icon

Hranolky s kečupom pre 2,5 ročné dieťa. Čo vy na to?

lujza123
7. jún 2012

Čo si o tom myslíte? Dali by ste krpcovi zjesť megaporciu presolených hranolčekov zo stánku vysmažených na 500ročnom oleji ? Ja som uúplne zdesená ked som sa dozvedela čím babka kŕmila moju dcéru, ako som sa dopočula nešlo o žiadne ochutnanie hranolčeka ale malá vyfasovala celú velkú porciu . Ja neviem ako reagovať, možno je to normálne a ja som len prepnutá z tej BIO stravy..baby poradte

katka1981
7. jún 2012

my neficime na bio strave, ale malu nenechavame starym rodicom z mojej strany nakolko viem, ze by jej dali aj to, s cim nesuhlasime. kamoska ked ju varovala, dostala instrukcie, malej dala navyse piskoty a sunku, takze ok. Mala ma cerstvo 3 roky, vcera sme jej dali prvykrat v mcdonalde ochutnat jeden americky zemiak, podotykam bol tak neslany az som mala chut dosolit. My hranolky nejedavame ani vyprazane nerobime, takze neplanujem davat ani malej. Su vsak rodicia, kt. bezne od roka davaju detom hranolky, klobasy a vyprazane. Je to na kazdom rodicovi co uzna za vhodne. Zial co mna trapi je nerespetkovanie niektorych ludi, ked poviem, nezelam si, aby ste mojmu dietatu davali to alebo hento. Mala sa ti z tych hranolcekov maximalne pokaka a pogrca, jednorazovo sa jej nic ine nestane a vysvetli si to s ludmi, co si neprajes, ine tinikto asi neporadi.
@gubcikova, ked dieta papa stenu, kriedu, omietku, piesok......, nie je to preto, ze by mu chybali ziviny, vapnik a podobne, zeby to potrebovalo. To sa hovorilo kedysi. Je to skor zlozvyk, alebo ze skusa a zachutilo mu, ale bezne to nie je o tom, ze si to jeho telo ziada, preto si to dopraje.

indiankaindi
7. jún 2012

Nevidím problém v tom, ak má 2 ročné dieťa hranolky s kečupom. Preboha, veď to nie je kyanid 🙄 Robí sa z toho strašnááá veda, ale dieťa po takejto porcii ani nezomrie, ani mu neodpadnú obličky. Niektoré deti jedia podstatne horšie veci, ak vôbec jedia. Bio strava je to najhoršie, čo môžu rodičia dieťaťu urobiť. Zásadne som proti bio strave. Nehovorím, že hranolky sú top, tiež to nepreháňame, ale občas to fakt neškodí. Len už fakt nevládzem, ak vidím, ako niekto cpe do malého dieťaťa bio potraviny. A keď dieťa nastúpi do škôlky, tak organizmu prdne a je problém. Myslím, že bio potraviny a kŕmenie detí nimi je rovnako zlé, ako keby to dieťa jedlo denne tie hranolky. 😖

nanulik
7. jún 2012

by som chcela vidieť tie komentáre ako to deťom škodí 😀 😀 😝
moj malý nemá ešte dva roky a kečup som mu už dala na cestoviny. a hranolky ale len tak okoštovať, ale 2,5 ročnmu by som už dala

bubulala
7. jún 2012

Hranolky nie ale soplíky a šušníky z nosa áno 🙂)))) nedáte dieťaťu niečo nezdravé teraz, z času na čas a s mierou, tak v puberte sa nebude vedieť toho nabažiť a budete mať obézne dieťa, to je lepšie? Lebo neviem si predstaviť ako cca 16 ročnému chalanisku alebo kočene "zakážete" jesť hamburger, hranolky, bagetu.... Klobúk dole, ak sa samé rozhodne, že bude pokračovať v takom jedálničku, ktorý ste mu vštepovali od malého mala....

anjelicek26
7. jún 2012

Aj nase deti maju obcas hranolky - rozumej 1-2x do mesiaca ked na to mam cas supat a krajat zemiaky - no ale maju a lubia, katastrofa to nie je, mam activ fry fritezu, na pol kila zemiakov tam dam lyzicku olivoveho oleja, zily mi to teda netrha... su chutovo vyborne.

