Správne nastavenie času na mobile pre teenagera
Aky cas stravia denne Vase deti (moja dcera ma 15r) na telefone - ig, tiktok, snapchat, spotify a pod. Dcera mala vzdy rpsicovaku konteolu ale stale bolo nieco preco potrebovala dlhsi cas na tej alebo hentej aplikacii - dohaduju sa s kamoskami na vylete, chodi behat a ma tam hudbu, youtube na cvicenie a pod. A zistili sme ze posledne dva tyzdne bola na mobile denne v priemere 4/5 hod. Dnes sme jej zrusili tiktok a nastavili opat cas limity a taky histericky zachvat so uz davno nevidela...najviac ju trapilo, preco nemoze mat normalny zivot a kedy mozeodist od rodicova kedy bude mat zas tiktok😐
@anonym_autor ak máš Instagram, tak nájdi si profil Zuzana.mamalife , nájdeš tam fakt nechutné zaujímavosti aj o tiktoku, ktoré by mali vidieť najmä pubertiaci, čo tam trávia pol života. Btw, obmedzenia sa dajú nastaviť aj na jednotlivé appky, odporúčam to urobiť tak, aby na tiktoku trávila max 15min denne a k dispo jej ostane napr whatsapp alebo Messenger 🙂
Úprimne, ja som za to ze 4-5 hodin na mobile nevadí ak dieťaťu veríš, ze tie veci vie správne využívať, s kritickým myslením vyhodnocovať čo vidí, čo si (ne)pozrie a najmä vtedy ak je teda naučená od rodičov o všetkých nástrahách. A veľmi tiež záleží koľko ste na mobile vy doma. Čiže táto téma je veľmi komplexná na jednoduchú odpoveď a museli by sme do toho vidieť hlbšie aby sme ti mohli povedať ako to je.
moja 17r od rána do večera. Už sa teší na prázdniny, že bude na mobile stále.
Ono ja sama viem, že tak trávim čas keď nemám školu (na vysokej študujem) aj 5-6 h na telefóne.
Keď sa učím alebo mám veľmi hektické dni maximálne 2h. Je to závislosť čo si budeme klamať ale zase zakazovať deťom je no také ako zakázané ovocie chuti najlepšie. Ja som mala napríklad tik tok od 14tich ale s tým, ze nikdy som trendom nepodľahla iba som pozerala videá. Nikdy som nemala žiadne limity ale normálne som trávila aj na telefóne ale aj si čítala knihy, veľa kníh,, alebo trávila čas vonku s kamarátkami. Ono ja by som jej dovolila, ale akurát tak dala limity na tik tok a nemenila by som to. Ale na hudbu by nemala žiaden a ešte tak na instagram dala nejaký limit. Ale už ma 15 no povedzme si úprimne, každý sme boli mladý hysterický. Treba to aj brať, že už nie je malé dieťa a bohužiaľ táto technika je tu. Mali by ste nájsť kompromis, keďže už je veľká . Deti sa nudia a telefóny sú zábavne. Tiež viem že hlavne cez koronu som bola skoro stále, ale zo bola iná situácia
Úprimne si tu položme otázku. Koľko sme na mobile my? Zrušili ste jej Tik Tok? Nemyslíš, že to ste prochu prehnali? Čo takto nájsť zlatú strednú cestu a nedávať takéto pritrhlé hneďsizmyslím zákazy.
Úprimne si tu položme otázku. Koľko sme na mobile my? Zrušili ste jej Tik Tok? Nemyslíš, že to ste prochu prehnali? Čo takto nájsť zlatú strednú cestu a nedávať takéto pritrhlé hneďsizmyslím zákazy.
@anonym_b51899 ako nepreháňas trošku že 15min ???
@anonym_ad1a5e presne tak .
Len aby si nedopadla tak, že dcéra bude svojej najlepšej kámoške písať, že si pi*a. Lebo už aj také som počula, že kvoli mobilu, internetu atď. vulgárne nadávajú rodičom.
