icon

Rodičia ryšavých detí: Ako zvládať posmešky?

6. jan 2025

Ahojte, vo vzdialenej rodine máme ryšavé dievčatko (bábätko) Jeho rodičia aj stará mama stále lamentuje, že chúďatko budú sa mu smiať, že dnes sú deti hnusné, že bude trpieť posmeškami. My sa snažíme ich utešiť, nech dieťa vedú od mala k sebavedomiu a nech ju presviedčajú, že ju ľúbia, nezáleží čo iný hovoria. Niekde v kútiku duše však viem, že možno majú pravdu
Ja keď som chodila do ZŠ, tiež sa deti smiali ryšaňa, ryšavec, ryšavý potkan... Spolužiačka odkedy mohla sa farbila na čierno, každé 2 týždne, len aby jej nebolo vidno 2 mm odrastu. Zažili ste? Aký je váš názor? Ďakujem za skúsenosti.

Strana
z3
letfenixa
6. jan 2025

Nie, nepočula som v škole vysmesky ohľadom farby vlasov (učím na ZŠ), aj syn má v triede ryšavych spolužiakov, nikdy to v žiadnom monologu nespomenul. Úplne zbytočne tí rodičia a starí rodičia ztraumatizuju dieťa.

tinkatomas
6. jan 2025

Syn to zažil na základnej škole, kedy sa mu spolužiak vysmieval a volal ho "červená gebula". Spolužiačka sa mu smiala pre pehy. Videla som, ako ho to zranilo a dlho sa s tým nevedel zmieriť. Vysvetľovať mu, že aj také vlasy sú pekné, bolo úplnezbytočné...deti vedia veľmi ublížiť a ani si neuvedomujú, ako tým rania a ako dlho sa dieťa potom z toho dostáva.

kiki68
6. jan 2025

To v akej diere zijete? Ucila som viac rysavych deti a nikto sa im nesmial, ved to je obludne… ako pred 30 rokmi sa diali ine veci, ale teraz?

viestta
6. jan 2025

Hlupi ludia si na posmesky najdu dovod, vobec to nemusi byt farba vlasov. S tym sa neda robit nic. Co sa da robit je vychovavat deti tak, aby ich tie posmesky neranili. A je jedno ci su to posmesky kvoli farbe vlasov, odstavajucim usiam, vyske alebo "nespravnemu" telefonu.

oceanahory
6. jan 2025

To je uplne jedno, ak niekto v triede vychyta tyrana, tak si najde akukolvek zamienku na sikanovanie. Preto treba svoje dieti viest k sebavedomiu a asertivite.

kiki68
6. jan 2025

@tinkatomas inak moj syn ma strawberry blond, do rysava, mit tiez, nikto sa z toho nesmeje. Tiez dieta nevediem k tomu, aby sa ludom smialo. Ma aj spoluziaka autistu, ktory nosi sluchadla proti hluku, ma okolo deti, co hovoria slabo nemecky. Nesmeje sa, taha ich dopredu

autor
6. jan 2025

@kiki68 žijú normálne vo veľkom okresnom meste. Áno my vieme, že posmešky sú vždy primitívne, na druhej strane poznáme pojem šikana. Červené vlasy môžu byť dôvod na smiech, útoky, urážky 😵‍💫 Ja sama v dospelosti som počula mnoho posmeškov na dospelých tiež. (krivý, šmatlavý, zubatý, ušatý, aj ryšavec)

lenkakravcova
6. jan 2025

No ja ti neviem.. ako pehy a okuliare, to áno, za to viem, že sa iným deťom niektoré smiali. Ale za ryšavú farbu vlasov samostatne nie. Ja som si dávala asi od 15r medenú henu na moje špinavo blond vlasy. Ale teda ani na 1 stupni si nepamätám žeby sa vlasy nejako riešili.

kavasmliekom
6. jan 2025

Keď som bola malá, smiali sa mi, že som trpaslík, bola som vždy najnižšia, teraz je dcéra tiež nízka a nikdy sa jej nestalo, aby ju niekto nazval škriatkom, alebo trpaslíkov, ani sa z nej nikto nesmeje. Tiež poznám prípady, ako deti nechceli nosiť okuliare, lebo "okuliarnik indický, spadol mame na cicky..." dnes je to módny doplnok, tak isto ako strojček na zuby...či pehy a ryšavé vlasy. Ako budeš viesť deti, tak sa budú správať k okoliu a aj vnímať samých seba.

maranta_leuconeura
6. jan 2025

Decku sa mozu smiat aj za to, ze nosi okuliare, ma zlte tricko, dobre sa uci alebo ze jeho mama je predavacka. Treba budovat sebavedomie, aby sa ho take veci nedotykali.

autor
6. jan 2025

@tinkatomas ak už syn vyrástol, netrápi ho to viac? Lebo poznám chalana, ktorému sa smiali a celý život trpí komplexami. Pritom pekný chalan. (viem, záleží aj od povahy)

oceanahory
6. jan 2025

Inak ja neviem, ale v dnesnej dobe je byt rysavy a mat pehy strasne cool, hlavne medzi teenagermi, osobne mam pocit, ze "standardy krasy" su uz uplne ine, ako v minulosti. Chvalabohu...