Neviem, co chce svojim prispevkom @stanislavao povedat, ale ak to ma byt - stravujme nase deti tym najväcsim blivajzom, co nam ponukaju, ved sa im nic nestane, tak s tym fakt nesuhlasim. Neviem, aky dzus si to kupila, ale nemozes s toho brat pausalne, aka je bio strava nechutna 😅 😅 😅 Prave tieto vyrobky chutia prirodzene - tebe mozno prijdu o nicom, lebo si uz tak "otupena" zvyraznovacmi chuti, aromami, sladidlami - ze ti to proste nechuti. Bio aspon u nas musi splnat prisne kriteria, rovnako sa pozeram na znacku, poznam vyrobcov, na ktorych sa da spolahnut... ale to chce sa tym zaoberat, nie to vsetko odpalkovat - ako zle predrazene bio... to je totiz strasne jednoduche.

svetluska4
7. jún 2012

dva a pol rocne dietatko je uz velky vymyselnik a keby tie hranolky boli zle a presolne tak by to urite neziedlo. Nemyslim si ze by ziedlo aj cely tanier hranoliek, iba ak by cely den nejedlo 😀 Ludia niekedy prehanaju a babky sa rady chvastaju co vsetko vnuca pri nich urobilo. Moj maly ma tiez nieco cez dva a pol roka a sem tam mu hranolky dam, kecup ma rad a aj tatrsku. Na tvojom mieste, by som s babkou hodila rec a ak by mi to vadilo tak by som jej to urcite povedala a ze ak hranolky tak nech si ich kupi babka a malemu da par kuskov ale nie cely tanier alebo nech mu radsej ona sama upecie, u tych aspon vie ze su cerstve 😉
Na margio bio, preco tu riesite bio, ked otazka bola postavena hlavne na tom ci dat alebo nedat hranolky. mimochodom aj hrnaloky sa mozu urobit z bio zemiakov na bio oleji. Bio neznamena len zdrava strava ale hlavne potravina vyrobena alebo vypestovana bez chemikalii a konzervantov.

ursul
7. jún 2012

moj nazor nech si da každy čo chce je mi to uuplne jedno...nekritizujem každy ma zdravy rozum...AAAle nechapem ako tie zeny zatažene na BIO vedia ,že je to ine než ne BIO? snad stoja pri pestovani,chovani a spracovavani daneho produktu?

ale zaklad je všetko s mierov a bude všetko ok... zrejme kedže sme my všetky žijuce v dobe ked BIO neexistovalo zdrave a žive..

drobec33
7. jún 2012

Nebudem reagovat na ziaden konkretny prispevok, napisem iba toto. Je mi uprimne do placu z toho, co som tu citala. ☹ Zasa sa mi potvrdilo, ze neinformovanost, pohodlnost a sebeckost ludstvo zabija. Sme to, co jeme. Ked je neskoro, vsetci nariekaju, preco sa to stalo prave im. Staci sa zamysliet a mozno zmenit pristup. Zijeme v 21.storoci a nie v 15tom.
Vlozim sem cast textu od ludi, ktorim na ich zdravi zalezi .Tu su odpovede na otazku mozno viac ako polovice z vas, ktore zdravujete nie len seba perfektne, ale aj svoje deti. Niekto si to uvedomuje, niekto nie. TOTO JE POSUNUTIE INFORMACII. PRETO PROSIM RESPEKTUJTE MOJU PROSBU ICH NEKOMENTOVAT. NEDAVAM TO ZA UCELOM VZAJOMNEHO OSOCOVANIA, ALE ZISTENIA A POCHOPENIA. DAKUJEM 🙂

Par klasickych otazok a odpovedi

Otazka: "Moj dedo jedol kazdy den slaninu, klobasu, pil slivovicu a zil do 80tky."
Odpoved: Dedo zil dlho vdaka tomu, ze cely zivot fyzicky pracoval, takze mal velmi silny, robustny organizmus (nam od tukania do klavesnice bicepsy nenarastu), aj na stare kolena sa staral o zvierata a zahradu (fyzicky pohyb rapidne eliminuje toxiny), jedol jedlo ktore bolo pripravene doma, bez prisad a chemikalii, po 60tke zacal mat uz vazne problemy, ale zil do 80tky vdaka modernej medicine, ktora nas sice nevylieci (lebo sa nestara o zdroj nasho problemu), ale udrzi nas ako tak pri zivote.

