icon

Rodičia ryšavých detí: Ako zvládať posmešky?

6. jan 2025

Ahojte, vo vzdialenej rodine máme ryšavé dievčatko (bábätko) Jeho rodičia aj stará mama stále lamentuje, že chúďatko budú sa mu smiať, že dnes sú deti hnusné, že bude trpieť posmeškami. My sa snažíme ich utešiť, nech dieťa vedú od mala k sebavedomiu a nech ju presviedčajú, že ju ľúbia, nezáleží čo iný hovoria. Niekde v kútiku duše však viem, že možno majú pravdu
Ja keď som chodila do ZŠ, tiež sa deti smiali ryšaňa, ryšavec, ryšavý potkan... Spolužiačka odkedy mohla sa farbila na čierno, každé 2 týždne, len aby jej nebolo vidno 2 mm odrastu. Zažili ste? Aký je váš názor? Ďakujem za skúsenosti.

callisia
6. jan 2025

Za mňa toľko. Mám dlhé medeno ryšavé vlasy. Každý mi ich vždy len pochválil. V živote sa mi za ne nik nesmial.

1ryba
Odpoveď bola odstránená
kavasmliekom
6. jan 2025

Tak ich nechajte tak, my utesujeme teba, ty ich. Ako to chceš riešiť za nich?

pralinka86
6. jan 2025

Pracuj(te) radsej sa sebavedomi. Tusim aj ty to potrebujes, ked riesis farbu vlasov a nevies co povedat babke, dedkovi co komu.. deti budu vyrastat v uplne inej dobe nez stara generácia, vsade vratane tv mas zmiešané rasy, farby pleti, nielen vlasov...

autor
6. jan 2025

@kavasmliekom mňa zaujímali skúsenosti iných, ako to prežívali v mladosti, alebo ich deti, ako sa s tým vyrovnali. Našli sa tu aj také, čo si tým prešli. Myslím, že nie je na tom nič zlé, ak ich podporíme. Sú aj horšie témy na MK. 🙄

autor
6. jan 2025

@pralinka86 ale ja nemám ryšavé vlasy, zaujímali ma skúsenosti a názory iných, napr. ako sa s tým vyrovnali. My rodinu presviedčame, že to vôbec nemusí byť, ich to však trápi. Asi vedia prečo, však? Primitívne poznámky poznáme aj v dospelosti, to si tu nebudeme klamať. Bolo by ideálne, ak by sa to nedialo. Nežijeme však v dokonalej spoločnosti (taká neexistuje)

kavasmliekom
6. jan 2025

Ale tu ti nikto nedá radu, ako to prežiť, keď príde taka situácia, tak sa musí riešiť za pochodu. Zbytočne niekoho utesovat, ak to môže byť úplne ináč.
Môže byť sikanovana za úplne inú vec a na vlasy pritom ani nepomyslia, a môže byť za tie vlasy najobľúbenejšia na skole. Najviac však závaží, akú bude mať povahu, ako sa bude učiť, v akom kolektíve sa bude pohybovať.
Koľko má rokov?

autor
6. jan 2025

@pralinka86 hej, hej, vidíme všade iné typy ľudí. Vidíme však, ako sa správa aj okolie. Kamarátka má dieťa s černochom a to sa napočúvala- akú čokoládu porodila, či jej boli malé slovenské ....., aký suvenír si doniesla z dovolenky a podobne 🤦
Dokonca určitá forma šikany a nenávisti je aj na MK v diskusiách.

senta_sofia
6. jan 2025

Stryko je rysavy, ma 70 rokov, spominam si ako mama aj babka hovorievali, ze bol tercom posmeskov. Vraj rysavi nemaju dusu a su zli ludia a podobne. Takze mozno sa taketo predsudky dedia z pokolenia na pokolenie, deti mozu vnimat len inakost, na taketo dristy by same neprisli.

