icon

Ako sa správne stravovať a získať viac bielkovín?

26. mar 2026

Poďme sa všetci spoločne podeliť o nejaké zaujímavé tipy na jedlo/snack, čo sa oplatí jesť, keď chce človek držať v správnom pomere počet bielkovín. Nakoľko je známy fakt, že v podstate celá spoločnosť ich má nedostatok.
A keď si pozriem, čo deti konzumujú v škôlke, alebo aké cca denné menu je bežné v reštauráciach...tak je to jasné prečo.. Ideálne bez "lifehack" typu proťákový drink. Aké prílohy? Aké tyčinky si beriete na výlety? Aké mäso kupujete? Čokoľvek na túto tému 🙂

Strana
z2
thirstymonk
27. mar 2026
@anonym_6f6316

@thirstymonk Grécky jogurt som si kúpila biely z Lidla značka Pilos. Nevedela som že sú aj ochutené.
Tvaroh neľúbim žiadny ani pribinacik nezjem.
Vajcia robím varené alebo praženicu. Volské oko neľúbim. A vajcia solim to mi chutí v pohode ale nie každý deň. Tak 2-3 krát do týždňa.
Ryby mne nechutia a také v konzerve tuniak a pod to mi smrdí strašne.
Šunku presne to isté vadia mi tam tie šľachy a preto to nejem. Tak jem len salámy aj to len pár druhov.
Proteínový prášok neviem nevyznám sa v tom.
Skôr ma zaujíma či má to nejaké nasledky na ľudské telo keď niekto zje menej bielkovín?

@anonym_6f6316 Podľa toho, čo je u teba "menej". Bežne je udávané 0,6-1g bielkoviny na telesnú hmotnosť, čiže ak by si mala 100kg, tak 60-100g bielkovín.

Cvičenci užívajú 2g na kg hmotnosti, čiže ja mám 93, tak mám užívať 186g. Potom sú výskumy ešte s tým, že ľudia preháňali a užívali aj 4g na kg hmotnosti a bolo to v pohode.
Podľa mňa zas menej bielkovín neješ, ale keby hej, tak najprv sa odpoja nie až tak potrebné systémy - kolagen, keratin a takéto blbosti... neskôr poruchy hormonov, enzýmov, trávenia... ťažšia hojivosť rán, slabá imunita... presne toto zažívajú anorektičky.

anonym_11ec6c
27. mar 2026

Ja sa pozeram na jedlo ako celok, aby malo vyzivovu hodnotu, neidem primarne za bielkovinami, ale skor nech je to pestre, lebo ved kazda potravina ma ine zlozenie vyzivove.. ranajky kasa/overnight oats a do toho meliem semienka rozne, tie sa tu zatial nejak nespominaju a pritom kazde je dost bohate, tiez psen.klicky a aj zive rastlinne klicky. Nekupujem prasky ani tycinky, urobim cosi domace, je mi to blizsie. Super je aj susene drozdie pouzivat. Robime fermentovane zeleniny, nekupujem bezne sunky a pod, vynimocne, na domacu pizzu len. Jeme syry, maso/ryby, strukoviny.. ja sa snazin teda o minimun sprac.potravin a striedat, obmienat

akvi
27. mar 2026
@anonym_6f6316

@thirstymonk Grécky jogurt som si kúpila biely z Lidla značka Pilos. Nevedela som že sú aj ochutené.
Tvaroh neľúbim žiadny ani pribinacik nezjem.
Vajcia robím varené alebo praženicu. Volské oko neľúbim. A vajcia solim to mi chutí v pohode ale nie každý deň. Tak 2-3 krát do týždňa.
Ryby mne nechutia a také v konzerve tuniak a pod to mi smrdí strašne.
Šunku presne to isté vadia mi tam tie šľachy a preto to nejem. Tak jem len salámy aj to len pár druhov.
Proteínový prášok neviem nevyznám sa v tom.
Skôr ma zaujíma či má to nejaké nasledky na ľudské telo keď niekto zje menej bielkovín?

