icon

Ste dokonalé matky?

12. mar 2022

Žienky, dnes som už mala cez slzave oči napísanú dlhú správu, potom som si to rozmyslela. Nechala rozldzat v hlave udalosti dňa.
Zaujíma ma váš názor, ako hodnotíte seba. Ste dokonale matky ??? Nikdy na deti nezvysite hlas? Nikdy nebuchnete dvermi? Nikdy pri hádke nezvysite hlas na muža?
Už si pripadám divná. Môj muž sa snaží byť dokonalý, nevraví že je, ale denne na Tom pracuje aby bol stále lepším človekom. Počúva všetko možné, zaujíma sa o všetko (politika, peniaze, výchova, prežitie, cvicenie, šikovný je pritom a zručný, spravil nám celý dom, nábytok atď a x ďalších veci). Všetkému sa venuje už skoro desať rokov, má neskutočný prehľad o všetkom a na všetko má odpoveď, má dar argumentovať, má na to hlavu aj jazyk. Vie konštruktívne rozprávať, uvažovať a premýšľať čo povie, nekoná v afekte ani v hneve.
Je dokonalý otec. Až moc. Nerobí chyby. Vždy ma na dve malinké deti energiu, nehada sa s nimi, iba sa so staršou dohaduje, chodí s ňou na ,,tajné akcie,, do lesa, na prechádzke skúmajú každú dieru a každé zvieratko....minule vyliezli na kopec plný lístia a valali sa dole kopcom, celý zablateny ale šťastní. Vždy ju vie usmerniť, proste ma energiu sa s ňou desať minút dohadovať na spánok či umývanie zubov, vymýšľať jej všetko od výmyslu sveta aby nebol plač.
Je s nimi dostatočne často, minimálne so staršou, robí dva dni či tri dni týždni iba takže často je doma s nami.
A tu začína môj problém.
Pri nom sa necítim byť dobrá matka. S dcérkou sa skoro denne hádam, reve za blbosti a keďže mám malé bábo, nemám čas a chuť ju za všetko prosiť, často sa poobede zobudí s plačom, polhodinu zachraňujem situáciu, nosím ju po byte na chrbte, ponúknem jej obed, to ďalší plač lebo si neprosi čo nukam a mám pocit že na ňu nestačím. Casto začínam byť smutná, študujem o výchove a aj som za posledný rok dosť sa zmenila k lepšiemu, ale stale, nie je to to, čo by manžel chcel. Dnes sme sa pohádali, buchla som dverami a už mi vraví že sa chovam ako asocial, že aký príklad idem deťom a. Pod. Ja ho chápem, ale nedokážem byť nonstop len tá dokonalá a všetko zachraňovať.. Pri deťoch sa snažíme nehadat, nehadame sa ani často ale občas keď už mám toho dosť tak za všetko som zla. Dnes to začalo nevinne, lebo si dcéra nechcela ráno umývať zuby, začal jej krik a plač, ja už vytočena že zuby sa umývajú tak som umyla a už sa schovávala za tatinka lebo ten ju nenúti. Neviem či má muž na mňa iba vysoké podmienky teda na nás ako rodičov, ale neraz som počula že sa chovam ako asocial keď aj zvyšim hlas a to neziapem ako zbavena............
Muž vyhlasuje že nemá rád hádky, ale nejedná sa ani o tu samotnú hádku. Jedná sa o to, ze je síce pekné ako sa vie on kontrolovať a zachovať vždy chladnú hlavu, povedal že ma chápe že nie každý to vie, ale cítim sa pri ňom menejcenna a začína má to vnútri mrzieť, trápiť že mi vezme vzťah s deťmi lebo vždy budem za horšiu.
Pracovať na sebe budem, ale nevychovava sa mi ľahko, keď ja môžem čítať, vzdelávať sa a snažiť sa a on to nejako prirodzene všetko vie. A raz za mesiac u mňa pretečie pohár, na dcéru aj nakricim, ale i keď nedám po zadku, vidím z jej oči že sa ma vtedy bojí.
Nemám dobrý pocit zo seba. Pracujem na sebe už skoro rok, veľmi mi to pomohlo ale od dokonalosti mám strašne ďaleko na kilometre.
Ani neviem čo čakám, som zvedavá či tiež riešite takéto problémy lebo srdce má z toho boli že deti stratím
zmy..............ghjjrhbdndudndhdjdbdud.,..............detský.

