icon

Manžel nechce druhé dieťa

8. jún 2025

Och baby taká som z toho smutná… dá sa to vobec prijať? Od zaciatku mi hovoril že chce velku rodinu a teraz mame jednu 6m dcérku. Vždy keď navrhnem temu druhé dieta sa tomu proste úplne vyhýba mám pocit že druhé dieta nechce. Ja po deuhom veľmi túžim.. čo ďalej?

katuska147852
8. jún 2025

Baby, niektoré ste tu riadne protivné. Autorka sa pýtala na radu, nepýtala si mravoučné komentáre a komentáre na svoju osobu.
Je úplne v poriadku, že túžiš po ďalšom bábätku. Každá sme iná, každá máme nastavené svoje potreby niekde inde. A je aj úplne v poriadku ak ťa baví behať za dvoma malými deťmi. Niektoré ženy to vyčerpáva, pre iné to môže byť ten najlepší relax.
Je dobré, keď manžel vie ako to cítiš, preto je fajn mu povedať napr. "vidím, že ty sa teraz na druhé dieťa necítiš, ja to mám takto". Ak to kategoricky odmieta, natlačiť na neho, ísť cestou dialógu a ja správy (ja túžim po druhom dieťatku, možno teraz, možno o rok, možno o dva". Povedať mu presne to ako to máš, ako to pociťuješ. A je super, že použiješ slovo JA. Veď tvoríš polovicu Vášho páru, preto je dôležité, aby manžel vedel, čo chceš. Ale je dôležité aby si vedela aj to ako to má on. Opýtať sa na jeho postoj a rešpektovať ho. V dialógu natlačiť, neútočit, nepoužívať iróniu, nepýtať sa stále prečo, nevynucovať si. Vypočuť jeden druhého a dať návrh čo s tým do budúcna, aby ste boli obaja spokojní. Ak nebude súhlasiť. "Z tvojich slov je mi jasné, že teraz na dieťa pripravený nie si. Čo by ti pomohlo do budúcna lepšie sa pripraviť na druhé dieťa? Máš nejaké iné túžby pred tým než k nám príde druhé dieťa? Niečo čo by si chcel dovtedy stihnúť?

katuska147852
8. jún 2025
@janickacrazy

Preboha žena, ty sa kam ponahlas? Áno, máš kľudne 6-mesacne bábo a zjavne sa nudíš pri ňom, keď chces hneď druhé. Lenže 6-mesacne môžeš položiť do postieľky a nikam ti neujde. Počkaj, keď začne chodiť, potom sa celý deň nezastavíš. Behať za malým dieťaťom s veľkým tehu bruchom vôbec nie je nejaká extra zábava. Druhé dieťa môže byť urevane od narodenia a ty budeš zúfalá písať na MK, že nič nestíhaš a bude ti ľúto, že zanedbavas prvú dcéru, ktorá možno bude prežívať obdobie vzdoru. Daj si čas. Tvoj muž má len 35 rokov, nie 50.

@janickacrazy autorka sa pýtala na radu čo vo svojej situácií. Pravdepodobne si nechcela prečítať o "hruškách", keď písala o "jablkách". Z jej príspevku je dosť jasné čo chce. Asi svoju chuť mat druhé bábätko nezmení kvôli tomu, že Vy by ste to na jej mieste nezvládli.

katulienkax
8. jún 2025

Autorka , druhé dieťa bude čert a muž ta zato kopne do zadnice

subartic
8. jún 2025
@katulienkax

Autorka , druhé dieťa bude čert a muž ta zato kopne do zadnice

@katulienkax tak to nie je muž ale jeho atrapa. A netreba písať že on to tak necítil a neviem čo . Mám deti ,starám sa bez ohľadu na to aké sú .

riama123
Autor odpoveď zmazal
1ryba
Odpoveď bola odstránená
katuska147852
8. jún 2025
@1ryba
Odpoveď bola zmazaná

@1ryba to je všetko samozrejmé, ale ako potom pomôcť autorke? Veď ste tu skoro všetky potlačili jej pocity. Ako prísť k tomu, aby bol aj vlk sýty aj ovca celá? Podľa mňa zhejtovať autorku nie je riešením jej situácie. Baby tu píšu, čo NErobit, dostala tu niekoľkokrát NE.., ale čo má teda robiť? Iba akceptovať manželove pocity jej vnútru nepomôže. Aj keď samozrejme aj to je dôležité. Ak už kritika, tak nech je konštruktívna.

zobaka
8. jún 2025

zrejme netuzi 2 x menit plienky, 2 x riesit krmenie, spanky, obmedzovanie sa a vsetky tie menej prijemne zalezitosti, ja mu uplne rozumiem, jedine kompromisom to nejak vyriesit, tak skoro ho zrejme"nepresvedcis"

janickacrazy
9. jún 2025
@katuska147852

@janickacrazy autorka sa pýtala na radu čo vo svojej situácií. Pravdepodobne si nechcela prečítať o "hruškách", keď písala o "jablkách". Z jej príspevku je dosť jasné čo chce. Asi svoju chuť mat druhé bábätko nezmení kvôli tomu, že Vy by ste to na jej mieste nezvládli.