Otazka: "Potrebujeme naozaj dalsiu dietu, nestaci nam zdravy sedliacky rozum?"
Odpoved: Niekedy si prajem, aby sme mali schopnost analyzovat cuchom alebo chutou, co je pre nas dobre alebo zle. Pravdepodobne sme tuto schopnost mali davno v minulosti, ale sme ju stratili.

Nasa dnesna zivotosprava je vysledkom mentalneho programovania rodicmi, priatelmi, reklamnymi firmami a societou, v ktorej zijeme.

V sedemdesiatych rokoch trpeli na rakovinu a infarkt ludia po 60tke. Sennu nadchu som mal ako jediny na skole. Dnes su chore na rakovinu a infarkty uz aj deti a alergiou trpi kazdy treti skolak. Videl som pripad dvoch obeznych 10-rocnych deti, ktore dostali infarkt a pripad 20-rocneho chalana, ktory dostal infarkt a mal iba miernu nadvahu (nadvaha je jeden faktor, stupen kyseliny zo super-kyslych jedal je druhy faktor).

Takze nieco robime zle. Niekolko prikladov "zdraveho sedliackeho rozumu" :

• "jedno vajce denne je zdrave" - vajce (aj organicke) obsahuje 38 milionov patogennych organizmov (bakterie, huby, plesne) a telu trva v priemere 3 dni sa zbavit vsetkych problemov sposobenych konzumaciou jedneho vajicka.
• "mlieko je dobre na kosti" - mlieko obsahuje kyselinu mliecnu. Kyselina (akakolvek) je niciva pre organizmus a aby ju telo neutralizovalo, pouziva vapnik z kosti. Mlieko je jednym zo zdrojov osteoporozy. Vyrobcovia liekov na liecbu osteoporozy su si toho faktu velmi dobre vedomi, preto podporuju mliekarensky priemysel.
• "ovocny dzus je zdravy" - ovocny dzus (aj nesladeny) predstavuje velku koncentraciu cukru (fruktozy). Cukor (v akejkolvek forme) sa metabolizuje v tele na alkohol. Alkohol v akomkolvek mnozstve nici bunky a narusa biochemicke procesy v tele. Jeden pohar dzusu narusi imunitny system natolko, ze je nefunkcny pocas nasledujucich 2-3 hodin. Ovocny dzus ma podobny efekt na organizmus ako slivovica, hruskovica alebo akykolvek iny alkohol.
• "deci vina denne je zdrave" - alkohol je nicivy v akomkolvek mnozstve. Alkohol je cisty toxin. Je to odpadovy produkt kvasiniek a bakterii, ktory nici bunky a nervove spojenia. Pecen ho metabolizuje na acetylaldehyd (neurotoxin). Pytat sa, ake mnozstvo alkoholu je este zdrave je to iste, ako sa pytat, aka davka arzenu je este zdrava.

Otazka: "Nasi predkovia jedli maso a pili mlieko tisice rokov. Predsa sa nemohli mylit?"
Nasi davni predkovia zomierali v 50tke na tyfus, mor a kiahne. Zomreli skor, ako stihli ochoriet na rakovinu alebo dostat infarkt. Naviac nasi davni predkovia pracovali fyzicky po cely zivot a teda denne aktivne sportovali, do sa da len tazko porovnat s nasim dnesnym zivotnym stylom.

Existuju statistiky z vojnoveho Polska, kde dramaticky poklesol vyskyt rakoviny, infarktov, porazok a dalsich chorob v case, ked Polsko trpelo akutnym nedostatkom masa, mlieka, masla a vajicok.

