icon

Druhé dieťa - za a proti

13. jún 2021

Ženy, mám takú nezmyselnú otázku.
Mám jedno dieťa, extrémne náročné takmer dvojročné chlapča.
Od úplného narodenia doteraz stále sú problémy so všetkými bežnými činnosťami. Stále ho nosiť na rukách, aj odkedy chodí, po ulici sa neprejde. V kočíku neobsedí ani päť minút. Zaspáva ťažko a celý čas tŕpnem nech sa nezobudí, lebo ak sa v noci zobudí inak ako len jeho bežné 3-4x za noc kojenie, čiže ak ho niečo bolí, alebo mu pretečie plienka a musím ho prebaliť, tak potom ďalšie tri hodiny nech robím co robím, nezaspí.
Jesť mi odmieta úplne, keď čítam aké su iné deti nejedaci, len sa chytám za hlavu, ze to je môj sen, aby môj syn aspoň toľko jedol... Pusu neotvorí keď krmim, sám sa nenakrmi, stále sa len koji.
Ísť s nim 30min v aute je nereálne, to je krik a hystéria, vydrží tam do 15min..
Od tehotenstva som si hovorila, ze uz nikdy viac... Hovorila som si to ešte donedávna... Ale neviem co sa deje, ked vidim v mojom okoli zeny ktore su uz zase tehotne a maju bezproblemoce deti, hovorim si, ze aj mne by sa chcelo mat jedno mile neuplakane dievcatko, ktore dobre papa, spinka a nechce byt stale na rukach a nema reflux :D ako mal moj malý..
Často si hovorím, ze sme kataatrofalni a neschopni rodičia.. chce sa mi to druhym dietatom vyvratit... Chcem si dokazat, ze to nie je pravda a naozaj len prvy je taky náročný...
Ae vždy som snivala o 2-3 deťoch... Len som si to predstavovala oveľa jednoduchšie

Strana
z2
zooeynka
13. jún 2021

Este pockaj ked je syn taky narocny. Bude starsi, rozumnejsi, potom maj druhe. Kludne aj druhe moze byt narocne, co budes s dvoma relativne malymi, narocnymi detmi robit?

h2
13. jún 2021

Za mňa, s týmto prístupom, druhé dieťa nemaj. Syna máš zaškatuľkovaného, ako náročné a problémové dieťa a o druhom si idealizuješ predstavu, aké bude bezproblémové. Predstav si, že by to tak naozaj bolo a druhé dieťa by bolo presne také. Mohlo by sa stať, že by si sa upla na to druhé a prvý syn by bol odstrčený a trpel by tým.
Poznám taký prípad, mamička má skoro až averziu voči synovi, lebo bol uplakaný a ako malý ju dosť potrápil. Druhé má dievčatko a mám pocit, ako keby syn pre ňu prestal existovať. Pritom z tej malej nemám pocit, že by bola v porovnaní so synom až taký anjelik. Ale mama si ju idealizuje a rozmaznáva. Chudák chlapec je na druhej koľaji. ☹️

hettinka
13. jún 2021

Tiez som mala náročné prvé, pre druhé sme sa rozhodli po 4 rokoch, nakoniec sa podarilo s odstupom 5,5 roka. A druhé bolo babo kľudne, spalo, jedlo, take to “dieťa za odmenu”. Uplna pohoda taký odstup, staršej som sa mohla plne venovat pri nástupe do 1. triedy, keďže som bola na materskej. Väčší vekový odstup im vôbec nevadil, rozumejú si, nikdy sa nebili, staršia mi s malým pomáhala, od isteho veku aj postrážila (ak chcela).