@anonym_6f6316 bielkovinové jedlá ti nechutia aj preto, lebo si si zvykla fičať na sacharidoch. Potrebuješ úplne prekopať jedálniček. A začať skúšať aj to, čo ti nechutí. Toto je veľmi častý problém u ľudí, ktorí majú problém s hmotnosťou. Začni dávať šancu tým potravinám a skús aspoň niečo. Napríklad ten jogurt tu bol spomenutý - tiež mi zhodou okolností chutí ten od Milko. Je krásne hustý a krémový. Môj syn napríklad preferuje Hollandiu, úplne iná konzistencia. Takže sa neboj skúšať, nemusíš hneď brať veľké balenie. To isté Skyr, tvaroh, je ich dnes už milión druhov. Ja napríklad si v Lidli neviem vybrať, chodím do Kauflandu, viac mi chutia ich výrobky. A tiež som potrebovala vyskúšať. No a to, že neješ ryby, to je veľká chyba, oberas sa o veľmi kvalitný zdroj bielkovín a omega 3 mastných kyselín. Skús si kúpiť rôzne druhy, mne tiež nie všetko chutí, nezjem kapra ani sumceka, ale chutí mi pstruh, losos, treska a aj konzervované. Aspoň sardinky si sprav pomazánku, keď nič iné.

andruska80
27. mar 2026
@maranta_leuconeura

Pridavam sa, denne zjem bud jeden tvaroh alebo jeden cottage alebo aj oboje 😉 A strukoviny, ludia ich bezne jedia velmi malo, ja sa snazim kazdy druhy den aspon

@maranta_leuconeura prosím ťa, čo konkrétne jedávaš z tých strukovín? Ja sa snažím pridať viac, ale polievky my veľmi nevaríme, prívarok raz za čas spravím, sem tam pomazanku z cíceru, mäso na mexicky spôsob s fazuľou... Inak neviem, čo také...
Ktosi tu písal super tip, že červenú fazuľu k mäsu so zeleninou, to môžem vyskúšať

anonym_6f6316
27. mar 2026
@thirstymonk

@anonym_6f6316 Podľa toho, čo je u teba "menej". Bežne je udávané 0,6-1g bielkoviny na telesnú hmotnosť, čiže ak by si mala 100kg, tak 60-100g bielkovín.

Cvičenci užívajú 2g na kg hmotnosti, čiže ja mám 93, tak mám užívať 186g. Potom sú výskumy ešte s tým, že ľudia preháňali a užívali aj 4g na kg hmotnosti a bolo to v pohode.
Podľa mňa zas menej bielkovín neješ, ale keby hej, tak najprv sa odpoja nie až tak potrebné systémy - kolagen, keratin a takéto blbosti... neskôr poruchy hormonov, enzýmov, trávenia... ťažšia hojivosť rán, slabá imunita... presne toto zažívajú anorektičky.

@thirstymonk No mám 72 kíl a chcela by som dať dole 10 kíl, výšku mám 172 cm.
Imunitu mám celkom dobrú, nebývam skoro vôbec chorá.

zuzubb007
27. mar 2026

Úplná pohoda 120 gramov bielkovín mám ako nič za deň, však si dáš obed mäso, ráno cottage s pečivom, proteínový puding, večera znova obed a hneď mám, aj napriek vysokým bielkovinám som furt hladná, asi by som potrebovala prijať 300 gramov 🤣🙈

anonym_6f6316
27. mar 2026
@akvi

@anonym_6f6316 bielkovinové jedlá ti nechutia aj preto, lebo si si zvykla fičať na sacharidoch. Potrebuješ úplne prekopať jedálniček. A začať skúšať aj to, čo ti nechutí. Toto je veľmi častý problém u ľudí, ktorí majú problém s hmotnosťou. Začni dávať šancu tým potravinám a skús aspoň niečo. Napríklad ten jogurt tu bol spomenutý - tiež mi zhodou okolností chutí ten od Milko. Je krásne hustý a krémový. Môj syn napríklad preferuje Hollandiu, úplne iná konzistencia. Takže sa neboj skúšať, nemusíš hneď brať veľké balenie. To isté Skyr, tvaroh, je ich dnes už milión druhov. Ja napríklad si v Lidli neviem vybrať, chodím do Kauflandu, viac mi chutia ich výrobky. A tiež som potrebovala vyskúšať. No a to, že neješ ryby, to je veľká chyba, oberas sa o veľmi kvalitný zdroj bielkovín a omega 3 mastných kyselín. Skús si kúpiť rôzne druhy, mne tiež nie všetko chutí, nezjem kapra ani sumceka, ale chutí mi pstruh, losos, treska a aj konzervované. Aspoň sardinky si sprav pomazánku, keď nič iné.

