icon

Ako chránite svoje deti pred neželaným zásahom do súkromia?

6. nov 2025

Zdravím,

chodíme s 2-roč. dieťaťom na krúžok, kde sa deti spoločne hrajú, tancujú, spievajú v doprovode rodičov... Také niečo je isto v každom meste.

Naposledy ma zarazilo ako si počas hodiny niekoľko mamičiek začalo natáčať video svojich detí, ktoré však boli obklopené skupinkou ostatných. Deti sa hýbali, presúvali, do záznamu sa im dostali aj iné deti. Chápem, že chcú mať milú pamiatku, no v prípade svojho dieťaťa si neprajem, aby si ho natáčali iní ľudia, lebo nad záznamom, fotkami a ich zdieľaním už nemám následne žiadnu kontrolu, nech ho aj točia v akejkoľvek dobrej viere. Viem, že takéto video nikto anonymizovať nebude a ktovie, či už aj nie je niekde verejne na soc. sieti. Pri súčasných technologických možnostiach a deepfake videách sme sa s manželom zhodli, že budeme veľmi opatrní, čo o našom diaťati zdieľame aj s blízkymi. Zároveň je to aj podľa zákona nepovolený zásah do súkromia dieťaťa, na ktorý treba súhlas zákonného zástupcu. A je rozdiel, keď ide o verejné podujatia, kde sa na to upozorní vopred.

Ako by bolo podľa vás vhodné reagovať v takejto situácii? Ako to ľudsky podať, aby sa ani tie druhé mamičky, s ktorými budeme navštevovať krúžok aj naďalej, neurazili, neznepriatelili sme si ich, ale aby sa podobná vec už neopakovala... Zdá sa mi, akoby to povedomie o rizikách bolo stále nízke a nikto iný to neriešil.

Ďalší aspekt, už skôr taká rečnícka otázka, či naozaj musíme na deti po celý deň mieriť smartfónom a dávame im za vzor, že ho nevieme pustiť z rúk ani pri rôznych zábavných aktivitách miesto toho, aby sme ich naplno prežili s nimi?

anonym_1e4194
6. nov 2025

Moja mala chodí do školky 3rok, je tam jedna mamička ktorá si NEZELA aby jej dieťa fotili. Takže vieš ako to vyzera? Všetci cela trieda sa foti a jej povedia, aby sama jedina isla stranou... A to učitelky pridavaju každý mesiac fotky, takže naozaj si neviem predstaviť tu malu ako sa cití..
Chapem, nejaku ochranu dieťata ale toto chuda dieťa v školke/škole. Resp. mna by zaujímal dovod kto uvidi alebo kto spozna že ZROVNA TVOJE dieťa je na niekoho videu? 😀

ivik4
6. nov 2025
@anonym_9bf968

@anonym_faee24 👏🏻👏🏻 .. uz heckeri fotiek v strehu kedy zverejni besiedku alebo fotku kde bude PRESNE jej dieta. Mne je strasne luto deti takych pošahov😿

@anonym_9bf968 presne 😃

lia2929
6. nov 2025
@anjelicek26

V skolke, skole, fotit ich bude niekto vsade...viem, ako to dopadlo v nasej skolke... tie deti dali mimo vsetkych eventov, najkomickejsie - alebo najtragickejsie? bolo, ked skolkarov 2 vyradili s triedy a neodfotili s ucitelkou a nemali spolocnu fotku s triedou, lebo rodicia nedali suhlas... ani si nechcem prestavit, ako sa tie deti citili..

@anjelicek26 presne to mame v skolke aj my . Na zaciatku roka na rodicovskom zakazali fotenie akekolvek 3 rodicia a ich dieta musi ist zial bokom 😿vyslovene to povedala ucitelka .
Ked nahodou ho zachyti na fotke (ze sa myhne nenaj ked pustaju sarkanov) , musi dat cez tvar bublinu emojiho aby aj z profilu bol zakryty …. Nechcem sa vyjadrit lebo bolo by to skarede … Segin deti …..

