Koľko detí by ste mali v prípade dobrého rodinného príjmu?
Dobrý deň,
chcela by som sa spýtať koľko detí by ste mali ak by ste neboli obmedzované financiami ( čiže mesačný príjem rodinu okolo 3000 eur a viac cez RD).
Chceli by ste ďalšie dieťa? Nevadilo by vám že ste odkázaná na manžela? Dlho na materskej? A že deťom toho menej doprajete? ( Samozrejme, nebavíme sa o potravinách a hračkách, ale napr. každé by nemalo detskú izbu pre seba, menšie úspory na osamostatnenie v dospelosti atď.)
mame vysoko nadstandardny prijem (o hodne viac ako 3000€/mesacne), mame jedno dieta, riesime druhe. mne pravdupovediac uz to druhe ani nechyba, kedze dcera uz ma takmer 12, ale muz po druhom tuzi, vzdy chcel velku rodinu. z mojho pohladu deti nie su len otazkou penazi, ale aj casu a schopnosti sa im venovat. viac ako 2 deti by som nechcela, i ked uzivili by sme ich mozno aj 10.
co sa prijmu tyka, bola som dlho zavisla na muzovi, nikdy mi to nevadilo. nikdy u nas nebolo moje a tvoje, vsetko je nase. nikdy som od muza peniaze nepytala, nikdy som mu nevysvetlovala, na co som ich minula, on ma nikdy nespovedal. kupila som a hotovo. pracovat by som vobec nemusela, muz mi to mnohokrat aj navrhoval, aby som nepracovala a logistika okolo dcery a domacnosti by bola jednoduchsia, nepotrebovali by sme opatrovatelku.
@kulumulu123 ak by som bola sama presvedčená určite tú tému nezakladam. Manželovi to je tiež jedno, on vždy chcel 2 alebo 3.
Preto som chcela počuť iné názory.
Ale asi bude lepšie ešte rok počkať a uvidím podľa aktuálnej situácie.
Sme na tom tak dobre a jedno mame vlastne, druhe si chceme adoptovat (uz sme v programe a čakame). Na viac deti si netrufam.
Ono to ci deti rozmaznas a das im vsetko na zlatom podnose bez toho aby si museli veci sami dosiahnut, vypracovat sa, to vobec nezalezi od toho, ze ci mas vysoky prijem a "malo" deti alebo bezny prijem a vela deti.
Mozes zarabat uplne super a moct si dovolit cokolvek a pritom detom nedat vsetko co si len zmyslia, ucit ich hodnote veci a penazi, nechat ich vypracovat sa, spoznat hodnotu penazi, vdiet co je to zarobit si.
Na to staci pevna vola, nemusis byt v situacii ze realne nemas moznost dat detom cokolvek. Staci, ze im nebudes chciet dat cokolvek.
Ide o to na kolko deti si realne trufate - aj po fyzickej/dzravotnej stranke aj po psychickej, kolko sa im viete venovat a ano, samozrejme, ze zalezi aj na tom, ci by ste im vedeli dopriat to co chcete (ci uz je to bicykel a letny tabor, dovolenka pri mori, studium v zahranici alebo auto a komplet zariadeny byt).
Tu je veľmi ťažko odpovedať, pretože pri plánovaní detí sa prirodzene berú do úvahy aj finančné pomery, ale zase, ak máš dve deti a narodia sa trojčatá, tak hádam tie dve nedáš na adopciu, prijmeš fakt, že máš deti štyri. A na MD alebo teda RD predsa nemusíš byť s každým dieťaťom tri roky. Teda určite by som nebola pri troch deťoch doma deväť rokov. Nejde len o to, že je celá finančná záťaž na mužovi, ale aj o to, že aj ja sa potrebujem realizovať v práci. Ale iná žena ti možno napíše, že to je jej sen, byť doma aj pätnásť a viac rokov, starostlivosť o deti a domácnosť ju absolútne napĺňa. Len potom sa môže stať, že sa muž v strednom veku zblázni a nájde si inú a žena s piatimi deťmi bez pracovných návykov zoženie dobrú prácu ťažko. Aj jej dôchodok bude podľa toho vyzerať. Ja osobne by som viac detí ako tri neplánovala bez ohľadu na manželov príjem a bytové pomery. Myslím, že vtedy by som sa dokázala optimálne venovať aj deťom, aj sebe a aj manželovi.
som sa vyznamenala 😝máš deti dve a narodia sa trojčatá, prijmeš fakt, že máš deti štyri....2+3 sa rovná v piatok večer u mňa štyri ....sorry, som už prepnutá na víkendový režim, ale na podstate príspevku to nič nemení.
