icon

Mám 27 rokov a cítim sa ako stará babka

18. aug 2022

Mam 27 rokov. Dve deti manzela. No mam silne depresie nic sa mi nechce ani rano vstat z postele. Vsetko ma vycerpava stake sa len nudim strasne sa nudim. citim sa ako stara babka ktora uz doziva. Mam psychiatricku aj psychoterapie no nejak nic nepomaha. Mam aj nadvahu s tym uz zacala nieco robit tak to pomalicky ide. Ale ja by som chcela byt chuda no ja milujem jedlo. Takze bud dietujem a obmedzujem sa alebo zeriem ako krava vsetkeho a veela. Teraz ked dietujem som este smutnejsia. Mna proste nebavi zivot a s tym mi nevie pomoct ani psychiatricka ani psychologicka. Akokeby som uz len dozivala a pritom viem ze som este mlada

sonula
20. aug 2022

To ma mrzi, ze sa takto citis. Odkial si? Mas nejake zaluby a nieco co ta bavi? Urcite toto vsetko povedz aj psychologicke. Ako dlho k nej chodis? Vyhovuje ti a mas pocit, ze ti pomaha? Nie je hanba ju vymenit ak si nesedite. Co sa tyka jedla urcite nedrz diety, to sa len zhorsi. Zjavne jedlom zabijas nudu a mas ho rada, lebo ta robi stastnou. Treba si najst nieco ine na co sa takto upnes. Mas kamaratku? Skus pripadne si najst nejakeho vyzivoveho poradcu alebo trenera co ta nasmeruje aj v tomto.

brembo
Autor odpoveď zmazal
brembo
Autor odpoveď zmazal
rebeca40
20. aug 2022

Moja ja mám síce 43 a 5 deti no stavy podobné.
Vyslovene ma nebavelo vstať ani z postele.Ja som to pripisovala tomu ,že najmenší je 2 roky diabetik a je to dost nápor na nervy aj keď on to zvláda v pohode.
No a posledné 2 mesiace katastrofa upl e + som zacala sa zo vsetkeho vyhadzovat .Urobili mi testy vylúčila som potraviny co mi vadili a pritom som ich az tak necitila a som ak znovu zrodena .Mám energie na rozdávanie vstávam oddychnutá.
A uprimne ked mi lekarka zahlasila ze alergie na potraviny su skryta časovana bomba a veľa ľudi nevie o svojich alergiach len su vyčerpany maju stavy depresie ako keby toto nezažijem neverím.
Tak len za mna skusit aj toto ci len náhodou nemás podobný problém.

kakawah
20. aug 2022

Skús tanec. Mňa by z upratovania porazilo, písané si obľúbenu hudbu a proste tancuj, deti sa pridajú 😊. Okrem tých liekov, terapie.... Tá Kočka čo radila zapisovať si do denníka, tí tiež dobre poradila. Veľa krát zabudame, čo máme, za čo treba byť vďačný. Na YT si nájdi afirmacie, napr. "Vzorec pri život " Počúvaj počas dňa a večer, najlepšie na slúchadlá. Popocuvaj videa od Martin Lajprik, celkovo medituj. A ešte až mas FB, Insta, tak zruš. V dnešnej dobe sa veľa žien porovnáva, každá je krajšia, chudšia, ma to, , hento...písala si, že ta trápi tvoj výzor. Musíš vedieť, že každá máme niečo, s čím nie sme spokojné. Ale treba sa ľúbiť, skús na tomto popracovať. Ľúbiť samu seba. ❤❤❤

kika147
20. aug 2022

myslim ze to bude aj tym ze niesi spokojna ako vyzeras, v tomto ti rozumiem .. ja kym som sa dokopala k chudnutiu tak som si aj poplakala , bolo mi zo seba zle hanbila som sa pred vsetkymi a aj pohlad do zrkadla ma bolel... no v januari prisiel zlom ked som si uz povedala dost ! a idem nieco zo swbou robit a nebudem len plakat ved kto to za mna urobi?! a za 4mesiace som dala dolu 20 kg teraz akoby som ozila , pacim sa sama sebe stale sa obzeram v zrkadle 😅 hlavne si musis sama uvedomit ze nikto to za teba nespravi a ist do toho naplno! Tiez ma nebavilo cvicit ale dokopala som sa a fakt to pomohlo aj po psychickej stranke , ten pocit ze nieco pre svojw telo robim je na nezaplatenie ... je to vsetko o mysleni ...ked si budes hovorit len negativa tak to nikam nedotiaahnes akurat tak na psychiatricke oddwlenie ... drzim ti palce☺️

