Prešlo 5 rokov, ale neviem milovať svoje dieťa
Prešlo 5 rokov a ja stále neviem ľúbiť svoje dieťa. Je to vôbec možné? Dieťa nebolo plánované, ex ma opustil a na potrat som ísť nemohla. Ani potratiť sa nedalo. Nech sa snažím akokoľvek neviem to dieťa ľúbiť. Starám sa o neho z povinnosti. Väčšinou ma vola menom nie mama. Nedala som mu nikdy pusu,ak objatie tak také umelé. Nedokážem to a ja neviem prečo. Driem ako kôň aby som mala peniaze a on ma stoji skoro celu výplatu. Som unavená a znechutená zo života. Nebaví ma to.
V živote som chcela mať lásku od chlapa ale som sama, nikto ma proste nechce .
Sa čuduješ, že ťa nikto nechce? Kto by chcel ženu, ktorá nemá rada vlastné dieťa a na všetko má odpovede ako jehovista? Antikoncepciu ti bez mamy nedali v 17 , ja mám 34 rokov a beriem ju od 16, predpísla mi ju gynekologička bez mamy v pohode. Mama ani nevedela, že nejakú mám. Bola som na intráku na strednej 80 km ďaleko. Aj kondóm zlyhal, uz ako 17 ročná si vedela, že dieťa nechceš , ale udržať nohy rok do 18 kým by ti akože dala dr hak si nevydržala? Neverím, že by si nikde nenašla dr , ktorý by ti ju predpísal. Nechcem dieťa, neviem sa 100% chrániť, tak nesexujem. Prečo to dieťa psychicky týraš? Prečo si ho teda nedala na adopciu? To dieťa vie, že ho nechceš a nemáš rada. Kolko rodín by mu dalo všetku lásku sveta? Ani Boh, ani život niesú nespravodlivý, je to len karma. Tvoja. Čo dávaš, to aj dostávaš. Neprajem ti nič zlé, len nech si ty tak ,,lubená" , ako tvoje dieťa.
@luccija Lebo na 8mu ho dám do škôlky a na obed ho musím aj vziať a začiatky tam bol iba do jednej a teraz mi v praci nechcú posunúť hodiny. Mám zmluvu na 5 hodín..
Ty uz si sem pisala vsakze. Odkial si? Nevien prve co ma napadlo, ze ak niekde blizko nas, zobrali by sme ti ho niekedy postrazit. Strasne mi je ho luto. Pritul ho aj ked to rak necitis. Povedz mu ze ho lubis aj keby to nebola pravda. Povedz mu ze je uzasny, usmej sa na neho aj nasilu, pohlad ho, lahni si k nemu a citaj mu. On za to nemoze 🙏
Autorka, lieky ti predpisoval psychiater? Zrejme si chorá, možno máš depresiu, možno inú diagnózu. Prosím, vyhľadaj lekára a liec sa.
Zničis tomu dieťaťu život. Ty chces byť milovaná? A kto ťa bude mať radšej ako vlastne dieťa? A že sa modlila aby bola neplodna. Kriste pane 🤮
@autorka
Dieťa si zvykne aj keď sa ho vzdáš teraz po 5 rokoch. Zvykne si, že niekoho začne volať mama. Že mu niekto iný začne dávať lásku a asi aj lepšie finančné zabezpečenie. Je mnoho párov, ktoré nemôžu mať deti a keď sa tvoje dostane na adopciu zoznam, tipujem, že do pár dní má novú náhradnú milujúcu rodinu. A ty nebudeš mať "problém". Vyriešiš tak 2v1.
Ak svoje dieťa skutočne nechceš, urob to pre neho. Pre jeho dobro.
@autorka a nemáš šancu zmeniť prácu, alebo si nájsť ešte ďalšiu? Potrebuješ aj viac peňazí. To nie dieťa je na vine, že stojí veľa peňazí, ale rodič, že sa nepokúsi zarobiť viac. Netvrdím, že je to pri dieťati ľahké, ale aspoň sa pokús a hľadaj iné možnosti zárobku, nikto Ti domov prácu nepríde ponúknuť. Musíš hladať Ty. Uživiť staršie dieťa bude vyžadovať viac peňazí. Požiadaj aj u zvýšenie výživného.
