icon

11-ročná dcéra má skoro nadváhu

misienka123
22. mar 2023

Dcére bude v juni 11.ma bližšie už k nadvahe podľa BMI. Syn je veľa,je tenky ako prútik..niekedy chcú pizzu,alebo McDonald's.. keď boli mensi,2-3 krat mesacne sme im objednavali.vyhýbam sa takým jedlám kvôli dcére,aby nepriberala,ale zas na druhej strane syn je ukrátený.. čo by ste robili?

anjelicek26
22. mar 2023

@breznica pribrala si, lebo si nezmenila stravovanie a prestala rast... ale toto dievca je v rastovom spurte, rastie aj 8cm rocne, jest musi... na dietu nie je vhodny cas, len dozriet pravidelne stravovanie, sport, to uplne staci. Dolezite je, aby jej mama toto komunikovala, takato zmena postavy je v tom veku normalna, ono sa to rozlozi casom inak.

gabika0825
22. mar 2023

@misienka123 viac pohybu. Zredukovať stravu a žiadne mc donaldy. Urob im domáce burgre a hranolky. Výživová hodnota je úplne niekde inde ako pri mc donalde a chut môže byt úplne porovnateľná ak to podobne dochutiš. Pizzu im vies urobiť taktiež doma, zdravú, teraz je všade na nete recept pizza z tortilly, stačí dať kukuricnu namiesto celopsenicnej a je to taktiež niekde uplne inde ako pizza kde je iba sama muka. V prvom rade treba dohliadať na stravu, ako pravidelne jedávajú a co jedávajú. Syn nemusí byt v nicom obmedzovaný lebo budú jesť to iste. Akurát synovi môžeš urobiť viac, keď má apetít. Popripade synovi pridať nejaký snack navyše počas dňa , oriešky, ovocie alebo nejakú zdravú tycinku, aby doplnil kalórie. A co sa týka dcéry, nebaví ju nejaký sport? Alebo tancovanie? Zober ju na plaváreň, plávanie je tiež super, začína leto, kúpalisko, korčule, bicykel. Len treba aby sa zapojila cela rodina, aby videla že nie je v niecom obmedzovaná alebo znevýhodňovaná od vás kvôli váhe, lebo dievčaťu začína puberta a asi by si bola nerada keby sa to nejak zvrtlo, v podobe anorexie alebo bulímie

nevenka
22. mar 2023

@anjelicek26 ano, aj hormony sa vyrabaju z cholesterolu, ked sme uz pri tom. Ja som prestala cca v 11 rast, lebo som dostala menzes a genetika nepusti. Nasi su obaja mali. Mne to tiez nepride zle, tie miery.

nevenka
22. mar 2023

@misienka123 pre predstavu, ja mam 152 cm, ked som vazila 43 kg, tak ma endokrinologicka varovala, ze uz mam pomaly podvahu a mam zacat normalne jest, lebo aj menzes stratim. Ja som vtedy mala cca 19, problemy so skolou, VS, stresy, nechutilo mi jest. Najlepsia vaha, pri ktorej som sa citila dobre, bola 47-50 kg. Teraz mam takmer 40 rokov, som po 4 porode 11 tyzdnov a vazim 65 kg, co je strasne moc na moj vkus, ale bezne som v tomto dospelom velu mala tych +/- 60 kg s tym, ze riesim bud hypofunkciu stitnej zlazy, hyperfunkciu a hormoby ako na hojdacke, nespanie a tak. Mam co robit pri 4 detoch. Takze za mna, Tvoja dcera je uplne ok.

markus1
Odpoveď bola odstránená
misienka123
autor
22. mar 2023

@anjelicek26 nieje tučná,len trocha pribrala,asi aj to ze menej pohybu v zime.inak je furt von, minimálne na dvore..pubertiak doma,ma 173 cm,54 kíl.. si z nej srandu robi, že je tučná ,ona potom plače..

