icon

2 ročný jasličkár je stále chorý

carlinko
5. feb 2012

maminky v septembri mi zacal maly chodit do jasliciek odvtedy cca kazdy druhy tyzden nieco...casto mavame laryngitidy a po nej hnusny kasel..mate nejake tipy ,recepty ako by sme sa toho mohli zbavit =?? lekar tvrdi ,ze to je normalne prvy rok ,ale uz nemam silu.....dakujem

vanessm
6. feb 2012

@carlinko Ak v škôlke nekašle vôbec tak by som mu dla ešte urobiť alergologické vyšetrenie, možno mu niečo vadí vo vašej v domácnosti, čo v škôlke napr. nie je.

ivetka2510
6. feb 2012

@vanessm si ma teraz troska vystrasila,a odvtedy bola v pohode???nemava odvtedy sopliky??a kolko mala rokov ked jej ju vyberali??ako to znasala?

adetka
6. feb 2012

podobne ako @vanessm ... Mirka isla v 21 mesiacoch do jasliciek... neustale sopliky, kasle, antibiotika - viac bola chora ako zdrava... po roku odporucene vybratie nosnej mandle... rozhodli sme sa radsej ju vybrat z kolektivu a dat cez den k svokre... po nastupe do skolky (mala 3 roky a 9 mesiacov) sa situacia opat opakovala... mandla vsak medzicasom narastla tak ze mi zacala huhnat, nepocula dobre, chrapala... tak sme nakoniec s ORL suhlasili a boli na operacii nosnej mandle... od toho dna (co je uz vyse roka) bola chora iba dva krat... inak iba pardnove sopliky...

vanessm
6. feb 2012

@ivetka2510 Neboj sa, nie je to nič strašné - ten výber je nič v porovnaní s tým, keď nemohla spávať, keď sa dusila. Mojej odporučili v troch rokoch výber mandle - vtedy som nešla a v štyroch nám ju vyberali. Prečítaj si tu na mk tému : ďakujeme orl strapco, je to dr., ktorá nám veľmi dobre poradila. My sme mali ťažkosti aj po výbere ešte 2 týždne ( mala pooperačný opuch), ale teraz paráda. My sme sa rozhodli pre narkózu, lebo sme ju nechceli trápiť a aj preto, že v narkóze tú mandlu odoberú celú a riziko dorastenia je 0,01 %, pričom v lokálke dorastie asi snáď všetkým. Samotný zákrok deti znášajú dobre, nič ich nebolí a na druhý deň ráno sme išli domov. Len som si búchala hlavu, prečo som jej to nedala hneď v tých 3 rokoch vybrať a ušetrila ju od niekoľkých chorôb, ale hlavne od nočného dusenia.

ivetka2510
6. feb 2012

dakujem velmi pekne za radu a urcite to budem zvazovat,chcem len to najlepsie pre maleho...

drobec33
6. feb 2012

Ja sa este neviem pripojit priamo k debate o castych chorobach v skolkach. Starsia dcerka este do skolky nechodi, aj ked by uz velmi chcela. My sme alergici a dr. mi rovno povedala, aby som ju do 3 rokov do skolky nedavala, kedze do 3 rokov sa buduje imunitny system a kedze je zatazeny alergiou, bol by vystaveny velkemu naporu chorob a nemohol by sa "sustredit" na ine veci. Dokonca ma varovala, ze by sme mohli spustit astmu, pripadne ine ochorenia. Je dolezite este spomenut, ze od 1neho roka sme mali zle vysledky imunity, ale mam vsak pocit, ze tymto trpy vysoke % populacie malych deti. Zial. My sme sa rozhodli s tym bojovat a presli sme uz vselicim. Nastastie nemali sme stavy, aby sme museli ist do nemocnice, ATB nebrala ani raz, co bola chora, tak take bezne sopliky. Ja som pri starsej urobila hroznu chybu pri zaciatku zavadzania prikrmov, ale spat to nevratim. O to tazsie to bolo, lebo ja som celiaticka a obe deti maju 50% geneticku predispoziciu na alergiu akehokolvek druhu. Zial, aj to ovplyvnilo jej zdrav. stav, teda imunitu, ale spamatali sme sa myslim este vcas a radikalne sme veci zmenili. Pocula si uz o Colostre? Nazory sa roznia, ale uz vyse roka davame dcerke prave, colostrum (tekute) a pravdou je, ze aj toto pomohlo. Dokonca som bola milo prekvapena, dr. mi to odobrila. 🙂 Ved dobre vieme, ze vacsina lekarou nie je velmi nachylna alternativnej liecbe. Ja som tiez toho nazoru, nechat dieta radsej doma aby organizmus nebol vystavenu velkemu natlaku, ktory nedokaze sam zvladnut. Nie som si ista, ci si to niekde uviedla, ale pamatam si, ze registrujes zmeny pri pocasi. Ma potvrdenu nejaku alergiu, alebo nie? Ma niekto v rodine, akukolvek alergiu? Nejdem tu mudrovat, snazim sa najst odpoved pre teba, ci je to naozaj iba otazka docasna (lebo je imunita este nedozreta), alebo to bude dlhodobejsie, pretoze je tam problem a treba tomu trochu pomoct. 😉 My zaciname toto iste zial riesit uz aj s mladsiu, hodnoty imunity ma o polovicu nizsie, ako by mala mat. No nejdem z toho "vyskocit" z koze a chytat paniku, ani to tu rozoberat, pockame si este na vysledky na celiakiu a potom zacneme bojovat.
Takze, aby som ta uplne nezabila vycerpavajucim prispevkom, zhrnula by som to. 🙂 Zistit, ci ide o akukolvek alergiu, alebo patrite do rizikovek skupiny. To si myslim neuviedla, (nesudim ta, konstatujem) dbat o pravidelny prisun cerstvej zeleniny a ovocia (aj ked je to niekedy viac ako tazke), pravidelny pitny rezim, spanok, pohyb...
Mozno sa nahnevas, ale ja si nemyslim, ze by sa @anjelicek26 a @koniarova do teby pustili. Napisali svoj nazor a radu. 😎 Drzim palce, aby to rychlo preslo.

