Od akého veku dieťaťa ste si vydýchli?
ahojte momentalne prežívam tazsie obdobie. som mama dvoch malých deti, medzi ktorými je menej ako 2rocny rozdiel. Deti sú ešte malé, druhé babo ma len 8mesiacov. je to strašný zahul. Aky vek dieťaťa je taký, pre vás prelomový, že ste si povedali že to je už konečne super a máte čas aj na seba. Nemusíte len striehnuť kde sa dieta udrie, momentalne sa od menšieho nemôžem ani vzdialiť lebo sa stavia na nohy neustale a starší obdobie vzdoru. Je mi z toho uz tazko.
No u mna dost pomohol partner. Pri druhom dietati som sla na kurz malovania 1 x do tyzdna a raz do tyzdna cvicit ked mala mala 9 mesiacov. Ohromne mi to pomahalo vydychnut si a relaxnut. A hlavne byt aj v spolocnosti prijemnych ludi. Dieta prezilo pri muzovi bez problemov. 🙂 Ale taky ozajstny vydych bol az ked mala sla do skolky. Samozrejme ze sa deje stale nieco a nemyslim ze sa to uz niekedy vyrazne zmeni. Rodina je o tom ze sa stale nieco riesi. Starsi je v puberte, no odpadavame s manzelom ked pocujeme tie hlasky, ale inak je to uz super ze dieta je aj partak.
Cca v 4 rokoch. Teraz majú 5 a 9 a už je to lazo plážo. Ako malé boli extrémne náročné. Oblieva má studený pot keď si na to pomyslím.
@canany moja ma 23 a teda mam o nu vacsi strach, ako ked bola mensie 🫣. Jadzi na aute, za co som samozrejme rada, ale ten strach, ked od niekadial meska, neozve sa uff. Teraz aktualne riesi co ďalej so svojim zivotom, ci pokracovat v skole, ale ist von zit s skusit si zivot sama proste take normalne veci, ale ja uz mam kadeco za sebou a viem, ze nic v zivote neni prechadza ruzovou zahradou. Proste mam strach, ako dopadne jej zivot a vsetko 😅
Najmladšia bude mať vo februári 5 rokov a ako tak je už v pohode lenže u starších detí pubertiakov mi to pohotové obdobie skončilo.. normálne s radosťou spomínam na to detske obdobie radšej 100 x mama mamaááá ako nezodvihnutie mobilu od pubertiaka a behačky von z kamošmi a ja trpnem každú minútu aby sa im nič nestalo a zároveň im dat voľnosť... a neotravovat ich zbytočne kontrolovanim lebo veď je to trápne 🤔
Ono je dôležité pri takýchto malých deťoch aj to, ako spia oni a ty v noci, teda či môžeš v noci zregenerovať. Moje deti boli každá iné čo sa týka spánku. Staršia spala celú noc už po pár týždňoch, aj počas dňa kvalitne pospala. Mladšia nespala vôbec, resp. cez noc bola hore pre lepšej noci tak 8-10x a pri horšej noci tak 15x. To trvalo do cca 2 rokov, kedy nástupom do škôlky sa to trochu zlepšilo, no celú noc prespala asi až ako 2,5r.
Nikdy by som neuverila, že dieťa dokáže byť toľkokrát v noci hore keby som si to neodžila. Nespala ani cez deň poriadne, pár plytkých spánkov do 30min. Inak bola veľmi dobré a spokojné bábätko. Ja mám doteraz z toho nočné mory, seriózne. To bolo peklo. Ešte dlho som mala veľmi plytký spánok a mám pocit, že som to doteraz nedospala.
Čiže ja by som ti povedala, že dobre bude keď deti prespia celú noc a mladšie bude fyzicky zdatnejšie. Dovtedy to nejako vydržať 💞
Podľa mňa 6.
Teraz je to pre teba asi najťažšie obdobie,o cca 2 roky na nich už nebudeš musieť až tak striehut a budú sa vedieť aj sami pohrať chvíľu. Treba len vydržať a zmierit sa s tym,ze nemusí byť všetko dokonale ako sme si predstavovali.Vela trpezlivosti prajem 🙂
Nikdy
U mna to bolo, ked mala dcerka 4, 5 roka. Bola som vtedy na 3 tyzdne v kupeloch po operacii a ona bola zatial u mojich rodicov, kedze manzel robil na smeny. Nemali s nou ziadny vacsi problem a ja som si uzasne oddychla. Dokonca ma boli po 2 tyzdnoch navstivit a ked odchadzali, ona v pohode, pusa a papa a ja som po odchode toho vlaku revala ako mala 🤣.
