Prečo majú ľudia viac ako štyri deti?
Nudia sa? Aj keď ich vedia zabezpečiť a sú dobrí rodičia, ja tomu nerozumiem
@medda_beda neber si priklad z kolegyne, ona nema zrejme organizacne schopnosti. Na koniku je dost viacdetnych matiek, ktore vsetko stihaju a maju cas byt aj tu.
Tych sa pytaj, ako to robia a ony nech su ti prikladom. Potom mozno zmenis nazor.
@anabel2341 tak lebo nepoznali alebo nemohli sa chranit, bola velka umrtnost deti a potrebovali posilu na statok. Dnes uz su ine pomery a dba sa na psychiku deti. Ja sa zamyslam, ze ci je to realne naplnit potreby vsetkych deti. Neviem si to predstavit.
Ale velke rodiny sa mi pacia
A prečo nie? Lebo ty tomu nerozumieš? Ja tomu rozumiem - proste ich chceli, alebo žijú podľa istých pravidiel, podľa ktorých sa na potrat nechodí a ochrana je smrť a deti sú bohatstvo. Takisto ako sa niekto iný rozhodne nemať dieťa vôbec (v súlade so svojou životnou filozofiou), alebo mať maximálne jedno dieťa, alebo mať presne dve deti, atď.
Precl ma niekto len 1 dieťa?
Prečo niekto nosí krátke vlasy?
Prečo niekto ma 2auta?
Prečo niekto minie na kozmetiku toľko peňazí?
Ty musíš MaT nudný život, keď riešiš veci, ktoré nemusíš. Kúp si radšej kvalitnú knihu .....a citaj
Moj 3-rocny ma aktualne obdobie otazok-a preco? A preco?
Aj si niekedy sam odpovie-lebo medved.
My mame doma 11-dnove babatko. Ktore je uz 4.v poradi. A sme neskutocne stastni.
Stretavam sa povacsine s tym ze nam praju… ze nam zavidia… ze nas obdivuju….
Ale aj pre takych ako ty mam odpoved-lebo sme chceli. A sme vdacni ze sa nam bez problemu dari(lo) pocat. Mne bez komplikacii vynosit a porodit.
Muz je jedinacik a hlavne on chcel velku rodinu od zaciatku. A to sme spolu 16rokov. Vždy sme plánovali 3-4deti.
Absolutne ma nezaujima kto ma kolko deti alebo ci nema ziadne alebo ako. Mna zaujima ako to mam ja a ako to vyhovuje mne. A nie som povinna nikomu vysvetlovat alebo si obhajovat svoje rozhodnutia a tak isto to nie su povinni ani ludia co maju hoci 10 deti. Co vyhovuje mne, nemusi druhemu a naopak. Keby ludia viac zili svoje zivoty a menej riesili druhych, na svete by bolo ovela lepsie.
Poznám prípad, že je to preto, lebo jej sa nechce pracovať, každé má s iným mužom, lebo každého "ľúbila"a žije z alimentov a príspevkov a samozrejme je najväčšie chudatko na svete a treba jej pomáhať ...
😃 a prečo majú niektorí ľudia také hlúpe otázky? Každý nech ma toľko, koľko chce...tebe môže byť jedno či má jedno,4 alebo 10...
@oli18 To nie je o organizácii ani u nás ani u jej manžela v práci sa nedá vždy prispôsobiť.Jej deti majú všetko, žijú nadštandard.Ja by som si skôr nerobila viac detí ak dopredu viem, že to dvaja časovo neutiahneme.
Moja mama stíhala aj 3 deti pretože obaja pracovali od 8-16.Aj to len preto, že mali stabilnejšie zamestnanie čo je v dnešnej dobe výnimka kedže aj u nás sa znovu ide prepúšťať.Po korone začali pracovať v iný čas takže šťastie, že najmladší je už na druhom stupni.