rainee
6. feb 2012

@vanessm toto su uz vazne pripady ak sa dieta dusi, ale inak urcite nevyberat mandle, najprv treba preukazat ze su ozaj zdrojom infekcie. hovorim z vlastnej skusenosti, od vybratia mandli vkuse zapaly priedusiek a pluc a to je uz na ovela dlhsie liecenie ako angina 😖 ale kazdy organizmus je iny, niekomu vybratie pomoze niekomu este viac uskodi, je to asi loteria....

vanessm
6. feb 2012

@rainee Ak je problém v nosnej mandli, tak sa vybratím zlepší zdravotný stav, ale ak je problém niekde inde (napr. alergia) tak to asi nepomôže

carlinko
autor
6. feb 2012

Mile mamicky 🙂 Dakujem Vam velmi pekne za prispevky,niektore ste ma dost povzbudili a pomohli,poradili...esteraz dakujem a zelam vam vsetko dobre ,hlavne zdrave deticky 🙂

ivetka2510
6. feb 2012

my sme alergici obidvaja,aj priatel aj ja,ja mam dost silnu pelovu alergiu,zacne mi to v maji a trva taky skoro mesiac,priatel bol zasa prieduskar ked bol maly a ma tiez vybratu nosnu mandlu,ale myslim si ze vtedy nebolo tolko moznosti ake mame teraz,co sa tyka uz len samotnych produktov z lekarne...myslim tym vselijake probio,prebio,homeopatika,nosne morske spreje atd...takze ta alergia hrozi aj malemu...urcite... ☹ takze preto chcem este s tou nosnou mandlou pockat,nechcem sa uponahlat,chcem zvazit vsetky alternativy a potom sa uvidi...to je pravda ze kazdy organizmus sje iny a niekomu to vybratie nosnej mandle pomoze a niekomu viac uskodi...no uvidime...

bianca
6. feb 2012

@carlinko nieje to normalne.Normalne je ked dieta je po nastupe chore ale nie ked je opakovane preliecene a po prichode do kolektivu automaticky do par dni ochorie.Treba hladat bacilonosica v triede a kludne nim moze byt aj ucitelka.

carlinko
autor
6. feb 2012

@bianca aj na to som uz myslela,vies co je sranda ,ze od babatka s nim chodim na cvicenie ,plavanie ,vzdy medzi vela detickami a tu je ich 9 a stale dokola. chory...preto je to cele pre mna divne ,lebo poial nesiel do jasli nebol ani raz chory a to sme my urcite neboli casto doma!!!.poslednyrkrat som ho dala po troch dnoch do skolky mozno to bola chyba ,ale prave min .tyzden sme boli na ockovani a som to lekarovi pripomenula a on ze co si robite stres ..ma pre mna dve spravy aj dobru aj zlu..ze teraz pochyta co sa da ,ale v neskorsom veku budeme mat pokoj ,lebo imun.s.sa vybuduje ...vies je tu vela mamiciek a kazda ma iny nazor 🙂))nemala som otvarat nijaku diskusiu a bola by som ovela poojnejsia ao teraz ked mam sto roznych nazorov v hlave 😀