sissy27
13. jún 2021

Ja by som ako prvé zrušila kojenie - pre dvojročného to už naozaj nie je nutnosť. On sa z toho síce naje a preto ti normálne jesť nebude, ale ako výživa je to preňho nedostačujúce. Plus psychická závislosť na prsníku, nevyspatosť (tvoja aj jeho ak ste niekoľkokrát za noc hore) a z toho nervozita cez deň.
Dvojročný už aj niečo váži - nenosila by som ho na rukách, na to mám svoje telo príliš rada. Sám alebo kočík, odrážadlo, čokoľvek okrem rúk.
V aute - vyskúšať inú autosedačku, umiestniť na iné sedadlo, otočiť do opačného smeru...plus nejakú zábavku - tablet s rozprávkou, hračkársky volant, Spievankovo (nie som si istá pre akú vekovú kategóriu to je)...
Mne tvoj syn nepríde náročný, len rozmaznaný. Ty si rodič, ty určuješ hranice.

sasanka605
13. jún 2021

No co ja viem, moj bol a este je podobny a ani som nerozmýšľala ze by bol jedinacik. Dcéra je za odmenu teraz, kludne, spokojne dieta 😊 Uz trosku tiez vystrkuje rozky ako zacina byt pohyblivejsia ale je to v pohode. A mala mala do cca 5mesiacov reflux ze grcala aj 5-6x denne

number19
13. jún 2021

"Často si hovorím, ze sme kataatrofalni a neschopni rodičia.. chce sa mi to druhym dietatom vyvratit... "
Nemaj druhe dieta, horeuvedene nie je ten spravny motiv.

autor
13. jún 2021

@number19 skopirovala si jedinu vetu... ktora ale nie je moj jediny dovod na dieta

elementissa
13. jún 2021

Nemyslim si, ze je vhodne mat druhe dieta, iba aby ste si dokazali, ze to prve je zle a vy ste dobri rodicia. Tak to nefunguje. Operujes s tym co mas. A hlavne prosim ta, mas doma krystalovu gulu? Odkial vies, ze druhe bude dobre, mile, nereluxove dievcatko? Kazde dieta ma nieco, ziadne nie je 100% anjelik. Jedno je dobre a mile, ale ked mu nieco nejde, chyti hysak a ma 20 alergii. Druhe je uvrestane, ale spi a je dobre. Dalsie je dobre ale je hyperaktivne a spat vobec nechce, jedava pobehujuc po byte, o vsetko sa vraza... Ani nechcem ist do toho, ked ma dieta nedajboh daku chorobu, vadu, poruchu...
Mat 100% dieta, ktore je vzdy dobre, vzdy mile, nikdy nevrieska, zahra sa same, zaspi same, nakrmi sa same, samo pobehuje po parku, na ruky sa pyta iba obcas alebo vobec, jazdu autom miluje, zje vsetko, co mu das, s nikym nema komflikty atd... To je taka sanca, ako ze vyhras v lote jackpot. Vzdy, vzdy, vzdy bude mat to dieta nejaku zlu stranku, s ktorou budes bojovat. Nikto nie je 1000% uzasny, dokonaly.
A motivacia mat druhe dieta ma pramenit z toho, ze "mam este vela lasky, ktoru chcem odovdzat a vela miesta v byte, ktore chcem zaplnit dalsim dietatom" a nie, ze prvy je zly a citim sa ako najhorsi rodic na svete, tak chcem druhe, lebo to bude dobre a potom sa uz nebudem citit tak zle
Ak sa citis ako zla matka, alebo ze nieco nezvladas vo vychove, alebo ze ti to prerasta cez hlavu, viacti pomoze psycholog ako druhe dieta

number19
13. jún 2021

Autorka, mas pravdu skopirovala som len jednu vetu. Tak kopirujem este druhu. Okrem stazovania sa na tvoje prve dieta, len tieto dve vety naznacili preco chces mat 2. dieta...
"bezproblemoce deti, hovorim si, ze aj mne by sa chcelo mat jedno mile neuplakane dievcatko, ktore dobre papa, spinka a nechce byt stale na rukach a nema reflux :D ako mal moj malý.."
Nemaj 2. dieta, co ak nebude dobre papat, spinkat...atd.?