Skus sa na to pozriet tak, ze s dietatkom mate len jeden druheho na celom sirom svete, tu lasku ktoru hladas ti moze dat prave to dieta a potom sa najde aj muz. Je z tvojho tela, je to kus teba, mozno mas problem aj so sebalaskou. Skus mozno aj psychiatra (je zadarmo narozdiel od psychologov). Myslim ze mas vazny problem, nie si zla, len chora/zranena...vyliec sa pre seba aj pre maleho.
Máš neplodnu sestru.daj jej to dieťa.ak je šanca že tam bude lubene.Vychovavas z neho citového mrzaka a to je strašné .Nedá sa ľúbiť nasilu.ty to nedokážeš tak s tým niečo urob.
Na to všetko čo si napísala nemám slov iba jedno prečo si tak dlho čakala? Nechala si trpieť dieťa 5rokov čo si ho nedala do hniezda záchrany na adopciu...
Tuzis dostat lasku. Ziadny muz ti nevie dat vacsiu lasku ako toto dieta a ty ju odmietas. Aky smutny paradox.
Ved to by ti malo byt jedno ci dieta zabudne na to odkiaľ odišiel? A ci si zvykne v novej rodine. Ved ak ho nelubis, budes citit len a len ulavu a radost po tom ked ho konecne das prec.
Ty ho lubis niekde hlboko v srdci, akurat na neho zvalujes vsetku vynu za svoj spackany zivot.
Vravis ze tuzis po laske muza a nikto ta nelubi. Ako dieta si pravdepodobne trpela tym ze ta rodicia nelubili. Velmi si tuzila aby sa to zmenilo ale nestalo sa tak a tak si tuto nenaplnenu tuzbu preniesla na muza, ale ani to sa nestalo a tak si si uzamkla srdce na tisic zamkov. Kym toto nevyrisis, nikdy nebudes citit lasku od nikoho, muza alebo dietata. A tvoje dieta bude mat presne rovnaky problem ako ty ked vyrastie a nebude vediet najst lasku.
Hladaj psychologa co ti s tym pomoze. Vela stastia.
@andreatytler super napisane. Tam chybala zrejme laska od rodicov a teraz trpi aj to male dieta.
dostala si nalozene riadne a ja neviem, aka bola tvoja predstava, co si tu na MK chcela ziskat, ak si realna.
Neviem, z toho, co si tu napisala ani, na co konk. ti odpovedat. Pytas sa, ci je to vobec mozne....asi ano, kedze pises, ze nie si z MK, ale realna ziva bytost a toto sa ti deje, tak si dokaz, ze nieco take mozne je. A nie si prvy dokaz toho, kedze ti napisala dievcina, ktora takto vyrastla u svojej mami.
A je to smutne - smutne za to dietatko, smutne za teba, za tvojich rodicov, ktori ta asi tiez nevychovali inak.
Aby sme z toho neurobili nejaku fatalnu vec, tak to poupravim, samozrejme, ze vztahova vazba je dolezita, ale vela vie clovek sam, vlastnou volou a vlastnymi mechanizmami zmenit - aj ako dospely, nie je to ''neopravitelne'' ako tu pisali niektore (aj ked ja im rozumiem, pretoze na to pozerali optikou zachranit male dietatko, ktore za to, co sa ti stalo ozaj nemoze a hovoril z nich hnev).
To je mimochodom sanca pre teba @barbora01 v psychoterapii a v rozhovoroch najst odpustenie pre svoju mamu aj ked by sa ti @autorka neozvala. (ak si to nahodou prehliadla, tak ta oznacim @autorka - radsej dvakrat ako ani raz, je to pre teba sanca ako zachranit ak nie vlastne dieta, tak nejake cudzie, uz dospele. Myslim, ze si dostala fajn ponuku. Snad taku raz dostane od niekoho aj tvoje dieta.)