Prajem kazdemu to najcennejsie na svete a to je nase ZDRAVIE. Tak si ho nekazme, ani nasim detom 😎

magdusv
7. jún 2012

my doma hranolky nejedávame, takže ich nemá ani malá. Mala raz celú porciu hranolčekov zo stánku z rýchloobčerstvenia ale viem že to nebolo na 500ročnom oleji 😀 lebo tam brigádovala jej krstná mama a zvolili sme tu (podla nej z toho čo vedela posúdiť ked tam robí) najlepšiu variantu ked bola malá hladná a fakt tam najbližších 20km nebolo nič iné vhodné. ale určite sme nerobili takú strašnú vedu z toho. tak raz dostala hranolčeky, no a? viem že má celý den pestrú stravu a velmi jej chutí ovocie a zelenina a na sladké nie je naučená takže sme to neriešili. avšak bolo to naše rozhodnutie. keby také rozhodnutie má spraviť jej babka tak by som chcela aby mi predtým radšej zavolala a poradila sa 😀 čiže na tvojom mieste ak vieš že tvoje dieťa má pestrú stravu, nemá žiadne tráviace potiaže a nejedáva to pravidelne, by som to neriešila. v neskoršom veku keby to spozná to dieťa samé sa nebude toho vedieť dojesť a ty s tým už nič nenarobíš. ja som dala malej toho už vela koštnúť ale sama si už vo veku takmer dvoch rokov zvolí radšej uharku, rajčinu,jablko, maliny a najlepšie z našej záhrady...to je jej najoblubenejšie. babke ale vysvetli že si neželáš aby do nej také veci pchala pokial má na výber aj iné varianty ak si to sama neželáš.

euphoria
7. jún 2012

su rozdiel hranolky a hranolky a kecup a kecup. Ja robim sem tam hranolky, vo friteze activ fry tefal, dam tam menej oleja ako ked peciem kusok masa na prirodno na panvici. Jeme k tomu kvalitny kecup heinz (bio)..nepride mu to nezdrave ani mastne a jeme to len obcas, ked sa mi chce babrat so zemiakmi...

lenka.s
7. jún 2012

och ... to uz zas co za otazka ? ako tu uz bolo spominane, vacsina zdravo mysliacich jedincov sa zhodne na tom, ze ziadny extrem nie je zdravy ... nehovorim, ze waaaw, hranolky, podme nimi krmit deti, ale zasa, ked ich dostane raz za rok, ked je s babickou, urcite sa nic vazne nestane, v zivote este zje vela nezdravych veci 😝

lussy23
7. jún 2012

Ja vôbec nechápem, prečo sa tu navážate do maminiek, ktoré stravujú svoje deti zdravo. Oni sa tiež nenavažajú do vás, tak to nerobte ani vy im! 😠
Ja by som teda nedovolila, aby niekto dal môjmu dieťaťu presolený bordel!!!!!!!!!!!!! Nechápem, ako to niekto môže jesť, nieto dávať deťom. je to otrasné a slané. To je taký problém, oškrábať si zemiaky, urobiť hranolky a k nim nejakú zeleninku? Urobiť si kečup doma???? Fakt nechápem.
A ide tu o ten základ! keď dieťa bude mať ten zdravý základ, bude vedieť, že čokoládka je síce dobrá, ale netreba ju jesť často, lebo nie je zdravá. , že ovocie a zelenina, sú prvoradé a treba papať najmä to.

dai
7. jún 2012

no, podla mna jedna porcia hranolkov este ziadne dieta nezabila 😀 ja osobne si aj tak myslim ze dieta bude na 80% jest to co vidi jest svoju rodinu - co sa robi doma... tych zvysnych 20 neovplyvnime ( je vselico v skolke, u starych rodicov etc. )

ja osobne mam svoju hranicu 2 roky - dovtedy som pri dcere a teraz aj pri synovi vyslovene zakazala starym rodicom davat im nieco co som dopredu neodobrila - ziadna sol, ziaden cukor - proste myslim ze oni sami to este nepytaju a pekne papaju zdrave veci, tak naco ich tym drazdit...

teraz malinku uz nejako neobmedzujem - doma si davame pozor nato co jeme, snazime sa len nemastne maesa, parky s vysokym obsahom maesa, celozrnne vyrobky etc. ... papat, samozrejme ze aj sladkosti a tak 🙂 tomu zial ja neviem odolat a tak to samozrejme aj mala vidi...