@katuska147852 ja som nič také nepísala, tak kľud, je to diskusia, každý napíše svoj názor

lucia245
9. jún 2025

Mňa hlavne zarazilo to odmietanie sexu z jeho strany. To nie je v poriadku... A popravde som sa nestretla doteraz s tým, že by muž nechcel ďalšie dieťa. Pokiaľ nemáte finančné problémy. Veď matka musí vynosiť, porodiť a venovať sa primárne prvé roky života. Ja by som sa ho pokúsila rozhovorit, kde je vlastne problém. Ale bez nátlaku, so záujmom o jeho pocity a postoje.

som_realistka
9. jún 2025

Este pockaj, na drihe fieta je prenho adi skoro a moza sa stat, ze ked budes prilis tlacit tak sa "zasekne". Ale operovat tym ze mate dobre dieta, nerob to. Kazde dieta je ine, moja prva nola uplny kludas, pri druhej som aj na WC bola len "jednou nohou" o sprche som mohla snivat. A posledna veta, o rodicoch a sestre je sice optimisticka a urcite mate dobre vztahy, ale nikdy, nikdy neber ako samozrejmost, ze ti bude pomahat cela rodina. Zivot sa moze zmenit zo sekundy na sekundu.

som_realistka
9. jún 2025

Este o tom nakladani autorke a, hejtovani autorky a zastavani sa muza. Tema deti je velmi citliva a aj zene aj muzovi v takejto didlskusii pisem to iste, netlac na pilu, komunikujte, ohladom dietata treba byt zajedno, nie dotlacit druheho z paru do rodicovstva lebo ja chcem. Nie je malo parov, kde zena je nestastna, lebo sa nechala dotlacit do dietata, a chlap aj ked neopusti rodinu, lebo je zodpovedny co sa financii tyka ale uteka z domu a nechce sa podielat na vychove, "vsak si to ty chcela tak sa staraj a daj mi pokoj". To asi nokto nechce.

balerina2025
9. jún 2025
@1ryba
Odpoveď bola zmazaná

@1ryba presne

mdse
9. jún 2025

Vydrž. To Ti vravím ako matka viacerých detí. Ešte ste neprešli obdobím vzdoru, zubami, odučením od plienok. Mám kamošov, majú deti takto po sebe a starší má teraz 2 roky a začal byť veľmi agresívny, nevedia si rady. Podľa mňa je to kričanie o pozornosť, ktorej sa mu už po roku tak nedostávalo, lebo tam bolo menšie bábo. Tá mamina vraví, že je to mega náročné.

balerina2025
9. jún 2025
@som_realistka

Este o tom nakladani autorke a, hejtovani autorky a zastavani sa muza. Tema deti je velmi citliva a aj zene aj muzovi v takejto didlskusii pisem to iste, netlac na pilu, komunikujte, ohladom dietata treba byt zajedno, nie dotlacit druheho z paru do rodicovstva lebo ja chcem. Nie je malo parov, kde zena je nestastna, lebo sa nechala dotlacit do dietata, a chlap aj ked neopusti rodinu, lebo je zodpovedny co sa financii tyka ale uteka z domu a nechce sa podielat na vychove, "vsak si to ty chcela tak sa staraj a daj mi pokoj". To asi nokto nechce.

@som_realistka alebo moze muza do toho dotlacit, a aj tak ich potom opusti, lebo zena tym da najavo ze nerespektuje jeho nazor. no to je zla kombinacia, ked zena chce a muz nie. a zena sa toho planu nevzda
ale mozno to naozaj chce cas a on ked prve dieta bude vacsie, zacne tiez mat chut ma druhe dieta.

zena cele toto preziva uplne inac ako muz, plus hormony po porode,
atd atd kojenie, tiez robi svoje, to muzi vobec nepoznaju...

belllinka
9. jún 2025

Teraz sa nudíš, keď máš extrémne pokojné dieťa, ale myslíš, že to tak bude stále? Že za pár mesiacov nebude vyžadovať viac pozornosti? Otvor si jednu z milión diskusií tu na koni, kde matky s takýmto malým vekovým rozdielom padajú na hubu. A áno, aj 2 roky je malý rozdiel.