carlinko
autor
6. feb 2012

ale samozrejme nic nepodcenim ,pojdem na vysetrenia 🙂

bianca
6. feb 2012

@carlinko ja riesim uplne rovanky problem akurat ze skokarsky.Mala do 3 rokov nemala ani sopel a co nastupila tak stacilo aby tam bol jeden den a bolo to.Teraz je doma uz 3 mesiac a samozrejme zdrava ako rybycka.Kolektivu sme sa nikdy nestranili a ani nestranime.Je v castom kontakte s detmi a o posilovani imunity sa odmietam bavit.Tym ze dieta bude brat atb sa imunita nezlepsuje a pchat do nej neake chemicke hnusy nebudem

carlinko
autor
6. feb 2012

cista pravda !!!
@bianca

bianca
6. feb 2012

@carlinko vies ono chyba je na oboch stranach.Ucitelka by mala filtrovat deti a nevziat chore dieta do triedy ale poznam aj matky ktore strcia dieta cez dvere a papa maminka sa ponahla.Jej nevadi ze jej soplave decko nakazi dalsie a matky ktore svoje deti miluju tak ostanu doma.My mame v triede 22 deti a priemerny pocest obsadenosti je 6-12 deti.

carlinko
autor
6. feb 2012

@bianca hej presne tak to je...no moj chodi do jasli skolky ci kikri sa to tu vola kde je 9deticiek a priemer je tych 7 co nie je az take hrozne...ale je tam jedna matka co jej mala fakt zeleny sopel a kasel no hroza...:///ale co narobis ,mozno nerozmysla alebo nema inu moznost alebo je jej to jedno :/// ja teraz necham maleho cely tyzden doma ,nasadim cecko,pojdeme na vysetrenia a uvidime,ci to je virusoveho charateru alebo nieco ine...len nie ze by som nechcela zobrat maleho zo skolky .,,ale nemyslis ze naazirt sa moze v obchode alebo aj ed sme u amosky na navsteve atd ??? urcite je tam mensie riziko ,ale je....vies tazo...a hovornie som a nebudem matka ktora ho bude izolovat alebo prilis chranit pred vsetkym mam tym namysli byt prilis sterilna potom ked bude starsi niekto kychne a budeme muset ist do nemocnice ????? ja to berem nejak tak...je mi dolezite aby mu bolo dobre ,aby bol stastne a spokojne dieta ale povedzme si na rovinu nie sje to troska vsetko s tou ochranou prehnane ??? my sme sa hravali s prepacenim so slepacimi hovnami a vzdy sme boi zdravi 🙂))))))==)))

carlinko
autor
6. feb 2012

ospravedlnujem sa za chyby ,ale klavesnica prestava spolupracovat 🙂))

bianca
6. feb 2012

@carlinko vies ale v dobe kes sme sa mi hrali s hovnom este nebolo vsetko bezne osidlene rezistent.bordelom.To je hroza co tym detom teraz vychadza s vyterov.Ked som pocuvala vysledky tak som mala pocit ze som v robote a my tam mame inu faunu i floru.Akurat co sa tym zvysuje tak to rezistencia dietata voci atb.

anjelicek26
6. feb 2012

@carlinko - imunita dnesnych deti je uplne ina a ich telo je vystavovane inym vplyvom, inej strave a predovsetkym virusy dnes su uz zvyknute na väcsinu antibiotik a preliecuje sa niektore choroby x-krat alebo sa ich dieta nezbavi vobec. Moraxela a podobne zazraky ma v skolke hadam kazde dieta a poctivo sa vracia, uz to lekari aj nechavaju tak.

Ono prehanas s tym, ze potom na tvoje dieta niekto kychne a pojde do nemocnice. Ved stale s nim ides na nakup, normalne von na ihrisko ci do materskeho centra. Nie je v bubline. Lenze to je neporovnatelne ine, ale byt s 10 dalsimi detmi zavrety par hodin v malej nevetranej miestnosti, kde v teplucku vznika idealna klima pre bakterie... hlavne ak ti tam chodi nejaky chronicky bacilonosic, co mozno sam poriadne neochorie, ale vo vytera by mu vysla cela zoo a posuva to vsetkym detom okolo.

