Prišla som z pôrodnice a staršia dcéra je úplne iná ako bola predtým
Ahojte maminky idem sa sem “inšpirovať”. V piatok som prisla domov s pôrodnice s bábätkom doma mame 22 mesačnú dcéru od pondelka priateľ začal chodit do roboty a ostala som na 2 deti v podstate sama. Kedze mladšia ma len tyzden tak v podstate stale spinká takze mam cas sa venovať staršiej. Lenže je tam jedno veľké ALE, od pondelka ako sme ostali samé dcéra ostala neskutočne zlá, protivná, vsetko hádže, neposlúcha, proste jedna veľká katastrofa. 😭 ak tu je nejaká mamička s touto skúsenosťou dajte do komentára ako ste si s tym poradili?
@baska1930 u nás úplne presne tento istý scenár. Malý mal v tom čase 2r
Týždeň bezo mňa u svokry s manželom, kým som bola v pôrodnici. Do tej doby sme boli len sami dvaja lebo muž chodil na týždňovky.
Dieťa sa mi vrátilo rozmaznané , oprskle, uvrieskane a celé zle.
Pomohol tomu vážne iba čas. Už sú to tri mesiace a všetko je opäť ako bývalo. Takže,, je to iba obdobie,, 🤷♀️
@baska1930 aj ja preesne, katastrofa ale zatial sa mi osvedcilo nekricat na nu a nebit ju a nebit nervozna, proste musim na vela veci prizmurit oci niekedy aj zavret a vela ju obimat..
Ja neviem ale doslasi v piatok z porodnice, kolko si bola prec od dcery?3-5 dni?vobec to nemusi byt surodencom ale tym, ze si bola prec a uvedomila si,ten stav bez mami,preto ti je doslova stale za zadkom. Ona nevie co sa stalo... ma 2 r nevie ti to vysvetlit.ju to prejde,,, ale nie za tyzden...ona ma vsebe zlost, pochybnosti, kde bola mama.sestricku nech pohladka aj kazdu hodinku , da jej pusinku, a vrav jej ze mala sestricka ju lubi, a ty jej vrav ze ju lubis aj 30 xdenne, ona sa upokoji. Taketo stavy mava moja dcerka,od 2r asi ked pridem domov po 3-10 dnoch z nemocnice. Aj chodia za mnou, teraz dcerka uz 4,5r a povedala mi, ze nechce aby som chodila do nemocnici, a nechce byt s nikym vzdy ked sa vratim nechce nikoho a mam ju aj mesiac-2 v kuse za zadkom. A vyrevuje pre vsetko,,, proste zlost... prejde to no trva to dlho🙏🍀🥰😘
Ja mam medzi deťmi rozdiel 2,5 roka. U nás sa osvedčilo, že staršieho som zapájala do starostlivosti, podával mi plienku, keď sme prebaľovali, bodynko zaniesol do prania. Vždy som ho chválila, aký je môj pomocník, sikovny a ako sa spolu staráme o jeho malého bračeka. Púšťala som ho k nemu co najviac, ležali sme na posteli a starsi napr ukazoval menšiemu autíčka (ja smrť v očiach, keď sermoval nad hlavou malého s kovovým autom 😂). Menší to prespal, ale vacsi si k nemu vytvoril vzťah a zvykol si nanho. Keď menší spal, hrali sme sa. Veľa sme sa túlili a snažila som sa nehresit ho za “výpady”, ale vysvetľovať. Nepoznala som, čo je žiarlivosť, až kým nezačal menší “brat” auta väčšiemu cca v 7 mesiacoch, ale to už sme zvládli v pohode. A čo sa týka spánku, aj u nás sa spanok staršieho úplne pokazil - nedávala som ho na obed spat a chodil večer skôr. To nám pomohlo najviac, hoci potom v škôlke bol trosku problém s tým, že nespí cez obed.
@baska1930 chápem, že radšej, nech večer zaspí skôr a človek si potrebuje vydýchnuť... ale načo ju v tomto ťažkom období držať ešte aj unavenú hore cez deň. Podľa mňa to zhorsuje situáciu. Sústredila by som sa na to, aby tie základné potreby mala aktuálne uplne ok a nejaké ťahanie dňa môže prísť aj neskôr.