@ceresna2 uplny suhlas. mne je stale smiesne, ked 40-nicky riesia odvody a dochodok 🙈 myslim, ze s ohladom na demograficku uroven slovenska je vacsine z nas jasne, ze tu o 10 rokov nebude mat kto robit na dochodky a socialne davky 😉 a nasa generacia bude rada, ak dostane smiesny pausal ako dostavaju ukrajinsky dochodcovia.
Aj 10.
Myslim si, ze pocet deti je nastaveny aj z pohladu narocnosti rodicov. Deti nemusia mat samostatnu izbu, ani vzdy kazde fungl nový kocik, nove oblecenie, deti mozu dedit po surodencoch. Nemusia mat kopec drahych hraciek ani kazdorocne vylety k moru. Ja s manzelom mame prijem okolo 2000 eur. Deti by sme vladali vychovat aj 4. Mame 2, ale do 40 nevylucujem este jedno. Ja sama pochadzam zo 7 deti. Nemali sme vela penazi, skor velmi skromne sme zili. Detstvo som mala paradne. Aj ked ziadne nobl kruzky sme nemali, 5 z nas mame VS, vsetci zijeme dobre, kazdy mame dobru pracu. Deti nevyzaduju nadstandardne zabezpecenie ale lasku a pohodu.
@matkahelka je úplne nepodstatné, či budeš mať dôchodok zo soc. poisťovne alebo nie, ak budeš 15 a viac rokov čušať doma, s piatimi deťmi bez pracovných návykov sa o teba nikde nepotrhajú, takže aj plat bude adekvátny tomu. Z takého platu ťažko zobrať napr. hypo na malý byt, ktorý sa dá prenajať a na dôchodok máš alebo istý príjem, alebo financie, ktoré ti pomôžu prežiť na istej úrovni. Ten byt som myslela ako zábezpeku na dôchodok, okrem bývania, ktoré manželia majú.
vzdy som snivala o velkej rodine mame jednu dceru a som za nu Bohu vdacna
pocet deti nie je primarne o financiach
@elizabet173 netusim, preco mne toto adresujes 😉 pisala som o tom, ze chcem 5 deti? ci preto, lebo nesnivam o dochodku? nesnivam a som si ista, ze ho ani od socialnej poistovne nedostanem. moja sefka bola 13 rokov doma s 3 detmi a za 4 roky sa vypracovala tak, ze ma pod sebou 60 ludi. mam kolegynu, ktora k nam prisla v 47 rokoch a ma slusne nasliapnute na TML. vsetko sa da, ked sa chce 😉 ja mam 1i byt v sirskom centre krajskeho mesta v osobnom vlasnictve bez hypo, 2i byt v sirsom centre krajskeho mesta vo vlasnictve pol na pol s muzom s hypo o 2r.splatenou, 1 velky nadstandardne zariadeny rodinny dom 10km od krajskeho mesta bez hypo vo vlastnictve pol na pol s muzom, chalupu na severe slovenska v blizkosti lyziarskeho strediska vo vladnictve pol na pol s muzom, nadstandardnu zivotnu poistku a nadstandardnu investiciu vo fondoch. ja sa o svoju buducnost ani svoju starobu naozaj nebojim. len ma serie, ze platim zo svojho platu fakt nekrestanske odvody, ktore nikdy neuvidim a tie prachy by som si vedela zainvestovat inak a omnoho lepsie.
Určite 5-6 ak by som to zvládala fyzicky. Najviac čo môžem dieťaťu dopriať je láska a súrodenci. Mám ich 4 a som rodičom vďačná za to že nám umožnili aby nás toľko bolo . A to nemali ani príjem "3000eur"
2 deti sú pre mňa maximum aj keby som vyhrala jackpot 😂 ale kebyže ho vyhrám teraz tak aj jedno mi stačí co mam a užívam si 😂
Financie su dost podstatným faktorom pri rozhodovaní sa koľko detí mať a mnoho zien to netrapi, lebo veď prežiť sa da všetko. Napriek tomu to nepovažujem za primárny kľúč k rozhodovaniu ci mam dve alebo tri deti. Co z toho ze financne budete na tom super keď emočne ta to bude ubijat?