terezka1947
13. jún 2021

Teraz uplne bez rypania.
Iba otazka pre teba,na kt.nemusis odpovedat.
Nie je to tak trosku problem v tebe?
Nie je to tak,ze ak mas ist cez slzy,cez par minutovy hnev,cez ....radsej nakojis,radsej vezmes na ruky,radsej to skratka vzdas?
Lebo....ja som pri starsom mala takeobdobie,no a pohlad z inej strany mi v tomt pomohol.
Deti nie su rivnake,ani rodicia nie.
Ani neexistuje jedna univerzalna rada.
Ide tu o to,kazdy den mat chut vstat a vychovavat.
A kde su este ine problemy a starosti beznych dni.
A k otazke:bud druhe dieta chcete alebo nechcete.
Ak chcete,zvladnete to.

lorin29
13. jún 2021

Tak ja by som ako prvé odstavila od mlieka.. Ano je to dobre pre dieťa ale už ma skoro 2 roky takže plnohodnotná pestra strava mu bohate postaci... A keď vymýšľa že nechce? On bude chcieť pretože bude hladný... A za druhe by som ho určite už nenosila.. Je na to zvyknutý... Keď bude chcieť ísť na ruky a začne plakať.. Tak nech si poplače.. Jeho to prejde pretože takýmto tempom prídeš o nervy a aj o chrbat

simsalabim
13. jún 2021

U nas to bolo podobne ako u @hettinka - prve dieta extremne narocne, uplakana, uvrestana, vecne nespokojna, s refluxom... na druhe som si netrufala vobec, ale zadarilo sa po 6 rokoch. Dcera sa narodila v pre mna extremne narocnej dobe, v case, ked boli vazne chori 3 clenovia mojej rodiny (do roka aj zomreli) a dcera bola neuveritelne dobre, trpezlive babatko, ktore niekedy aj 4 dni nezaplakalo - ako za odmenu, akoby vedela, ze uz viac by som toho nezvladla.
Autorke by som radila byt trosku doslednejsia - dieta je take, ake si ho vychovame. Dvojrocak uz naozaj nepotrebuje visiet na cicke ani sa nosit.

chrumka120
13. jún 2021

Myslím že jedno dieťa stačí

makova333
13. jún 2021

Autorka: problem nie je v dietatku, problem je v nedoslednej vychove. Keby tlacim jedlo (ano mlieko je jedlo) 4x za noc, ani parom volov ma nedonutis otvorit usta a najest sa. Navyse pre neho sa dojcenie stalo zavislostou (dvojrocne dieta sa v noci nepotrebuje dojcit, a uz vobec nie 3-4x za noc). Preco by to mal menit? On vie, ze ak bude dostatocne dlho plakat dak dosiahne co chce. Ak by som 3-4x v noci jedla, moj spanok bude dost naprd a ver, ze by som to dala vsetkym naokolo riadne pocitit (nedam, som dospela, viem sa ovladat, ale dvojrocny este nema taku "mentalnu vybavu"). Vrieska v autosedacke? Zistim ci nema kinetozu (pripadne dam polku kinedrilu, ak sa mi bude zdat, ze v tom moze byt problem) a ak nie, tak dieta treba zabavit (hracky, tablet, pesnicky, spievanie...). Po ulici neprejde? Zoberiem odrazadlo, tlaciaci vozik (moj maly tlacil po ulici ruzovy kocik pre babiky, no a co 😀, ale tak su aj voziky "nakupne" a vselijake ine). Nechce sediet v kociku? Priputam dam hracky, roztek, chrumky... a ide sa. Reve? Hmm prestane 😀 Co sa tyka druheho dietatka, pockaj, kym ako tak upravis rezim tomu prvemu. Lebo ak aj druhe naucis na to, na co si naucila prve... no zabavu budete mat doma. A to si uz kupuj do zasoby lexaurin na pubertu deti, ktore s tebou budu takto cvicit.

