icon

Je materská dovolenka naozaj náročnejšia ako práca?

18. jan 2025

Pytam sa len zo zvedavosti, ja som slobodna a bezdetna. Ale velmi som unavena psychicky aj fyzicky z prace v zdravotnictve, pricom nerobim nocne, ale mam vela stresu pracovneho aj osobneho a zle spim. Vsade sa hovori ako je materska narocna, ze nemaju cas si ani umyt vlasy, ze sa tesia do prace…ako jasne, verim, ze ak ma dieta koliku alebo mu idu zuby, musi to byt narocne obdobie. Tie, co pre vas bola praca menej namahava ako materska, aku pracu ste robili? Lebo co pocuvam kamosky, ktore robia/robili v korporatoch, na recepciach, uctovnictvo alebo inu kancelarsku pracu, mam pocit, ze v porovnani s mojou pracou je to malina. Ja vstavam skoro, cely den v pohybe, velka zodpovednost, ludia vselijaki konfliktni, narocni, stazujuci sa, je to strasne vycerpavajuce. Ked kamosky pocuvam, ze bezne kavickuju v kuchynkach a ze najviac ich vytacaju flegmaticki informatici a sef s jeho nudnymi poradami, hlava mi to neberie, ked ja casto nemam cas ist na zachod, nieto este vybavit dlhsi telefonat, pripadne trpnut, ci mi nezavola kurier akurat, ked mam narocneho pacienta.

mamutka
19. jan 2025

Keď už bábätko lepšie spí a je zdravé, je materská pohoda malina, podla toho ako to máš zariadené. Ci máš poruke babku dedka, obchody, lekára, alebo si sama, muž stale v práci, nemas auto…. Každá to ma inak. Nemala som absolútne čas nudiť sa, ale vedela som si čas pekne zariadiť, aby som stíhala čo treba.
Pracovala som pred MD na logistike a vybavovala dôležité objednávky pre nemocnice. Veľa stresu, zodpovednosť. Tešila som sa, že si na MD oddýchnem 😅 rok som poriadne nespala, čokoľvek som zjedla, odrazilo sa to malému na tráveni a pokožke, takže som sa istú dobu kŕmila len ryžou. Panva sa mi rozsypala tak, že som sa prvý rok po pôrode učila chodiť a bolesti mala štyri roky. Ale inak, ako píšem, ak sa dieťa naučí spať ( u mňa prespalo dve tri hodiny v kuse až ako ročne- myslela som že umriem bez spánku) a je zdravé, tak ako si zariadis, tak máš. Pohode malina 😁

sssimikkk
19. jan 2025

Uprimne, je praca a praca. Jedna menej narocna, jedna viac narocna, co samozrejme neznamena ze jedna je dolezitejsia ako ina. Tak ako by sme sa nezaobisli bez lekarov, tak by sme sa nezaobisli ani bez postarov. Takze to ze ty robis v zdravotnictve, si unavena (verim), nemas na nic cas a padas na hubu (verim), porovnavat s niekym kto robi v korporate napr recepcnu, je nezmysel, ale nedehonestujem ani tie recepcne, ktore to tiez mozni nemaju lahke.
Ale k veci.
Ano, materska je narocna. Ci je to narocnejsie ako to co robis bezne? Neviem. Je to ine. Je to ine nez hociktora ina robota. Nie skrz to, ze je to fyzicky narocne (ano, je, to vstavanie v noci, niekedy aj 8-10x, a rano musis fungovat ako rybicka lebo tomu dietatu je jedno ze ty si zaspala o5, ono chce o 5.45 vstavat), je to narocne skrz psychiku. To ze si doma, s dietatom, vacsinu casu sama (aj ked chodis von s kamoskou, do parku, ci rano ci poobede), nie je to kazdy den ruzove. Su dni, kedy prsi, je zima, nechce sa ti, alebo naopak je moc teplo, kedy sa von ist neda. A ty si doma, cely den, niekolko dni, len s tym dietatom, s ktorym sa neporozoravas, nevedies s nim ziadnu normalnu debatu o zivote, spravach, situacii, robite.. aj ked si najdes kamosky skrz deti, bavite sa o veciach spojenymi s detmi. Proste su stredom tvojho vesmiru.
A potom je ta druha stranka veci ☺️ to ake si to ty urobis ❤️ mozes ist von aj sama, s dietatom v kociku, jednoducho sa prechadzat a uzivat si ze mas moznost vychovavat a byt mamou tomu malemu clovieciku ktory si zavisky cisto na tebe ☺️ on sa o seba nevie postarat, nevie sa najest, prebalit, nevie kedy ma spinkat.. proste stredom JEHO vesmiru si zas ty 🥰
Takze ano, je to narocne, kolkokrat si vravim ze uz by skm isla do roboty a "normalnej" spolocnosti.. ale potom si uvedomim ze to dieta je malinke len raz ☺️ (ked stupim na lego, myslim na vsetko ine len nie na to ze je malinke len raz a tutununu)