v macdonalde sme boli zatial 3x - niezeby mi nejak vadil ale nam to tam nechuti ( keby chutilo tak mi je asi jedno ze je to mcdonald🙂) - mala vyskusala hranolky a nechutili jej, takze ich vobec nejak neriesime... ona miluje omnoho viac cestoviny a ryzu... inak ja hranolky nejak nezatracujem - ved ked su domace a pripravene v rure tak to vobec nie je mastne - normalne zemiaky, ta neviem...

ine rodiny si odmietam sudit - proste, nech si kazdy robi co chce... niektori rodicia si zial neuvedomuju ze robia svoje deti obeznymi a pod. ( to su potom ti co sa v dospelosti vyhovaraju ze maju obezitu v genoch😀 ) - pokial im ale vazne neposkodzuju zdravie tak podla mna ja nemam pravo do ich zivota zasahovat - takze kazdemu co jeho je...

csikike
7. jún 2012

tiez suhlasim s nazorom, ze vsetkeho vela skodi, a mam aj priklad:
1.syn (4,5roka) bol od malicka tabulkovo kojeny do 14m, krmeny, prikrmy podla kniziek presne v tom veku a je alergik (ani jeden z rodicov alergik nie sme, ani stary rodicia)
teraz: miluje sladkosti (dostava vsak iba zriedka za odmenu) nezje ziadne ovocie (okrem jablk), ziadnu zeleninu, neochutna nic nove, miluje mliecne vyrobky a polievky
2. dcera (takmer 3roky) kojena do 10m, prikrmy som si prisposobovala sezone (maly jej obcas dal tycinky, alebo nieco co jej v tom veku podla kniziek urcite davat nemal) jedla pestru stravu a vysledok? zje vsetko, ochutna vsetko, miluje ovocie, zeleninu, mliecne vyrobky, proste vsetko (ma ledva 12kil)
doma sa snazime jest "zdravo", vyhybam sa vyprazanym jedlam, varim zeleninu (na pare), pecivo jeme upravene, maso z domaceho chovu (svokrovci), ale musim priznat uz sme boli aj v mekaci a deti som ponukla hranolkami, nechceli ich vobec, zato miluju vonku grilovane jedla
Ale zazila som na vlastnej kozi, ze deti odchovane na BIO mali pristup k bezne dostupnym "nezdavym jedlam" tak sa ich potom nevladali doslova dozrat, takze radsej vsetko a vyrovnane ako prehanat to jednym alebo druhym smerom.

mihrimach
7. jún 2012

ahoj moja to jedava ale len obcas 😉

majuska81
7. jún 2012

Ja si tiez myslim, ze ked sa to stalo raz, tak to treba nechat tak, ale babicke by som vysvetlila, ze pokial hranolceky, tak nech pekne doma ich spravi a nech sa to nezopakuje. V ziadnom pripade by som nekupila v poulicnych stankoch hranolky ani hamburger ci langose. V meste mame tiez bufet na langose, uz z daleka smrdi, nikdy by som tam nekupila mojmu synovi nic, nie ze by som mala nieco proti langosom, ale ten olej je hnus na takychto miestach. A kolko deti sa tam naje denne!!!! Tak toto urcite nie! 😖 😖 😖

Ale zas ani s bio potravinami neprehanam, radsej som doma zasadila vlastnu zeleninku.Ved rajciaky sa daju pestovat aj na balkone vo visiacich nadobach!!!! 😉 😉 😉 😉 😉

U nas babicka so sladkostami prehana, rano o 9 uz chodi za vnucikom s Lentilkami, a vsimla som si, ze ked pojdem prec, tak ho napchava cokoladou. Tiez som musela razne povedat, ze moze sladkosti, ale len ked je obed zjedeny, a len v normalnom mnozstve. Urcite sa to svokre nepacilo, ale co uz??? 😒 Aj nasa babicka -ako vsetky ostatne- je hotova z vnucika, a niekedy sa sprava absolutne bez zdraveho rozumu 😀 😀 😀 😠

januschka10
7. jún 2012

Je naozaj trapne riesit porciu hranolkov s kecupom pri 2.5 rocnom dietati. Moj maly chce obcas hranolky ked sme v meste a ideme okolo mc donaldu. A kupim mu ich. Tiez kupujem aj bio potraviny, hlavne ovocie a zeleninu,ktoru tepelne nespracovavam. Vlastne ani by som to bio nenazvala,skor je to od konkretnych polnohospodarov zo zahradky, maso od masiara, chlieb u pekara. Tam je vacsia istota,ze je to kvalitne a cerstve. Treba tak s mierou aj tie nezdrave veci papat. Ja som si kecupu liala litre na tanier a este stale som tu.