@akvi Odkedy mám KT tak vidím ako veľa som jedavala, čo mám svoje obľúbené jedlá predtým som nemala problém zjesť aj 500 gramovu porciu na obed a ďalšiu 500g na večeru.
Teraz jem oveľa menšie porcie.
Skúsim ochutnať iné grécke jogurty poprípade niečo ochutené. No väčšinou chodím iba do Lidla nakupovať.
Tvaroh to žiadny nelubim ani hrudkovity ani jemný nechutí mi to. A ryby takisto ani pomazánky rybove vôbec, mne to smrdí.

maranta_leuconeura
27. mar 2026
@andruska80

@maranta_leuconeura prosím ťa, čo konkrétne jedávaš z tých strukovín? Ja sa snažím pridať viac, ale polievky my veľmi nevaríme, prívarok raz za čas spravím, sem tam pomazanku z cíceru, mäso na mexicky spôsob s fazuľou... Inak neviem, čo také...
Ktosi tu písal super tip, že červenú fazuľu k mäsu so zeleninou, to môžem vyskúšať

@andruska80 cervenu sosovicu jem asi najviac kvoli tomu, ze sa nemusi namacat, tiez mrazeny/cerstvy hrasok a fazulku 🙂 ale treba si urobit system aj na ine, napriklad ja namacam vzdy vecer/rano a potom vecer ten isty/dalsi den varim.

A inak robim zo strukovin huste kremove polievky (cervena sosovica+mrkva/pecena cervena paprika, biela fazula+petrzlen/karfiol, zelena fazula/zeleny hrasok/mungo + brokolica/pecena zelena paprika), veganske kari (hodi sa cicer, velka fazula), chilli con carne aj bez carne z fazule, zo sosovic a fazul mam rada fasirky, natierky, omacky na cestoviny (pecena zelenina + strukoviny a rozmixovat), cicer sa da opiect na panvici na chrumkanie. Alebo len tak uvarene ako priloha k jedlu ci do zeleninoveho salatu, efektne su hlavne strakata alebo cervena fazula, cierna sosovica, zelene mungo 😉 vzdy mi kolegovia chvalia vizual 😃
Co nejem je soja, na tu mam alergiu. Ale so sojou je moznosti este viac, ci uz tofu, fazule...

andruska80
27. mar 2026
@maranta_leuconeura

@andruska80 cervenu sosovicu jem asi najviac kvoli tomu, ze sa nemusi namacat, tiez mrazeny/cerstvy hrasok a fazulku 🙂 ale treba si urobit system aj na ine, napriklad ja namacam vzdy vecer/rano a potom vecer ten isty/dalsi den varim.

A inak robim zo strukovin huste kremove polievky (cervena sosovica+mrkva/pecena cervena paprika, biela fazula+petrzlen/karfiol, zelena fazula/zeleny hrasok/mungo + brokolica/pecena zelena paprika), veganske kari (hodi sa cicer, velka fazula), chilli con carne aj bez carne z fazule, zo sosovic a fazul mam rada fasirky, natierky, omacky na cestoviny (pecena zelenina + strukoviny a rozmixovat), cicer sa da opiect na panvici na chrumkanie. Alebo len tak uvarene ako priloha k jedlu ci do zeleninoveho salatu, efektne su hlavne strakata alebo cervena fazula, cierna sosovica, zelene mungo 😉 vzdy mi kolegovia chvalia vizual 😃
Co nejem je soja, na tu mam alergiu. Ale so sojou je moznosti este viac, ci uz tofu, fazule...

@maranta_leuconeura ďakujem veľmi pekne, tie fašírky som kedysi robievala, úplne som na to zabudla... Vyskúšam aj ako prílohu, či tu omáčku na cestoviny, to ma nenapadlo

akvi
27. mar 2026
@anonym_6f6316

@akvi Odkedy mám KT tak vidím ako veľa som jedavala, čo mám svoje obľúbené jedlá predtým som nemala problém zjesť aj 500 gramovu porciu na obed a ďalšiu 500g na večeru.
Teraz jem oveľa menšie porcie.
Skúsim ochutnať iné grécke jogurty poprípade niečo ochutené. No väčšinou chodím iba do Lidla nakupovať.
Tvaroh to žiadny nelubim ani hrudkovity ani jemný nechutí mi to. A ryby takisto ani pomazánky rybove vôbec, mne to smrdí.