najstastnejsia
19. jan 2025

Môj pohľad: MD je najlepším obdobím môjho života... Takto som to vnímala pri oboch deťoch... Už teraz mi je smutno, keď si predstavím, že sa toto obdobie nezopakuje. Áno, boli ťažšie dni, ťažké noci- zúbky, bruško, minimum spánku... Ale... MD je pre mňa vysnívaný čas. Keď pôjdem do práce, nezastavím sa. Doma to mám pokojnejšie. Som učiteľka. Myslím, že veľa záleží aj od temperamentu rodič- dieťa, rodinného zázemia... Je tam veľa determinujúcich faktorov...

nattyond
19. jan 2025

Za mňa je materská náročná práve tým, že nie je žiadne “od-do” ako v práci. Proste musíš fungovať 24/7 aj keď sa malo vyspíš, si nervózna, chorá alebo frustrovaná. Predsa len to inak zvládaš v práci, keď si povieš, že už len 4 hodiny a idem domov 😀.

autor
19. jan 2025

@sssimikkk ved to, ze sa venujes svojmu dietatu, svojej rodine. Ja mam pocit, ze moja energia ide do vetra, prichadzam do kontaktu s obrovskym mnozstvom pacientov, robotu nemozem odflaknut, lebo bud by som ublizila alebo nepomohla a to by ma mrzelo…nemozem byt od odmerana a uz voebec nie drza, hoci je pacient neprijemny…nemam chut riesit nejake staznosti na mna..,pracujem v zahranici, cize komunikacia v cudzom jazyku je narocnejsia ako v rodnom a tiez cudzinec je vzdy viac sledovany a inak hodnoteny ako domaci…mam pocit akoby som odrobila uz 40 rokov a nie 12, najradsej by som sla na 10 rokov na matersku, zial muza nemam

michaelam2
19. jan 2025

Presne ako sa pise vyssie, materska je 24/7. Je jedno ze si unavena, hladna, neumyta, pripadne chora…proste musis fungovat. Nech robis akukolvek pracu tak vecer prides domov mas klud. Na materskej ale nie, to musis fungovat stale, neoddychnes si cez den a ani v noci. Ano su take stastne matky co im deti dobre spia ale pravidlo to nie je 😀 ja vravim stale ze ano je to najkrajsie obdobie pre mna ale zaroven najtazsie

