Som zúfalá z materskej
Baby asi sa chcem len vyzalovat… tečú mi už nervy zo všetkého.
Mame 16 mesacne dieta. Cakame druhé- náhodou sa podarilo, už som sa tešila do roboty…
Cely deň sa točím doma dookola to iste, snažím sa mat navarene napecene, to zvládam ale to upratovanie….mám nato strašne nervy. Stále je tu bordel, stále. Od rana do večera behám dieťaťu za zadkom, upratujem po ňom, niečo upracem a za ti chvíľu mi 5 veci vyhodí, natrusi, vyhadze. To už nikdy človek pri deťoch nebude mat poriadok?! Pred detmi som bola ako Monk, vsade cistucko, ešte aj v suplikoch pekne poukladané, naleštené…pri dieťati mám na to nervy, vsade capky, otrusinky, vysavam aj 4x denne, to už neni možné. Príslovie “bordel v byte, šťastne díte” poznam, ale nedokážem sa nato vykašľať. Keď vidím špiny kde tu a rozhádzané hračky tak mám pocit na zadusenie že v akej špine to žijeme… Keby to malo aspoň zmysel si objednať upratovačku a nech mi pomôže s poriadkom ale je to zbytočne lebo na druhý deň to tu vyzerá rovnako. Už som z toho zúfalá. Kedy u Vás prišiel ten prelom že ste mali pocit že keď doma upracete tak to vydrzi dlhšie ako 24hodin?
Je to male dieta, neexistuje mat poriadok vsetko ciste ako ked dieta nebolo. 4xd vysavat?..by ma drblo...tak to mas tazke ked mas v sebe, ze musis mat poriadok. Najlepsie je s tym zmierit sa, lebo pri 2 to lepsie zatial nebude.
Kedy to bude lepsie? Neviem, moj samotny manzel nie je extra poriadkumilovny, s tym mi velmi nepomaha. Moje maju 7-11r a stale bojujem s tym, aby som ich naucila zachovavat poriadok, kedze ako chlapci to maju total na haku. 100x musim chciet, aby si dal oblecko zo skoly na stolicku a nie na zem...po asi roku sa naucil a uz je to konecne samozrejmost...
Ja vidim dve moznosti ako to poriesit.
1. Bud sa to cez den vy*eres a budete bordel a uzijete si cas spolu. Ten mozes popratat ked vecer zaspi.
2. Budes ho komandovat nech je iba za stolom, hra sa iba v izbe, supliky pozamykas a podobne a nebude mat sancu bordel narobit.
A co take strasne sa udeje ze budete mat veci cely den pohadzane a omvinky cely den na zemi a upraces to vecer? A treba pratat s dietatom. Nas vedel v 16m uz odlozit svoju knihu spat na miesto lebo sme to vzdynspolu odlozili. Ponuknut len niekolko hraciek na hranie a rotovat ich. Pratat spolu s dietatom, dat mu maly vysavac alebo smetak, nech si to povysava a bude mat aj zabavu a ty pokoj. Dieta nikdy nebude spominat na to, ze jak fasa bolo popratane, ale ze mama vola vkuse nervna .. tak mozno to neries az takto drasticky.
Ja mám 10 mesačnú dcérku a povedala som si, že jednoducho nechcem byť otrokom domácnosti a teda upratujem, až keď je niečo špinavé a hračky zbieram iba 1x denne, pred tým ako pustím robotický vysávač, aby sa nezamotal. Odporučila by som Ti upratovať priebežne a nie tak do hĺbky. Pred dieťaťom sa u nás upratovalo raz týždenne v zmysle wc, kupelka, kuchyňa, prach, vysávať, pozmývať, vsetko naraz a za dve hodinky hotovo. Teraz si to rozdelím, každý deň niečo a väčšinou práve to, čo najviac "horí". A všetko robím s malou. Plníme práčku, vešiame bielizeň, keď chystám obed, tak sedí v stoličke a pozoruje, keď prezliekam periny, vyťahuje zo šuflíka ponožky, ktoré potom zas spolu dávame naspäť. Keď malá spí, pracujem (robím z domu), takže vtedy ozaj nemám čas na vypekanie, vyváranie alebo upratovanie. Capky na zrkadle máme a budú tam aj o týždeň aj o dva, ale pokiaľ sa v tom zrkadle vidím, tak je pre mňa čisté 😃
Ja som tiež taka, ze mam rada poriadok ale pri malej sa to až tak nedá. Hlavne, ze mame čisto, každý druhý deň umývam kupelku a WC, každý deň výstavám, umývam podlahy každý druhy, do mycky na hádžem večer, ráno vyložím. Pracku zapínam aj 3krat denne keď je potreba. Varím každý deň, ale skoro pri všetkom mi asistuje aj dcérka. Som rada ked ideme spolu aj von aj na nákup. Ale hráme sa s hračkami len v izbičke, odtiaľ nevynasame nikam.
