Najprv svadba, potom dieťa. Alebo presne naopak?
Ahojte mamičky, zaujíma ma váš názor na tému Najprv svadba, potom dieťa alebo naopak. V pôrodnici som bola pomaly jediná mamička prvorodička, čo mala priezvisko rovnaké ako moje dieťa. V podstate existujú štyri typy žien prvorodičiek:
1. Najprv si naplánovali svadbu a potom dieťa, až po svadbe sa začali snažiť o bábätko
2. Podarilo sa im otehotnieť a povedali si, že svadbu odložia, aby sa nevydávali tehotné a svadbu si užili, ako sa patrí
3. Otehotneli a preto ešte pred pôrodom narýchlo organizovali svadbu
4. Svadbu neriešia, nie je pre nich nejaká super dôležitá, ale deti spolu chcú mať a je im to prednejšie ako dať peniaze za svadbu.
Potom je ešte piata skupina, že krátko pred svadbou začali už pracovať na bábätku a vydávali sa v druhom, treťom mesiaci, ale tie padnú do 1. skupiny, keďže svadba už bola plánovaná ako prvá.
Zaujímajú ma všetky názory, zo všetkých skupín, že prečo ste sa tak rozhodli a ktorá zo 4 skupín prevláda v tejto dobe.
Za seba poviem, že sme sa najprv vzali (skupina 1), lebo som nechcela, aby všetci hovorili, že sme sa brali len preto, lebo som otehotnela, ale že sa berieme preto, lebo to my dvaja tak chceme a cítime. Samozrejme som si chcela svadbu užiť bez bruška resp. bez starosti o naše malé dieťatko.
Ale každý má na to svoj pohľad a určite ste si mnohé užili alebo užijete svadbu so svojimi detičkami.
Teším sa na diskusiu 🙂
@basska_b ahoj. Ja som skupina 4. Sme spolu 16 rokov a zivot bez mojho muza si neviem predstavit☺. Mame 2 deti, obe planovane. Niesme proti manzelstvu, ale netuzime po nom. Nase rodiny su s tym uz ok, hoci par rokov sme boli pod tlakom. Raz sa asi vezmeme, ale urcite len narychlo a len so svedkami. Nech je to pre nas co najnezbolestnejsie 😁
@mircalla Ja to tiež nechápem, robiť si z chlapa dojnú kravu a poistovať sa čím skôr, len aby mi niečo kvaplo. A najlepšie sú tie ktoré používajú ešte aj dieťa na to aby chlapa dotlačili do svadby .. takto by som to nechcela, nemala by som z toho dobrý pocit.
Prepac, ale tvoje rozdelenie do skupin zrusim. Vacsina bab zostane proste zbuchnuta. A potom uz len vymyslaju, ze im papier netreba (lebo si ich chlap nechce zobrat, alebo , alebo.....). Mam pocit, ze v dnesnej dobe uz malokto rozmysla dopredu a planuje rodinu po svadbe a zabezpeceni sa. Mam pocit, ze ludia ziju tu a teraz a ich mozgova kapacita nestaci na rozumne argumentacie. Potom by sme tu stale dokola necitali ako chuderky zeny tyraju ich manzelia, ako im nadavaju a nic nepomozu v domacnosti. Napriek tomu, ze chlap bol pozorny a mily celych 6-8 mesiacov co boli spolu!! Nuz mile zienky, preto je stale aktualne porekadlo: postav dom, zasad strom a splod syna. Ak bol vulgarny , agresivny a manipulativny chlap predtym, dietatom si nezabezpecite ani uctu, ani pomoc v domacnosti ani jeho lasku. Takze tolko k "skupinam" zien. A najlepsia je veta: nacakala som to -"zostala som tehotna".-to sa ako da?? Rano sa zobum a som z nicoho nic tehotna??

@betunka39 pre teba to nie je iba papier..