martinka17
6. nov 2025

Moje dieťa malo spolužiaka na ZŠ, ktorého otec mal k foteniu a natáčaniu videí rovnaký prístup ako ty. Bol jediný rodič s takýmto postojom - takže aby rodičia ostatných detí neboli obmedzovaný jedným rodičom - dotyčné dieťa vždy stálo v kúte, nesmelo chodiť na vystúpenia, na všetkých triednych aktivitách, kde hrozilo fotenie musel stáť pri vyučújúcej, chrbtom k davu, na výletoch sa nesmel hrať s deťmi, ak sa fotili.... To dieťa trpelo ale otec bol hrdý, že všetci rešpektujú jeho rozhodnutie. Naozaj pre tvoje dieťa toto chceš?

ukgirls
6. nov 2025

moja bola na xy kruzko a vzdy tam bolo striktne zakazane natacat a ak si to natacala samotna organizacia podpisovali sme papier co moze al nemoze byt na fotkach .. takze ak si to nezelas chod za usporiadatelom a spytaj sa jeho na moznosti

anonym_defe3a
6. nov 2025

@anonym_autor na čo chodíte potom na tanečnú? Mali ste si vybrať iný krúžok aby vaše dieťa náhodou nikto nikdy nikde “neuvidel” 😅🙈

anonym_c1a4e5
6. nov 2025
@martinka17

Moje dieťa malo spolužiaka na ZŠ, ktorého otec mal k foteniu a natáčaniu videí rovnaký prístup ako ty. Bol jediný rodič s takýmto postojom - takže aby rodičia ostatných detí neboli obmedzovaný jedným rodičom - dotyčné dieťa vždy stálo v kúte, nesmelo chodiť na vystúpenia, na všetkých triednych aktivitách, kde hrozilo fotenie musel stáť pri vyučújúcej, chrbtom k davu, na výletoch sa nesmel hrať s deťmi, ak sa fotili.... To dieťa trpelo ale otec bol hrdý, že všetci rešpektujú jeho rozhodnutie. Naozaj pre tvoje dieťa toto chceš?

@martinka17 tak to by som sa riadne ohradila voci skole a podala staznost .. to dieta mali proste len zaskrtat tvat alebo zakryt smajlikom pripadne ho fotit od chrbta-ale v ziadnom pripade nie vylucit z aktivit

jana_eyre_2
6. nov 2025

no mne teda toto nikdy nejako neprekážalo, ale skôr mi v súvislosti s tým prekáža podobná vec na ulici.. keď ideme po meste, každý krok sa niekto fotí, ja mám pocit že vsade zavadziam, sme odfoteni snad 10000x počas jednej prechádzky ľuďmi čo si fobia pamiatky, seba a my sme tam v okolí.. tie fotky už vôbec neviem kde skončia.. nechcem teda nasadzat chrobáka do.hlavy, ale toto je podľa mňa vec ktorej sa už jednoducho nedokážeš vyhnúť, proste je doba smartfónov a tak ma každý milión fotiek.. taktiež je milión kamier na každom kroku, kde sme natáčaní a tak sme stále nejakým % v riziku.. s tým človek nič nespraví.. asi najmenej z toho všetkého by som sa obávala mamičiek na detskom krúžku čo natáčajú svoje deti.. ozvať sa samozrejme môžeš, ale druhá strana to už akceptovať nemusí..

martinka17
6. nov 2025
@anonym_c1a4e5

@martinka17 tak to by som sa riadne ohradila voci skole a podala staznost .. to dieta mali proste len zaskrtat tvat alebo zakryt smajlikom pripadne ho fotit od chrbta-ale v ziadnom pripade nie vylucit z aktivit

@anonym_c1a4e5 prečo? Nereálna požiadavka zašrtávať tvár. to majú prijať jednu silu, ktorá bude kontrolovať všetky fotky? Ani chrbát dieťqťa nesmieš odfotiť, nie že tvár. Rodičia nedali súhlas na fotenie, ak by čo len jedna fotka prešla cez filter a tvár bola viditeľná čo i lne mm - rodič by spravil problém škole. A okrem toho, na vystúpení povedať 400 rodičom, že jedno dieťa nesmie byť fotené, tak nik nesmie fotiť? Skúšiš si to predstaviš v praxi čo si napísala?

anonym_28ad62
6. nov 2025
@anjelicek26

V skolke, skole, fotit ich bude niekto vsade...viem, ako to dopadlo v nasej skolke... tie deti dali mimo vsetkych eventov, najkomickejsie - alebo najtragickejsie? bolo, ked skolkarov 2 vyradili s triedy a neodfotili s ucitelkou a nemali spolocnu fotku s triedou, lebo rodicia nedali suhlas... ani si nechcem prestavit, ako sa tie deti citili..

