Ako riešiť pretrvávajúci kašeľ u detí?
System je nastaveny tak ze pride dieta do skolky 2x zakasle a ide domov lebo je chore.. ok beriem. Ale potom s tym dietatom idete k lekarovi ved kedje chore nech sa lieci a lekar ho popocuva a povie vitaminy, imunoglukan, stoptusin alebo proste ina volnopredajna vec a koniec. Dieta to berie tyzden dva a nic. Kasle dalej. Ved vitaminy berie preventivne stale..
To je riesenie dnesnych lekarov ze na strasne silny kasel daju vitaminy?opakuje sa to od septembra uz 3x v sukrkmnej ambulancii kde platime a riesenie je take ze to tam nemusim ani chodit.
Ako to mate vy? Co vam odporucaju lekari na produktivny kasel?
Výter z nosa či hrdla pediatrička nerobí?
@pribinak nie
@klarissa25 nic ziadne vysetrenie
pridem vezme krv na crp a kym stroj riesi cep popocuva. v lete nasa mala zapal pluc cize ju doktorka extra dlho pocuvala a potom sme sli na rtg kde sa to potvrdilo. crp a leukocyty bere vzdy
Ja napr. vlhký kašeľ vôbec neriešim ... akurát, ak má problém vykašľať, hlieny riedim ... k Dr. chodím, keď je dlhšie suchý dráždivý kašeľ, teplota tri dni a nič voľnopredajné nezaberá.
nasa lekarska robi vzdy vytery a crp. potom dalej podla aktualneho stavu a vysledkov.
hlavne nechodim s kazdym kaslom k dr, vacsinu liecime doma volnopredajnymi liekmi
Toto máme úplne ináč. Po prvé, škola ani škôlka občasný kašeľ neriešia, pokiaľ nie je sprevádzaný ďalšími symptómami, napr. horúčkou nad 37,5°C, alebo nejde o dusivý, neutíchajúci kašeľ, ktorý dieťa vyčerpáva.
Ak už je dieťa na tom tak, že musí ostať doma (ale stále sa bavíme o typických prejavoch nejakej bežnej virózy), prvý týždeň k lekárovi vôbec nejdeme, resp. zabehne tam nanajvýš rodič po potvrdenie PN a po recept na voľnopredajné lieky (na recept sú lacnejšie, nehovorím o SK). Ak sa ani po týždni stav nezačne nijako zlepšovať, vtedy máme prísť k lekárovi a vtedy dieťa vyšetrí. To sa nám stalo asi len 1-2x a aj vtedy povedal, že nepotrebujeme ATB, že stav sa určite začne o deň-dva zlepšovať, čo naozaj tak bolo.
@kat_ a kto to doma lieci 2 tyzdne s dietatom ked chodite do prace?
@annm81 a tyzden nechodite do prace a skusate dieta liecim len tak vitaminmi z lekarne? A dalsi tyzden sa uvidi. Z coho zijete? A este ked musite platit nejake zariadenie skolku alebo co a dieta tam ani nie je.
U našej dr som nebola už dávno a to mam 3 malé deti. Sopliky a kašeľ liečime doma.
Máme PN, prestriedame sa s mužom, pracujeme večer... ale pravda je, že deti mám veľmi zriedkavo choré a málokedy sú doma dlhšie ako 2-3 dni. Čo ale platí je, že ak tvoje dieťa chytilo nejakú virózu, lekár nemá možnosti, čo viac by mal spraviť, než že ti dá lieky na potlačenie symptómov - a tie sú bežne k dostaniu bez receptu, takže načo tam vôbec chodiť?
Tiez malokedy ideme k lekarke, to uz musi byt ozaj dlhotrvajuci kasel a vtedy urobi vyter. To tak po 3 tyzdnoch kasla. Inac s beznou virozou lekarka nema co spravit. No a ako to riesime - striedame s muzom dovolenky a home office, raz jeden, raz druhy.
