Upratovanie, domácnosť, čas s dieťaťom
Ahojte, ako to doma stihate? Ja neviem, ale ked chcem mat doma stale tip top upratane, poprane, pozehlene, mam pocit, ze sa potom malo venujem dietatu, pridem z roboty po 16:00, musim hned dat prat, varit, povysavat, plus rozhadzane hracly a kade co popratat, syn je doma uz po 15:00, medzitym mu dam jest, musim zasa povedat pradlo, suche zvesat, poskladat, pripadne pozehlit, upratat do skrin … okolo 8 ide syn spat, hodinu ho uspavam, vyjdem o 21:00 zo spalne, len vtedy sprcha, nejaka vecera a este vykladma mycku a zasa nakladam …. Ako to stihate ostatni? Teraz vikend, to robim aj vacsie veci, umyvam kupelnu tip top, nech sa leskne, drhla som celu linku, vsetky skrinky, vysavanie, zmyvanie zemí, utieranie prachu, okrem toho ako cez tyzden, varenie, pranie, vesanie, skladanie, zehlenie …. Stale mam co robit, ked nahodou polavim, tak mam pocit, ze doma uz je katastrofa …. Ako to robite ostatni? Dik
...a ja si tak spomeniem na sladke skolkarske casy, kedy som nemusela riesit skolu, ucenie, kruzky a poobedie bolo volne
Ked som doma s malou tak tiez to veru prehanam milujem poriadok a cistotu a som si vedoma ze to je asi uz posadnutost. Stale mam pocit ze to nie je na 100% co sa asi ani neda hlavne skla,leskla dlazba,leskla linka vsetko m leskle je to drina ale viem ze ked pojdem do prace alebo som chora alebo nemam cas tak nerobim z toho vedu a chapem to ze nieco nestiham. Aj teraz som mala presilenu ruku tak som vysavala len raz za den a nie 3x. Ked budem v praci a mala v skolke tak nebude mat kto rozhadzovat nie?
Netreba to brat tak vazne a vikend treba stravit spolu ist na vylet ,kupat sa,relaxovat a uzit si zivot a nie upratovat.
Autorka, ty ked mu povies, idem dat maleho spat, naloz umyvacku a sprac veci v kuchyni/obyvacke alebo nieco co mu povies, ze ma urobit tak co, vratis sa a vykaslal sa na to?
Ja nie som feministka ani karieristka, ale svoju pracu mam celkom rada, mozem si kupit co chcem, mame viac financii, mam odvody takze par supiek na dochodok dostanem, mna nenaplna byt doma upratovat, varit teple ranajky, obedy, vecere.
Ak je tema realna tak bud sa budete aj vadievat, aby nieco urobil, alebo mozes robit vsetko sama, alebo sa jedneho dna zdvihnes a odides.
Reci typu, ze ostatne zeny stihaju, nestihaju a ani nestihali v minulosti, vzdy ide nieco na ukor niecoho.
Zadubenému človeku nevysvetlíš.
Musíš sa vzoprieť, lebo budeš iba otrokom domácnosti. Moja mama má na to výraz : vagína hause.
More, daj mi ho na tyzden! Uvidis aky krotky pride! Len raz! Len jeden jediny raz by sa ma skusil spytat, ze dokedy tu bude to pradlo na susiaku! Prisaham, ze pradlo aj so susiakom by schytal medzi oci!
Kokos, normalne sa mi tlak zdvihol🤦♀️
Autorka, mozes odkazat muzovi, ze u nas visi bielizen na susiaku niekedy aj tyzden, mam pracovnu takze tam si to krasne hovie. U kamosky visi niekedy aj dva tyzdne a jej sa obcas stane, ze uplne zabudne veci v pracke a musi ich dat prat znovu, tolko k stihaniu zien v realite.
Ale dakujem za tuto diskusiu, s manzelom to nie je vzdy jednoduche u nas ale on sa vacsinu casu snazi.
Este podotknem, ze tieto typy co delia prace na muzske a zenske su casto krat obyvatenia bytu, kde fakt nechapem, co za muzsku pracu robi, asi kazdy mesiac niekomu inemu lepi dlazbu a obklad.