ALE napriklad pre mna, to iba papier je - pre mna to nie je nic viac ako praktickost.. vydata som 5rokov, s muzom som vsak 13r a nemam pocit ze nas sobas zmenil.. co nas zmenilo je rodicovstvo a to sme zacali prezivat este pred manzelstvom.. kazdy to ma inak.. ale cesta plna skusok, trpezlivosti a tolerantnosti je jednoducho partnerstvo a je jedno ci "s" alebo "bez" sobasneho listu..
My sa tesime dokonca na dalsiu 10 rocnicu sobasa nasho ano ,kde mame v plane si obnovit nas nadherny slub.Deti uz budu velke ja v peknom kostyme a muz vo svadobnom co mal ak mu bude dobry ovsem.A snad uz bude aj svadobna cesta.Je nadherne zazit ten krasny den s tym istym muzom.
@betunka39 to je vsetko pekne co si napisala, len zivot nie je gombicka a predstavuje aj tazke zivotne skusky, kde sa vacsina manzelstiev doslova rozpadne. Takze ja poznam vela rozvedenych zien, ktore sa staraju o deti tak ci tak, ale vydavat sa uz nechcu. Je ich velmi vela. Ako ja sa viem o dieta postarat, aj o seba sa viem postarat, my bez papiera, nie sme neschopny, ani tak nezodpovedny ako opisujes. Poznam dlhorocne pary, ktore drzia spolu a prezili aj zle veci v zivote a vydrzalo im to viac ako tym s manzelstvom, teraz uz rozvedenym. Ja mam fakt okolo seba, velmi vela rozvedenych.
Ja som najskôr otehotnela a prirodzene sme hneď zvažovali svadbu . Brali sme sa keď mala mala rok.
@stanulienkat ono je to o povahe, treba si najst tu spravnu polovicu, nemusis mat ani papier. Praveze tieto zeny su potom tyrane a potom sa z toho nevedia tak lahko vykrutit. Niektore aj 20 rokov trpia, ale to nie je na smiech. Aj ja zijem v pritomnosti, tu a teraz, zzierat sa minulostou, alebo fantazirovat o buducnosti je blbost.
@betunka39 Presne takto to citim aj ja.
K tym financiam- v zahranici mozno, ale kolko zien za rovnaku pracu dostava rovnaku placu ako muzi? A kolke si musia skratit uvazok (ak je osvieteny zamestnavatel), alebo povacsine zmenit pracu tak aby sa mohli po praci venovat detom. Kolke mozeme prichadzat z prace tak ako nasi muzickovia- v lepsom pripade uz o 18:30? Ja sa o rok vratim do prace po troch detoch a uz veru nenabehnem na zacatu karieru, co sa odzrkadli aj v prijme. Proste zena da rodine toto a povacsine muz viac taha ten rozpocet, toto je na Slovensku realita.
A sobasom ma zena narok aspon na vdovsky keby nieco, tak ako si pisala. Samozrejme ze takto nikto neuvazuje, ale zle veci sa deju... Akurat to mame teraz cerstvo v rodine.
@basska_b ja som stretla chlapa a bolo mi s ním dobre. Vedela som si predstaviť založiť si s ním rodinu. Po mesiaci sme spolu bývali (v prenájme), po pol roku sme si povedali že sa vezmeme (zasnúbili sa), po roku sa vzali. Pracovali, sťahovali za prácou (spolu 9 krát, neskôr aj s dieťaťom). Po 4 rokoch sa nám narodilo prvé dieťa. Nič sme extra neplánovali, ale svadba je pre vzťah určite pozitívny posun. Dostáva ho do inej úrovne, vyvíja na pár určitý tlak pristupovať k vzťahu a riešeniu problémov zodpovednejšie. Ak niekto "operuje" s tým, že aj napriek tomu sa páry rozchádzajú, zo štatistického hľadiska je to neporovnateľné, keďže o nezosobášených pároch, ktoré sa rozídu neexistujú žiadne zdroje 🙂 Jednoducho včera boli spolu a dnes už nie sú. Posledné mesiace som zhodou okolností svedkom oboch prípadov (rozchod manželov/ rozchod "priateľov"(🤔?) V oboch prípadoch je to smutné, bolestivé, silne emotívne... Ale riešenie majetkových záležitostí, či vecí týkajúcich sa starostlivosti o dieťa, je neporovnateľné. To ma utvrdzuje v tom, že manželstvo je navyše veľmi praktická legislatívna páka, ktorá mnoho vecí uľahčí (keď už sme sa rozhodli si život komplikovať 😒)....