lenkakoc444
9. jún 2025

Dieta musia chciet dvaja, to ty tu pises len JA JA JA. Ty si ho chcela planovat, ty nechces mat viac ako 30. Ved sa normalne porozpravaj s muzom. Chcel viac deti a uz nechce co sa stalo? Mozno pridete na to, ze ma nejake obavy, ktore mu mozes pomoct prekonat a dalsie dieta bude chciet. Tiez si myslim, ze je este skoro. Mat druhe dieta ked prve ma okolo 2r je podla mna uplne najhorsi rozdiel. Jasne, ze v 6m mas dobre dieta, pockaj rok, rok a pol a bude to ovela narocnejsie aby si to aj ty zvladala ak by ste mali to druhe. A hlavne zby Ti muz nepovedal,ze chcela si ty,ty sa staraj.

kiki68
9. jún 2025

Strasne skoro, Podla mna mu treba aspon rok/ dva nechat a mozno to pride. Vela moznosti nemas, ale com viac budes tlacit, tym horsie dopadne ten vztah. My sme do druheho isli po 4 rokoch. Ja som sa na to skor necitila.

zuzanakardosova
Autor odpoveď zmazal
martyzpp
9. jún 2025
@zuzanakardosova
Odpoveď bola zmazaná

@zuzanakardosova pred detmi som aj ja chcela 3-4 deti a moj muz, ze take 3. Az ked sme sa naozaj stali rodicmi tak sme pochopili o com to vlastne je a ze to vobec nie je take jednoduche. Mame dve a je to pre nas az-az. Mozno aj tento chalanisko si az po prichode dietata uvedomil, ze to je teda riadny zavazok a kopec povinnosti a zatial sa do druheho nehrnie. Mozno potrebuje viac casu ako autorka a casom to druhe bude chciet tiez.

alenka58
9. jún 2025

dievčatá ti dobre píšu, keď nechce tak to rešpektuj, nenačínaj tú tému, lebo potom budeš možno riešiť, že ti nepomáha a nechodí domov a pod., nechaj to plynúť, nemáš veľa rokov

vkatush
9. jún 2025

A ešte poviem, aby si sa hneď nepustila do nich, že nie všetky deti sú zlé, komplikované, veľa starosti a neviem čo.
Môžem povedať, že mám ideálne dieťa takmer od narodenia, čo sa týka spánku, jedla, chorôb, zubov, vývinu, intelektu, rozprávania,... Naozaj, na 95% dokonalé dieťa. A tiež som názoru, že chcem "dorodiť" do tridsiatky a s malým vekovým rozdielom.

A aj tak som sa neodvážila mať skôr ďalšie (rozdiel 2.5 roka), lebo viem, aký je to záhul s viacerými malými (aj keď nie moje biologické, ale vychovávala som ich. Navyše sama som mala malý vekový s bratom).
A nezabudni, nebudeš sa môcť na 💯 venovať prvorodenému, lebo bábo proste vyžaduje veľa pozornosti, aj za predpokladu, že je "dokonalé" ako prvé. Čo si môžeš neskôr ty vyčítať alebo ti to bude dieťa. Vidíš to mega ružovo. Čo možno ty by si zvládla. Ale manžel si asi uvedomuje, že on nie. A nechce svoje fyzické, psychické zdravie a pohodu v rodine dávať na úkor tvojich JA JA JA požiadaviek a plánov.
Keď vravíš, že to chceš začať riešiť o pol roka, prečo to už teraz do neho hustíš niekoľkokrát?
Okey. Tak mu povedz "láska, rada by som mala ešte druhé dieťa. Chcela by som sa začať snažiť po novom roku. Skús nad tým popremýšľať a o pár mesiacov alebo keď budeš pripravený aj skôr na ROZHOVOR, sa k tomu vrátime, teraz na teba nebudem tlačiť."
My sme si vždy s manželom vraveli náš timeline, čo a kedy by sme v živote chceli, ale vždy to bolo o komunikácii, kompromise (a keby sa nedal urobiť kompromis, diametrálne odlišné názory, netlačili by sme druhého do toho, čo chceme, ak to nechce on. A už vôbec nie v otázke dieťaťa).

luccys
9. jún 2025
@martyzpp

@zuzanakardosova pred detmi som aj ja chcela 3-4 deti a moj muz, ze take 3. Az ked sme sa naozaj stali rodicmi tak sme pochopili o com to vlastne je a ze to vobec nie je take jednoduche. Mame dve a je to pre nas az-az. Mozno aj tento chalanisko si az po prichode dietata uvedomil, ze to je teda riadny zavazok a kopec povinnosti a zatial sa do druheho nehrnie. Mozno potrebuje viac casu ako autorka a casom to druhe bude chciet tiez.