Niekto musí pracovať aj na miestach kde je zmennosť a to nie sú len fabriky.Jedna kolegyňa dala výpoveď pretože jej nemal kto vyzdvihnúť dieťa keď bol manžel v práci a on z práce odísť nemohol kedže ako zamestnanca na vyššej funkcii ho potrebovali.
Nezmením názor pretože nie som mamičkovský typ a nechcem preceňovať naše schopnosti 🙂.A hlavne manžel je odomňa starší, budeme radi keď stihneme vôbec jedno.
@veronikam33 Tak to záleží od toho kto, kde pracuje, aké má možnosti a hlavne či tu pomoc aj nezneužíva pre svoju pohodlnosť.
Kvoli dopaminu z cerstveho babatka, priznali sa viacrodicky 😃
Skoda, ze tak rychlo vyrastu.
Ja sa nad tým občas zamýšľam prečo do toho ženy idú ked niesu zabezpečené, ked nemajú ziadne zadné vrátka, či sa neboja.
Som celkom skeptik voči ľudom, podľa mňa na žiadneho človeka sa nedá spoľahnúť na 100%. Nikdy nevieš ako sa zmenia počas rokov, ako sa zachovajú pri naozaj vážnych problémoch ako napr choroba, či nechytia nejakú krízu stredného veku a nevymenia rodinu za vztah s niekym mladým a slobodným, či neprepadnú drogám …. Alebo je to naozaj skvelý muž, ale zomrie
Mať viac deti je veľký risk hlavne pre zenu. Pokiaľ ma dobrý príjem, vlastnú nehnuteľnosť - alebo aspoň spoločnú s manželom, ale taku ktorá ma vyššiu hodnotu aby ju vedeli predať a zabezpečiť si bývanie obidvaja tak prečo nemať aj viac deti ked po nich túžia
Ale ked tu čítam príbehy nestastnic ktoré sú doslova v pasci koli deťom ktoré priviedli na svet do manželovo/svokrovcov domu 🤷🏼♀️
S jedným by to zvládli aj same, ale co spravia s 3 -4? Roky na materskej, roky v slabo platenej práci lebo prispôsobili svoju kariéru starostlivosti o rodinu a co teraz?
Kde beriete, ze sudi a podobne? Jasne pise, ze tomu nerozumie a caka asi nejake jasne dovody.
Vacsinou ti, co maju jedno alebo dve, tie dovody na to maju a nemaju problem odpovedat. Tiez dostavaju otazky, preco jedno, preco dve.
Preco ste hned take utocne?
Možno majú veľa lásky a energie, toľko ze môžu rozdávať.
@babulkomale tiez si myslím ze za tím je nejaký ošial z bábätka. Podľa mňa žena ked ma malé dieťa úplne jej vypne niektoré funkcie mozgu, žije v takej svojej materskej alternativnej realite a preberie sa až ked ma dieťa 1 - 4 roky.
Čo je na jednej strane fajn, lebo sa naozaj potrebuje sústrediť na deti, ale na druhej sa fakt môže stať ze ked ma tých deti viac za sebou tak sa zobudí až po dlhých rokoch a zistí ze jej život aj vztah s muzom sú totálne na h*vno
@oli18 A ešte by som doplnila.Raz som tu čítala takú zaujímavosť, že človek by mal mať najviac toľko detí o koľké sa dokáže postarať aj bez partnera.A ja s tým súhlasím.
@lujza123 je to tak, minule som dokonca citala ze takto zalozene zeny si neuziju sex ak by nehrozilo aspon trochu, ze otehotneju. Ze im to nejak podvedome pripada take "plané", ked sa chrania.
Tiez to nechapem, ale respektujem, oni ich budu zivit...
Ale poznam aj rodiny vysokovzdelanych zien ktore proste maju viac deti nez je bezne, chceli ich obaja rodicia a ziju krasne.
Drzim im velmi palce.