Nechápem prečo teraz pred prázdninami toto robíš? prečo si to neobmedzila počas školského roka?
Jezisi jak to tu prezivate, chudatka deti.. ja sama travim pocas volna kopu casu na mobile, urcite ho nebudem obmedzovat mlademu dospelemu.. ja som vyrastla tiez na mobile a pc ako decko bez obmedzenia a nic sa mi nestalo.. jedine co tak mam lepsiu zrucnost v technologiach a naucilo ma to po anglicky.. svet isiel dopredu, nezite v minulosti a hlavne prosim nehovorte ako sa za vasich cias zilo lepsie lebo toto tvrdi kazda generacia tej mladsej a je to uplne kravina
@anonym_autor U nas doma ziadne limity a deti vyrastaju normalne. Co takto tym detom trochu doverovat?
Jezisi jak to tu prezivate, chudatka deti.. ja sama travim pocas volna kopu casu na mobile, urcite ho nebudem obmedzovat mlademu dospelemu.. ja som vyrastla tiez na mobile a pc ako decko bez obmedzenia a nic sa mi nestalo.. jedine co tak mam lepsiu zrucnost v technologiach a naucilo ma to po anglicky.. svet isiel dopredu, nezite v minulosti a hlavne prosim nehovorte ako sa za vasich cias zilo lepsie lebo toto tvrdi kazda generacia tej mladsej a je to uplne kravina
@anonym_9cbfb2 aj mlady dospely je stale moje dieta za ktore mam zodpovednost. A ked uznam ze mobil jej neprospieva a zmenila svoje spravanie tak to musim riesit
@anonym_autor U nas doma ziadne limity a deti vyrastaju normalne. Co takto tym detom trochu doverovat?
@dadis cize tvoje dwti mozu byt na mobile kolko chcu? Moja dcera napr nie, lebo akonahle je bez mobilu je pdorazdena, neprijemna, na vsetkych zvysuje hlas, nic sa jej nepaci, so vsetkym je nespokojna, ofrfle kazdu jednu malu povinnost, jej zivot je nuda a zabavny len vtedy ked moze nahazdovat handry na eshopoch. Stravit denne 1hod a pol na tiktoku a scrollovat 30sek videa mi nepride v poriadku. Zasiahli sme a uvidime aky to bude mat efekt.
@anonym_ad1a5e dnes rano sme jej nastavili predsa len limit na tiktok ale naozaj zatial minimum, a to prave z dovodu ze jej spravanie dost pokulhava v poslednej dobe
@anonym_autor podľa mňa závisí od dieťaťa … moja ma 15,5 a nemá žiadne limity… ale viem, že ona sama sa snaží obmedzovať screeen time. Ma veľa záľub od ručných prác cez čítanie a šport. V škole ma výborne výsledky. Cez mobil je v kontakte so spolužiakmi, počúva na ňom hudbu, keď cestujeme. Ma tam účet, mail, Edupage. Všetko si organizuje sama, nevidím dôvod, limitovať ju. Aj my dospeli riešime na mobile všetko možné… treba brat do úvahy aj to, nakoľko je už to dieťa samostatne.
@anonym_autor podľa mňa závisí od dieťaťa … moja ma 15,5 a nemá žiadne limity… ale viem, že ona sama sa snaží obmedzovať screeen time. Ma veľa záľub od ručných prác cez čítanie a šport. V škole ma výborne výsledky. Cez mobil je v kontakte so spolužiakmi, počúva na ňom hudbu, keď cestujeme. Ma tam účet, mail, Edupage. Všetko si organizuje sama, nevidím dôvod, limitovať ju. Aj my dospeli riešime na mobile všetko možné… treba brat do úvahy aj to, nakoľko je už to dieťa samostatne.