Ja mam (budem)mat deti dve, to je počet ktorý som schopná ako clovek emocne, rozumovo aj ľudsky vychovať a utiahnuť a nepadnut pritom nizko s finančným štandardom rodiny. Zvládli by nase prijmy aj 4 deti? Určite ano, ale museli by sme si vela veci odoprieť, a to pre mna nie je život ale prežívanie a nevidim v tom žiadnu pridanú hodnotu (nie ani v tej detskej láske, sorry,ta mi chleba nezaplatí).
V konecnom dôsledku, každý nech si má deti koľko chce, ale nech nesie následky za ich finančnú starostlivosť sám a nenaťahuje ruky štátu aby ho živil.
Ahoj ja by som mala viacej detí aj pri menšom finančnom zabezpečení. Ak by mi to zdravie dovolovalo a mali by sme pekny vzťah s manželom, tak prečo nie aj 3 a viac. 😉 Mne rodicia žiadne úspory nenasporili, žili sme skromne, mne to nevadí, pre mňa láska a deti sa nemeraju príjmom. Deťom netreba všetko dat, lepšie je im dat menej aby si vedeli veci vážiť. Treba im dat veľa lásky a hlavne vychovať ich ako dobrých ľudí. To je môj názor. ♥️
Sme bez hypotéky, mame vlastný dom aj fajn príjem. Máme 2 deti. Možno by som prijala aj 3, ale po veľmi zlom zážitku s jedným tehotenstvom (so smutným koncom), som rada za tie 2. Viac ako 3 by som kvôli vlastnej pohodlnosti asi neplánovala
Nemala by som viac deti ako mám teraz aj keby som nemala obmedzené financie, alebo príjem. Milujem svoje deti, ale svoj život som považovala za plnohodnotný aj ako bezdetná. Dve deti, ktoré mám sú momentálne pre mňa maximum. Ale keby sa k nám rozhodlo prísť ďalšie dieťa, s láskou ho príjmem.
Pri takom prijme zvladnes aj viacej deti ja mam 5 deti a som najstastnejsi clovek a deti chceli vzdy byt spolu v izbe aj tak boli najstarsi synovia spavali spolu od zaciatku teraz du uz dospeli tak sa postupne vytracaju z domu a byvaju uz sami mamdoma este najmladsieho syna a 2 dcerky synovia maju uz 28,24,21 a dcerky este len 13 a 9 ale casto sa stretavame vsetci spolu
My sme piati surodenci, piata sice malicka a bola prekvapenim, ale aj tak obohatila rodinu. Ja si neviem vynachvalit, ze sme tolki, sme super partia, vzdy je co robit, ku komu ist, na koho sa obratit, ked nieco treba, navzajom si pomahame, psychicky sa podporujeme, ak treba. Surodenci vedia o sebe skoro vsetko, vsetky trapnosti z detstva, takze si vieme fakt povedat skoro vsetko. Rodicia ale odmala dbali na nase vztahy, preto su take dobre, uvidime ci vydrzia, clovek nikdy nevie. A kazdy sme ini, ale prave aj to obohacuje aj nas pohlad na svet. Naucili sme sa vela veci tym, ze sme fungovali vedla seba. Surodenci sa jednoducho aj navzajom vychovavaju. Sme si aj navzajom oporou, pri konfliktoch s rodicmi ci inymi clenmi rodiny.
Mamka mi spominala, ze ked sme boli uplne malicki, bolo to narocne, ale potom si to nevedela vynachvalit. Vyhrali sme sa navzajom, nemusela sa nikomu z nas nejak extremne venovat, zeby z toho salela, ani nam hladat partie a kamaratov, lebo sme boli vzdy partia my. Aj ked samozrejme aj kamaratov sme mali.
Rodicia nemali vela penazi, napriek tomu sme vzdy mali podla mna presne tolko, kolko je rozumne dietatu dat, aby sa aj potesilo, splnili sa mu sny, ale aby si nezvyklo, ze co si zaziada, to hned dostane. Vsetci sme uspesne studovali co sme chceli a zatial ti dostudovani sme aj uspesne zamestnani na pomerne dobrych miestach, jedna sestra este studuje, zatial uspesne a na dobrej skole a najmladsia este na to ma casu, ale tiez hadam to neflakne.