@anonym_6f6316 tak to ti fakt veľa potravín neostáva, akurát vajcia a kuracie, morčacie mäso. Ja by som to bez rýb a mliečnych výrobkov tiež nezvládala, byť na tých cca 100g bielkovín. Kúp si aspoň proteín v prášku, tým sa dá pekne dobehnúť bielkoviny. Ja napríklad si dávam kolagén do kávy a srvatkovy proteín do kaše alebo jogurtu - to je hneď cca 20g bielkovín. Alebo si kúp proteínový ochutený nápoj.

anonym_6f6316
27. mar 2026
@akvi

@anonym_6f6316 tak to ti fakt veľa potravín neostáva, akurát vajcia a kuracie, morčacie mäso. Ja by som to bez rýb a mliečnych výrobkov tiež nezvládala, byť na tých cca 100g bielkovín. Kúp si aspoň proteín v prášku, tým sa dá pekne dobehnúť bielkoviny. Ja napríklad si dávam kolagén do kávy a srvatkovy proteín do kaše alebo jogurtu - to je hneď cca 20g bielkovín. Alebo si kúp proteínový ochutený nápoj.

@akvi Proteín v prášku aký, aj ochutený nápoj píšeš, ja sa v týchto veciach nevyznám.

akvi
27. mar 2026
@anonym_6f6316

@akvi Proteín v prášku aký, aj ochutený nápoj píšeš, ja sa v týchto veciach nevyznám.

@anonym_6f6316 ja pouzivam neouchetene, s ochutenym ti neporadim, nemam ich rada, lebo vacsina je sladena steviou alebou erytritolom a mne to proste vadi. Ale vacsine ludi chutia a bezne ich pouzivaju, musis vyskusat, je to prudko individualne. Daj si do vyhladavaca srvatkovy protein a vyhodi ti ich plno, staci si vybrat.. Kolagen je tiez forma proteinu, ten mam tiez bez prichute. Vacsinou kupujem z Powerlogy, ked je akcia..

akvi
27. mar 2026
@anonym_6f6316

@anonym_6f6316 aby si zbytocne nevyhodila vela penazi za nieco, co ti nebude chutit, skus si kupit vzorky, napriklad tu maju - https://www.namaximum.sk/kategoria/proteiny/vzo...

natalka13
27. mar 2026

Vajicka s cottage, zemle cottage vajce protein muka sol pr.do peciva, maso, tofu so strukovinami, ryby, kupujem zvlast bielky a robim omeletu vajicko a 2 bielky.
Protein davam do vselicoho co varim peciem.
Denne mam jogurt chia tvaroh ovocie
Peciem tvaroh protein vajicka ovocie....
Dnes obed proteinove cestoviny a 1cottage

anonym_6f6316
27. mar 2026
@akvi

@anonym_6f6316 aby si zbytocne nevyhodila vela penazi za nieco, co ti nebude chutit, skus si kupit vzorky, napriklad tu maju - https://www.namaximum.sk/kategoria/proteiny/vzo...

@akvi Ďakujem, ako vidím takáto vzorka má 25 gramov, vyskúšam určite.
Ty nakupujes aké veľké balenie a ako dlho ti to vydrží? Ako často to užívaš, príklad každý deň ráno? A ako sa to má užívať zamiešať s vodou či? Ešte otázka s takými produktmi dajú sa nahradiť bielkoviny keď ich mám menej z jedla ak dobre chápem, nemá to žiadny negatívny účinok na ľudské telo fungovanie?

akvi
27. mar 2026
@anonym_6f6316

@akvi Ďakujem, ako vidím takáto vzorka má 25 gramov, vyskúšam určite.
Ty nakupujes aké veľké balenie a ako dlho ti to vydrží? Ako často to užívaš, príklad každý deň ráno? A ako sa to má užívať zamiešať s vodou či? Ešte otázka s takými produktmi dajú sa nahradiť bielkoviny keď ich mám menej z jedla ak dobre chápem, nemá to žiadny negatívny účinok na ľudské telo fungovanie?