@slimstar ano zivot nie je gombicka ...viem pretoze som si prezila v manzelstve aj dobre aj zle a boli chvike .kedy som bola na vazkach...ale vzdy u mna prevaxil ten pocit.ze co dalej co poriesim tym ze sa rozvedirm ...ale vzdy pre mna tam bol ten slub.ktory som dala manzelovi a fakt ked sme mali krizu tak mi mm pustil pasaz z nasho sobasa kde sme si prisahali v dobrom aj zlom aj v zdravi aj v chorobe aj v stasti ak nestasti a aj tak k tomu pristupujeme...lebo ver ze keby nemame ten sobas a pristupovali k problemom tak akobto vidim u vacsiny dnes tak s nim nie som dobrych 15 rokov ...Nie som ani proti tozchodu ci rozvodu.ale to musi byt fakt vazny stav...ale ak nie ste manzelia.co tam po detoch zbalim kufor a idem...alebo ho vyhodim len preto.ze mi nieco nesadlo....staci citat tu na fore ake "partnerske "prkotiny sa tu riesia a jedna druhu nabadaju k rozchodu.bo najdes lepsieho...Moja neboha babka mi vzdy vravela.ze furt sa ti bude zdat pri problemoch druhy muz lepsi ako ten tvoj...ale to je omyl..a jectobpravda...kolko krat sme sa s mm pohadali a povedal mi.ze a tato a tato toto robi pre muza a Ty nie a ja mu na to.ze ten a ten robi tak a preco Ty nir...no a bolo po hadke...Pre mba je manzelstvo institut a kedze som veriaca aj prisaha a slub.dolezite veci v zivote....Ako manzelka mam narok na urcite veci aj co sa tyka rodiny ak som len partnerka j e to vzdy neiste....
@betunka39 no neviem, mna nikdy môj druh citovo nevydieral, nejakým videom, ani sa neotočil na opatku, ak bol nejaký problém. Sme spolu 14 rokov, iný sú spolu aj 20 rokov a k tomu svadbu ani nepotrebujú, čo ty popisuješ. Ja sa nebojím ostať sama a viem sa postarať, takže tohoto sa nebojím, nie som závislá na nikom. Ty si nás predstavuješ, podla nejakých tém tu na koníku, ale to nie je pravda.
@betunka39 co tam po detoch? to si naozaj myslis, ze dvaja dospeli ludia, co sa rozhodli mat spolu deti drzi pri sebe iba manzelsky slub? a ti ostatni su nezodpovedni, preto, lebo si nepovedali "ano" pred svedkami?
veci, institucie, cokolvek ma len taku vahu aku tomu samotny clovek priklada..
Neviem, možno som "podskupina" jednej zo skupín. S manželom sme boli 3,5 roka noo frajeri. O svadbe sme sa rozprávali dlho, na Vianoce kúpil snubný prsteň, ale ja som pokazila prekvapko. Tak zásnuby odložil. O dva mesiace na to som otehotnela, tak sme sa rozhodli, že svadbu ešte stíhame. Takže - snaha o zásnuby, tehotenstvo, zásnuby, svadba, bábo :D U nás však zohralo rolu aj to, že sme nevedeli, či sa mi podarí otehotnieť, a tak som ešte dávno vyhlásila, že ak mu nebudem môcť dať deti, tak si ho nevezmem. Keď som otehotnela, nebolo už o čom 🙂
@slimstar ja si nikoho nepredstavujem nemusim mam okolo seba kopec takych zien...ko vies ze ma mm citovo vydiera videom...vrav8m .ze mibto pustal pri problemoch a krizach .ze mame byt spolu a poriesit to.nepisrm kto urobil chybu...chyby sme urobili obaja ale poucili sme sa a ten slub je pre nas posvatny...fakt by to musrl byt velmi vaxny dovod ho porusit....Ako som uz na zacoatkubpisala je to podobne akobzo zamestnanim...kazdy jecradsej sk ma normalnu zmluvu ako iba dohodu....Kazda ktora este nenoka vydata topodvedome chce len si to nechce pripustit a poznam ajvtake ktore tvrdili.ze sa nikdy nebudu vydavatc.ze staci papier a aj tsk su vydate....je to vec nazoru...nikoho neodsudzujrm za to ako zije a ak9 chxe zit...zvlast nie cudzim ludom...max.mojim detom a blizkym pribuznym poviem .kde viem ze im moj nazor nebude vadit ....