bluka2
20. aug 2022

Keď máš problém s tým, ako vyzeráš, tak začni tým: depilácia, nechty, pedikúra, vlasy, pekne oblečenie, postupne vylepšuj všetko. Začni s nejakými maličkosťami, ktoré sa dajú ľahko urobiť a postupne pridavaj. Z malých úspechov naberies silu aj ďalej na to cvičenie, zdravé jedlo

kristik
20. aug 2022

Štítnu žľazu máte v poriadku? Problémy s ňou často spôsobujú nadváhu a depresie, nehovoriac o ďalších problémoch, ktoré sa pri tom spustia.

kubkovamama
20. aug 2022

Nečítam všetky komenty, len ti napíšem, že je dobré, že si sama pred sebou nič neospravedlňujes. Je to beh na dlhú trať. V rodine máme to čo ty opisujes, depresie a niekedy naozaj ťažké štádiá, lieči sa už roky. iba lieky neurobia prácu za teba, že dám si pol roka pirule a bude mi super. Dôležity je tvoj postoj, liečba medikamentmi by mala byť doplnková,nie prioritná ako to u nás na sk bohužiaľ je.Preto ponuka terapie od tvojej lekárky je super a neodmietala by som.A nechodiť k nej s vlažným postojom,že je to len psychiater a načo mu všetko hovoriť ,musíš povedať všetko, najtajnejšie a najťažšie myšlienky. Inak ta nenasmeruje

lunademonica
20. aug 2022

Ked deti odrastu bude to lepsie. Myslim ze ti len chyba cas na seba, nejake hobby. Keby si mala daku zabavu, ani jest tolko by ti nenapadlo. 🙂

marca12
20. aug 2022

Musis si uvedomit,ze psycholog bez spoluprace pacienta,nedosiahne uspech. Musis si nastavit myslenie inak,nie sme stroje,aby nas lekar vedel naprogramovat. Zameraj sa na male ciele. Napr vstan a sprav si ranajky a v duchu sa pochval ako si to super zvladla,aky pokrok si urobila. A hlavne odporucam co najmenej pozerat do mobilu,tv. To je najvacsi zabijaj psychiky a preto ma toljo ludi psychicke problemy. Trav vela casu vonku,cerstvy vzduch robi zazraky

bodka2213
20. aug 2022

Presne ako keby som to ja písala . Všetko sedí , vek , deti , manžel . ... Nadváha , dieťa , obžerstvo ...presne viem ako sa cítiš

liv1
20. aug 2022

@kubkovamama psychiater nie je psycholog. Psychiater da lieky, psycholog terapiu. Ludia si to casto mylia.

slovakboy
20. aug 2022

Manžel nech ťa nenúti upratovať to ti môže pomôcť až keď ti bude lepšie. Môžeš upratovať aké len ako inú činnosť ako liečbu a pomaly. Lieky ti môžu aj zle urobiť ak ti nesadli. Psychiater ma skúšať, to čo jednému zabralo nemusí zabrať tebe.

tianna
20. aug 2022

Píšeš že máš autistu.. nebude koreň problému práve tam?.. najstaršieho syna mám autistu, ešte k tomu ťažké ADHD, poruchy správania a predčasná puberta.. ozaj mi občas na fakt zlú náladu stačí len on.. a to ho samozrejme ľúbim, no ťažké to s ním je neskutočne.. mne robí radosť najmladší drobec 🙂 inak ešte okrem nášho auti máme aj kopec iných problémov kvôli aktuálnej situácii vo svete, teda ,,veselo".. 😑