saxana000
13. mar 2022

Strasiu do skolky okamzite tam nebude mat s kym vyjednavat.a manzelovi dorazne vysvetlit ze dieta nie je rovnocenny dospely a na omacky polhodinove ja cas pri babetku nemam.ked poviem chod sa obut cakam ze za 5 minut odchadzame a nie ze o hodinu este bude madam hucat s botami v rukach.je ine byt super ocko 3x do tyzdna a supermama 24/7/365..
Je uplne normalne ze si zakricis aj buchnes dvermi v tvojom pripade myslim aj zdraviu prospesne..ale ked sa to muzikovi nepaci nech vypne dvere z pantov a bude po probleme..

mabenn
13. mar 2022

No normalnost konci tam, kde o sebe pochybujem, necham inemu mi uberat sebavedomie a zakladam temy o vlastnej pochybnosti svojho materstva...tam konci urcite

jakubrianka
13. mar 2022

Deti sa inak správajú pri najbližšom - pri matke, je to dokázané. Pri matke sa väčšinou deti uvoľnia a ukážu aj svoje zlé "zraniteľné" stránky, lebo cítia pocit blízkosti a bezpečia♥️. Tiež keď dcéra nepočúva, musíš ju upozorniť na správanie tak, aby stále vedela že ju ľúbiš, inak sa spustí kolotoč že sa bude dožadovať tvojel lásky a pozornosti priekami. A ešte rada viac oddychuj, rob čo ťa baví aby si aj ty nazbierala energiu a všetko pôjde ľahšie. Variť a postarať sa o domácnosť by ste mali pol na pol s mužom, lebo kľudne môžeš takto prehnsne reagovať z vyhorenia.
Búchanie dverami je nsozaj maximálne nevhodné s tým by si mala niečo robiť. Radšej si vtedy vybehni zašportovať.

jakubrianka
13. mar 2022

A ešte to núkanie jedál a možností... tým dieťa stresuješ. Môžeš jej dať na výber z max dvoch možností a aj to by som nepreháňala každý deň. U nás sa zatiaľ papá to, čo je navarené a bodka. Výnimočne keď vidìm, že vyslovene nie je chuť, dám niečo iné a nenútim.

drzaopica
13. mar 2022

Tak si temperamentnejsia a?ale pri tak malom dieťati som ešte dverami netrieskala.niektori rodičia sa vedia emočne naladiť na dieťa, majú trpezlivosť, rovnakú povahu a rozumejú si aj bez slov

alanko20
13. mar 2022

Ja by som chcela byt taka dokonala, ako tvoj muz, stale si vycitam, ze robim malo. Venujem sa len dietatu, praci, domacnosti tak letom svetom polepim akutny bordel, mame psa. Tak rada by som este napisala, ze cvicim, citam, ucim sa jazyky, sledujem svetove dianie, pisme knihu. Obcas mam pocit, ze mam prestay spat a robit vsetky tie veci. Mpj problem je, ze som striktne denny typ človeka, a.vecer, ked dieta zaspi,.moj mozog uz nedokaze robit nic intelektualne a nedokazem to zmenit. Su ludia, ktori vsetko zvladaju, alebo je to len vymysel, klamstvo?

elizabet173
13. mar 2022

@alanko20 preboha prečo si niečo vyčítaš? Ja som dnes urobila polovicu z vecí, ktoré som mala na pláne, nevarila som, vytiahla som guláš z mrazničky, lebo sme sa išli flákať do prírody, prebehla som autom cez spomaľovač asi 30, lebo som si ho nevšimla 😎 a nevyčítam si absolútne nič.

alanko20
13. mar 2022

@elizabet173 lebo mam pocit, ze robim malo, nicomu sa nevenujem 😀 aj ja sa flakam, cez vikend lezim na gauci, potom si pomyslim,.ze by som asi nemala

zorkahorka
13. mar 2022

@nnnuuunnn jezis,to bolo necitlive...

elizabet173
13. mar 2022

@alanko20 to je povinné niečo robiť alebo sa niečomu venovať? Či sú dnes iba ľudia zblbnutí sledovaním niekoho na instagrame, čo väčšinou nekopíruje reálny život a potom majú výčitky? Ja mám dve práce, ale úplne v pohode dokážem preflákať celý deň a výčitky teda nemám.