My sme 1.5 roka chodili, 1.5 roka spolu byvali, brali sme sa ked som bola tehotna v 3 mesiaci, v januari sme mali 10 rokov manzelstva. Ked sme spolu zili na kopke tak do nas hucali aby sme sa zobrali, ked sme sa chceli brat tak naco este si uzite. Tak som planovane po polrocnom snazeni otehotnela a zobrali sme sa. Svokra samozrejme riesila ze tehotna sa vydava a co ludia povedia. Preskakali sme si toho dost, aj ziadost o rozvod som bola rozhodnuta podat, ale vzdy sa to akosi utriaslo 😀 teraz mal syn rok, postavili sme si dom a sme stastni, ja som na rodicaku a manzel taha vsetko, svagor mal presne naplanovany zivot...vs zasnuby svadba byvanie dieta, zenaty je uz 6 rokov a svagrova konecne otehotnela ale zial aj potratila, svokra hned povedala, ze sa radsej tehotna mohla vydavat, ako ked dieta nedohladne...
@betunka39 suhlasim s tvojou babickou, ze pri problemoch je vzdy lepsi druhy muz...je to omyl... super myslienka 😉
@jana_eyre sama si si odpovedala.veci maju iba taku vaaku im Ty prikladas....ak niekomu nieco slubim.ze to urobim.ci muzovi rodicim detom tak sa to snazim aj splnit a dodrzat.. ak im to neslubim...cau pa nic som neslubila tak neziadajte...pre mna ma vahu trn slub.prislub nirlen manzelsky ale celkove..beriem to tak vo vsetkom ...pre niekoho to asi nie je dolezite ale pre mna ano...a ano taky clovek ktory ma otvorene zadne dvier ka podla mna nechce byt zodpovedny ....
@slimstar vies ono niekedy sa problrmy tocia aj okoli zdravia a inych problemov a nastava kriza a nevies ako dalej ci ten druhy to s tebou zvladne a ako sa k tomu postavi a viem.ze su veci ktore mi nikdy nepovie .ale ked mi pusi tovideo ten slub.vtedy sa utvrdis.ze fakt aj v tom najhorsom tu ostsne s tebou.. toto je ten prislub...nezdekuje sa ...plati to aj opacne...moji stari rodicia si vzdyvpo par rokoch obnovovsli manzelsje skuby a bolo to krasne...
@betunka39 ja nemusim slubit na to aby som za niekoho citila zodpovednost a to je prave to.😉
ja uplne chapem, ze preteba je dolezite nieco ine ako premna, ale dost ma popudzuje, ak mas potrebu neustale (pretoze v kazdom tvojom prispevku to robis) posudzovat aki su ti, co maju iny nazor ako ty.. je to zovseobecnovanie a to ja neznasam..
mozno existuju ludia bez sobasa, co maju "zadne dvierka", ale su AJ ludia co nemusia slubit vernost na to aby boli verni..
nic nie je ciernobiele, to len ludia z vonku tak radi vidia do inych zivotov..

@mircalla v mojom okoli je mozno 5%zien ktore by to zvladli zo svojho prijmu ani ja nie som odkaxana len na manzelov prijem.ale ked som bola na rocsku tak tahal muz