@anonym_b0e52d presne, keby to u nas nezaslo do stadia ze nic ine uz neexistuje len mobil, tak to vobec ani neriesim. Konecne sa vratila ku kresleniu cez vikend a uzasny obrazok sa jej podaril. Ja ju nechcem preniest do minulosti a urobit s nej dieta spred 20rokov, ale zacinalo to zasahovat do jej bezneho fungovania, neskutocne bola podrazdena cely den a vsetko ju nudilo, dokonca aj Slub ktory rada pozeralavala a milovala, tak jej pride uz nudny.
Niekomu to je jedno a ma aspoň pokoj
Ale je to dieťa a vyvyja sa stále,hlavne mentálne
Takže buď budeš dieťa ukotvovat v realite alebo bude pre ňu zaujimavejsi virtuálny svet
Internet je nástroj, dobrý sluha a zlý pán
No len čo- ked dospelí nevedia...tak čo učia deti?a najhoršie je, že DEEETI
A najhoršie je, že nikto si neuvadomuje ani si nedá námahu zistiť čo rozvíja/nerozvija internet a ai
Nemajú ani šajnu,len z čistej pohodlnosti
@dadis cize tvoje dwti mozu byt na mobile kolko chcu? Moja dcera napr nie, lebo akonahle je bez mobilu je pdorazdena, neprijemna, na vsetkych zvysuje hlas, nic sa jej nepaci, so vsetkym je nespokojna, ofrfle kazdu jednu malu povinnost, jej zivot je nuda a zabavny len vtedy ked moze nahazdovat handry na eshopoch. Stravit denne 1hod a pol na tiktoku a scrollovat 30sek videa mi nepride v poriadku. Zasiahli sme a uvidime aky to bude mat efekt.
@anonym_autor Ano, mozu aj vzdy mohli. Maju uz 19 a 17. Preto pisem aj za minulost. Lebo dospelym detom si to vobec neviem predstavit..😅
Ono vseobecne syn na mobile tri hodiny denne a teraz posielal nejake podklady lebo sa chce ist ucit za elektrikara... upravit word na pdf, napisat normalny slusny mail, povyhladavat si informacie na internete, no sodoma gomora... fakt som na neho pozerala, ze zlaty moj, toto pasivne konzumovanie ta priviedlo kam??
No a k teme - mame dva okruhy wifi... detske a domace... na domacom su spotrebice, moj a muzov mobil, laptop... deti maju detske wifi s detskym heslom ,ktore sa automaticky vecer vypina a zapina az po 16tej...plus maju v tej dobe este 4x v tyzdni kruzky, takze sa k tomu realne dostanu az neskor... maju jasne mobilne data, ale malo... takze si to fakt setria ked mimo domu potrebuju... hudbu postahuju pred tym (platim aby si mohli stahovat cokolvek) tak pocuvaju v autobuse offline... take zlozite to zasa nebolo...
@anonym_autor u mna 4/5hod by nepreslo v ziadnom pripade. Ved tolko ani ja nie som ak neratam pracovne veci. Jednoducho bolo by mi jedno a skratila by som cas, dohadovat sa vedia aj v skole alebo si zavolat a tak je to rychlejsie ako spravy. Inac pri behu ak ma zablokovanu obrazovku, ze iba hudbu cez spotify tak cas jej neplynie takze beh je len vyhovorka (aspon tak je to u nas sama som to otestovala a cas isiel az ked sa tukalo do mobilu alebo pozerali videa). Mobil a socialne siete su rovnaka zavislost ako kazda ina takze ja by som to urcite zredukovala.
A najhoršie je, že nikto si neuvadomuje ani si nedá námahu zistiť čo rozvíja/nerozvija internet a ai
Nemajú ani šajnu,len z čistej pohodlnosti
@anonym_2382d4 je rozdiel premýšľať, vzdelávať sa, tvoriť a získavať zručnosti cez internet a je rozdiel vypnúť mozog, nechať premýšľanie na AI a prijímať len dopamín a maximálne prstom šklbať po obrazovke TikToku niekoľko hodín denne
@anonym_9cbfb2 no nie je to kravina. My sme nemali tolko depresie a uzkosti a porovnavania, ako maju tito mladi. Viem na co narazas v suvislosti s generaciami, ano, ok. Ale totot co robia je extrem. A je dokazane, ze socialne siete maju na tom svoj vyrazny podiel. Takze ak my sme chodili von medzi ludi a nesedeli sme cele dni na mobile, boli sme zdravsi a stastnejsi. A co generacia pred nami? Bola este zdravsia, lebo tam sa makalo manualne, my sme uz ovela pohodlnejsia generacia. Po anglicky sa naucit, no tak na to ti mobil netreba absolutne.