autor
13. mar 2022

@drzaopica píšem to už asi piatykrát, nebucham dverami pri dieťati... Proste bola v izbe, s mužom sme sa na chodbe pochytili tak som odišla a buchla dvermi. Nie treskla že vyleteli z pantov, buchla. Ale chápem, musím si dať na to pozor

autor
13. mar 2022

@alanko20 tomu sa vraví dobrá robota 😀 robil to vždy v robote 🤣

autor
13. mar 2022

@elizabet173 nemáme fcb ani Instagram neboj 😉

alanko20
13. mar 2022

Autorka- nechapem tvoju reakciu na mna, ale nevadi 😅

alanko20
13. mar 2022

@elizabet173 nie je to povinne, len či to potom nie je premarneny čas. Influencerky nesledujem.

dadka_bb
13. mar 2022

Deti sa vzdy inak spravaju pri otcovi. Aj moja si pri ocinkovi umyje zuby, oblecie sa sama,presla by s nim peso aj 100km ty vole. Ocinko nekrici, lebo nemusi. A u mna mrnci,nechce si umyvat. Vonku po minute uz nevladze. 😆 cloveka aby hrablo 🤷‍♀️ jasne ze aj ja obcas zvysim hlas, tresnem po stole atd. Je to normalne . Ale muzicok bude ozaj pan dokonaly, musis najst nejaku chybu na nom 🤔😆 a tu vyuzi potom

elizabet173
13. mar 2022

@alanko20 prečo by to mal byť premárnený čas? Oddych prispieva k mojej pohode a je jedno či tuto rozdávam "rozumy", ležím a počúvam hudbu, alebo pozerám nejaký pekný film. Úplne v pohode presedíme aj s partnerom v prírode na slniečku hodiny, rozprávame sa a neberieme to ako premárnený čas. Obaja máme aj časovo náročné koníčky, no aj tento "premárnený" čas čo už každý sám, alebo vo dvojici je pre nás veľmi dôležitý. Nemám a nikdy som nemala pocit, že nutne musím stále niečo robiť. Ten pocit vedie k vnútornej nespokojnosti.
@autorka - nemyslela som tým Instagramom teba. Ináč vieš aj o čom je láska? Že ti muž dáva pocit, že si najkrajšia, aj keď máš nadváhu, krivý nos, či riedke vlasy. Že máš pri ňom pocit, že si dokonalá, nie, že ti dáva pocítiť, ako zlyhávaš, aby si posilnil vlastné sebavedomie.

kikuska_wedge
13. mar 2022

Ked sme sa pripravovali na adopciu, chodili sme na psychologicku pripravu. Obavala som sa, ze budem prilis temperamentna, ze zvysim na deti hlas atd. Psychologicka na to reagovala, ze je to v poriadku. Aj takto sa deti ucia. Dokazu rozoznavat a reagovat na rozne emocie, vratane hnevu. To neries. Skor ma trapi z tvojho prispevku, aky vztah mas k manzelovi. Ved on by mal byt tvoj najlepsi kamarat, tvoja opora. Mali by ste si byt rovny. V tomto ma teda aj tvoj manzel rezervu, takze vidis, nie je dokonaly. Nic take ako dokonalost neexistuje. Kazdy mame silne stranky, ako aj tie slabe.

beatta7
13. mar 2022

@dadka_bb ale preco je toto takto? dnes som bola u kamosky a tiez mala ocko ocko, vsetko posluchne na prvu, nemrnci a akonahle dojde za maminou tak bud trucuje alebo nieco, nechapem to vobec 😀

mon29
13. mar 2022

Ja som taka ako tvoj muz, a moj manzel ako ty🤣🤣 ked nezvlada pre mna uplne banalnu situaciu, tiez mi pride ako asocial🤣🤣strasne sa smejem.. inak mame celkom harmonicku rodinu,len ja som inde ako on, ale respektujem ho,snazi sa najviac ako vie..

tetapetra
13. mar 2022

O 50rokov budeš najlepšia a najdokonalejšie matka na svete.