Ja stale nechapem preco po tej jeho hlaske: "do kedy bude to pradlo na susiaku" to pradlo zvesis? Preco ho tam nenechas?
Nestiham,nikto normalny to nestiha ved to sa neda 🙈🤣
@autorka mám inak z toho celého pocit, že ty si si muža takto vyychovala. To isté má svokra so svojim mužom, lebo mu nikdy nevedela protirečiť ani nič prikázať a teraz po rokoch mu naozaj robí slúžku. Ani jedlo si nenaberie, ani tanier neodprace a len prikazuje z gauča. Radím ti povedz si svoje a postav sa mužovi čím skor, kým naozaj nie je neskoro. Nechaj neuprataný byt, alebo prádlo na sušiaku, bude ťa to síce stáť nervy, energiu, ale snád to dojde aj mužovi že nemáš byť na všetko len ty sama...porozprávajte sa o domácich prácach, maj aj čas pre seba a deti... my s mužom máme podelených dost vecí, mám aj čas pre seba, chodím športovať napr... a kým jeden uspáva, druhý dáva byt do poriadku.... A ešte otázka, prečo by si denne varila ked obaja pracujete a syn je v školke? :D To si nemožte brať jedlo z reštiky - denné menu ? Syn má jedlo asi tiež v školke. V tomto prípade by som varila max. cez víkendy, síce aj to sme často prečo po výletoch :D
Spis si zoznam vsetkych domacich prac a rozdelte si s manzelom, pokojne nech si vyberie, al najspravodlivejsie je si to napr po tydni striedat. A aj varit sa da naucit, ked sa chce. Postupne, po jednom. Povedat neviem, je najlahsie. Nikto uceny z neba nespadol.
Take, z to su "zenske roboty", nech vrati do predminuleho storocia, ked zeny nechodili do prace. Alebo nech zarobi tolko, aby si Ty nemusela pracovat, resp si najdite pomoc do domacnati ...
Zene sa s domacimi pracami "nepomaha", ale vsetci byvame spolu a podielame sa na domacnosti, aby sme sa tu citili dobre a prijemne
Komunikacia je zaklad kazdeho vztahu
Dovtedy bude pradlo na susiaku, kym ho nezlozis, milacku...by som mu povedala. Necitala som vsetky prispevky, zopar autorkinych, ale nepride mi, ze je to zdravy manzelsky vztah...bojis sa, autorka, ze by sa mu zmensili veci v susicke??? Pteco sa bojis? Co ta zbije? Alebo ta bude psychicky deptat za to? To asi skor...Manzel je nejaky despota, manipulator asi....
Dnes som tu narazila na zaujímajú vetu:
“Domácnosť má byt natoľko čistá, aby bola zdravá & natoľko špinavá, aby bola šťastná….”
Skús sa nad tým zamyslieť 🤍🍀
A kedy si urobite daky vylet, ucis syna sportovat ci mu doprajes dake zazitky? Pretoze u mna bola vzdy priorita byt s detmi vonku, ci niekam ist a mat zazitky a nie doma drhnut byt
@mimi3008 Aj ja mam dojem ze sa ho boji, lebo jemu staci povedat ze ved to je zenska praca a ona hned zacne kmitat. Alebo je to ako vravi @mia2906 ona to takto chce a tak si muza vychovala. Ona sa potrebuje obetovat, makat ako otrok aby mala dobry pocit ze robi maximum a vsetko tip top. Je perfekcionalistka. Celkom je mozne ze muz aj nieco urobil, ale nie tak ako by to ona chcela a tak mu to dala patricne najavo a robi si vsetko radsej sama. Kazdy den musi byt oprate, navarene, upratane. Den sa jej nerata ak nezapne pracku, a sporak.