misienka123
autor
22. mar 2023

@markus1 to poznam.moj pri takej výške ani 40 nemal😃

stanulienkat
22. mar 2023

Podľa mňa najvyšší čas dávať pozor na stravu a dievča dat na nejaký šport. Mne sa zda 45 kíl dosť, moje 11 ročné dieťa nemá žiadnu 45kg spolužiačku pri tej výške. Moje dieťa má 142cm a 36 kg a teda tintítko urcite nie je.

sense
22. mar 2023

Treba pozrieť aj na zvyšnú stravu a pohyb.... Moja je o rok mladšia a ma takmer 155cm a 47kg a je taka normálna ale vidno ze už začína mať "ženské krivky" a ma par dievčat ako ona a par spolužiačka ešte také dievčatka o viac ako hlavu mensie

ropucha6
22. mar 2023

Mne sa to tiez nezda nejak malo, ja som mala 45kg hadam aj v 18tke pri 160cm, ale tak zalezi aj, kde to ma rozlozene. Dietovat nemusi, ale tak racionalna strava je vhodna, ak jej vadi ta vaha, hadam tie junk food nebude chciet aj sama.

lejllamt
22. mar 2023

@misienka123 môže byť ale...skúšali ste skontrolovať štítnu žľazu?

stanulienkat
22. mar 2023

@lejllamt stitna zlaza je hoax😁. Sorry, ale SZ moze za 1 promile nadvahy. To je oblubena vyhovorka.

zuzinka888
22. mar 2023

Ziadne diety! Neblbni. Je vo veky kedy sa vyvyja- uz moze co chvila dostat menzes. Zaradte viac sportu a aktivit vonku. A uz konecne pochopte, ze ziadne zle jedlo neexistuje. Iba zle mnozstvo! Dcerka moze aj pizzu no namiesto 3 kuskov jej daj 2.

gabika0825
22. mar 2023

@nevenka ale veľa sa odvíja aj od typu postavy… ja mám 165 cm a 47kg a nemám pocit že som nejaká vychudnutá. Čiže ešte to by som dopisala

mamamasama
22. mar 2023

To si robis zarty? Vyska 147 a vaha 45 kil? A ty tu riesis "nadvahu"? Prosim ta. Neznic jej zivot. Aj moja mamina riesila moju "nadvahu" a skoncila som s PPP. Anorexia, bulimia, doteraz nie som z toho psychicky ok. Prehnane cvicim a som prilis pedantna co sa stravy tyka. Nemavala som menstruaciu a mala problem s otehotnenim. P Ak je dcerka zdrava, tak to prosim neries.

misienka123
autor
22. mar 2023

@mamamasama v poriadku..je zdravá.ja len badam že sa rozjedla,tak ci ju brzdiť,ale vobec nic pred ňou nehovorím,len som chcela par názorov.skor ona mi hovorí, že nechce take brucho tak jej vravim že sa vyvija,brucho sa výškou scvrkne.🙂a keď syn do nej podrypuje,ona plače,tak ju ukludnujem že nieje tučná

lejllamt
22. mar 2023

@stanulienkat nie je to hoax.... ovplyvňuje tvorbu hormónov v tele, jej nesprávne fungovanie ovplyvňuje všetko, aj metabolizmus....

sense
23. mar 2023

@stanulienkat štítna žľaza nie je hoax, keď som pribrala behom 3 mesiacov 10 kilov a áno boli tam aj iné príznaky, tak dôvodom bolo Hashimoto ale... Súhlasím s tým ze za nadváhu a obezitu dlhotrvajúcu je štítna pre veľa ľudí výhovorka. Pretože správne nastavenou liečbou chýbajúce hormóny sa telu dostanú. A možno je to potom o niečo horšie alebo pomalšie chudnutie ale nie nemozne

stanulienkat
23. mar 2023

@lejllamt
@sense to že je to hoax, som napísala s nadsázkou 🙂 Teraz každý tučný človek sa snaží svoje obžerstvo zvaliť na štítnu žľazu, preto som to napísala týmto štýlom. Ovšem tlstých ľudí, čo majú poruchu štítnej žľazy, je úplné minimum, zväčša je to obyčajné sprosté prežieranie sa.