@anjelicek26 to sa dá riešiť urobiť spoločnú foto ktorá bude iba pre rodičov, so zákazom zverejňovať alebo posielať na socky
a fotku bez tých dvoch detí ktorá pôjde na web, do obecných novín a na sociálne siete
ak samozrejme rodičia nedali úplný zákaz fotiť ale mali možnosť vybrať si kam áno a kam nie

sissy27
6. nov 2025

@anonym_autor ja by som to riešila inak - ak vidím, že sa moje dieťa "motá" niekde v blízkosti kamery / foťáku / telefónu, tak by som ho stiahla odtiaľ preč "emka poď sem, nech nezavadziaš na fotke" a keby sa dotyčná mamička ozvala, že jej to nevadí, tak by som povedala, že to vadí mne a nechcem, aby moje dieťa bolo na cudzích fotkách / videách, nad ktorými potom nemám kontrolu.
Ja ťa úplne chápem, tiež to neznášam a som prekvapená, ako je tu mnohým jedno, kde kto zdieľa zábery ich detí. Ja len teda všetkým prajem, aby sa raz nedostali do situácie, kedy to bude pre nich otázka osobnej bezpečnosti ich dieťaťa.

cyneric
6. nov 2025
@anonym_c1a4e5

@anonym_c1a4e5 Ak dieťa nesmie byť fotené, tak bude automaticky vylúčené zo všetkých aktivít pri ktorých by mohlo byť odfotené. Je to drastické, áno, ale aj najjednoduchšie riešenie pre pedagóga si ustrážiť takto 2-3 deti než mimo pracovnej doby hľadať a retušovať fotky a riešiť celú logistiku okolo “ten môže iba v rámci školy, ten môže aj na vystúpení a tamten ani jedno”, pokiaľ to nie je súkromná škola tak nevidím dôvod prečo by mali mať na starosti aj toto. Stačí že na nich musia dávať pozor, dohliadať na nich, učiť ich. Nie ešte robiť sociál média manažéra.

andrejka1974
6. nov 2025
@anonym_autor

Pobavilo ma ako niektoré z toho, že si neželám verejné zverejňovanie fotiek svojho dieťaťa napr. na soc. sieťach, vydedukovali, že moje chúďa dieťa nemá žiadne fotky a teda ani pekné spomienky 🙈😅
Ostatným ďakujem za praktické rady, napríklad, že sa toho chopila rovno lektorka.

@anonym_autor chcem sa opýtať to nedovolis , aby dieťa vyfotil v škôlke v škole pri nejakej akcii to dieťa potom nebude mať naozaj žiadne spomienky ja som toto nikdy neriešila a všetko je ok

tiezjedna
6. nov 2025
@sissy27

@anonym_autor ja by som to riešila inak - ak vidím, že sa moje dieťa "motá" niekde v blízkosti kamery / foťáku / telefónu, tak by som ho stiahla odtiaľ preč "emka poď sem, nech nezavadziaš na fotke" a keby sa dotyčná mamička ozvala, že jej to nevadí, tak by som povedala, že to vadí mne a nechcem, aby moje dieťa bolo na cudzích fotkách / videách, nad ktorými potom nemám kontrolu.
Ja ťa úplne chápem, tiež to neznášam a som prekvapená, ako je tu mnohým jedno, kde kto zdieľa zábery ich detí. Ja len teda všetkým prajem, aby sa raz nedostali do situácie, kedy to bude pre nich otázka osobnej bezpečnosti ich dieťaťa.

@anonym_autor máte s manželom slušný stihomam, ak z fotenia robíte takéto haló... Bolo by fajn si uvedomiť, že vaše dieťa nikoho nezaujíma, iba vás. A druhá vec, nie každý rodič, ktorý dieťa natáča, to robí s úmyslom postovania na sockách. Ja napríklad takéto veci posielam iba rodine. A vieš čo? Nikto z nich si iné ako naše deti nevšíma.
@sissy27 áno, najhoršia je smrť vydesením😉

senta_sofia
6. nov 2025
@sissy27

@sissy27 nemam pocit, ze by tu niekto tvrdil, ze mu je to jedno. Ja nezverejnujem ziadne fotky na socialnych sietach, ale moje deti nie su len moje, su sucastou sirsich vztahov v skole, sportuju, chodime na vylety, dovolenky. Ak by som nedala suhlas skole a na kruzkoch, co tym poriesim? Ja nemam dosah na x ludi, co sa denne okolo mna pohybuju s mobilmi a mozu mna alebo moje dieta natocit. Takisto ja nebudem cakat niekde pri pamiatkach, ked si chcem odfotit, kym tam bude prazdno, aby som nedajboze neodfotila cudzieho. To sa jej tu snazi povedat vacsina ludi.