No a teraz uz mame iny level, ma 12 a pol a dnes odisla na 2 tyzdne do skautskeho stanoveho tabora. Ona v pohode, ja v strese, este ze ideme s muzom na tyzden do kupelov, nebudem mat cas mysliet na medvede/klieste/hady/urazy... 🙈
Medzi mojimi staršími je 2 a pol ročný rozdiel. Keď mala dcéra 5 a pol a syn 3,uz som ich dokázala bez problémov nechať samých na záhrade hrať sa, alebo sli na "prespavacku" k babke 😉
Akože neviem, jedna má 4,5 a druhá 3 a nevydýchla som si...
Dobra tema toto... Ja mam prve 2 deti, medzi ktorymi je rozdiel presne 2 roky a tam som si vydychla, ked mladsia mala 2.5. Bola odplienkovana, prespala celu noc, nebolo treba tolko na rukach nosit, kocik tahat, zacala sa tak viac hrat so starsou, nebolo treba stale striehnut. Bol cas na chvilku aj nohy vylozit. Hovorila som si, dokelu, ako je to vymyslene, "materska" 3 roky, matka, ty si to najtazsie odkrúť a ked to dieta zacne byt take fajn, ze sa s nim da, tak šup daj nam ho do skolky a ty spat do prace.
co ti poviem, 9 rocny ma zlomenu ruku, 4 a pol rocna ma problem so stabilitou a koordinaciou takze pada aj na rovnej zemi (dnes mi spadla zo zachoda na hlavu) dotoho drobec co stvornoskuje a vytahuje zo zachodu zavesene gulicky… o zabavu mame postarane
@babulkomale to musi byt veru strasny pocit, doma v krci cakat ci prezili vyjazd...aj ja si niekedy vravim ze ten vecny kolobeh a zhon sa ako da prezit po cele roky ved ma to zlozi...ale veru aspon su mi pod dozorom 100% casu a viem co robia, viem zasiahnut. Baby nepotesili ste ma, asi casom budem potrebovat psychologa....
Potrebujes si ukradnut cas pre seba. Nema ti kto pomoct ? Mala som PRESNE rovnaku situaciu, rozdiel medzi detmi 22m, preventivne ked mensie zacinalo chodit (odmietal stvornozkovat, chcel rovno na nohy cize zhrbena vkuse som bola) som sla k rodicom na dlhsie obdobie aby mi pomohli sa hrbit a boli stale vonku na trave - na mäkkom, na deke, vo vanicke, na hojdacke...
Dohdoni sa s niekym kto ti vie v tomto obdobi pomoct ja viem je to cista psychiatria lebo si ty ako clovek totalne ako masina. Trvaj na vypomoci uz nech je to hocico. Drzim palce ! Lepsie bude ked mensie bude samo chodit ale aj vtedy budes za nim lietat lebo nevie co moze co nemoze. Ja stale za mensim lietam, je velmi odvazny a napr.ked uteka (malokedy ide pomaly) obzera sa, nepozera pred seba...cele zle
@katkajurcova úplne súhlasím,že sa treba spýtať starých rodičov a najbližších ci nevedia prísť pomôcť.My sme toto zažívali počas korony,čiže nikto nemohol prísť,nikam ani vyjsť,cele dni doma,proste hruza...menší sa začínal stavať,takže som mu bola vkuse za zadkom sama,starší nevedel čo so sebou.Všetci sme chytili koronu a ja teplotami som každého obskakovala a potom som mala ešte postkovidove problémy s nohami asi pol roka,ale nejako sme to prežili..preto ak máš možnosť,pýtaj sa každého kto by ti vedel prísť pomôcť a buď rada,že sa malý stavia a vďačná za každý deň, keď ste zdraví.A nezabúdaj sa porozprávať s kamošmi,ktorí majú deti,pýtať si rady alebo sa len tak vyrozprávať,je dobré počuť ako to riešili iní a tiež vedieť že nie si sama,čo to prežíva a niekedy sa cíti zúfalo a určite prídu aj lepšie dni 🙂
Medzi deťmi mám 10 mesačný rozdiel, presne viem o čom hovoríš. Teraz už majú síce 4 a 5 rokov, je to o dosť lepšie, ale momentálne majú také obdobie že sa pre každú maličkosť vadia a bijú.
Asi v jeho 3,5 4rokoch keď bol schopný sa už trochu sám sa pohrať aspoň kým vypijem kávu apod. Ale teraz bude mať 6r a stále si vyžaduje aby som sa s ním hrala a venovala sa mu.
@majlo1234 Blahozelam k babatku.❤
Moji majú teraz 9 a 8 už mám úplne free. Skolu nepočítam to sa treba učiť ale teraz cez prázdniny parada. Už aj sami doma ostanu. Na mihy môžem odbehnut a nechať ich samých. To už je o inom.