Ja normálne poviem doktorke, že chcem pamycon, a za tri dni je po kašli, presne ako píšes keby dávam voľnopredajné veci môžem mať dieťa rovno mesiac s kaslom doma
Aj u nas mudr nam proste slusne vysvetlila, ze pokial ma dieta virozu tak sa nemame ani unuvat ku nej - ano ked som mala prve dieta, pripadne do toho 1-2r tak clovek panikari zakazdym ked je dieta chore s teplotou, ale postupne ak vidim, ze dieta ma teploty, celkove ho bolia svaly, cele telo, ma sople, kasle -pokial sa nejde zadusit, tak az kym neprejdu 2-3 dni ku mudr sme ani nesli. Ked na 4 den vidim, ze ma vacsie intervaly medzi vystupom teploty, ked mu klesne teplota je ciperny a vystraja ako z divych vajec vyliahnuty tak urcite ku mudr nejdem. A tiez si treba uvedomit, ze napr kasel je ten posledny priznak co odchadza, takze asi tak. A nie nechodili sme koli soplom ku mudr. Ani deti nevyhadzovali koli soplom zo skoly. Dokonca ja som malokedy vedela kto je v skole/ke chory vzdy som si riesila svoje deti a nie susedove a tak som nikdy nehromzila na to, ze ludia nosia chore deti do skoly 😂😂moje deti boli chore lebo sa nachadzali vo velkom kolektive a zvykali si na patogeny, ktore sa nachadzaju v beznom zivote😂😂😂
K lekárovi sa chodíme popočúvať, na výter, crp a po papier do práce po pár dňoch, keď sa stav nezlepšuje doplnkami z lekárne. Každé ,,nachladenie" trvá najviac týždeň. Ak výter potvrdí nutnosť ATB, tak predpíše ATB.
Ak dieta len kasle ideme do lekarne kupume sirup na kasel suchy vlhky a dieta je doma ak lasel neprestava pi par dnoch az potom idem k lekarke nech popovuva. Lieky na kasel su vetsinou volnopredajne tak po tie nad do ambulancie netreba
Nevien presne co ocakavas? Bola by si radsej, ak by ti lekar zakazdym predpisal antibiotika alebo silne lieky na kasel, ktory sa da liecit sice dlhsie, ale s mensou zatazou na organizmus dietata? Chapem, ze moze byt naozaj frustrujuce byt casto doma, tazko sa clovek zariaduje, ale ak by sa na kazdy kasel, ci nadchu predpisovali silne lieky, tak by to mohlo vyvolat uplne opacny efekt...
@oceanahory ako ja chapem ze antibiotika nie su idealne ale ked kazdy mesiac clovek ide na ocr a ma mensi prijem to tiez nie je idealne hlavne ked pracuje v oblasti kde proste musi chodit do prace.. preto sa pytam na nejake moznosti a ako to funguje.. lebo 3 mesiac v skole a kazdy mesiac chory 10 dni..a viac
bohuzial male deti v skolke su caste chore aj roky, buduje sa tym imunita...ja som vela lahkych chorob vykryvala skrz homeoffice, lebo malemu len tiekol sopel...pri kasloch mu nezaberalo nic len moj domaci cibulovy sirup, ale ten cas ajtak je potrebny na preliecenie...ak uz mal zachvaty kaslu tak tussin, antibiotika nemal ani raz zatial, ma 6r, len lokalne pamycon do nosa, za co som rada...OCR beriem ak naozaj potrebujem cely den sa o maleho starat nonstop a aj noci su zle
Chapem, nie kazdy ma moznost pracovat z domu alebo ustretoveho zamestnavatela, ci napomocnych starych rodicov. Mozno by som zvazila konzultaciu s lekarom, ako pisali baby vyssie, trvat na orl vysetreni a pod., ale zial ak je dieta nachylne na choroby, tak sa tam casto vela neda spravit, len to nejako vydrzar, byt trpezlivy a snazit sa co najlepsie v domacom prostredi podporovat imunitu. Treba skusit rozne alternativy napr. taky inhalator doma mate? Je to skvela vec! Syn ma sice iba 3 roky, zatial kasel ani horucku nikdy nemal, ale pri soplikoch staci 3 dni inhalovat a je po soplikoch, ja si to neviem vynachvalit. Drzim palce!
Ja v zasade nejdem k dr so soplikom alebo kaslikom, s tym si viem poradit sama s prirodnou liecbou alebo ak niekto chce tak s volnopredajnymi liekmi/vitaminy. Prinipialne moja dr taketo deti ani neberie, ja som s nou riesila telefonicky aj ovcie kiahne, 6 a 7 chorobu - to ze dieta uvidi nijako nepomoze. Ak mas pocit ze sopel/kasel trva dlho, tak si ziadaj dalsie testy. V skolke ale bezna vec, ze je dieta casto chore a ziaden zauracny liek ti dr nepredpise
No ono... je to naozaj velmi rozne, napr. v nasej skolke sa kašlik az tak neriesil, skor sopel a teplota. No a doktori su tiez rozni. Kamoska - 100x vyter, antibioticke kvapky, sirupy, tabletky, spreje na kazdu hovadinu, deti maju znicenu imunitu. Moje deti sem tam zasoplia zakaslu, najma v takomto obdobi... dokial nemaju viac ako 3 dni horucky, dávivý kašeľ, tak ja to s Dr. absolutne neriesim a na volnopredajne veci ani peniaze nevyhadzujem. Je to len ulava od priznakov.