@martyzpp Ja poznam par, ktory stale hovoril o tom, ako budu mat 5 deti. Po druhom ich prefackala realita. Potom uz nikoho o nicom nepresviedcali 😃

zuzinka888
9. jún 2025

Este si s jednym nepresla ce, zubky, separacnu uzkost, spankovy regres ci obdobie vzdoru a uz chces byt opat tehotna? Co budes robit ak otehotnies a druhe tehu bude rizikove( nemocnica). Co budes robit ak budes musiet lezst a dieta bude vo faze- chcem chodit no este to neviem. Prepac ale myslim ze toto vsetko su len hormony a tvoj aspon tvoj partner na toto pozera z chladnou a "zdravou" hlavou.

ema22270
9. jún 2025

Spomal mas privysoku rychlost... 🙂...

haraburdova
9. jún 2025

Ja mam tiez take dietatko. od 2 mesiacov prespana cela noc, zvladnuty rotavirus aj ockovania v pohode. Vsetci mi hovorili ze mam dokonale dieta. tiez som hned chcela dalsie ale po sekcii som musela cakat. a ako rak prisli prve narodeniny, prve kroky tam sa to rozbehlo. To dokonale dieta je stale dokonale ale ma energie jak keby som ju mala nonstop nabitu na 100% plus raketa v plienke, vystraja ze dovidenia, vsade uteka, kym jej nedam farbicky alebo knizku ani 5 minut neobsedi, proste je ako male tornado. Ma 18m. Akoze tak ti poviem ze mam co robit, nenudim sa ani 5 minut a neviem si predstavit ze by som bola prave teraz niekde v polke tehotenstva, nebodaj mala novorodeniatko, lebo pri tomto zivom striebre by ma asi piclo. Spanok sa nezmenil, papa ukazkovo, ziadne problemy nema, len to rozhodne nie je pasivne polrocne babatko ktore sa maximalne pretaca, sedi jak puk a kuka na hracky. Toto je zivel jak svina. A ano ne to zabava ale opakujem, drblo by ma keby jej mam stihat a do toho mat male babatko alebo byt v pokorcilom stadiu tt. Ten casovy rozostup bude idealny ked bude mat tak 2, 2,5 roka. Takemu dietatu vies uz volaco vysvetlit, samo vie nieco odkomunikovat, pri troche stastia uz neriesis plienky pre dvoch. 1,5 rocnemu mozes vysvetlovat do aleluje a bude sa dalej rehlit, lietat jak besne a vyvadzat nove nezbedy. A ano aj moj muz chcel dalsie a bol sklamany ze musime po sekcii cakat a teraz je velakrat rad ze to takto vyslo. Takze keep calm. Mozes povedat milion x ze na co si vsetko pripravena, realnu skusenost mas az ked to pride. Od zubov az po prve kroky, nehovoriac o prvom obdobi vzdoru.

sense
9. jún 2025

Daj tomu čas, skús to teraz pár mesiacov nerozoberat, neriesit. Ešte ste mladý a keď bude mať dcéra rok skús tu tému nacat znova. Ale bez výčitiek

nekonecna_katastrofa
9. jún 2025

Preboha, veď nemáte 50 rokov. Nateraz ho nechaj tak a otvor túto tému zas koncom roka. My sme chceli deti po sebe, ale tiež som to cítila skôr ako môj manžel,. Nadhodila som len raz tak zo srandy a videla, že ešte nie je pripravený. Tak som to nechala a otvorila tú tému o pár mesiacov na dovolenke, keď mal starší 1r3m. Boli sme na túre, čiže jeho milované prostredie, nemyslel na robotu, mali sme pokoj. Z dovolenky som sa vracala tehotná (to som zistila až o mesiac). Keby som tu tému otvorila týždeň pred dovolenkou, keď mal v práci toho veľa, som si istá, že by ma poslal do kelu. Daj mu čas, nekaz si vzťah svojou netrpezlivosťou. A ešte som sa naučila, že vždy keď chcem preberať nejaký väčší "projekt" s ním (typu prerábka, sťahovanie, dieťa...), vyťahujem to počas dovolenky, voľna, výletu, cez Vianoce, proste keď má on kľudnejšie bezstresové obdobie a nezablokuje hneď môj návrh.

taktotedanie
9. jún 2025

Nic
Dieta ma 6mes, prosim ta venuj sa dietatu , sebe a manzelovi nie teme druheho dietata
Zbytocne ho budes rozculovat az mu zacnes liezt na nervy, to chces?
Tak sa daj do kludu a prestan riesit

tiezjedna
9. jún 2025

tak mu povedz buď ty, alebo sused... 🙄 išla by som na neho jeho medicínou, pretože ak ti raz kývol na väčšiu rodinu, tak jedným dieťaťom to naozaj skončiť nemôže😉
Môj komentár je samozrejme nadsázka, inteligentní pochopia😉 Možno len nečakal, že budeš po prvom pôrode hneď "hurá" do druhého tehotenstva. Proste sa o tom rozumne porozprávajte👍