eva233
13. mar 2022

Mňa by skôr zaujímalo iné..... Neviem ci si to tu už písala ale.... Vravíš, že on číta knihy, vzdeláva sa atď pritom pracuje 3 dni v týždni... A čo ty? Máš čas na seba? Na svoj sebarozvoj? Alebo má len pekné reči o tom, že ty si tá nedokonalá a on je ten dokonalý? Lebo ak ti nedá čas na to aby si aj ty čítala knižky, články počúvala podcasty alebo si len tak psychicky oddýchla od detí tak ma ďaleko od dokonalého... Pomáha ti s mladšou?...mozno je to o tom, že si len nevyspata pripadne máš toho veľa, si s deťmi častejšie a dlhšie takže je normálne ze ty reaguje prudšie v "krízových" situáciách... Ani chce to sebazaprenie ale hlavne vlastnú psychickú pohodu... Pokiaľ sa ty sama so sebou nebudeš cítiť v pohode tak je jasné že budeš v takých situáciách reagovať podráždene.... A ak to chlapovi vadí tak v prvom rade sa treba porozprávať s ním a treba si ujasniť ci a co s s tým chceš chcete robiť.... Otázne je ci je to, že mu to vadí, ci je to opodstatnené alebo sa len on tvári ako pán dokonalý aby ta zdeptal.... A co sa týka ci som dokonalá podľa mňa nikto nie je.... Áno stalo sa nám, že sme sa pochytili pred synom, stalo sa mi, že som na syna kričala, prudko reagovala atď podatatne je mu to v konečnom dôsledku vysvetliť primerane veku a ak je to potrebné priznať si chybu... Podľa mňa sa tým dieťa učí, že aj ono sa musí ospravedlniť atď....a súhlasím s tým, že veľa chlapov dokáže oblbnúť deti rečami, pritom matka čaká ze keď niečo príkaze dieťa to splní... No to deti nebaví... Tým pádom sa cítia voľnejšie pri otcoch a tým pádom ich aj viac poslúchajú...

basska_b
13. mar 2022

Mas iny temperament, v skratke, moj muz je flegmatik ja cholerik, cize viem uplne, o com hovoris... na druhej strane, byt matkou je extremne narocne, mat dve male deti nonstop doma je extremne narocne... relaxuj, ked sa da, prijmi pomoc, ked sa da a pamataj, ze pokojna mama rovna sa pokojne deti... vzdy je nove rano a vela novych sanci riesit veci inak, idealne pokojne

1gabriela13
13. mar 2022

U nás je to zas naopak,keď sa niečo hroti čo dcéra nechce tak ja to vždy ukocirujem ,a muž je taký že nemá trepzlivost. A mňa to niekedy tiež vytáča pravdupovediac. Napríklad boj zo spánkom. Dcéra je unavená a nechce spať,tak on celý nervózny potom zvyšuje hlas. Ja si a ňou zas sadnem do auta,spojím to a výletom,aj sa vyspí v aute a ideme potom na prechádzku či ku starkym. Umývanie zubov detto. On tie že ale musíš a potom keď nechce tak dcéra tak sa začne hadat zo 4 ročnou 🤷🤣a ja prídem pod mami má špinavé zuby pomôž jej ich umyť. Ona mi ich umyje a potom ja jej. A ešte ma z toho aj zábavu. Ja väčšinou vyjednavam a dávam na výber a funguje to. Ale zas nie kazdy sme rovnaký a nie každý má trpezlivosť takze chápem aj teba.

elisebah91
13. mar 2022

Zober muža na koberček a pekne sa porozprávajte. Ja poviem o sebe, mám tri deti 5r 2,5r 2mesacny, všetci si museli zvyknúť že už nemôžem riešiť donekonečna trpezlivo a pokojne nejakú vec(obleč sa, umy sa ,úprav...)keď mám bábo hore, kojim, alebo reve alebo dačo iné. U mňa funguje detský plač alebo nespokojnosť ako rušička, takže už nedokážem byť nonstop trpezliva atď. Je iné mať na starosti ako-tak samostatné dieťa, na ktoré máš čas a už ti aj porozumie ako mať dve a viac detí naraz, tam sa to prispôsobuje miminu. Je iné dieťa s otcom ako s matkou. Otec má prirodzenú autoritu a ešte keď to vie zahrať do hry tak není problém....mama? Vzduch...poviem 5x a deti hluché 🥴 ,príde muž posmeju sa povie a ide to...no tiež už niekedy zvýši hlas čo má nervy.
Mne sa zdá ,že tvoj manžel sa vyhýba emóciám tvojim, prípadne takému konfliktu s dieťaťom. Všetko robí aby bolo dobré ale kedy ju postaví do takej riadnej konfrontácie? V škôlke? Sa vykašlú prehovárať ju 10minut keď majú ďalších 10deti obliecť na dvor?Neviem či jej pomáha alebo ubližuje. Vidím,že jej chce dať také detstvo asi aké on nemal s rodičmi....
Sadni si a povedz, dráhy ja som žena, plná emócií a takú si si ma bral, tak prosím prihliadni na to, ako to ja beriem, cítim prežívam(dve deti naraz, jedno tebe druhé sa hádže o zem a do toho ty že sa neviem správať???..)beriem to z emocionálnej stránky, lebo som tak stvorená... neberiem to racionálne ako ty, nie som chlap... Tak si poďme a tým pomôcť ..
Neviem či si písala vek mladšej...nemôže to byť u staršiej len žiarlivosť? ,, Teraz má maminka bábo a na mňa nemá čas tak som radšej s očkom...,,