jankako
7. jún 2012

no tragédia svetová.. 😀 ved to nepapá každý deň!

zuzkalenka
7. jún 2012

ja robievam malej hranolky má ich veľmi rada dáva si na ne aj kečup.
Neje ich každý deň ani každý druhý ale tak raz do mesiaca. Nevidím na tom nič zlé.

pallacinka
7. jún 2012

@lulana79 Odpoviem ti ja, kedze @estterka si uz svoju jednu odpoved vycerpala. Asi ta to sokuje, no existuju jasle, skolky a dokonca aj skoly, kde sa vari z bio potravin a je predpoklad, ze ich bude viac a viac a casom sa objavia aj na Slovensku (ak tam uz nahodou nejake nie su). Konkretne estterka uz ma jednu taku skolku pre svoju dcerku vyhliadnutu. Dalsie riesenie je nosit detom do jasli vlastnu stravu, ako to robim napriklad ja (hoci sa za bio matku, ako to ty nazyvas, nepovazujem, no nechcem, aby moja rocna mala jedla na obed parok so zemiakovym salatom).

acko
7. jún 2012

jedna vec je spravit si hranolky doma, na kvalitnom oleji a dat si na ne kvalitny kecup, ktory je naozaj z rajcin... taketo hranolceky su fajne, a z casu na cas nezaskodia. ale druha vec je kupit si hranolky niekde v stanku robene na prepalenom oleji, s najlacnejsim kecupom... fuj. to by som nejedla ani ja... maximalne po 3 pivach kedy svoje chutky na taketo "dobrotky" uz fakt tazko ovladnem, lebo ta cast mozgu ktora mi hovori ze je to nezdrave uz spravne nefunguje.
samozrejme, ze dieta to nezabije ked si raz za pol roka hoc aj tieto prepalene hranolky da... o tom sa nemusime bavit. ale myslim, ze tu skor ide o to, ze k akej strave tvoja mama dcerku vedie, a ze nerespektuje tvoje prianie co jej nema davat. ak chceme aby nase deti jedli zdravo, musime sa o to starat predovsetkym my a ostatni dospeli, ktorym deti zverime. takze urcite by som svokre (mame) povedala, ze si nezelam aby malej taketo veci kupovala, a ze ak v tom bude pokracovat, budes nutena obmedzit cas ktory travi sama s malou. Ty si rodic a ked si neprajes aby ludia, ktori sa ti o dcerku staraju, musia to respektovat. vsak pripadne ked budes malu tvojej mame davat, tak nechaj jej pre nu nejake zdrave mlsky (tycinka, bio krekry z inej ako bielej muky - mnam), a v pripade ze mala bude hladna, len to vytiahne z tasky. a samozrejme je dolezite, aby sa v pritomnosti tvojej dcerky tvoja mama ovladla a tiez taketo poulicne fast-foody nejedla, lebo mala ked to vidi, tak si pyta.

