahrat spoloc.hru,pokecat s kazdym dietatom osamote,ist spolu na vylety, bicyklovat sa...Oni boli odkazani sami na seba - najdi si zabavu,mas bratov/sestry/kamosov....Co najskor si musel najst brigadu,aby si mohol kupit bicykel,lebo kupit ich pre kazde dieta neprichadzalo do uvahy. Nemal zle detstvo,ale ani nema s rodicmi ziadny vrucny vztah. Proste sa vychovavali same.

@iwesska len vieš to ľudské ako zahrať si hru , alebo ísť na výlet nie je LEN o počte detí , to je o tom či to ten rodič chce alebo nie. Ak chce , tak sa vyberie aj s viacerým deťmi , opekať , na hrad, bicykel , alebo si večer zahrá s nimi človeče nehnevaj sa . To je tom ja CHCEM byť s nimi . Ak nechceš byt s deťmi , tak nie si ani s jedným alebo dvoma.

fadama
6. jún 2025
@anjelicek26

My mame napriklad velke vekove rozdiely medzi detmi a spominane "prenasanie povinnosti na starsie deti" obchadzam oblukom... mne to kedysi vadilo, tak to mojim detom tiez nerobim... stihame kruzky, vozenie a aj pracu.. ale kombinujem casy, snazim sa lokalne, aby co najskor vedeli chodit same, nerobim taxik zo skoly ale chodia autobusom, proste take tie klasicke "samostatne" veci postupne... Kazde dieta ma 4-5 kruzkov, skole sa venujeme tiez, mame presny cas kazdy den, ucia sa s nami, mame s muzom podelene co ktory, ulohy robia v obyvacke (maju protihlukove sluchadla), ja popri tom varim, upratujem, ale dozeram, nech vsetko funguje ci dovysvetlujem...ano je to makacka pre rodicov, chce to mat system a chce to mat rezim...ale normalne sa to da.

@anjelicek26 každé dieťa 4/5 krúžkov? 😱

marcellka32
6. jún 2025
@liusa82

nie až ma pot oblial😀 aj jedno je vela.Moja babka mala 7 detí jedno jej umrelo a bol to otras.Ona ich ani ktovieako nechcela tolko.Dokonca dokončovali dom a fúrikovala s táčkami tehotná len aby potratila a nič.Sama nám to povedala.Vtedy neboli také metódy na ochranu.Ale aspoň sa jej tie deti vydarili.Ani jedno nie je také že by sa musela zaň hanbiť

@liusa82 presne, moja babka vyrábala betónové tehly, robila tehotná na poli, všetky deti zdravé

evcagabi
6. jún 2025

Nie 😅 radsej by som sa odstrelila

gov
Odpoveď bola odstránená
laurinka27
6. jún 2025

ANI V NAJHORŠOM SNE. 👺🫣

vroni
6. jún 2025

Najneskôr po štvrtom by som skončila v base za zachlostenie manžela. Ani za milióny by som nebola ochotná rodiť ako hruška a mať okolo seba deti, ako keby bezo mňa ľudstvo vyhynulo.

ivangeline
6. jún 2025

Niekedy som sa smiala, že stíhame 8 deti. Teraz to pri 5tich už vôbec nevidím ako problém…

estellas
Autor odpoveď zmazal
andreakotesova
6. jún 2025

Suseda ma 8 deti (a možno už aj 9). Je matkou v domácnosti. Vyhovuje im to. Mala som aj susedu s 10 deťmi a tam sa staršie deti starali o mladšie deti, kupali sa sa jednej vode od najcistejsieho a pod. Nie som zástanca toho, aby sa deti starali o svojich súrodencov. Toto je predsa úloha rodičov. Deti majú byť deťmi a nie pestunmi.