bianca
6. feb 2012

a hlavne ked este vsetci piju z jedneho poharika bo je tam polozeny tak piju

carlinko
autor
6. feb 2012

@anjelicek26 pani doktorka dakujem za radu ,ale ja uz si poradim ...mozno niekomu vase rady pomozu ,mne pomohli rady inych mamiciek ..ale dakujem za ochotu!!! a aby som nezabudla,ak by ste pozorne citala ,co som pisala (ze maly chodi od 9 do pol jednej )a nie sa len koncentrovala na to ako to vy vsetko ovladate a aka ste stopercentna ,bola by urcite nasa diskusia troska ina ... 🙂 zelam k rasny den 😵

anjelicek26
6. feb 2012

@bianca - pomylia si uterak, pohar, neumyju ruky na zachode, no deti su este take ehm, prasiatka

anjelicek26
6. feb 2012

@carlinko - aky je rozdiel ci je tam 4 ci 8 hodin? Na nakazenie sa staci chvila. Toto nema vyznam, nechapem, preco sa na mna tak hnevas, ale je to tvoja tema, idem ja prec 😝

carlinko
autor
6. feb 2012

@anjelicek26 dakujem

kamilka22
6. feb 2012

@carlinko predpokladam, ze asi chodis do prace a do jasli prosto musi. Moja sestra mala takyto problem u skolkara, vydrzal v skolke cca 3 dni a potom bol chory. Zacali chodit imunoalergologicke. Jej synovi zistili alergiu asi na vsetko, co Ta napadne plus oslabenu imunitu. Nasadili mu nejake lieky na posilnenie imunity, teraz je uz skolak, a je to ovela lepsie, ona ho ale v tom najhorsom zimnom obdobi uz potom nechavala doma a to na odporucanie imunoalergologicky. Ja mam doma dcerku, ona ma tiez casto laryngitidu. U nej to sledujem tak, ze v skolke prosto idu von, ona sa tam nahana po dvore, nadycha sa toho studeneho vduchu a hla choroba je na svete.... ak ma syncek na toto predispoziciu, tak podla mna sa tomu uplne nevyhnes, ale skus mat v izbe napr. zvlhcovac /presusena sliznica je nachylnejsia na bacily/, cisti mu nostek kazdy den sterimarom. Ked je chory, mozes davat ten s medou. Ja davam dcerke ked sa ozve zachvat laryngitidy dithiaden na noc, aby sa mi nezadusila. Teraz ju mam zo skolky uz mesiac doma, aby nebola v tom chlade a neprisla domov po 3 dnoch opat chora.

carlinko
autor
6. feb 2012

@kamilka22 dakujem pekne za radu...zvlhcovac ideme kupit dnes 🙂) sterimar mi nic nehovori ,mozes mi to trosa priblizit neviem ,ci to tu (rakusku ) budu mat alebo maju nevyznam sa 😀 zacinam fakt rozmyslat ,ze aspon poial su tu take mrazy dnes minus 16 !!! ostane mi doma 🙂) chodim do skoly oddnes mi zacala doteraz to nebol problem,v septembri zacal chodit ,a ja som sa nechcela s nicim nahanat ,ze keby taketo nieco prislo... ale vysetrenie si dam malemu urobit ,pre moj vnutorny pokoj ..este raz dakujem 🙂

kamilka22
6. feb 2012

@carlinko sterimar je nosovy sprej s morskymi mineralmi. Predavaju tu cisti a potom zvlast s medou. Ten je na "farebne", cize zlte a zelene sopliky, posobi proti infekcii. Dcerke pekne zabral aj pri moraxele. Na tvojom mieste by som ho asi nechala cez tuto ukrutnu zimu doma. Predsa len aj bacily vymrznu a na jar uz isto bude lepsie. Drzim Vam palce.

carlinko
autor
6. feb 2012

@kamilka22 dakujem pekne 🙂

fra
8. feb 2012

ked som bola malá mala moja mama presne takýto problém so mnou- po dvoch dnoch v jasliach som bola dva tyzdne chorá... do práce chodiť musela (zuril hlboky socializmus-(inak pokial viem, tak nikto nekontroloval ráno či je dieta zdravé... u nás to tak určite nebolo)) no a tak mi po mesiaci (resp 3 dnoch) v jasliach radšej našla opatrovatelku, ktorá bola doma lebo chodila večerne na nejaku školu a starala sa o svoje dievčatko a potom som vyše dvoch rokov nechodila do jaslí, ale k "tete" ... s jej dcerkou sme boli dlhy čas najlepšie kamarátky, vždy som sa k nim tešila (na rozdiel od kolektivnych zariadení ku ktorym mam doteraz miernu nechuť), chorá som odtvedy nebývala skoro vobec resp velmi málo a doteraz mam myslím celkom dobrú imunitu...( nespomínam si ani kedy som bola naposledy prechladnutá- možno pred pár rokmi?, klop, klop ) ... a som za to mame vdačná, že to riešila takto ...