Co sa tyka teba a tvojich rodicov, tak pokojne im daj aj toto precitat, chceli ''vytrestat pre nich neposlusnu dceru, ktora mala 17'' a asi je zrkadlom ich nie uplne zdarnej vychovy a namiesto toho vytrestali babatko. Vy ste skoro doslovny priklad toho, ako sa s vanickou vyleje aj dietatko. Pozri si toto a pytaj sa, ci si ozaj zasluzi byt dieta bez lasky. A nech si to pozru aj tvoji rodicia -
ide o preskumane pole, nie je potreba experimentov na vlastnych detoch - deprivacia, je to, co vznika, teda dieta, ktore nema splnene jednu zo zakladnych potrieb. Od autora - Matejcka vies pozriet aj knihy o tom, co deprivacia je a ako vyzeraju deti bez lasky, co najviac deti potrebuju...to su nielen pojmy, ktore pouziva ale aj knihy, ktore si vies pozicat v kniznici, nemusis ich kupovat, rovnako ako aj o rodicoch a detoch.
Ja myslim, ze ty ani nemozes dat synovi nieco, co si sama asi nedostala. Mozno si to mala presne v bledoruzovej to iste, co ma aktualne tvoj syn. A tak by som ti k tomu rada napisala, ze aj cez narocnost a komplikacie je tu sanca pre teba aj pre tvoje dietatko.
Skus premysliet a napis aka je tvoja predstava - co by tebe najviac pomohlo?
Podla toho je mozne nasmerovat ta na pomoc.
Existuju linky dovery, pre rozhovor, kde narozdiel od MK ta nebude nikto sudit - http://ldi.sk/rodicovska-poradna/
Existuju okrem ustavov aj organizacie, ktore vedia pomoct tebe, dietatku
pozri napr. tu a porad sa
https://centrumslniecko.sk/o-nas/prebiehajuce-p...
A pravdaze existuju aj projekty, kde sa vies dostat k podpore, na kazdej linke ta nasmeruju.
Aj ked to mnohym nejde cez pusu, ty aj tvoje dietatko si zasluzite byt lubeni.
Drz sa, pokojne napis viac o tom, co by ti pomohlo a film si pusti aj viackrat je tam jasne povedane, materialno je fajn ale nestaci, aj preto ani detsky domov nestaci, pretoze to bazalne - bezpodmienecne prijatie, ktore hladas aj ty sama - jednoducho ako ludia potrebujeme.
Ono tam niekde je aj pre teba, aj pre dietatko, o ktore sa snazis postarat.
Mrzí ma, že každá ta tu metie pod čiernu zem, ale otca dieťaťa ani nespomenú… veď to je aj jeho dieta, ona si to dieťa nerobila sama.
Nie každý si prizná to, čo si priznáš ty a je to fajn prvý krok. Tu sa každá hra na matku roka v komentároch, to je najjednoduchšie. Odporúčam ti navštíviť odbornú pomoc, ktorá ta bude smerovať ďalej.. tu nie je taky odborník, možno len na súdenie 🙂
Omg, tak som sa vytočila hneď na ráno. Dúfam, že všetkým, čo ste tu autorke vynadali do zrúd, sa uľavilo a budete mať krajší deň. Napíše tu žena so samovražednými myšlienkami v ťažkej situácii a dostane ešte naložené a grcajúcich smajlíkov. Takto, ja si neviem predstaviť, ako sa cítiš a čo musíš zažívať. Ale tieto reakcie... Nemala si j*bať... by ma zaujímalo, koľko žien tu malo prvýkrát sex v manželstve a s vybavenou hypotékou, aby sa vedeli postarať o prípadné dieťa. A otec? On sa môže tváriť, že dieťa neexistuje, aj celá jeho rodina. Nie, autorka nemôže za to, že neplatil na vlastné dieťa. Tak sa radšej utešujte, že je trol, ja verím, že nie je, ona s tým len išla von. Lebo takto naša spoločnosť funguje - sedemnásťročné dievča otehotnie - antikoncepcia je fuj fuj, potrat neprichádza do úvahy, ale rodičia sa jej zrieknu, otec dieťaťa sa tvári, že sa nič nestalo a neplatí a žena robí všetko pre to, aby prežila. A že prečo pracuje len 5 hodín? No veď píše, že musí dieťa dopraviť do a zo škôlky. Lebo v tejto krajine majú všetci plné ústa nenarodených detí, ale keď žena to dieťa na svet privedie, vtedy už nikoho nezaujíma.