A Tiež si myslím, že v prípade dieťaťa vôbec nie je zlé ochutnať aj pizzu, aj sladkosti, aj nezdravé veci. Problém bude buď v množstve, alebo v tom, že sa dieťa absolútne nehýbe. A nie ako znie v nadpise, že má skoro nadváhu. To dieťa nadváhu už má, možno ho aj maminka prepapa do obezity.

misienka123
autor
Autor odpoveď zmazal
misienka123
autor
23. mar 2023

@stanulienkat endokrinologička si asi vyštudovaná 😯

katka700
23. mar 2023

@misienka123 Prečítala som diskusiu a nehnevaj sa ale namiesto dcéry s normálnou hmotnosťou by si mala riešiť zakomplexovaneho syna. Zistiť prečo je nespokojný sám so sebou a musí sa sústavne vysklebovat sestre.
Dúfam že dcerine BMI kúsok pod hodnotou kde začína mierna nadváha neriešis pretože je to 'najlepší' spôsob ako v dieťati vypestovať odpor k vlastnému telu a poruchy príjmu potravy.

kvetinka75
23. mar 2023

@stanulienkat tak asi si nikdy nemala problém so štítnou žľazou, keď píšeš takéto bludy. Trošku si to naštuduj, čo to vlastne je a čo to spôsobuje.

maryetta
23. mar 2023

Ja som bola vzdy “vacsia” nez rovesnicky. Obzvlast vstupom do puberty. No ako som sa vytiahla aj do vysky tie kila sa pekne ulozili a aj ustalili. Od vtedy uz preslo dajme tomu 15rokov. 3porody a vahu mam rovnaku 😉
Toto by som zase nejako neriesila. Skor ustrazit tu vahu. Nech ma pestru stravu. Pohyb 😉
Ono aj hormonalna zmena robi svoje. Mozno uz aj ms jej nabehla? Alebo coskoro nabehne. Prsia. Proste jedno s druhym suvisi.

veronicka88
23. mar 2023

Osobné...ja takisto od puberty musím dávať pozor na to čo dám do úst....naši má brzdili nenápadne...ja by som syna poslala so spolužiakmi ak veľmi chce a dcérku musíš vytiahnuť von....prechádzka rýchla,bike,korčule,kolobežka,hocičo....áno strava je fajn,všetko ok ale bez pohybu to nepôjde
Prípadne nechce sa prihlásiť na nejaký športový krúžok?tanec,pole dance,hocičo kde sa bude pravidelne hýbať?

breznica
23. mar 2023

@anjelicek26 zmenila som stravovanie, nie nezmenila😉 aj ja som rástla a nepotrebovala som na to pribrať, alebo sme skôr mali ako deti viac pohybu,tak sme nepriberali

veronicka88
23. mar 2023

@misienka123 a syna by som rýchlo spacifikoval že má sestru ochraňovať a nie sa z nej vysmievať,15 ročný už musí pochopiť čo môže takéto vysmievanie spôsobiť!sadnú a dohovoriť. Aby jej on ešte nespôsobil nejakú traumu.

bubalea
23. mar 2023

@veronicka88 asi tak nejak ale vieš, to ide od samotných rodičov. Myslím, že ak by ste sa stravovali zdravšie z nikoho z vás by neubudlo a nezabúdaj aj na to, nie každý proste má byť a je schopný byť chudý. Ženy to majú s váhou úplne inak ako muži

veronicka88
23. mar 2023

@bubalea to píšeš mne?lebo asi nerozumiem

stanulienkat
23. mar 2023

@kvetinka75 ja to nespochybnujem. Citaj s porozumenim, co som napisala.