Autorka, mame rovnako staru dceru a ma 3hofinovy limit na mobil. Lenze. Ma aj ipad aj notebook. Takze i tak to musime regulovat. Prave predvcerom sme zistili, ze muz jej zabudol vypnut neobmedzeny limit a jej posledne mesiace cas straveny priemerne len na tiktoku DENNE 3 hodiny a 40 minut. Takze ma zakaz mobilu teraz uplne. Uvidime dokedy. A plati to na vsetky zariadenia. A cuduj sa svete, vcera krasny rodinny den, spolu sme jedli, piekli, bavili sa, citala knihu, bola so mnou v zahrade. Volakedy ked mali decka zakaz kvoli niecomu, vzdy povedali, ze to bol ich najlepsi tyzden. A preco? Pretoze sami sa od toho odtrhnut nevedia, na to sme tu my rodicia. Takze skus to urobit tak, ze jej to rozdelis na aplikacie. Musim aj ja pozriet ako sa to da, aby jej ine veci fungovali.
@anonym_9cbfb2 no nie je to kravina. My sme nemali tolko depresie a uzkosti a porovnavania, ako maju tito mladi. Viem na co narazas v suvislosti s generaciami, ano, ok. Ale totot co robia je extrem. A je dokazane, ze socialne siete maju na tom svoj vyrazny podiel. Takze ak my sme chodili von medzi ludi a nesedeli sme cele dni na mobile, boli sme zdravsi a stastnejsi. A co generacia pred nami? Bola este zdravsia, lebo tam sa makalo manualne, my sme uz ovela pohodlnejsia generacia. Po anglicky sa naucit, no tak na to ti mobil netreba absolutne.
Autorka, mame rovnako staru dceru a ma 3hofinovy limit na mobil. Lenze. Ma aj ipad aj notebook. Takze i tak to musime regulovat. Prave predvcerom sme zistili, ze muz jej zabudol vypnut neobmedzeny limit a jej posledne mesiace cas straveny priemerne len na tiktoku DENNE 3 hodiny a 40 minut. Takze ma zakaz mobilu teraz uplne. Uvidime dokedy. A plati to na vsetky zariadenia. A cuduj sa svete, vcera krasny rodinny den, spolu sme jedli, piekli, bavili sa, citala knihu, bola so mnou v zahrade. Volakedy ked mali decka zakaz kvoli niecomu, vzdy povedali, ze to bol ich najlepsi tyzden. A preco? Pretoze sami sa od toho odtrhnut nevedia, na to sme tu my rodicia. Takze skus to urobit tak, ze jej to rozdelis na aplikacie. Musim aj ja pozriet ako sa to da, aby jej ine veci fungovali.