guliver19
13. jún 2021

@number19 to odkial beries tu smelost niekomu suberenne napisat nemaj druhe dieta. Ty si velmi mudra osoba, tebe by sme sa mali vsetcia podriadovat😁lutujem cloveka so s tebou zije.

elizabet173
13. jún 2021

počkala by som, lebo môžu sa narodiť aj detičky dve 🙂. Veď druhé dieťa môžeš mať aj o dva, o tri roky, keď bude toto samostatnejšie. A tiež radím zrušiť kojenie, úplne.

zuzanockamt
13. jún 2021

Kľudne si dajte väčší odstup medzi deťmi, ja som tak počkala takmer 10 rokov a dobre som urobila. Obe deti náročné v tom ranom veku.

zuzanockamt
13. jún 2021

@makova333 ja mám nedojčené dieťa takmer 1.5 ročné a veru potrebuje mlieko 2-3 krát v noci, je hladný, keďže hneď ako ho vypije,tak spí ďalej

number19
13. jún 2021

@guliver19 Suberenne nikomu nic nepisem.
Suverenne mam ale moznost vyjadrit svoj nazor. 🙂

A ty velmi suberenne hodnotis moj zivot "lutujem cloveka so s tebou zije." 😅

sapetka
13. jún 2021

Povedala by som ze chyby robis ty. Zaklad je si ich uvedomit. Preco ho nosis na rukach napriklad? Predpokladam ze to tak robis uz dlho, preco by mal chodit ked ho mama ponosi… a preco ho vlastne kojis? Ok lazdeho vec ako dlho a preco, ale odstavenim by si mala o problem menej. A ked nechce jest ok. Nezjes ranajky najskor bude desiata atd… ma 2r moze to byt ak obdobie vzdoru. Nas tiez v cca tomto velu nechcel cestovat. Teraz da v pohode 1400km… dieta sa vyvija ale ak ho budes uz teraz mat za problemove a narocne dieta neviem ci to pojdem tym spravnym smerom.. skus zacat od seba povedz si co chces zmenit a ako to chces zmenit. Rataj ze to potrva a nebude to zo dna na den a budete vsetci spokojni.

mabenn
13. jún 2021

Vy ste skveli rodicia prave preto ze mate narocne dieta a zvladate to! Oprav si to v hlave. Mat druhe dieta kvoli pocitu dobreho rodica je blbost. S velkou pravdepodobnostou bude podobne kedze su to vase geny. Daj tomu cas.