kiki68
6. jan 2025

Ja si farbim vlasy na rysavo roky, mam pehy, som bleda ako stena, nikto sa mi nikdy nesmial. Ako ved to je ubohe. Keby sa mi decko na inom smeje, tak ma doma velky maler. Ale nas tak vychovavany neni a nebude. Toto je o rodicoch a co detom dovolia a co sami robia…

pribinak
6. jan 2025

Syn má rysavu spolužiačku …..je z nej hotový každý chalan na škole (myslím že aj ze aj ten môj) 😃😃😃

Fakt pekne dievča

autor
6. jan 2025

@oceanahory bodaj by to bola pravda, že deti a teen budú možno uvedomelejšie 💗 Majú to v rukách rodičia.
Ešte som si teraz spomenula, že napr. decká s tmavšou pokožkou volali napr. cigánča-toto je len opis nie rasizmus... Vždy to bolo, to si nebudeme klamať, preto majú asi obavy 🤷‍♀️

lukbe
6. jan 2025

Ryšavé vlasy sú úplne naj😍toto nech učia dieťa.

autor
6. jan 2025

@pribinak ja si tiež myslím, že mnoho ryšavých ľudí sú fakt kočky a fešáci 👍

autor
6. jan 2025

@lukbe a výnimočné, nemá ich každý 👌

kiki68
6. jan 2025

@pribinak inak z nasho su uz v skolke tie baby nejake hotove 😂😂😂 Muz ani nehovorim, ten je tiez magnet, mam stastie, ze sa neobzera inde. Ale maciky mu davali od 11 rokov dievcata zalubene 😀😀🙈 Dodnes ich ma v byvalej detskej, pandu od Nicol atd 😀😀😀 Aby rodicia neriesili opacny problem

oceanahory
6. jan 2025

Ved teraz si mnoho bab dokonca dava tetovat pehy, lebo je to novy beauty trend 🫣😁

pininka1
6. jan 2025

Ja aj sestra mame ryšavé vlasy a v skole sme si teda užili svoje, hlavne na základnej, bol to des. Mladší syn má ryšavé vlasy, až oranžové, v skole nemal väčšinou problém, ale na futbalových zápasoch sa bežne stáva že naňho pokrikuju, dokonca aj dospelí. Čo už, ale myslím ze už to nieje až také hrozné ako keď som ja bola malá. My sme boli samé dve na celej skole, dnes je rysavych viac.

tinkatomas
6. jan 2025

Syn má už 18 rokov, ale držalo ho to niekoľko rokov. Myslím si, že ako rástol, videl že dievčence majú o jeho záujem a to mu zdvihlo sebavedomie.

kavasmliekom
6. jan 2025

A načo takto polemizovať už teraz? Pomôžete si? Viete to zmeniť? Co jej chcete vyšklbať vlasy, alebo už teraz začať farbiť? Neriešte blbosti. Sú oveľa horšie problémy na tejto zemi.
Ja by som chcela byť ryšavá 😄 s takými peknými modrými očami ako mám a v lete pehy...😀

pribinak
6. jan 2025

@kiki68 Jezissss syn s ňou robil projekt (boli spolu v skupine, on a 3 dievčatá)
Išiel sa pokrájať poskladať z nej

Ostatne baby neriešil. Ja ju poznám z videnia, však sídlisko. Je to naozaj pekná dievča a chalani sa za ňou otáčajú

Môj syn je fešák (po mne 🤣🤣🤣) baby mu vypisujú, stále ho niekam volajú, neustále mu niečo posielaju, ale tak tato kocka je zatiaľ asi top u neho
A to na krúžku kde chodí má take modelky že dovi dopo

Dnes je to už iné ako kedysi. Dnes proste riešia decka už iné

ku_uk
6. jan 2025

Áno mali sme v triede rysaveho a spolužiaci ho volali mrkva. Bolo mi to furt ľúto, čo sa mi na ňom páčilo ako vedel reagovať. Keď niekto povedal niečo na farbu tak pohotovo reagoval : ja si vlasy viem odfarbít aj zajtra a budem hnedovlasy, ale ty budeš sprosty do konca života 😃😃😃😃

kiki68
6. jan 2025

@pribinak to je tak, je ina, pre chalanov a aj baby je tento look exotika. Hnede a cierne vlasy ma vacsina ludi, ale toto nie. Ja som si myslela, ze ma moj muz ani nepozdravi, pekny chlap, a on sa chytil 😂

autor
6. jan 2025

@pininka1 to je fakt smutné, priam najsmutnejšie, že dospelí. Fakt na blbca a primitíva sa dá natrafiť všade 🙄

autor
6. jan 2025

@tinkatomas tak to je fajn👍

autor
6. jan 2025

@kavasmliekom ja nie, my ich utešujeme, vysvetľujeme... ale vždy na návšteve to počúvame, proste ich to trápi.

autor
6. jan 2025

@ku_uk super, to im poviem 👍

Strana
z3