@anonym_6f6316 ja si davam skoro kazdy den, hlavne teda ten kolagen. Ten davam do kavy, skoro vobec ho tam nevnimam /ale ja pijem take skor latte, cize dost mlieka si davam/ V espresse to asi nebude ono 😅. Vlastne si to davam hocikde - do ovsenej kase, do tvarohu, aj ked nieco peciem, tak supnem dve odmerky proteinu.. Aj preto mam radsej neochuteny. Tie napoje si mozes spravit do vody. Niektore tie proteiny chutia tak divne umelo, co niekomu nevadi, ale mne skor vadi ten steviol, nemam ho rada ani v dzusoch a pod.. Niekomu vadi zase ten pach srvatky.. Treba skusit. A neboj sa, nema to ziadny negativny vplyv na telo, praveze pomahaju doplnit bielkoviny, pomahaju regeneracii a pod.. Pri chudnuti dodaju pocit sytosti, tiez pri traveni proteinu telo vynalozi viac energie, cize opat vyhoda pri chudnuti.. A ake balenie a ako casto kupujem - pravdupovediac, kupujem vzdy v akcii, v Powerlogy mavaju trojbalenia, vacsinou beriem tie.. Cize ti ani neviem povedat, ako dlho mi vydrzi. Stava sa mi, ze mi dojde a cakam na akciu 😅😅 A su dni, ked si ho nedam, lebo nejem kasu ani nic take, kde ho viem supnut..

oskvarka
27. mar 2026
@anonym_autor

@maranta_leuconeura Toto je tiež zaujímavé, ak zješ za deň tvaroh aj cottage, nazbieraš super čísla ale vládzeš potom zjesť aj normálne raňajky/obed/večeru? Ja keby som si dala ako "snack" niečo také ako tvaroh tak som zasýtená na veľa hodín a už nič nezjem a ideálne čísla by som teda nenahnala.
Športuješ veľa?

@anonym_autor myslíš že z tvarohu sa tak najes veď nedávaj si tučný, ja si do neho dám trochu ovocia. Ale top na bielkoviny sú aj vajíčka a tofu je tiež fain. Tvaroh je super aj v Tom že je lacný lacnejší ako cottage. Treba ale pozerať dobrý tvaroh niektoré sú naozaj chutné a kvalitné. Ja keď robím palacinky dávam ovos pomlety do cesta polovicu dám na liter aj 5-6 vajíčok a dovnútra tvaroh a ovocie. A strukoviny tiež sú základ...pre nás vyletove jedlo na turistiku je fazuľa v konzerve úplná topka. Ale robím 80 percent strukovinova polievky vždy buď šošovica alebo červená šošovica alebo fazuľa hŕstka cícer hrach. A aj druhé jedla omáčky z fazulami. Tiež veľa bielkovín má eidam a keď nechceš prekročiť tuky tak lepšie máš ten 30 percent nie 40
A ešte ako typ sommobjavila colagenovu tyčinku v Dr Max. Good majú rôzne druhy 25 g bielkovín v jednej a z toho 12 g collagenu čo ja teda primárne mám na kolená . A ešte teda orechy ale tie majú aj veľa tuku s tým treba rátať. Jedna dve hrste za deň stačí.

renesance80
28. mar 2026

@anonym_autor tak najvic bielkovin pomer k ttuku ma napr. Skyr ,, kuracie a morcacie prsia, tvaroh bez tuku , potom uz nastava problem pomer tuku a bielkovin napr. pri rybach , hovadzom mase , kuracej peceni, alebo pomer bielkovin a sacharidov napr. fazula, sosovica , atdtoto je taky zaklad do jedalnicka s obsahom bielkovin. Vzdy je boj vyvazenia.dostatku ziskania proteinov k pomeru tuku a sacharidu , ale da sa to ak si vlovek vsetko zapisuje a vypocita

rachel36a
28. mar 2026
@renesance80

@anonym_autor tak najvic bielkovin pomer k ttuku ma napr. Skyr ,, kuracie a morcacie prsia, tvaroh bez tuku , potom uz nastava problem pomer tuku a bielkovin napr. pri rybach , hovadzom mase , kuracej peceni, alebo pomer bielkovin a sacharidov napr. fazula, sosovica , atdtoto je taky zaklad do jedalnicka s obsahom bielkovin. Vzdy je boj vyvazenia.dostatku ziskania proteinov k pomeru tuku a sacharidu , ale da sa to ak si vlovek vsetko zapisuje a vypocita

@renesance80 ja pridam este šyrečky...obrovský podiel bielkovín voči skoro žiadnemu tuku 😉

Strana
z2