@baska1930 ahoj, prešla som si tým 2x. Prvá dcéra mala presne 12 mesiacov, keď sa jej narodila sestra a 30 mesiacov, keď sa jej narodil brat. Prostredná vtedy mala 18 mesiacov. Jasné, bol to šok pre obe baby, no popravde som ani nemala čas zamýšľať sa nad tým, či žiarlia alebo nie. Roboty okolo troch malých detí bolo až až. Všetko som si uvedomila až o nejaký čas neskôr a trvalo to určitý čas, kým sa to všetko utriaslo. Predsa, pre dieťa to je šok a musí to nejako spracovať... rady ti tu nejdem dávať, lebo každé dieťa ináč reaguje, no držím palce. 😉
@baska1930 je to pre nu tazke. A este je malicka. Vyrovnava sa so zmenou. Je to pre nu tazke. Len jej byt nablizku, a uistovat ju, ze ju stale lubis rovnako. A ze rovnako lubis ju, a rovnako babatko. Nenut ju, ze musi hned babatko lubit, hladkat, tulkat. Ja som nechala dcere cas, a ona sama mu v polroku povedala, ze ho lubi. Je to velka zmena, chce to cas, pochopenie, trpezlivost. Ani nehovor o ziarlivosti, deti tento pojem nepoznaju, a nerozumenju mu. Zatial
@domak2 ano, ale taký je dnes svet. S deťmi sa nezaobchadza ako s druhotriednou bytosťou, čo má len počúvať a neprejavovať sa, ako to bolo donedávna. Ja si každopádne myslím, že jediný, kto robí všetko dobre a tak, ako ma naozaj byť, sú nejaké kmene žijúce mimo civilizácie. Všetko, čo robíme my, je už len pokus omyl a úplne mimo prirodzenosti.
Dopraj jej lásku. Veľa lásky. Jej svet sa momentálne zrútil a človek ktorého miluje najviac na svete (ty) už nepatrí len jej. Skus sa do nej vžiť.
@baska1930 inak s tym spankom, netreba polavit. Stale v rovnaky cas uspavat. Aj na obed aj vecer. Ked si polezi, aj to je urcita vyhra, lebo si oddychne. A po nejakom case (mozno tyzdni) bude mat zase svoj rezim. 😉 su to obdobia. Mali sme uz ich viac x 😉
@nominativ vôbec si nemyslim, že ma byť dieťa druhotriedna bytosť, ale podľa mňa má dieťa vedieť, že je dieťa (ano patrí tam aj posluchanie a neskakanie do reči...), ale tým pádom aj vedieť, že je milované aj keď ma surodencov a nemusí cítiť potrebu s nimi superit, lebo rodicia sú tu pre neho aj keď sú možno práve zaneprázdnení. Jasne, ze sme sa so starším bratom občas hadali, ale vždy keď bolo na neho zle som sa rozrevala a šla si ho zastat(aj keď bolo zle lebo som zalovala ja😅) Mam medzi deťmi dosť veľký rozdiel, ale bolo by mi veľmi ťažko keby dcéra nemala brata rada alebo sa cítila navyše, rovnako keby si myslela, že mi bude diktovať co a ako sa u nás bude robiť. Inak je dosť v soku keď vidí aké surodenecke vzťahy majú medzi sebou jej spoluziaci a ja teda občas tiež.
Ale vravím, maličkým deťom sa veľmi vysvetlovat nedá.
@baska1930 počula som jedno krásne prirovnanie. Predstav si, že si s manželom spokojne zijete a zrazu privedie novú ženu a povie ti.. "odteraz tu bude s nami bývať a ty ju musíš ľúbiť." vraj takto nejako by to mohli cítiť starší súrodenci.
Urcite by som ju netrestala, nedávala po zadku, no viacej objimala bozkávala a dávala úprimne najavo, že ju nedám za nič na svete..drzim palce
Staršia potrebuje iba čas a veľa lásky na to aby to spracovala. Potrebuje vidieť,že je pre teba stále dôležitá, áno,tráviš s ňou čas ale keď zaplace bábätko je všetko okolo neho.ja som moju staršiu zapájala do všetkého,vravela jej aká je úžasná sestrička a ako som rada že ju mám, že mi s malou pomáha,lebo bez nej by som to nezvládla. Tešila sa že mi moze podávať plienky, hladkať ju ked sa kojilaa kým staršia hladká menšiu ja som hladkala staršiu,aby cítila tú lásku aj ona. Koľko dotykov venuješ bábätku,toľko venuj aj staršej.moje sú už veľké partacky ,ibked z času na čas si staršia pekne potrucuje kvôli menšej ale nič strašné.