@autorka, neviem odkiaľ si, ale pokojne ma kontaktuj aspoň kvôli detským veciam. A ak je to možné, obráť sa na nejakú odbornú pomoc, možno IPčko, kým sa nestane nejaká tragédia.
@nicoletta98 A vie vôbec otec, že má dieťa? Ja som ako veľmi mladý chalan prežil takú typickú letnú lásku ktorá ako rýchlo začala, tak aj rýchlo skončila. Po čase som zistil, že má dieťa ale povedala mi, že nikdy neprezradí či je moja. Že ona mi ničiť život nechce a ani nič odo mňa nechce a vychová si ju sama. Možno raz povie... Ale ide o to, že nie každá žena má záujem uhnať toho otca aby z neho niečo dostala.
@yosi ja som nenarazala na to, aby z neho niečo dostala.. písala , že on a jeho rodina s dieťaťom nechcu nič mat, ak som dobre citala .. je rovnako zodpovedný , naňho nedáva nikto, ale na ženu, ktorá sa postará , ale to dieta nelubi, lebo to si človek, ktorý dieta nechce nenakaze zo dňa na deň, tak tu treba zmiesť pod čiernu zem, aj keď sa snaží
@nicoletta98 Ona skôr ľutuje samú seba. Ja neviem, ale moje deti sú pre mňa všetko. Nepochopím ako niekto môže neľúbiť vlastné dieťa a ešte sa sťažovať, že ho živí. Načo sme vôbec na svete? Ja mám za to, že nejaké deti som na tento svet priviedol. Už majú aj nejaký základ do života a to je ten najlepší pocit, že tu po mne niečo ostáva.
Necitam predosle komentare,ale neda mi nenapisat...Fuj,ale ste tu niektore na nu hnusne! Ona sa o to dieta stara,nedala ho hned na adopciu. Chcela ho lubit,ale laska neprisla. Tak teraz vidite,ako to vyzera,ked sa zena,ktora neplanovane otehotnie nuti ho donosit a porodit. Lebo potrat je vrazda. Neraz tu bola tema ako 17-tka zufala chce ist na potrat a vy jej tu pisete,nech v ziadnom pripade nejde na potrat. A potom,ked nejde,porodi,vychovava,ale nelubi jej tu nakladate🤦♀️ To je ako ked niekto nema rad psy a niekto mu ho kupi a nuti ho sa z neho tesit. Nie,nie kazdy chce deti a treba to respektovat,lebo potom na to chuda cely zivot doplaca to dieta. Teraz po 5r.jej napisete,ze ho ma dat na adopciu,to fakt? 🤦♀️
@yosi zaujímavé, píšeš že deti sú tvoje všetko,ale jedno navyše ti možno behá po svete a ty si neskúsil ani dna testy či je alebo nie je tvoje,lebo veď raz sa možno dozvieš. Toto ťa netrápi,ale nakopať do autorky si si neodpustil. Ak je to dieťa tvoje tak nebolo by fér tiež prispieť k jeho výchove a finančne sa podieľať? Najprv sa pozri pod svoj prah..
@lenkasarka Ja som mal snahu sa prihlásiť ako otec a aj sa starať. Jej matka to meniť nechce. A nie kvôli tomu, že by sme mali zlé vzťahy. Proste takto sa rozhodla a tak mi to aj oznámila, že budú len dvojka
@yosi neobhajujem ju, lebo tiež si myslím, že by sa mala menej ľutovať, ale nie každý človek je rovnako silný. Mne príde taká, že bez opory nezvláda takú zodpovednosť a aj keď sa snaží, tak je to na ňu veľa. S takým nastavením si je sama sebe príťažou, ale možno to inak nevie. Keby chcela, tak určite to všetko zvládne. Ten otec je rovnako zodpovedný ako ona. Určite by som ho nenechala pokojne posielať pár euro a myslieť si, že je všetko ok. A jeho rodina tiež nesie zodpovednosť za výchovu synáčika čo by sexoval, ale následky nech si vyžerie ona sama a to dieťa zákonite s ňou. Možno by bola úplne iná, ak by mala oporu rozumného chlapa. Sám si napísal, že s takým nastavením by si ženu ani nechcel. Nečudujem sa. Tiež by som na @autorka Tvojom mieste zmenila postoj k svojmu životu. Nemusíš byť obeťou. Nájdi v sebe silu a dospej.