Este aj mamicky su rozne. Moja starostliva kamoska: mne je ich tak luto, ked kaslu, snazim sa im ulavit, ako viem. Mal celu noc horucku, nespala som celu noc, chladila som ho vlastnym telom. Ja: hmm... dake su horuce ale ako pekne spia, budem ich budit na nejaky Nurofen? Kaslem na to. Kasles? No ano, zatiekli ti sople, za tyzden prejde
no zial. mam viscero kamosiek ktore mavali deti takto chore v skolke. jedna to dokonca vzdala.lebo za polroka bol odietatko vskolke dokopy 16dni.... zial. ten prvy rok zvykne byt brutalny... moje dieta je hm taky priemer. cca mesiac mesiac a pol,zdrava naslednechora cca tyzden. normalne pre detsky vek je 6 az 12 infektov hornych dychacich ciest rocne. to je fakt prpste a najviac teraz od jesene do jari. mrzi ma tvoja situacia a no je to masaker
Robia to spravne. Nie podla svojich vymyslov ci lenivosti, ale podla najnovsich vedeckych poznatkov a EBM.
Moj je momentalne chory uz viac ako mesiac. Dva dni ok a opat teplota, opat dva dni ok a zas nieco. Lekarka urobila CRP, antibiotika nie su potrebne.Proste oslabena imunita. Ak je teplota, dam nurofen, vitaminy, viac ovocia a zeleniny, vyvar, cibulovy sirup, tekutiny. Pre istotu som si vyziadala krvne testy. Vsetko v poriadku. Moja duša ma pokoj a čakáme,ze to uz konecne prejde.
A ja sa zase opýtam tak, prečo nie každá škôlka pošle choré dieťa domov? Môj syn zakašle, už zostáva doma, teraz bol doma dva týždne, prídeme do šatne a tam deti fukaju nos, kašlú tak produktívne, že sa to ozýva až vonku... A rodičia "vydrž este tri dni, o chvíľu je víkend" my sme sa otočili a išli naspäť domov, povedala som tam pred všetkými, že choré deti nech sa hrajú v škôlke a zdravé nech sú doma " učiteľka len kyvla plecami. 🙄
A čo mám dať deťom keď sú choré dva týždne a nič nezaberá? Najprv mali laryngitidu, bolesť hrdla, suchý pisklavy kašeľ, tam sme brali calcium, paralen, lisajnik, potom vlhko kaslali, najmä v noci, žiadne sople, dýchanie vraj čisté, nič nám nedala, že stačí podávať mucosolvan, fenistil, sprej do nosa. Za prvé tri dni choroby sme boli každú noc na pohotovosti, a tiež mu nič nedali, vraj mame dávať to, čo odporúčala doktorka, že crp ma v poriadku, vytery v potiadku.
Netreba ATB, ani žiadne silné lieky. Vitamíny a sirup raz na suchý kašeľ, potom vlhký. A keď sa vyliečili, tak má ísť medzi choré deti.
@kavasmliekom A toto bude iba stale horsie a horsie, lebo niektori rodicia nemaju naozaj moznost kam davat dieta a do roboty jednoducho musia, aby mali z coho vyzit. ☹️ V minulosti sa velka vacsina takychto pripadov vyriesila strazenim u starych rodicov, svokra mi akurat minule rozpravala, ako bol moj manzel stale chory a ledva chodil do skolky, stale bol s babkou a ak by babka nebola schopna strazit, tak by bola asi bez roboty a netusi, ako by vyzili z jedneho platu. Moja babka detto, na dochodku bola uz v 55-tich, boli sme u nej pomaly viacej, ako u rodicov, co pracovali. Tak ale nasi rodicia pojdu do dochodku uz pomaly v 70-ke, je otazne ci sa vobec dochodku doziju...🫤.
@oceanahory ja tomu rozumiem. Ale zase treba aj trosku empatie voči tým nachylnejsim deťom. Nie každé choré dieťa sa vie hrať, nie každému je potom teplo, nie každému chuti jest, niektoré je viacospale, niektoré podráždene, u nás chodia von za každého počasia, či prší, či je blato...deti sa naháňajú, potom sú spotené, choré, či už len so soplami, či aj kašľajuce, by malo mať ľudový režim. No proste rodičia majú stále nárok na OČR, kým to dieťa veľakrát nemá na výber a zohľadní sa to potom na jeho zdraví.
A zase napríklad moja 15r dcéra, keď chodila fő škôlky, nikdy nebola chorá, mala silnú imunitu, za tie roky života mala tak možno 2x ATB, a 2x covid. Mohla byť aj medzi chorými, bola odolná. Ale dnešné deti sú nejak aj nachylnejsie na choroby.

A nejaké orl vyšetrenia pripadne alergologia.?