Nevyhoda je, ze samozrejme cim sme starsi, tym viac by nam rodicia chceli pomahat financne co sa tyka byvania ci inych vaznejsich veci, ale kedze sme tolki, tak samozrejme nie je na to taka moznost. Ale tak zase ja si myslim, ze v dospelosti uz by si tieto veci mali riesit primarne deti a velkym vkladom pre nas z ich strany bolo, ze nas motivovali k studiu, platili nam ho, robili nam take podmienky na studium, aby sme nemali vyhovorky, ze sa neda a mame dobre zamestnania teraz.
Mne pride ako ideal 3-4 deti, ak by clovek mal materialne moznosti ich zabezpecit. Len tie tehotenstva a porody keby nemuseli byt 😀 . Lenze zavisi aj od konkretneho cloveka, ako to vnima, nemyslim, ze sa da povedat vseobecne, kolko deti je dobre mat. Pre niekoho jedno je vela a pre ineho 10 malo. Rodiny, kde su dve deti, su si zase blizsie mam taky pocit, surodenci tvoria par, vedia si vytvorit casto hlbsi vztah, lebo maju len jeden druheho. Casto sa preto aj viac hadaju, ale to k dobrym vztahom jednoducho patri.
Financie máme o niečo vyššie ako vy,sme bez hypo..takže všetko čo nám ostane, investujeme i do spoločnej hobby. Máme 2 deti a viac určite nechceme.Máme 40, deti sú živé,sú stále v pohybe a tak i my.Peniaze im odkladáme,ale skôr na štúdium, razíme teóriu,že ak niečo aj dostanú,musia sa hlavne oni snažiť a pracovať na sebe.Doprajeme im viac ako možno iným deťom- venujeme sa im,chodíme po túrach,zaplatíme im inštruktorov na lyžovaní, ale napr.v obchode si môžu vybrať len jednu sladkosť.Knihy,logické hry,jazykové kurzy,výtvarný materiál môžu hocikedy,ale somariny nedostávajú. Musia pomáhať, športovať,zapájať sa do chodu rodiny.Trávime spolu veľa času a to je to najcennejšie
4, tak aby vyrastali vekovo blizko 2 a 2, som jedinacik, tak ako mi v detstve nechybal surodenec, tak velmi to pocitujem teraz, rodicia mi ho dopriat nemohli zo zdravotnych dovodov a mne chyba tato cast rodiny, zamyslat sa nad buducnostou a zabezpecenim deti je velmi daleke planovanie, kazdy clovek je jedinecny a inak nalozi s tym co mu das, ci je to laska ci peniaze
Podla mna pocet deti nieje otazkou penazi ale ide o to ako sa tym detom dokazes venovat... darmo budete mat 10deti “lebo si to mozte dovolit” ked z nich vyrastu nejaki rozmaznani neposlusni frackovia ktori vam budu skakat po hlave lebo nebudete mat cas na ich vychovu...za mna mat radsej deti dve-max tri a viem ze sa im viem venovat dat im lasku a vychovu aku treba...
Vzdy som chcela 2 deri a mam ich. Takto som spokojna za kazdej situacie. Maju dobry vztah a ja to davam tiez. Mam aj vlastne zaujmy a na tie chcem mat cas tiez.
1 max 2 aj keby som milionárka
Ľudia nech majú toľko detí koľko chcú a koľko zvládnu uživiť.
Ja by som osobne chcela vlastnú izbu pre deti ak by boli chlapec a dievča, ale nie je to až tak podstatná vec.
Financie pre deti do budúcna má dnes málokto a deťom môžeš dať napríklad dobré vzdelanie a ostatné nechať na nich.
My by sme uživili aj 2 deti, ale nechceme.
Nemyslím si, že deti potrebujú luxusné dovolenky, ale určite potrebujú mať nejaké aktivity s rodičmi.Zase žiť len z lásky je možno zábavka pre rodičov, ale môže to byť nevyhovujúce pre deti len tak prežívať lebo im vraj nič netreba.
Keby som nemala ani na výlet tak by som viac detí nemala.Je to pre mňa dôležité dať dieťaťu zážitky a nemusia byť neviem ako predražené a nemusí to byť ani dovolenka pri mori.
Ja rozmýšľam dopredu.Živiť deti treba aj keď rodičia prídu o prácu.
Takže tak. 🙂
4 🙂

Myslím ze je dôležité co chcete vy dvaja s manželom nie čo ti poradia cudzí ľudia na fóre....