@anonym_dbe166 dakujem za nazor, prestala som sa citit ako despota co nedoveruje vlastnemu dietatu, no ked som si podla casu straveneho na tiktoku orepocitala ze v ten den si mohla prezriet 200 a viac videi - shorts tak mi zostalo dost tazko
@anonym_dbe166 mame to tak urobene ze co aplikacia to iny cas limit a presne, dnes sa dcera zobudila, prepac mami za vcerajsok a vystup kvoli tiktoku, normalne sme sa naranajkovali, rozpravali, potom sme isli k dr, a ked videla v detskej fak.nemocnici kadejakych rodicov s detmi ( vravim mozes si vyberat ktoeych by si chcela) tak mi vravi, boze som rada ze mam prave vas
moje dieta rodicovsku kontrolu zlikvidovalo do tyzdna ako dostala telefon, ani si neviem predstavit nieco jej nastavovat a casovat. Najlepsie riesenie je najst detom inu robotu. Realne ten telefon odlozit, vypnut wifi v urcite hodiny. Ale wifi napr tiez u nas doma lahko obisla a vyriesili, tym ze u nas nejaky pc vzdy ide, otcovi na tajnasa nastavila na pc hotspot.. proste ak dieta chce obide to. Treba trochu balanc riesit. Tie shorts su neskutocna naloz na mozog a tie deti do dokazu robit HODINY. Inak je to naozaj naozaj hrozne. Telefon v ruke furt, pipa to furt, ale ked poviem, vsak zavolaj kamosku k nam, to zrazu nie je ktoru. Ano skrolovanim klesa pozornost, klesa zaujem o vsetko ine u deti, a velmi to vplyva na ich zivot. Dokonca aj spravanie, nervozita, agresivita e pri pouzivani telefonov viditelna na pubertakoch. A clokve si to velakrta uvedomi a zbada az ked ten telefon im vezme na par dni. Ale v dnesnej dobe to takto bohuzial nejde...
@anonym_9cbfb2 nič sa ti nestalo, akurát trávis na mobile kopec času..
Hmm..
Kolko máš vlastne rokov? Pochybujem, že si denne niekoľko hodín pozerala krátke videá a hodiny bezcieľne scrollovala.
Podľa odborníkov spôsobuje závislosť na displayoch rovnaké zmeny na mozgu deti ako závislosť na kokaíne.
To množstvo dopaminu, aké vyvola telefón, sa v reálnom živote ťažko dosahuje. A tu začína problém..
Autorka registruje zmeny správania, takže je na mieste zasiahnuť..
moje dieta rodicovsku kontrolu zlikvidovalo do tyzdna ako dostala telefon, ani si neviem predstavit nieco jej nastavovat a casovat. Najlepsie riesenie je najst detom inu robotu. Realne ten telefon odlozit, vypnut wifi v urcite hodiny. Ale wifi napr tiez u nas doma lahko obisla a vyriesili, tym ze u nas nejaky pc vzdy ide, otcovi na tajnasa nastavila na pc hotspot.. proste ak dieta chce obide to. Treba trochu balanc riesit. Tie shorts su neskutocna naloz na mozog a tie deti do dokazu robit HODINY. Inak je to naozaj naozaj hrozne. Telefon v ruke furt, pipa to furt, ale ked poviem, vsak zavolaj kamosku k nam, to zrazu nie je ktoru. Ano skrolovanim klesa pozornost, klesa zaujem o vsetko ine u deti, a velmi to vplyva na ich zivot. Dokonca aj spravanie, nervozita, agresivita e pri pouzivani telefonov viditelna na pubertakoch. A clokve si to velakrta uvedomi a zbada az ked ten telefon im vezme na par dni. Ale v dnesnej dobe to takto bohuzial nejde...
@simca06022011 to si mala akú kontrolu?
Inak, z môjho pohľadu ide o dohodu. Medzi mnou a dieťaťom. A vyradenie rodičovskej kontroly by bol u nás taký "prešľap", také porušenie dôvery, že by som to určite riešila..
@simca06022011 to si mala akú kontrolu?
Inak, z môjho pohľadu ide o dohodu. Medzi mnou a dieťaťom. A vyradenie rodičovskej kontroly by bol u nás taký "prešľap", také porušenie dôvery, že by som to určite riešila..
@beronsche eset sme mali :D

Syn 14,5 roka je to príšerne niečo s tými mobilmi. Tiež má rodičovskú kontrolu. Ale tie decká fakt "žijú" na tých mobiloch a takmer všetky. Viem, že sú aj výnimky. Jedine nastaviť časovač na aplikácie. Napr. tiktok 30 minút, ale hudbu jej dať bez obmedzenia, čety napr.1,5 hod.. Proste sa s ňou dohodnúť....