@stanislavao s tvojim komentarom a nazorom si vedla. samozrejme, boli, su a budu podvodnici, ktori svoje vyrobky vydavali za "bio" a bio to nebolo... ale vacsina je naozaj certifikovana a kontrolovana. a v porovnani s bezne predavanymi potravinami aj zdravsia. ano, okolo "bio" potravin je dnes strasne halo, ale to nic nemeni na tom, ze tieto potraviny standardu "bio" su dokazatelne zdravsie ako bezne potraviny. zial pravdou je, ze dnes je zivotne prostredie uz tak zasvinene (poda, dazde, vzduch), ze asi ani tie "bio" produkty nie su take zdrave ako by boli keby sa vyrobili zo surovin spred 150 rokov... cize nemame v nasich zemepisnych sirkach sancu jest 100% bio. ale pre mna je dolezite jest zdravo, a aj keby to bio bolo len o 50% zdravsie ako normalne potraviny a bolo by 2x tak drahe, tak ho budem nadalej kupovat. a dovolim si tvrdit, ze je to viac ako 50%.
samozrejme, ze neda sa jest len "bio" veci... ak by to clovek chcel, tak bud by musel vsetko sam dopestovat, alebo by musel byt velmi bohaty, lebo tieto potraviny su drahsie.
najlepsie je aplikovat zdravy sedliacky rozum a akusi zlatu strednu cestu - kombinovat bio potraviny so zdravymi beznymi, predovsetkym kupovat co najmenej polotovarov atd. a nejaku tu maskrtu detom treba sem tam dopriat, aj ked nie je prave najzdravsia. ale nemozes zase povedat, ze "bio" je len marketingovy tah, to moze povedat len hlupak, ktory o tychto veciach nic netusi.

zabka8423
7. jún 2012

ano, uz je to diagnoza, trend. tak ako bolo trendy v 80. rokoch krmit dieta sunarom a krupicou, v 90. rokoch bolo nieco ine, v dalsej dekade nam zakazovali cokoladu, teraz zase zistuju, ze je fajn. BIO veci su zlata bana a ludia tak lahko ovplyvnitelni.
co maju tie krcovite maminky zo zivota? od rana do vecera nerobia nic ine, len preratavaju kalorie, den travia na MK a nahanaju sa za klickami. nedajboze, aby dieta zjedlo hranolku. preboha, zruti sa svet.

kwetinka77
7. jún 2012

Ach... co vam mam na toto vsetkym povedat... dievcata vy si neviete predstavit co znamena riesit stravu pre dieta. Moja dcera ma nizkobielkovinovu dietu. Z beznych potravin nemoze skoro nic... Bielkoviny su totiz vo vsetkom. Neobmedzene moze akurat tak ovocie a zeleninu... chcem jej kupit chlieb alebo keksiky, musim specialne a ked si precitam zlozenie tiez ma niekedy ide klepnut. Lebo je tam kopec ecok, pretoze inak by to nedrzalo pokope, kedze je to zo specialnej nizkobielkovinovej muky. Hmmm vy by ste asi detom nekupili, ale ja nemam inu moznost. Nebudem to tu vysvetlovat je to na dlho. Skuste si najst v googli slovo "fenylketonuria" a tam si vsetko precitate. Moja mala jedava aj hranolky aj kecup, pretoze je to jedno z mala jedal ktore jest moze. Tak jej to doprajem. Dievcata jest treba vsetko, samozrejme s mierou. Neviete si predstavit co by som ja dala za to keby moja mala mohla jest vsetko. Kupila by som jej na co by len mala chut. No a ked dieta s niekym nechavate treba dotycnemu povedat ze si neprajete aby mudavali jest to ci ono. Ale aj tak sa nevyhnete tomu aby vase deti nejedli nieco co by ste im vy nedali. Na ihrisku od nejakej dobroprajnej maminky, ktora ponukne vsetky deti naokolo, v skolke od kamarata a podobne...

boska79
7. jún 2012

Klud...nezomrie. Babke to vysvetl, ze radsej jej mohla kupit suche pec

mmonika
7. jún 2012

juuuuuuuuuuj ale taku chuť som dostala na hranolky, že ich aj veru idem spraviť.. A dam aj detom,tie sa veru potešia.. 😀 len ešte koho vyženiem do obchodu na tatarsku 😀

fatulda
7. jún 2012

No ja len zasnem, co tu dokazu mamicky popisat, necudo, ze deti maju obezitu a dobre ze nie v 25tke vysoky krvny tlak a cholesterol, napisat taku blbost, ze BIO je marketingovy tah, to chce tiez totalnu nevedomost. A tu nejde len to to, ci je to bio, mozete mat aj BIO zemiaky, ak z nich vyprazite hranolky, tak vas to nezachrani. Zacnite sa trosku zaujimat o to, cim krmite svoje deti, a ten nazor, ze aj my sme to prezili, len sa pozrite na to, kolko je pripadov rakoviny a dalsich civilizacnych chorob uz vo velmi mladom veku, myslite si, ze s tym strava vobec nesuvisi? to ste bohuzial na omyle.