Dievča, to není o čase… aj naše dni majú 24 hodín ako tvoje… LEN MY SME SI NEZOBRALI LENIVEHO POVALAČA, ale rovnocenných partnerov, ktorí sa aj hrajú s deťmi, aj vedia zdvihnúť riť a upratať, nie len komentovať “môj” sušiak a moje nedostatky 🙈
A inak nevarim teple vecere v tyzdni, deti maju obedy v skole. Nevysavam kazdy den ako ty, vsak by ma trafilo
To peries každý deň? Koľko máš deti? Ja mam jedno a práčka ide tak raz do týždňa, sušička je skvelá vec, každý deň umyvas dlážku? Máš okrem detí 2 veľkých psov a mačku? Varis každý deň, aj keď máš dieťa v škôlke až do 15.00, zzn ma obedy? Tak ti želám veľa zábavy v živote. Každý to ma ako si urobí. Zbytočne ti tu niekto niečo napíše, evidentne to máš takto zafixovane, tak rob ďalej. Len neviem, čo máš zo života. Prášok na pranie, jedlo, mop, vysávač, susiak, handry. Dieťa bude s láskou spomínať na čas strávený v domacnosti🤪
Normálnemu mužovi podľa mňa netreba všetko povedať. Môj síce neupratuje celý byt ale navarí obed či večeru, práčku zapne a sam od seba utrie prach síce nie pravidelne ale urobí to. Aj riad vie umyť. No a samozrejme opraví doma všetko, zrenovuje atď. Starší syn má 10r vie vyniesť smeti, odložiť riad, dá dole prádlo zo sušiaka, utrie si v izbe prach, odnesie fľaše do obchodu - to mame cez cestu. Rodina musí fungovať spolu
Autorka, si slúžka svojho muža a otrok svojej domácnosti. Asi si perfekcionista, mám takú tetu, to je celkom zlá diagnóza … iba ona vie všetko najlepšie, ostatní sú nemtaví a nikto neuprace tak dobre ako ona … tak sa jej na to všetci vy..ali … ale ona sa nesťažuje, že nestíha. Spí tak 4 hodiny denne, dvakrát už bola hospitalizovaná na psychiatrii, muž ju doma k tomu vkuse terorizuje a pindá, že je všade bordel … ona leští denne podlahy … taká rodinná pohoda. Tebe to sle zjavne aj trochu prekáža, nuž tak … držím prst, lebo zdá sa, že moc si s tým svojim “pánom” pomôcť nevieš, keď ti tu musia ženy napísať, aby si mu povedala, nech dvihne riť a dačo urobí aj on 🤷♀️.
myslím že základom je systematickost a pravidelnosť ja mám 2deti tretie na ceste veľký dom a záhradu kde pravidelne sadim zeleninu a dá sa to vysavam každý deň myčka práčka robia samy od seba 😆 varievam buď druhé jedlo väčšie na dva dni polievku takmer každý deň zmyvam 2x do týždňa a podľa potreby plochy a kuchynskú linku každý deň po každej aktivite v kuchyni a mám čas aj na film či vyložiť nohy ...vážne základ asi neodkladat nech sa nenakopi a nezrutit sa keď sa niečo nestihne a na margo chlapa a jeho pripomienok ...nech sa zapojí napr ako som tehu nemôžem cítiť istý druh chemikálií a v pohode muž umýva kúpeľňu žiadne že ženské mužské práce ...no pokiaľ to nie je nejaký mamanek čo si necháva naložiť ešte aj jedlo pod nos tak nevidím problém v zapojení chlapskej sily veľa zdaru a hlavne nech ste v pohodicke 😊
Odpoveď autorke: Nestiham.
A žijem s tým, že ostatne ženy majú nejaku superschopnost, ktorá sa bohužiaľ mne neušla 🤷♀️
@oneinamillion každá stíha veľa len sa neporovnávajte možno viac sa venujete dieťaťu možno si doprajete viac oddychu a mentálnej pohody ...bohužiaľ doba zdieľaná vytvára v nás pochybnosti ..😘 poďme si zaliať kávu 😆🤭
A vy zijete doma soma ked pisete ze vsetko robite vy? Manzel preco nepomaha dieta sa po sebe preco neprace hracky? Hladajte odpoveď v sebe co by vam pomohlo a postupne sa odbremenovat lebo stali tlak v sebe je velke zdravotne riziko.. To majte na pamati
Moje deti si pracu po sebe od malicka vekom mi stale viac pomahaju muz je rovnako ako ja mycku vylozi nalozi deti osprchuje a pod proste si to delime..