@baska1930 osobnu skusenost nemam, ale kamaratkina mala (mala 3 roky) ked sa jej narodil brat zostala takato. Robila zle inym detom, jedovala sa...teraz ma ten mladsi 1.5 roka a je taka ako bola predtym, mala len taku fazu zvykania si, potrebovala na seba putat pozornost.
@baska1930 u nás bolo v podstate aj stále je dcéra žiarlivá. Žeby vyložene robila zle to nie, ale protivna a všetko ostatné. Keď je mladá väčšia už 26 mesiacov stále jej robí zle atď. Ale, je už už lepšie.
Keď bola malá som musela dávať pozor aby jej niečo neurobila. Ako nebolo nikdy žeby sa to išlo diať, ale tá zlosť v jej očiach.
Proste je to hrozne skoro.
Deti neskôr zvyknúť kusať, to bolo tiež troška u nás ale fakt len málo.
Staršia aj veľakrát dostala.
Proste musíš dávať pozor.
Staršej veľa lásky atd veď vieš. Bábätku budeš musieť aj tak dávať viac času.
Ona to proste musí akceptovať
Naša mala vtedy presne 2,5 roka čiže veľmi podobné.
Ináč, mňa teraz napadlo, že keď si zoberiem že má moja mladšia ok, až v decembri 2,5 ale, ona je taká jemnejšia.
Staršia je taká riaditeľka od počiatku.
Takže dosť záleží aj aká je povaha, ale tak, zlepší sa to.
Ja by som nikdy nepovedala, že staršia taká bude.
Na nás nikdy nežiarlila nerobila rozdiely, keď sme si dali pusu nerobilo jej to nič. A prišla mladšia a bum.
Áno a zvykla mi hovoriť že mám nechať bábätko tak že len s ňou že ma plakať a tak klasika no.
Žiarlivosť.
A to som staršiu dojčila do 22 mesiacov a mladšiu stále ale píšem, už sa občas pekne hrajú a mladšia ju miluje.
@baska1930 Treba vydržať veru, moja mala presne 2 roky, nebolo to nejaké zle, u vás to podľa popisu znie horšie, ale ono to bude trvať pár týždňov a potom bude fajn. Venuj sa jej, no keď bude hádzať veci, nastav hranicu. Keď nechce spávať, tak to nesiľ. Moja prestala spávať poobede, keď mala 2 roky a 3 mesiace... možno tiež dôsledok tej malej 3mesačnej sestričky. Neviem. Ale aj my s mužom sme poobede nechceli spať už ako 2.5 roční
@baska1930 kniha aha rodicovstvi sourozenci. Preco by mala mat v pohode naladu a byt v pokoji ked do jej teritoria vstupil votrelec na ktoreho sa obratila vsetka pozornosť? Prvorodene dieta je prvorade, druhorodene je druhorade..zapajat do cinnosti okolo baba staršiu dceru, bozkávať, objimat, pytat sa na jej pocit, pytat sa na jej navrhy a respektovat ich.
Katka mala 3,5r ked sa narodil Janko. Prvych 6tt este chodila do skolky vtedy to tak bolo .
Maly papal spal bol a stale je dobre dieta. To som netusila co ma caka .. Katka brata vyslovene neznasala napr stoji pri postielke vyberam ho a hovorim no pod ty moj / chyba! Katka skaredo zazrie a zahlasi aky moj , nas ! Mala pravdu . Uz som si davala pozor co poviem. Na wc rozbalila tri rolky papiera este sa aj vyskierala . Babikam rozrezala brucho lebo to robia aj doktori. Ako 5r sa v noci pocikavala aj ked ju mm o 2 dal cikat nic jej nebolo ziadne nalezy nepila od poobedia na vylety som brala so sebou tri igelity tri plachty a tam prala vesala zvalila to na maleho 2r ktory uz davno pouzival wc .
V skole chcela aby ucitelka bola jej mama nie ja ked mi to povedala hivorim je mi luto ze nie si so mnou spokojna lebo ty si si ma vybrala za mamu nie ja teba ale dobre poviem ucitelke aby si ta adoptovala len musim jej vsetko povedat aj ze sa v noci pocikavas .
Asi to bola liecba sokom a nastastie zabrala uz sa to nikdy nestalo . Zobrala ma na milost
Ale uznavala len ucitelky a niekedy otca mali rovnake povahy a technicke zaujmy .

@baska1930 u nas bolo to iste, pre mna lepsie bolo keď vstal o siedmej a vecer o siedmej isiel do vane a hned spať ako sa cez den trapit s uspavanim a potom večer opäť. Samozrejme ale cez den nemal problém vydržať.