V obývačke ma len kuchynku. Treba si nájsť systém, každý deň niečo urobit. Určite nebyť otrokom svojej domácnosti. Keď dieťatko spinka, tak oddychuj s ním alebo si vypi kávu.
autorka, mam dve deti s rocnym rozdielom a snazim s aveci si porobit cez den, s nimi, nech mi pomahaju, aj ked to sakra dlho trva, je z toho vacsi bordel dakedy a tak. nech dieta vidi ze o domacnost sa musi aj stratat, treba popratat, poutierat. ale je to tak vramci normy, ze povysavam kazdy den a pradlo porobim, umyvacku. aj ked natrusia, nevadi, povysava sa na druhy den, to nas nezabije (hlavne jedla jedia za stolom, ale taky snack aj v izbe -ovocie, piskoty a tak). hracky popraceme priebezne, najma ak sa ideme s niecim inym hrat, aby zvysok nezavadzal, ale inak izba sa da do pucu vecer. ale komandovat s ami ich nechce ze to tu nepatri, toto nevyhadzovat (napr hrnce v kuchyni ked idu akoze varit), nech skumaju a spoznavaju svte, upraceme ked sa dohraju.
musis sa naucit mat na haku, lebo pri dvoch detoch a najma ke dbudes v robote to bude na prasky, prides domov a budes pratat, a hlavne ak deti pridu zo skoly skor ako ty z prace (viem na sebe a na sestrach, ake sme boli v tom case bordelarky, az neskor sme sa naucili ako tak popratat tesne pred prichodom rodicov). proste zacni uz teraz na tom pracovat, zajtra povysavaj iba raz, a urob iba nutne, nelesti vsetko a nebehaj decku za zadkom
Pozri verim,ze aj ty keď si bola mala si robela neporiadok .To ide ruka v ruke s deťmi .Ked ti male podrastie zacni mu vysvetľovať zapajaj ho do upratovanie no formou hry.
Ja som našich tak naucila a hlavne som sa obrnila voči neporiadku pri piatich deťoch 😁😁
Mame taky bezny neporiadok. Napríklad polovica perín a diek v obývačke, stoličky v strede lebo mame bunker. Idu späť a bunker zruším a dám na miesto. Nemám umývačku čiže v drese je nejaký ten riad kým ho umyjem, Mam 3 deti a priorita sú oni muz a ja. Nechcem si toť obdobie zapamätať ako čas kedy som sa upratala k smrti
Neraduj sa starsi syn bude mat 12 a tiez nic po sebe neuprace , este sa ofuje ked ma spratat riady , takze uzivat kym su este male , potom budu este aj papulovat
Boze ako keby som to ja pisala presne aj ja som bola ako monk a aj stale som ale uz si z toho az tak nerobim tazku hlavu tiez vysavam aj 5x za den ale ked nevladzem alebo nestiham tak ma to pocka. Uz som si zvykla a nemam uz z toho stres väcsinou malu necham hrat a ja si robim a ked vidim ze uz si vytahuje ine hracky tak ju zapajam ze ideme upratat tie co uz ju nezaujimaju a tak uz si teraz zvykla, ze uz si sama uprace . Aj vysavac uz berie a pomaha mi vsetko robit. Najhorsie su skla,zrkadla,sprcha,okna velke ja mam uz presilene ruky aj nohy. K susede chodi upratovacka 2x do tyzdna a to ma uz 9 rocne dieta a muza v zahranici tak neviem po kom upratuje. Ja som zatial doma spokojna len sa bojim ked pojdem do prace ako to budem vsetko stihat. Niekedy sa radsej nejdem ani divat ze co treba robit lebo vzdy robim komplet vsetko. A este to varenie kazdy den. No obdivujem tie mamicky co maju 3 a viac deticiek.
moja ma 3 roky a stale je doma bordel. ona za 10 min. roznosi hracky po celom byte a pol dna do nej hucim nech uprace a nakoniec to vecer aj tak vsetko upracem ja...to je nekonecny pribeh🤦
😀😀😀ja mavam stvrtok upratovaci den (denne sice pobeham kuchxnu obyvku a kuoelku a este nedelu/pondelok zmyjem dlazky a sanitu)
No ale dnes je stvrtok, upratala som, 1kus dosiel zo skoly, 1kus zo skolky a 1kus vysiel z izby z HO a grcala by si co tu je🤦🏻♀️ ale jedine si zvyknut alebo lieky lebo uz naozaj poriadok mat nebudes, pubertaci su horsi podla mna jak deti 😃
Ja nechapem jak v 21 storoci sa moze nahodou podarit...
Mám 22 mesačného a 17 ročného 😅😅😅 neviem čo je horšie 🙈🙈🙈.