Je úplne jedno, čo robíš alebo nerobíš. Ja tu vidím jeden problém a tým je tvoj manžel. On je typ človeka, ktorému nebude nikdy nič dobre a vždy si niečo nájde. Niekde mu vyhovies, ale on si aj tak nájde chybu inde a vkuse bude pindať. Aj on uspava? Či má každý večer o 8 už pohodku?
Tu ale nepomôže ani na víkend odísť preč "aby si uvedomil". S veľkou pravdepodobnosťou by si ťa to tam počkalo a navyše by sa ti možno vyhrážal a obviňoval, čo si si to dovolila. Že mám pravdu?
Že sa k tebe nechova pekne?
Lebo normálny milujúci manžel sa aspoň bude snažiť, aby sa s tebou spolupodielal na domácnosti a deťoch. A nie to bezocivo nechal na tebe. Či ti za to stojí takýto život, byť neustále v strehu a strhaná.. neviem ozaj. Dieťatko potrebuje v pohode matku a nie takú, ktorá sa len naháňa.
Načo každý deň vysávas, keď ty si pravdepodobne v práci a syn v škôlke? Ja som vysavala 2x do týždňa, keď som chodila do práce a muselo to stačiť. Takisto ak máte teplé obedy, tak sem tam zvládnete suchú večeru. Ak ste dvaja - traja, to vážne každý deň peries a zehlis? A manžel robí čo? Zapojiť aj jeho a ubrať zo štandardu, inak sa zbláznis. Držím palce 🙂.
Teraz som si prečítala komplet diskusiu aj s tvojimi komentármi. Normálne mi to dvihlo tlak ( niesom evidentne jediná ).
Tvoj manžel sa zasekol asi niekde desaťročia dozadu. Nerozumiem ako toto môžeš mu tolerovať, takéto blbé reči, veď ta má za slúžku. Na jednej strane nechápem čo neurobíš taký poriadny výstup, kedy mi všetko od srdca čo ta ťaží nepovieš. Vidím to tak, že on dá poznámku na sušiak a ty už v hlave rozmýšľaš, že ho ideš zvesiť. Tento chlap, si zaslúži mokrou handrou ktorou si práve umyla WC po ústach. Pekne je tu vidieť ako si prenášame zvyky z rodín, bez toho aby sme aj popremýslali, či to a to čo sme videli u rodičov bolo správne a či naša mama bola šťastná ked jej pomaly handra prirástla k ruke aby pán tvorstva bol spokojný.
Vidím veľký problém aj v to , že toto vidí a počúva tvoj syn. Tvoj muž s nim trávi čas a toto mu vštepuje. Raz ti môže priniesť domov “ nevestu “ a tá bude takým istým otrokom ako ty. Čo je toto za život? Že ženská práca, áno? Ideme sa hrať na ženské a mužské práce? Tak nech ide narábať drevo, chytí do ruky sekeru a nie ovládač. Ale on evidentne deľbu práce ovláda len teoreticky.
Vďaka Bohu, že mnoho žien a mužov pochopilo že VŠETCI kt. v domácnosti žijú a využívajú jej výhody sa o domácnosť aj starajú adekvátne svojmu času a svojim schopnostiam. Že ked si prácu rozdelíme , spraví sa rýchlejšie a potom spolu máme čas a priestor ísť na výlet.
Ty riešiš, ako druhé ženy stíhajú a pritom by si mala riešiť čo z anenas pre svojho manžela. Láskavý muž kt. ma rad svoju ženu jej pomôže, dá jej priestor na seba a takto sa jej aj odvďačí za starostlivosť a nenechá ju zodrať sa.
No ja mam aspon vyhodu, ze manzel ma stale stopuje v mojom “psychopatizme 😅” poriadku. Lebo kedze on doma nezvykne pomahat, by som mu dala keby este aj somral, ze to nie je tip top.

Tak si sadni urob si kavu a s absolutnym kludom mu povedz ze ak ma pocit ze je bordel ma dve moznosti upratat alebo zohnat a zaplatit upratovacku lebo toto v tvojej pracovnej naplni nie je tiez nie si za za taketo sluzby platena 🤷♀️