@yosi keby si mal snahu sám to dáš na súd tak sa tu nehraj na chrumkaveho. Ešte raz ti napíšem prv nez tu napíšeš čo si napísal na adresu autorky tak si pozametaj pred vlastným prahom.
Svoju najvacsiu lasku si si porodila. Ziadny chlap ta nebude nikdy milovat viac. To dieta nemoze za to ze ta ten curak opustil. Spamataj sa.
Co sa tyka vyzivneho, tak urgovat sud a nevzdavat sa... kolki chlapi "nemali" z coho davat a sudy to nezaujima.. ma povinnost a hotovo.. cize mas pravo ziadat zameskane vyzivne .. aj exekutori su v tomto napomocni..
Co sa tyka syna, tak pokial by to bolo na teba fakt uz privela, tak radsej ako by mal maly trpiet studenym odchovom, spytaj sa sestry, ci by si ho nechcela ona vziat do opatery.. popripade cez tyzden by bol u nej a ku tebe by na vikend chodil.. nejako sa dohodnut, az maly zazije aj teplo domova a ty si das psychiku dokopy
@lenkasarka Čo mám dávať na súd? Rešpektujem želanie jej matky. Ponuku dostala a ja som sa zodpovednosti nikdy nevyhýbal. Navyše ani matka nie je Slovenka a žije 500 km od mňa vlastným životom.
Veľmi ťažká situácia. Ja ťa chápem, si na všetko 5 rokov sama, od začiatku ťa všetci niekam tlačili ale nikto ti nepodal nikdy pomocnú ruku, len plno hlúpych rečí a žiadne činy. Podľa mňa ho ľúbiš, niekde hlboko v srdci, ale si v depresii, frustrovaná, máš iný život ako si si predstavovala a si na všetko sama. Nikto by tu nemal do teba kopať, zrejme je toto tvoj výchovný vzorec, tiež si ako dieťa nepoznala lásku, to vidno už len z toho ako sa k tebe rodičia zachovali teraz. Urob to inak. Keď ti nesadli lieky, to sa stáva, ale nevzdávaj to - skús inú doktorku, iné lieky, terapiu, inú prácu, skús nájsť niečo, čo ťa baví a zapoj aj syna - choďte spolu plávať, prechádzať sa, do kina,.. keby si ho vôbec neľúbila, nestarala by si sa oňho. Si v silnej depresii a musíš to riešiť. Musíš začat od seba, ľúbiť samú seba, uznať ako sa cítiš, že život v tomto momente nie je fér ale ver, že to bude lepšie. Nie si zrúda ani netvor, si človek ktorý nedostal dosť lásky a podpory v živote. Postav sa sama za seba, dopraj si terapiu, skús to. Nepôjde to hneď, ale pomalými krokmi sa to zmení, uvidíš. Všetko sa ešte da zmeniť, môžes byť ľúbená ty aj tvoj syn, si mladá. Uvidíš, že keď začneš konať, všetko lepšie príde, nájdeš si časom aj normálneho muža, vytvoríš si zázemie, splníš si každý svoj sen. Len musíš začat sama od seba, v prvom rade vyriešiť seba a svoje aktuálne psychické rozpoloženie. Odporúčam knihu a profil na IG Deti jsou taky lidi, je aj o tebe, o tom, že toto všetko je výsledok tvojich tráum z detstva. Drž sa a pokojne mi napíš.

je mi luto ako sa citis, vacsinou tak clovek vnima, ked nedostal dostatok lasky v detstve, skus to nejak v sebe rozobrať, mozno aj s odbornikom, urob si s dietatom vylet niekde kde budete sami, do lesa, do prirody, skus tu lasku najst v sebe, nic nie je este stratene