dobromila
13. mar 2022

Pri prvých 2 deťoch som si tiež myslela, že môj muž by im bol oveľa lepšou mamou...trpezlivejšou, milšou...Skrátim to, máme 5 synov 4 až 14 ročných a keď ho naštvú, tak chytí také nervy, že ho musim niekedy krotiť.
Čím viac času stráveného s deťmi, tým viac nervov a menej trpezlivosti!🤣
Skús manželovi denne nechať obe deti aspoň 1-1,5h a raz za týždeň 3-4 a efekt sa po páŕ týzdňoch určite dostaví 😁

julish
13. mar 2022

Moje dieta je pri druhych ludoch vzdy uzasne, hra sa, papa, smeje sa. Pridem ja a uz idu rozne emocie von. Ale citim to tak a psychologovia mi davaju za pravdu, ze ja som ten pristav lasky, kde si moze dovolit byt nahnevany, kricat a dozadovat sa… lebo vie, ze moze. Proste vsetky zadrziavane emocie vypusti, lebo vie, ze maminkina laska je bezpodmienecna. Drz sa 💛

kimivox
13. mar 2022

ahoj moj manzel je rovnaky, vzdy kludny nic ho nerozhodi..venuje sa dcerke priste je tu 100% len pre nas dve... ale ty si opisala len pozitiva svojho muza ...pomaha ti aj v domacnosti ? podporuje ta finsncne a v tom aby si mala sj nejaky cas pre seba a aspon 1-2x tyzdenne robila to co ta bavi?mozes byt podvedome nervozna aj z inych veci ako to ze tvoj manzel je dokonaly
moj manzel je hrozny borderal napr horsi ako tri deti a z toho som ja denne nervozna ze mi dava zabrat viac sko dcera a potom som nervizna aj na dceru...a ked vystraja aj vrieskam po nej aj po nom aj dverami buchnem a manzel uz ked vidi ze je zle hned aj upratovat zacne 😃proste nemoze byt kazdy dokonaly a hlavne nepoznam matku ktora nekrici s neprasknu jej nervy parkrat za tyzden a potom to lutuje...byt dokonaly sa neda a co je to dokonalost? dokonale je pre kazdeho nieco ine 🙂 mozno keby bol tvoj manzel 24 h vkuse s detmi by ta dokonalost jeho vymizla🙂 ak sa budes snazit byt dokonala dovedie ta to len k sialenstvu lebo si uz zacnes vycitat sj veci ktore su uplne notmalne a bezne a trapit sa pre ne... myslim ze to uz sj robis...neries to sky je manzel a neries to ze dcera uteka za nim ...je to normslne a casom sa to opat zmeni podrastie uz si budete coraz blizsie🙂

vinkel
13. mar 2022
loliki
13. mar 2022

Podľa toho, ako o nej píšeš, tvoja staršia dcéra asi žiarli. Budí mladšiu. Teba neposlúcha. Nájdi si na ňu čas. Porozprávaj sa s psychológom. To nie je o tvojej nedokonalosti. Je to bežná detská žiarlivosť po narodení ďalšieho súrodenca. Otec má pre ňu čas ako aj pred tým. Ty, keďže musíš sa venovať menšej, na ňu máš automaticky menej času. A ona sa môže cítiť odsunutá, môže sa báť, že ju neľúbiš ako pred tým, lebo sa veľa venuješ menšej.