kukulienka999
19. jan 2025

Tak zásadný rozdiel medzi materskou a bežnou prácou je taký, že po práci ideš domov z chaosu do kludu a na materskej si v chaose cely deň😃
Po ceste z robotky sa sama zastavíš kde chceš, pozrieš si osamote a v klude čo je nové vo výkladoch, dáš si sama kavicku alebo si ideš nakupit do obchodu, drogerky… potom ta čaká cesta osamote domov, kde máš čas premýšľať len tak o živote🙂 prídeš domov, umyjes sa, vyložíš nákup, v klude si spravíš jesť, napapaš sa a sadnes po celom dni na nohách na gauc a oddychujes, pripadne nejaký caj, vana, telka, mobil. Porobis si doma, čo treba a cely večer máš fajront a pripravuješ sa na zajtrajší deň.
Kdezto keď si na materskej všetky tvoje prioríty idu nejaký vás bokom s ty si vlastne len tak v klude sadnúť mozes len keď je s babom niekto iný alebo spinka,aby si mala istotu, že je v bezpečí. Ale aj na materskej je to všetko len obdobie. Pamatam si, že keď som bola bezdetna hovorila som si, bože veď keď spi dieťa budem robiť všetko ostatne. Ale ty máš stres aj z toho ked to dieťa reálne spi a chldis ho kontrolovať, ci dycha, ci sa nedogrckalo atd 😃 ja mám 4r a 2r a dodnes keď spia až príliš dlho idem ich kontrolovať ci žijú 😃
Proste ta materská je taká inak zodpovednosť, ako v práci. Takze nedá sa to porovnať, jeidne ti držať palce aby si to čím skôr zistila a porovnala sama 😊😊😊

juliet86
19. jan 2025

mas narocnu pracu. skus ju zmenit nech nevyhoris

heleninamama
19. jan 2025

Závisí od práce a od tvojej povahy. Ak každé ráno veľmi skoro vstávaš, máš náročnú prácu, zodpovednosť za ľudí, riešiš peniaze, termíny, neustále musíš mať pri sebe mobil, si v práci celý deň a často si nosíš povinnosti aj domov... materská a RD je oddych. A to som mala aj náročné dieťa - urevané a nespavé. Ale vždy som si pri ňom stihla porobiť všetko v domácnosti, navariť, rozprávať sa s dieťaťom, aj ísť von a unaviť ho. Proste režim fungoval - dieťaťu, ale aj mne a nebola som len otrokom dieťaťa. A vždy som si vedela urobiť aj osobné voľno, žiadne také, že som chodila hladná a s mastnou hlavou. Keď dieťa začalo loziť, bolo vždy na dohľad, ale pokojne aj v ohrádke, aby bolo v bezpečí.
A dôležité je mať zdravý rozum - nepanikáriť pri bežných veciach - pr. teplota, odhryzlo si z trávy, nebyť hysterická, nepočítať mu lyžičky, čo zjedlo, neporovnávať ho, nečítať hlúposti na internete. Ak žena nie je sama schopná nastaviť priority, je nesamostatná tak, že nevie napr. dieťa vhodne obliecť a potrebuje sa o tom radiť, nedokáže mu povedať nie a dieťa jej už v dvoch rokoch skáče po hlave - samozrejme, že materská je stres.
A ešte zásadná vec - do dieťaťa má ísť človek telesne a duševne zdravý, pretože zdravotné problémy sa po tehotenstve môžu prehĺbiť.
Oveľa náročnejšie je zladiť prácu a deti. A paradoxne, čím sú deti väčšie, tým viac sa im treba aktívne venovať, učiť ich a usmerňovať, keď z nich chceš vychovať úspešného človeka.

kp7333
19. jan 2025

Materska sa neda porovnavat so ziadnou pracou. Kazde dieta je ine, jedno viac a druhe menej narocne. Moje prve ma budilo v noci kazdu hodinu, takze som bola ako zombik, no nepospala som si ani cez den, lebo dcera spala len v kociku, ktory sa hybal. Akonahle som zastavila, otvarala oci. Takze som unavena, nevyspata nabehala s kocikom denne kilometre. A to trvalo par mesiacov. Mala reflux a koliky, potom jej sli zuby, neustale place, az revy. Okolo roku sa konecne skludnila, no v 1.5 roku prislo obdobie vzdoru, hadzanie o zem a vyse hodinove revy vkuse za vsetko. Ked v 3 rokoch nastupovala do skolky, bola uz zlate dievcatko, no to uz som mala druhe dieta, nastastie kludnejsie. Takze nie, na starostlivost o dieta ta nic nepripravi. A to hovorim ako ta, ktora sa pred otehotnenim niekolko mesiacov 24/7 starala o zomierajucu leziacu mamu a popritom pracovala z domu, takze o stres a vycerpanie nebola nudza.