sissy27
6. nov 2025
@senta_sofia

@sissy27 nemam pocit, ze by tu niekto tvrdil, ze mu je to jedno. Ja nezverejnujem ziadne fotky na socialnych sietach, ale moje deti nie su len moje, su sucastou sirsich vztahov v skole, sportuju, chodime na vylety, dovolenky. Ak by som nedala suhlas skole a na kruzkoch, co tym poriesim? Ja nemam dosah na x ludi, co sa denne okolo mna pohybuju s mobilmi a mozu mna alebo moje dieta natocit. Takisto ja nebudem cakat niekde pri pamiatkach, ked si chcem odfotit, kym tam bude prazdno, aby som nedajboze neodfotila cudzieho. To sa jej tu snazi povedat vacsina ludi.

@senta_sofia pozri, ty to máš takto, ona to má inak. Neželá si to, bodka. Tvoja sloboda končí tam, kde sa začína sloboda niekoho iného. Ona nechce, aby jej dieťa bolo na fotkách cudzích ľudí a snaží sa tieto situácie eliminovať, to je celé. Určite nie je na hlavu padnutá, aby nevedela, že 100% sa tomu zabrániť nedá. Tak ako nemôžeš vyriešiť tisíc iných vecí, ale vieš ich aspoň do nejakej miery ovplyvniť alebo zlepšiť.

sissy27
6. nov 2025
@tiezjedna

@anonym_autor máte s manželom slušný stihomam, ak z fotenia robíte takéto haló... Bolo by fajn si uvedomiť, že vaše dieťa nikoho nezaujíma, iba vás. A druhá vec, nie každý rodič, ktorý dieťa natáča, to robí s úmyslom postovania na sockách. Ja napríklad takéto veci posielam iba rodine. A vieš čo? Nikto z nich si iné ako naše deti nevšíma.
@sissy27 áno, najhoršia je smrť vydesením😉

@tiezjedna ja ti blahoželám k tomu, že si sa s niečím podobným stretla len vo filmoch a považuješ to za scifi, ale je skutočne dosť ľudí, ktorí nepotrebujú, aby druhí vedeli kde a kedy sa pohybujú oni alebo ich deti. Asi to nebude úplne prípad autorky, ale ver mi, deje sa to, aj na slovensku.

biba_18
6. nov 2025

@anonym_c1a4e5 ja by som sa teda ohradila že máme fotky s nejakými zasmajlovanými postavičkami, veď to je hnus na pozeranie ...

pralinka25
6. nov 2025
@biba_18

@anonym_c1a4e5 ja by som sa teda ohradila že máme fotky s nejakými zasmajlovanými postavičkami, veď to je hnus na pozeranie ...

@biba_18 presne mne by to vadilo. uplny des je to.

zuzanita1609
6. nov 2025

Čo by som dala za to,aby som ja a moji bratia mali takéto videá a fotky,len tak z ihriska,z družiny (dakedy sa to tak volalo),z krúžkov,či len tak niekde medzi ostatnými ,keď sme boli malí,vtedy to nebolo tak jednoduché,u nás sa fotilo,len keď bola oslava a zháňal sa nablízku niekto kto má fotoaparát 😁. Je normálne, že sa rodič obáva,ale aby bolo dieťa odstrkované,len aby nebolo niekde na fotke, ktorú fotí iný rodič...tiež netreba preháňať vo všetkom.

anonym_2f83a5
6. nov 2025

A my sme sa kedysi tešili, keď nás zabrala tv do záberu a videli sme sa v telke

cyneric
6. nov 2025
@sissy27

@senta_sofia pozri, ty to máš takto, ona to má inak. Neželá si to, bodka. Tvoja sloboda končí tam, kde sa začína sloboda niekoho iného. Ona nechce, aby jej dieťa bolo na fotkách cudzích ľudí a snaží sa tieto situácie eliminovať, to je celé. Určite nie je na hlavu padnutá, aby nevedela, že 100% sa tomu zabrániť nedá. Tak ako nemôžeš vyriešiť tisíc iných vecí, ale vieš ich aspoň do nejakej miery ovplyvniť alebo zlepšiť.