autor
6. jan 2025

@kavasmliekom bábätko. Rodina lamentuje preto, lebo si už raz tým prešli. A to každého rodiča zabolí, ak sa dieťaťu ubližuje. Matky šikanovaných detí by vedeli rozprávať... No nič, ťažko niekto. pochopí, ak nezažil... Ja s tým nič neurobím to viem, u nich čas ukáže.

autor
6. jan 2025

@senta_sofia presne, a kto šíri také dristy? Dospelí a primitívny jedinci. A nielen kvôli farbe vlasov.

alienkami
6. jan 2025

Naša Miška má krásne dlhé ryšavé vlasy a všade, kde sa objaví, je za hviezdu a každý je z tých jej vlasov namäkko. Spočiatku si pripadala divne, že má iné vlásky ako ostatní, ale teraz si to užíva.
Ak sa deti budú chcieť posmievať, niečo si už nájdu. Hlavne nech rodina prestane lamentovať, ale radšej nech sa tými vláskami pýšia. Ženy míňajú kopu peňazí aby mali takúto farbu. To nie je žiadna tragédia. Ak ju budú ľutovať, bude si myslieť, že je chúďatko, oslabí to jej sebavedomie a urobí to z nej akurát vhodného kandidáta na šikanu.

kavasmliekom
6. jan 2025

V nejakej zvláštnej časti zeme žiješ, že je okolo teba toľko posmeškov, nepočula si na niekoho aj pekné slová? Napríklad aké má to dieťa pekne biele zúbky pri tmavej pleti, aké krásne kučeravé vlásky...
Pri ryšavom dievčatku tiež pekný úsmev, zelené (modré oči)...

ivik4
6. jan 2025

Ano pocula som u nas take posmesky. Rovnako ale aj ine ,skrz uplne hocico ine

lia2929
6. jan 2025

Keby bol navod ako vytvorit rysave dieta zaplatim zlatom🧡🧡🧡🧡nadherne deti su to

Iba skutocny first class idiot sa smeje cosi takemu…

kavasmliekom
6. jan 2025

Lenže je ešte bábätko, už teraz sa stresuju, čo bude o par rokov. Ako k nej budú pristupovať rodičia, tak ju bude vnímať aj okolie. Keď od mala jej budú podkopavat sebavedomie, vždy bude terčom sikany, posmeškov. Veď aj rodičia to tak vnímajú.
Ak jej dajú pocit, že je pekná, lubena...tak aj ona bude menej vnímať negatívne veci.

misulka22
6. jan 2025

Moj manzel je rysavy.neviem o tom,ze by mal daky problem s tym,v kolektive je doat oblubeny.ja som dufala,ze budeme mat rysavu dceru,ale tak zdedila vlasy po mne

pralinka86
6. jan 2025

Autorka, prepac, ale to co mate za okolie, rodinu, ked sa takto vyjadruju.. a to s tou "cokoladkou" 🤦😵‍💫
Mame v rodine rysave deti a teda nikto z rodiny nikdy nepochyboval o ich budúcnosti a zatial aj oni sami nemaju ziadne traumy.. ved mnohe zeny farbia vlasy na rysavo.. aaach

ladydeee
6. jan 2025

Ahoj. V detstve som mala ryšavé vlasy a rozhodne to nebola výhra. Tiež si pamätám prezývky a posmešky od spolužiakov, hlavne na ZŠ.
Skrátka, bola som iná
Dnes už takú sytu farbu nemám (škoda), lebo hneď by som to menila.
Ešte nikdy som nemala zafarbene vlasy (zachvíľu 40 rokov) a takto mi to vyhovuje.
Každopádne dnes keď vidím ryšavé dieťa, neviem sa vynadívať 🙂
A tiež si myslim, že doba sa už posunula a deti to uz berú ako nieco wau a cool (dufam)

som_realistka
6. jan 2025

Moja dcera ked bola babo a este asi do 3truedy bola rysava a tvaricka same pehy. V skolke sa jej niektore deti vysmievali, ale nastastie mala vybornu kamaratku a aj ucitelky v MS boli super, tak to v pohode dala. Samozrejme ze sme ju viedli k zdravemu sebavedomiu, postupne vlasky stmavli a pehy ustupili. Teraz su vidno iba v lete, a ona si sem tam vzdychne, ze preco jej nezostali rysave vlasy a pehy. 😀

autor
6. jan 2025

@kavasmliekom ale áno počula som aj pozitíva, a sama pozitívne žijem. Tento môj príspevok je o opaku, rodina si už tým 1x prešla. A netvárme sa zas, že sa to nedeje.