kp7333
19. jan 2025

Aby to nevyznelo len negativne, ja som si napriek vsetkemu matersku aj uzila - najma druhy rok, ked uz sme zacali chodit na detske ihriska, do materskeho centra na kruzky...atd. Dnes na toto obdobie spominam rada, obzvlast ked vidim, ako s dcerou mava puberta 😂

andrejka1974
19. jan 2025

@michaelam2 rozdiel medzi prácou a materskou je v tom že si stále doma a všetok čas prispôsobujem dieťaťu domácnosti a manželovi a sú deti čo sú pohodové stíhaš všetko s deti čo sú veľmi náročné a neurobíš nič iné

dadka1997
19. jan 2025

To sa nedá porovnať, každé dietatko je iné, čiže niektore ženy maju ozaj matersku ako takú pohodindu (manikura, pedikura, nakupy, kadernicky salon, fitko a podobne) no ine to stastie nemaju, a poznaju iba plienky, hovienka, plienky, kojenie, su strapate,s ovysnutym bruskom a podobne ...tak aj je to s pracou, nie kazdy ju ma lahkú, ten kto robi v kancelarii pracuje hlavne hlavou, co je niekedy vycerpavajuce ako fyzicka praca, no tiez ma nejakú zodpovednost, čiže nič sa hlavne neporovnava

basulaak
19. jan 2025

Ak si chces oddychnut zmen pracu. Materska je pre mna asi najnarocnejsia praca ever. Mentalne som si na nej nikdy neoddychla a fyzicky uz detto. Moje potreby niekde v kute zapadnute prachom, nenaplnene. Konecne po x rokoch nadobudam svoju slobodu spat. Svojho casu na meterskej s dlhotrvajucou poporodnou depresiou som nemala ani silu sa von pekne obliect, obriadit. No depka, unava…kazda to ma inak. Za mna uz nikdy viac. Radsej narocna praca.

majlo1234
19. jan 2025

Ak je dieta aj ty v pohode, da sa to. Nie je to taky stres ako v praci. Za mna je pozitivum to, ze aj ked sa nevyspim, som proste s detmi doma, maximalne vybehneme niekam do lesa alebo na ihro, takze si nezatazujem mozgovu kapacitu a nestresujem sa. Nevyhoda je, ze sa neda ist na dovolenku, PNku, pol dna volna na welness😀aspon u nas sa to zatial neda, nemame strazenie ani babky blizko. Ked to mas zmenezovane lepsie, vie to byt super

bluka2
19. jan 2025

Ked to beries takto (a bolo by to vycerpavajuce aj pre mna), skus zmenit pracu

rorino
19. jan 2025

Ja som si "materskú" užívaj do dňa,kedy doktor potvrdil,že som v Tom😂.Za mňa sa žiadna práca na svete,môže byť akokoľvek skvelá,či zaujímavá,či môžeš až do nevieš stúpať po kariérnom rebríčku😂,nevyrovná tomuto obdobiu.Ci je to náročné obdobie,zistíš sama,ako sa k tomu postavia.Cadto,keď čítam,či počúvam,aké náročné deti majú poniektorí,neveriacky krútia hlavou,čo je to za dobu,veď majú úplne normálne deti.Asi je teraz v móde mať "náročné"dieťa.Lebo dieťa,ktoré 10x za noc vstane,má prehodeny režim,malo paia,malo priberá atď.,atď. nie je náročné dieťa,je to dieťa,aké tu boli aj 30 či 40 rokov dozadu.Narocna materská je s chorým postihnutým dieťaťom,inak je to ako ti už tu ženy opisujú.Ako si spravíš,ako sa nastavia,tak máš.

taktotedanie
22. jan 2025

Ako keby som citala o sebe
Zdravotnictvo, nerobim nocne, velka zodpovednost, niekedy clovek rozmysla ci ist na wcko alebo predpisat recept pacientpvi alebo vysetrit
A ano prve mesiace boli veru priserne narocne oproti praci, sama som neverila a netusila, bol to fakt otras