panda21
20. aug 2022

Ja poradim k tomu chudnutiu. Diety a obmedzovanie sa neoplatí presne pre to čo opisujes, že potom začneš všetko jesť hlava, nehlava. Človek keď dietuje, obmedzí sa vo všetkom a ide ešte aj nebodaj pod bazal, v určitej chvíli si hormóny povedia " stop, chceme späť svaly" a nútia človeka jesť, aby sa vrátili zasoby svalov. Ale s tým ide samozrejme hore aj tuk a väčšinou 2 nasobne hore. To je jo-jo efekt. Ideálne je stiahnuť aplikáciu na zapisovanie jedla (ja som fungovala na Kalorické tabuľky), nastavila si ich správne, aby vypočítali správny, zdravý deficit (keby potrebuješ pomôcť nastaviť, napíš. Väčšina ľudí si to nastaví zle). A hlavne si uvedomiť, že tie kila išli hore ROKY, takže ich nemôžeš schudnút za pár dni alebo mesiacov. Pomalé, zdravé chudnutie, bez zbytočného hladovania a bez zákazov je cesta k trvalému schudnutiu. Ja som neobmedzila nič. Ani sladké, aj hambac som si dala, aj kofolu capovanu ale tak, aby sa mi to krásne zmestilo do príjmu. Takzvane 80% z dňa zdravá, vyvážená strava a 20% nejaký "junk food", nejaký prehrešok. A ideálne pridať nejaký pohyb, mne na depresiu pomáhala joga (existuje aj joga na depresiu). Držím palce 😊

jaroe
20. aug 2022

@alexnina777 prosím ťa na ten zápal v čreve sa prišlo ako? Mala si aj nejaké problémy?

petrofka
20. aug 2022

Podľa mňa máš trochu pocit, že už všetko máš a už ťa nič nečaká. Máš muža, deti, bývanie. Dosiahla si asi vsetko, čo si si vysnivala. A teraz pozeráš, že to je všetko? Nemáš sa za čím hnať. Ide o to, nájsť si nejakú zábavku alebo urobiť si nejakú školu, kurzy. Veľa ľudí prežíva podobné pocity keď dostuduje vysokú školu. Ja som si napríklad teraz v júli kúpila ukulele a učím sa hrať. Je to niečo, na čom sa môžem zdokonaľovať. Nemám moc na to čas, ale večer, keď už rodina spí, ja sa teším na ten čas a učím sa, hrám si a spievam 🙂 Je ťažko nachádzať väčšie veci, na ktorých by si mohla pracovať ako tie, že máš deti. No tiež im môžeš ukázať, že sa môžu učiť celý život niečo nové. Existuje niečo, čo si ako mladučká veľmi chcela? Doba sa zmenila, veľa vecí sa už dá, čo sa ešte pred 15 rokmi nedalo. Vymysli si nejaký projekt. Naučiť sa vyrobiť si niečo, neviem, možno si vždy chcela háčkovať alebo ťa bavilo maľovanie, možno ťa bavila na strednej práca na PC v skicári a dnes je toľko programov.. Možno by si rada fotografovala, písala básne (môžeš si vytvoriť vlastnú stránku alebo fb kde ich budes uverejňovať). Možno si rada čítala knihy, mozno beletriu, možno životopisy, možno poéziu. Možno by si rada tancovala, napr. brušné tance.. Piekla torty.. Možno si chcela hrať futbal alebo sa naučiť murovať, či zvárať. Veľa ľudí sa takýmto aktivitám nevenuje lebo majú pocit, že ak na svojej aktivite nezarábajú, tak to za to nestojí. Ale stojí. Sú to tie chvíle, ktoré sa nazývajú vrcholný zážitok. Keď človek nevníma čas a len cíti blaho. Skús sa popozerať po internete, niečo ťa možno nadchne. Niečo na čo sa budeš tešiť. Krôčik po krôčiku, možno s prestávkami ;) Držím palce!

lorinet
20. aug 2022

Prežívam to isté a neviem sa s tým popasovať. Neliečim sa aj keby som sa asi mala. Bojím sa akoby to prijalo okolie.