fliacik
13. jún 2021

Súhlasím s babami, ako prvé by som zrušila dojčenie. Dvojročné dieťa má potrebnú výživu dostávať hlavne stravou, dojčenie v tomto veku je už skôr o citovej väzbe než príjme potravy. Nervozita počas dňa môže byť spôsobená práve nedostatkom spánku, sama viem, aká som nervózna a neschopná, ak prebdiem noc, lebo sú napríklad deti choré. Keď nebude v noci cicať, zlepší sa mu spánok a určite sa to prejaví aj cez deň. Deti bývajú extrémne zlé a upišťané, keď sú predráždené. Pomôcť Ti môže aj nastavenie presného režimu dňa. Rozvrhni si deň na čas hry, odpočinku, pobyt na čerstvom vzduchu, ukladaj na spánok každý deň v rovnakom a primeranom čase, aby sa nestihol unaviť až príliš (nadmerná únava obvykle znamená, že dieťa chytí druhý dych). Obmedz na minimum telku, prípadne tablet, telefón a podobné aktivity, ak drobec niečo z toho zvykne. Pred spaním skúste kúpanie a už len pokojné aktivity, napríklad rozprávku pred spaním. V aute vyskúšaj nejaké CD-čka s detskou hudbou, prípadne aj rozprávku, ak už dokáže niečo také počúvať, našim to pomáha, inak sa nudia a vymýšľajú. A v neposlednom rade treba stanoviť hranice. Deti radi skúšajú a ak raz rezignuješ a povolíš, budú skúšať čoraz viac. Zažila som náročné dieťa, od problémov so spánkom, cez vreskoty v aute až po hádzanie sa o zem, takže Ťa viem pochopiť. Šli sme niekam, hodila sa na chodník a niečo si vynucovala...tak som s kľudom šla ďalej a nevšímala si to. Vyvádzala na ihrisku? Zbalili sme sa a šli sme domov. Hlavne buď striktná a neoblomná. Ak by si otehotnela, tiež by si ho nemohla nosiť na rukách. Tak ho zvykaj už teraz. Onedlho pôjde do škôlky, čo urobíš potom? Budeš ho tam nosiť na rukách?
A k Tvojej otázke - ak máš dieťa, ako opisuješ, chvíľku by som s druhým ešte počkala. Moja dcéra bola v dvoch rokoch zlatíčko, ale keď sa jej narodil braček, extrémne žiarlila a začala robiť zlobu. Ničila mi doma veci, keď som ho kojila alebo uspávala, úmyselne sa pocikávala, hoci bola dávno bez plienok, len aby upútala pozornosť. Aj Tvoj malý by mohol zhoršiť svoje správanie ako reakcia na malého votrelca. Skús dať tomu pár týždňov, aby sa Vám zlepšila situácia so starším a sama budeš cítiť, keď príde už ten čas, že si budeš vedieť predstaviť zvládať dve deti naraz.

mabenn
13. jún 2021

@sapetka s tymto nazorom suhlasim, zacni postupne na syna tlacit, prestavovat mu podmienky...dieta sa vzdy sprava podla podmienok ake dostane a zvyka si rychlo, toto je prvorade, nie druhe dieta a opravovat si nieco...

number19
13. jún 2021

Autorka, podla mna momentalne este nie si nastavena na druhe dieta. Vid tvoje vlastne slova. Mozno si vydychni od prveho dietata...a cas ukaze, teraz ale do toho este podla mna nechod.

gbgb
13. jún 2021

Smelo do toho. Presne takeho prvorodeneho mam... Do bodky!!!! Uz ma cez 3 roky s stale probem so vsetkym. A jeho mladsia sestricka samostatna,spokojna neupišťaná. Viac sa venujem bratovi ako jej. Ona je dar za odmenu.

zooeynka
13. jún 2021

Ja by som mu nezrusila dojcenie, ale zrusila by som mu NOCNE dojcenie. Par noci bude nahovno, ale pochopi to a konecne sa vyspite, hned bude o daco lepsie. Postupne zredukujete aj denne dojcenie, nosenie na rukach je tvoja hlupost, ved chrbat mas len jeden, to uz je jeho rozmaznanost nie potreba. Jest bude chciet ked vyda viac energie(ziadne na ruky, pekne po vlastnych) a ked obmedzis cici.

ivangeline
13. jún 2021

Tak ja suhlasim s hned prvym prispevkom. Pockaj este chvilu a potom. Vsak preco nie? Kazde dieta je ine. Nevies,ake bude dalsie ale ak bude narocne...tak lepsie neskor. ;) A dojcit by som sa uz snazila tiez prestat.... A radsej vydrzat truc a plac ako ho rozmaznavat.. a urcite mu surodenec prospeje. :D A aj vam. Tebe. Da to inu perspektivu na rodinu.

makova333
13. jún 2021

@zuzanockamt nepotrebuje, je to zlozvyk a je jedno ci je dojcene alebo na UM

jarmila2010
13. jún 2021

Ja by som ti poradila ísť do toho...možno druhým dieťaťom by ste sa toľko prestali venovať prvému a tomu by to mohlo byť prospešné...príde mi,že sa príliš na syna sústredíte...

zuzanockamt
13. jún 2021

@makova333 určite to zlozvyk nie je

Strana
z2