A prečo nie?keď sa o ne dokážu postarať a zabezpečiť ich tak kľudne..ja sama pochádzam s 5 deti manžel dokonca zo 7....my čakáme iba druhé ale je pekne mať veľkú rodinu..ten rozruch doma a to všetko je to fajn❤️a ja som rada že som vyrastala v takej veľkej rodine,možno sme nemali úplne všetko ale nič nám nechýbalo ❤️
@oli18 ked sa ich opytas, tak rypes, takze tazko sa dopatrat navodu 😂
@lujza123 len toto je take pausalizovanie... ja som chodila do prace od 1,5 roka veku deti, ziadne rozjimanie 3-4 roky doma, teraz cakame posledne babatko po 8,5 roku od najmladsej, financne zarabam tolko ako muz, ziadna "zavislost" tam nie je, vztah mame fajn, hypoteku ci uver ziadny, zivotne naklady relativne nizke (solarne panely, obnovitelne kurenie)... dom ma 210m2 a o dva roky nas caka stahovanie do 350m2... deti maju priestor, maju rodicov (muz zvolnil, venuje sa detom, vozi ich do skoly, na kruzky, ja robim full time) ...mozog som nikdy nevypla a vzdy mala backup plan a plat taky, aby som nasu rodinu v pohode uzivila sama, keby sa nieco stane... nie, nebolo by to na 4 dovolenky rocne, ale na beznu normallnu funkcnu reziu s prehladom... sme spolu 20 rokov, najstarsia uz o dva roky pojde studovat... su aj take rodiny proste... a ano aj ja poznam zenu, kde ziju s 5 detmi dvojizbaku a jezia sa mi chlpy na zatylku, co to napriklad pre jej pubertiakov znamena nemat ziadne sukromie.. ale drzim usta, pretoze sa ma to absolutne, ale absolutne netyka..,
to su zas nejake prazdniny a znudene deti zakladaju temy? 🤣 kazdy nech ma deti kolko chce. 0 aj 8.
ked ich uzivi a nic im nechyba, co riesis
Pozri sk chcú a starajú sa prečo nie? Je horšie ak sú na to iné dôvody, ale aj do toho nás nič.
@anjelicek26 vsuniem sa tu s niecim inym ...dom s 210 m sa ti vidi v pohode ? Ideme stavať a tak nejako mame cca projekt. A uvažujeme ci ho trosku nescvrknut, na druhej strane, chcem aby bol stavaný na 7 clennu rodinu.
@anjelicek26 ved to je super ze to máte takto zariadené a ze si sa rozhodla mať viac deti a myslela pritom aj na seba, svoju pracu a nejaké teoretické “co keby” . Tak to ma byt.
Nechcem paušalizovať ani hádzať všetkých do jedného vreca, každý ma svoje dôvody prečo mať viac detí, len takéto rozhodnutie ma ine dopady na ženu a ine na muža.
Je to tak odjakživa, deti vždy ovplynili život viac život ženy, vzdy žena s detmi tak trochu ťahala za kratší koniec lana a treba na to myslieť. Pripomenula by som to svojej dcére, aj sestre či kamarátkam keby vidím ze chcu za každú cenu veľa deti, ale spoliehajú sa len ta to ze ved muž / rodina/ štát / boh …… sa nejako postará
@cecilia29 urcite by stacilo, len mame prilis velke izby rozmerovo niektore a neviem to popresuvat, takze chlapci su momentalne spolu na 30m2 s prieckou, dievcata kazda osobitne, babatko osobitne, ja a muz mame tiez kazdy vlastnu spalnu (strasne chrape...)... dnes by som izby prerozdelila inak, ale tak prerabame dom po babke, od zakladov, je to obrovske, ale vsetko musi von - elektrika, voda, podlahy, kupelne, je to na dlhe lakte, ale tak bude to stat za to... ta zahrada k tomu je ako obrovsky park, plus tade tecie potok, obrovske nadvorie...

Veď to je jedno koľko ma kto deti kedy si mali ludia bežne 8 deti a nikoho to nezaujimalo :D