autor
6. jan 2025

@kavasmliekom veď aj mi im hovoríme, nech ju tak vedú, že ju ľúbia, že každý je originál a podobne 💗

autor
6. jan 2025

@pralinka86 tak každý z nás má asi iné prežívanie, či? Oni to už zažili, tak preto sa trápia, to je asi pochopiteľné. Iný by možno mávol rukou.
A o tej čokoládke? To sa napočúvala kamarátka od susedov, v bývalej partii, aj na stretnutí zo školy. By si sa čudovala, čo ľudia vedia tresnúť do vzduchu, a ešte akože haha sranda 🤨

blah24
6. jan 2025

Aj ja su rysava od mala. Ano smali se ale myslim ze toto uz skoncilo. Uz nejsou rysavi jini uz doba pokrocila. Navic nemusi byt cey zivot rysavy

mameha7
6. jan 2025

😃 😃 Muži sa za ňou zbláznia, keď bude veľká, viem o čom hovorím, lebo mám tiež ryšavé vlasy. A tak k nej treba aj pristupovať, formovať zdravé sebavedomie už od malička. Stará mama už teraz podrýva, treba to zatrhnúť. Deti sa väčšinou obúvajú do nesebavedomých slabých jedincov.

kiki68
6. jan 2025

Tak Slovensko je velmi xenofobna krajina, keby toto povies niekde v zahranici, tak mas velky problem. Tam za nejake taketo poznamky of dietata na spoluziaka je vylucenie zo skoly a kadeco. U nas v praci mala jedna manazerka na ucnicu poznamku, ze je cierna. Ta baba to ofiko nahlasila a maju dohlad inspekcie uz rok. Ucnicu preradili na inu firmu. Na Slovensku sa vela veci toleruje akoze vtipky. Aj ked casy sa menia a vela veci uz je inak.

vreckovka2
6. jan 2025

Vzdy sa najde dovod na posmech a je dolezite ako s tym pracuju rodicia dietata, alebo potom ucitelia v skolach. Mojmu muzovi sa posmievali skrz okuliare. Za najvacsi bizar povazujem, ked malo dieta s postihnutim tendenciu sa posmievat druhemu dietatu za to, ze ma postihnutie 🤷‍♀️. Podchytili sme to, porozpravali a bolo vybavene.

kiki68
6. jan 2025

@vreckovka2 presne, ja som bola v takej Luxus skolke, tam sa chceli smiat dievcatku, ze nema este chanel a tieto reci. Hned som s nimi spravila poriadky, ci su kompletne takto hovorit. Bol s tym dalej pokoj. Navyse dostali zakaz nosit vsetky cacky do vlasov a bolo

pininka1
6. jan 2025

@pralinka86 vieš to ze ty si to nezažila, neznamená ze to neexistuje. Ja som si užila svoje s rysavymi vlasmi a to som vyrastala vo veľkom meste, žiadna zaostala dedinka.

beruska.jk
6. jan 2025

Tiež som pehavá ryšavka, vekom vlasy stmavli a pehy vybledli. Ako dieťa a tínedžer som teda nadšená nebola, necítila som sa "výnimočne" a aj poznámky okolia som si užila. Dnes som už stotožnená so svojím výzorom. Dcéra je moja kópia. Aj kvôli nej si nefarbim vlasy a neprekryvam pehy, aby videla, že mať pehy a ryšavé vlasy je OK a nie niečo, za čo sa treba hanbiť.