petrofka
20. aug 2022

@lorinet naozaj nikto nemusí vedieť, že sa liečiš.. Dozvedia sa to len vtedy, ak im to povieš.

alchemilkazltozelena
20. aug 2022

@liv1
@rebekamarcusko baby zas netreba všetko zvalovat na chemické reakcie v mozgu.. veľa veci si privolavame aj sami našimi myšlienkami . Verte že viem o čom píšem.. ak autorka denne sa utápa v žiali zo svojej postavy tak jasne že dostala až depresiu z toho...

luccija
20. aug 2022

@alchemilkazltozelena presne tak...moze byt nestastna z muza, ktory na nu vyvija tlak, nerozumie jej...zo syna autistu co bude...z deti..autorka tu pisala uz viac z pamatam si to.Kto ma vela stresu a problemov je prirodzene, ze nie je vesely a to ovplyvnuje aj tie procesy tvorenia a vyplavovania serotoninu.
Autorka beries vela liekov zmenila by som lekarku.

pink_lady
20. aug 2022

@tianna presne má napadlo co píšeš, že zdroj moze byt v tom synovi...tiez mám 13r autistů s tazkym ADHD, puberta už v plnom prude a na psychiku je to strašná zataz...aj ked tie děti lubime...kto to nezazil tak nepochopi... Popravde keby nemam rocne zdrave dieta bola by som asi tam kde autorka

tianna
20. aug 2022

@pink_lady ak budeš mať chuť môžeme si aj súkromne napísať cez IP. Takisto, náš má ešte k tomu jednu ďalšiu diagnózu.. 😖

gilian
20. aug 2022

Tvoje vyžieranie a láska k jedlu podľa mňa úzko súvisia s depresiou. Keď dostaneš depku pod kontrolu, stratí sa ti aj túžba prejedať sa. Určite sa porozprávaj so svojou psychiatričkou a povedz jej, že súčasná liečba nezaberá. Treba ti asi zmeniť lieky. Nevzdávaj sa!

dominiknoemi
20. aug 2022

Ahojky, skus bicykel, akýkoľvek a prevez sa aj keď len 10minut denne , pusti si pesničky co si mala rada ako teenegerka napríklad... Sú to drobnosti ale vypadnes zo stereotypu co ta možno tiež ubíja... Tiež si myslím ze homeoffice vôbec, chod do prace klasický potom keď deture uz budú v školských zariadeniach.. Kúp si kvety len tak pre radosť, obľúbenú čokoládu, netráp sa s diétami, daj tomu čas, schudneš neskôr, máš na to kopec času, drzkaj sa 🍀❤️

lucia851
20. aug 2022

Zmeň psychiatra,neurol neberbje to silné návykovy liek,medotrigin neviem načo ti dala keď ten je na manio depresie a ty píšeš že máš depresie.A Latudu neviem načo to dala keď nie je na depresie ale na schizofreniu

alexnina777
20. aug 2022

@jaroe moje problémy začali tetániou, panickými atakmi a prejavmi slabej depresie..pichalo ma medzi rebrami vľavo dosť výrazne, mala som pocit že sa neviem nadýchnuť..hľadala som príčinu čo mi je na fyzickej úrovni tela..a po všetkých odberoch kde sa nič nenašlo , mi zistila neurologička že mám nedostatok serotonínu a odporučila mi pátrať v žalúdku..tam sa tvorí..objednala som sa na špeciálny prístroj niečo ako biorezonanciu..scan celého tela, a tam mi vyšiel zápal žaludka a tenkého čreva..preto som nemala serotonín lebo sa mi nevstrebávali minerály a živiny..všetko som vyriešila protizápalovou stravou, zelerovou šťavou a antistresom..estenciálne oleje, dýchanie , meditácia..vyliečila som si zápal a som úplne v poriadku..

autor
21. aug 2022

@tianna nemyslim ze tam je problem depresie som dostala skor nez sa zistilo ze mu nieco je

autor
21. aug 2022

@lunademonica hej len ja nemam ziadnu zalubu ziadny konicek ja sa len nudim a nic ma nebavi skusala som krizovky hackovanie strikovanie ozdobovat vence robit gelove nechty pliect deku a nic