@sissy27 Tam ide skôr o to zdôvodnenie, neželajú si aby boli na sociálnych sieťach a bola využitá pre potreby AI ale pritom predpokladám že fotky (svojich detí) majú uložené niekde na cloude, či už Google, Apple, Meta a tak ďalej. A to už si človek ani nepamätá čo všetko škrtal keď súhlasil so zmluvnými podmienkami, ak si ich vôbec čítal. Napríklad ako Adobe začalo už dávnejšie trénovať svoje AI z ich cloudu, kde sa zase zálohujú fotografie z Lightroomu napr. 🙂 Je fajn mať nejakú kontrolu nad tým materiálom, že dieťa nebude mať hromadu fotiek kde má celú tvár od torty alebo iné momentky vycapenú pre všetkých, ale či to takto stresovať…

anonym_efb04d
6. nov 2025

Ja by som ta vysmiala. Tvoje dieta ma nezaujima.

gabrielkaa
6. nov 2025

My sme mali školské vystúpenia. Nacvičoval sa tam program jednotlivých tried, niekedy aj 3 navzájom vystupovali na pódiu. Pripravovalo sa to niekoľko mesiacov a bol do toho zapojený naozaj každý žiačik. Neviem si predstaviť požiadavku rodičov, že počas vystúpenia 3 tried na pódiu by malo desiatky rodičov zakázané fotenie a natáčanie svojich detí počas vystúpenia na ktoré sa niekoľko mesiacov pripravovali, len kvôli jednému dieťaťu, lepšie povedané matke jedného dieťaťa…

anonym_4930b0
6. nov 2025

Aj u nás na tanečnej si deti fotime a robíme videá, keby tancovali samé bolo by to asi divne na tom videu 😅

kiki68
6. nov 2025

@anonym_autor neviem, u nas to nerobia ludia a ked tak sa spytaju.

kiki68
6. nov 2025
@anonym_efb04d

Ja by som ta vysmiala. Tvoje dieta ma nezaujima.

@anonym_efb04d tam ide o to, ze nemas co len tak zhotovovat zabery ineho dietata. Ofiko by si to mala potom premazat tie dalsie tvare. Je lepsie sa spytat ked tak. Aspon ja sa snazim riesit to takto.

gabrielkaa
6. nov 2025

Inak by ma zaujímalo ako toto funguje potom pri triednych foto. Naše decká sa fotia v každej triede na začiatku školského roku, pekne celá trieda spolu aj s triednou učiteľkou. Všetky tvare sú tam viditeľné. Ja dostanem, tak ako každý jeden rodič , fotku celej triedy… pekná pamiatka. Za našich čias sme sa takisto fotili. Nič strašne sa nestalo

zuzanita1609
6. nov 2025
@gabrielkaa

Inak by ma zaujímalo ako toto funguje potom pri triednych foto. Naše decká sa fotia v každej triede na začiatku školského roku, pekne celá trieda spolu aj s triednou učiteľkou. Všetky tvare sú tam viditeľné. Ja dostanem, tak ako každý jeden rodič , fotku celej triedy… pekná pamiatka. Za našich čias sme sa takisto fotili. Nič strašne sa nestalo

@gabrielkaa veď práve,aj tie fotky ,čo sa robia,teda robili (teraz už neviem) ako trieda,či na začiatku,či na konci školského roku,aj s triednou/triednym. Aspoň dakedy to tak bolo,že sme vyložili také dlhé lavičky pod gaštany v areály školy, dievčatá sme si posadali a chlapci stáli za nami , učiteľka buď na právo,či na ľavo a v strede s veľkým nápisom školského roka,či trieda 😊.To ako riešia takí rodičia, ktorí si neprajú fotiť svoje dieťa?

anonym_15cce0
6. nov 2025
@sissy27

@sissy27 vieš, kľoko ľudí si tovje dieťa môže fotiť alebo natáčať napríklad na pláži a ani o tom netušíš? Kameru nemusí mať len v mobile. Opakujem, že som nikdy nedala žiadnu foto mojej rodiny na sociálne siete, ale ani som sa nerútila z toho, keď tam dala spoločnú foto kolegyňa