@monika185243 moji sa vôbec nehadaju ani nebiju. Každá kamoška ma s týmto problém naši našťastie nie. Akurát býva problém ze co ma jeden chce aj druhý. Dcéra má kamky na prespavacku on žiarli ze nemá, jemu kupime nové tepláky aj ona chce 🤣
Moj ma 4 a nedavno som dostala strach ze stravim cele jeho detsvo cakanim na moment kedy si ho zacnem viac uzivat ako vychovavat a strazit. Je velmi akcny a samostatny a tvrdohlavy (a to som aj ja) a ten zlomovy moment teda asi nepride vekom dietata, ale zmenou mojho postoja.
@canany nie,nie si za vodou,ani keď majú 20+😉🤣je to ale ine...síce máš fyzicky možnosť sladko ,nerušene spať,no zase ťa občas žere psychika,že čo a ako to dievčatko,chalanisko vystrája a prečo nedá na tvoje rady,potom si v hlave odpovedala,že však čo chces,ani ty si v ich veku nedávala a takto sa sama so sebou o druhej v noci rozprávaš občas. No. Faktom ostáva,že máš možnosť si pospať teda nerušene🤣. Ale zase musím úprimne napísať,Že mi spôsobovalo škodoradostnu rozkoš,keď mi dcéra raz v hnusne,novembrové popoludnie volala,že maminka čo robíš(podotýkam,dcéra má bábo,moje prvé vnúča),nuž a ja,že spím,ta závisť,to fnukanie na druhej strane mi tak zlepšili náladu🤣🤣🤣🤣. Vravím,hold dcéra moja,život je pes. Teraz mám ešte 10rocaka,nuž a napíšem každej mamine,užívajte si vaše deti,ja viem,že občas je to des,ale ked tie malé blchy,tak neskutočne rýchlo rastú.... A zrazu to chyba. Áno,viem,znie to sebadestrukcne,ale občas tak zavistlivo pozerám na mladé rodinky a nepomáha ani pohľad na strhanu mamku. Ono, vylieči ma mala vnučka,keď ju zľahka vyčerpaná vraciam pôvodným majiteľom 🤣🤣🤣. Každé obdobie má svoje čaro,len na to žiaľ človek príde,keď to obdobie je fuč a nedá sa proste vrátiť. Ale o Tom je život.
4 a pol roka, už som si aj na chvíľu zdriemla konečne pri nej 1. krát (keď ma prepadla hrozná únava)
Nechcem ťa strašiť ale čím budu starší, tým to bude horšie 🫣 malé deti malé starosti, veľké deti veľké starosti...mám dcéru 8 ročnú, ked mala 3-4 roky poslúchala, pomáhala nemala som s ňou žiadny problém. Síce ako bábätko bola náročná, nespala, plakala atď ale potom prišlo pekne obdobie 🙂 teraz má 8 a nič sa jej nechce, už mi povedala že ani riad sa jej z mycky vybrať nechce, na všetko má čas, a dáva mi zabrať viac ako keď mala spomínané 3 - 4 roky 🫠 a to ešte čakám čo príde keď bude puberta 😢😢
No neviem, niektore tu dramaticky pisu ze nikdy nebude klud.. podla mna blbost, alebo teda zalezi od deti…sice pubertacke deti nemozem posudit ale moji starsi maju takmer 5 a takmer 8 a s nimi to je pohoda 😀 uz minimalne rok.. aj ked sa dotahuju a tak, jasne klud ako pred detmi logicky nebude, ale za mna uplne super🤷🏻♀️ Mat len ich tak luxus, oddychnuta by som bola az moc asi by som sa nudila😂 ale mame este 16 mesacne torpedo tak ten dava zabrat, az bude mat aspon 4, uz to bude ok😂🙏🏼❤️ Ale treba si ich uzivat aj teraz, uz nikdy malickii nebudu🥹❤️
Ale ešte dodám, užívajme si to ako mamy aj keď je to náročné pretože keď nás už nebudú potrebovať, bude nám to chýbať 🙂
Male deti- male starosti.
Velke.deti- velke starosti.
Nieco na tom pravdy bude.
Je pravda, že v každom veku niečo riešiš.. nedávno sme mali rodičovské 8.trieda a len som sa pousmiala ako sme v škôlke na rodičovskom riešili že deti nepapaju zeleninu a nechcú spať, tu to bol už iný level ti poviem čo sa deje u pubertiakov (našťastie sa to netykalo mojej dcéry).. ja mám deti 7 a 14 a môžem povedať že už je to fajn..keď ideme niekde na oslavu viacmenej s mužom posedime, narozdiel od rodičov ktorý majú menšie deti a musia behať za nimi .. takže za mňa tento vek od cca prvej triedy v škole je už relatívne fajn🙂a teda záleží aj od povahy deti, moje našťastie aj má nechajú vyspať, ani nejak extra nevymýšľaju 😂

Vzdy je volaco. Od niecoho uz oddych, dalsie zas prichadza...😅 Pubertaaa😅