Smutne ako ta tu zeny zjazdili. No mozno aj pred dietatom si uz mala psychicky problem. Neboj, bola som na tom tak isto 😉 pomohla az psychologicka. Drzim prsty
Tak mala by si vidiet izbu mojej 17 rocnej dcery😅 😂😂
@mamicka2005 20r,17r a 2r🤣🤣🤣
Mam 3deti, ale taky neporiadok ako je pri tomto 3 som ešte nezazila, asi preto, že všetko má v obývačke a co sa týka jedla, treba pravidlo, kde môže jest
Ty brďo to sa rieši ale problém ľudstva,,mať poriadok v domácnosti,,žienka domáca to este funguje,na prvom mieste a potom všetko ostatné,dieťa,muž a ....kde je čas pre seba,vyložené nohy,na úkor celej domácnosti,gratulujem,treba si urobiť najprv poriadok v hlave a potom leštiť domácnosť.....pevne nervy,ale toto by som fakt nerobila.
@liljana to sa da? 😃 moje dieťa sa hra vsade a je vsade, len nie ja podložke kde ma hračky, ale prijímam nápady ako ho udržať na jednom mieste ( ohradka neexistuje) a samozrejme naj hračky su unyvacka riadu, vysávače, káble atď, takže chcem vidieť dieťa ktoré sedi v kútiku a hra sa 😂
A čo tak namiesto robenie bordelu a upratovania nonstop doma niekam vybehnut ? Von alebo to nejakých detských kutikov či krúžky pre mamicky s deťmi alebo plávanie ? Aj mna by drblo na materskej keby som len doma bola 😆
Nooo nezmení sa to, bude len horšie. Mame 8 a 5 ročnú a to som doma. Doobedu všetko upracem a keď prídu ako keby bomba buchla, stačí im na to 30 minút .
Už neriešim. Vediem ich k tomu aby si po sebe upratali. Nie vždy sa to podarí, keďže mám staršiu dcéru s ADHD a aspergerom.
V izbe sme to potešili tak ze majú na celú stenu 4m roldorku kde majú police s knihami a hračkami. Hračky majú v boxoch rozdelené podľa použitia ( lego, bábiky, oblečenie pre bábiky,...) keď bola staršia menšia tak mala na boxoch vytlačený obrázok co sa tam nachádza, teraz už má menovky. Používame magnetické kartičky na tabuli, kde ma dcéra rozplanovaný deň, kde ma zahrnuté aj upratovanie izby. A čuduj sa svete menšia ktorá je OK, v poho na tento systém nabehla automaticky. Samozrejme nie vždy to funguje.
A moja hlavná zásada, ak sme von tak logicky bordel doma nespravíme. Takže sme von za každého počasie. Deti mi od 3 rokov bicyklujú a korčúľujú. Od 4 rokov plávajú a lyžujú. A už 2 roky chodia do hokejového klubu. Chodili sme veľa do deckych centier zameraných na pohybové aktivity, spievanie, tvorenie, montessori), fakt všetko čo som našla tam som bola, ja som bola medzi ľuďmi a decká sa kreatívne zabavili. Raz za mesiac k nám chodili kamisky s deťmi aby sme si spravili kávu, poklsbosili a deti sa spolu vyhrali. Bežné aj teraz keď sú väčšie sme stále von, berem 2 l termosku s čajom a ideme na ihrisko za panelák, ešte aj obed alebo večeru si vynesieme von.
Milujem keď sú úplne vyblaznene z vonku a von donesiem obed a decká to zhltnu na posedenie a neriešim ze toto nechcú a toto nechcú, sú také hladné ze ani nerozmýšľajú a jedia.
Jak keby som to ja pisala 🙈
Ja som tiez byvala strasne poriadkumilovna,vsetko cistucke,vylestene. Teraz maju baby 5 a 6 rokov a uz som si zvykla,ze poriadok vydrzi tak jeden den.Sem tam mi pomozu,ale tak dlho im to nevydrzi.Podla mna si musis len zvyknut
Tak ja som presne ako ty “monk”. Mam 9 a 2 rocne deti. Riadim od rano do vecere, niekedy aj noci (ano 🙄) a aj tak mam pocit, ze je tu stale “bordel”. A tiez sa s tym nechcem zmierit 😤 Ale boj s neporiadkom stale prehravam 🙄
@liljana no ale, keď oni stále behaju a upratuju, tak dieťa logicky beha za ňou a hrá sa tam, kde matka. Preto je bordel všade. U mňa je bordel špina, hračky nikdy.
Joj ženy, ja nie som ,,žena a vrtulou v zadku,, nikdy som nebola a ani Monk, keď vás tu citam som celkom rada že som aká som a neporiadok mi nekraluje...mám tri deti a som doma 6 rokov, musela som sa vzdať svojich predstáv a plánov v rámci zachovania rozumu...inak to nešlo, zmierniť nároky...bordel neujde...s rozumom.
@elisebah91 6 rokov? To sa ako dá vydržať?

@domkastromka ono da sa upratovat aj pri dietati, ako ty pises, najde sa sposob, ale naco je to dobre ? aby som furt behala napr potom ako sa vsetci dosprchuju do kupelne a pratala to po nich ? alebo utierala prach kazdy den ? proste zena ma mat aj ine zaujmy ako cely den behat okolo dietata a vecer pratat a mat vzdy navarene/napecene, lebo sa z toho kolobehu zblazni