Moje deti nejedia len bio stravu a tiez nie len vsetko totalne zdrave, zjedia aj palacinky a par hranoliek uz v zivote mali, ale aspon si uvedomujem, co je zdrave a co nie, a snazim sa vo vacsej miere davat im to zdrave. Urcite by som nedovolila, aby zili na hranolkach, keby aj nic ine nechceli, deti su odrazom rodicov a velmi rychlo sa naucia na presladene a presolene veci a nakoniec jedia to, co rodicia. Jasne, ze jedna porcia hranoliek nic strasne neurobi, ale ked ich bude jest pravidelne, tak to urcite nejaky dosledok bude mat...Staci sa zacat aspon trochu zaujimat o stravu a jej vplyv na ludsky organizmus, mozno budete viacere prekvapene.

lenka311
7. jún 2012

Môj názor je taký - môže všetko ale s mierou... - je už veľká baba ako tá moja 😉 😉 😉
Pozri, ak jej ich nerobieva babka tri krát do týždňa, tak je to úplne OK... 😀 😀 😀 😀
Mne práve dojedá bryndzové halušky so slaninkou 😀 😀 - nerobím to často, viem že slaninu nemá... no jedli ste už halušky bez slaniny? 😉 😉 Práve ich dojedá, už aj tanier vylízala, pýta si aj moje... No čo raz za čas to fakt neuškodí takto nezdravo sa s prepáčením nažrať.... 😀 😀 😀 😀
Ak Ti to tak veľmi prekáža, skús babke vysvetliť ale opatrne že si to neželáš... No aj moja mama má na stravovanie našich detí svoj názor - oni jedli všetko a žijú 😀 😀 😀

alex31
7. jún 2012

A preco nie ??? !!! Ak to nejedava kazdy den ale naozaj len obcas tak si myslim ze je to v poriadku. Ako to uz tu bolo spomenute niekedy deti jedli vsetko a boli zdravsie ako dnesne deti. Ale dnes kazdy nieco skuma a vysetruje a ked pride s nejakou novinkou co sa smie jest a co nie tak mu na to hned "skocime". A zvlast u deti. A z mojich osobnych skusenosti nie vsetko co je BIO je naozaj zdrave a take "ciste" ako to niekto tvrdi. A keby sme sa naozaj riadili len tym co nasmu telu prospieva a je pre nas zdrave tak si myslim ze by sme nakoniec nejedli NIC. U svojho syna (2,5r) zastavam nazor nech ochutna vsetko ale samozrjeme s mierou a "nezdrave" jedla len naozaj obcas. Aj hranolky sme uz chutnali, kecup miluje a sme stale tu a zdravi !!! 😀 😀 😀

peta1510
7. jún 2012

Ja sa tiez snazim mojim deckam davat zdrave veci,bio uprednostnujeme z overenych zdrojov,aj ked Allnatura v DMke je tiez podla mna fajn.Moji chalani ani hranolky nechcu,zato kecup im velmi chuti.Ked sa to stane par krat,podla mna sa nic nedeje,horsie je,ked to niektore mamy serviruju bezne ako hlavny obed dietata.A to,ze jej to babka dala staci asi len jemne naznacit,ze pre buducno radsej nie,ona to tiez urcite nemyslela v zlom a nemoze mat ani sajnu,na akych vyzivovych podmienkach dnesne deti ficia.Ved oni kedysi davali oproti dnesku piate cez deviate,ale tiez v domneni,ze je to ok.

kralicica
7. jún 2012

milé maminy, perfektné aj nedokonalé mamičky, ja som nutričná poradkyňa a priznávam sa, áno, môj syn už jedol hranolky aj zmrzlinu aj sladkosti. neviem, či je to hriechom, keď sa tu navážate do mamičiek, ktoré deťom dávajú podobné veci, ako by ich chceli zabiť. ja uprednostnujem ovocie, zeleninu, keď sladkosti tak domáce zdravé, bez cukru, sladené medom, s orieškami a pod. ale raz za čas to nikoho nezabije.