icon

Ako znížiť horúčku, keď lieky nezaberajú?

karolina553
11. jan 2025

Dcérka má teploty, lieky jej nepomáhajú. Skúšala som už aj čípky, aj sirupy (nurofen,panadol) ale stále nič. Teploty 39 stupňov. Keď má cca 38 dám jej lieky a po pol hodine už má 39 a musíme dávať obklady. Po takých 2-3 hodinách jej klesne asi na 38,2 alebo 37,8, no to je stále veľa. A potom zase stupne. Medzi liekmi by mal byť odstup 5 až 6 hodín, ale ja musím dávať už po štyroch hodinách, lebo ma vysokú teplotu. A ešte keď začne bojovať ze nechce lieky, tam tiež stratíme veľa času a stupne ešte viac😮‍💨

patka06
11. jan 2025

@karolina553 účinok ATB sa prejaví na 3 - 4 deň užívania, ak sa stav nezhoršuje, tak len vydržať, keď treba znižovať teplotu a hlavne stále podávať veľa tekutín

domka222
11. jan 2025

@karolina553 niektoré ATB začínajú účinkovať až na tretí deň. Ja by som dnes skúsila ešte počkať. Zajtra by mohlo byť už trochu lepšie.

karolina553
autor
11. jan 2025

@lenkakravcova doktorka nás vždy vadila keď sme prišli skôr ako 2 dní s teplotami. Tak keď mala už 3 dni horúčky išli sme k nej, robila crp a predpísala antibiotiká. Lenže v lekárni to momentálne nemali tak som včera ráno musela po ne vybehnut(zrejme vykladali v noci tovar) a od včera davame

nikpa
11. jan 2025

@karolina553 ATB ešte nezabrali ale to je normálne. Čize dnes dávaš druhý deň? Ak ano, tak zajtra už by mohli zabrať. Dovtedy zrážaj teplotu aj zabalom, dávaj veľa piť. Ak sa stav zhorší tak na pohotovost.

biglovemom
11. jan 2025

S teplotou na pohotovosť ? Neblázni .nastuduj si co je to teplota a preco je dobra.ocividne to 98% matiek ani nevie..

zuzi0911
11. jan 2025

@biglovemom teplota,ktora sa ťažko zráža nie je ôk ak uz je niekoľko dní..plus vysoké crp ...

lenkakravcova
11. jan 2025

@biglovemom neviem no.. mne dcéra mala 38,5C tretí deň. Šla som na pohotovosť a bol to zápal obličiek.
U druhej dcéry 38,9C. Šla som na pohotovosť a bola to E-coli. V oboch prípadoch dvojtyzdnova hospitalizácia s antibiotikami 4-5 dní priamo do žily.
Niekedy môže dlhodobá horúčka nad 38,5C byť prvým hlavným ukazovateľom, že je tam vážny zápal/infekcia v organizme..
Ja by som to nepodcenovala. Radšej si minimálne na tú pohotovosť zavolať, než potom riešiť nejaké vážne následky u dieťaťa.

nevenka
11. jan 2025

@lenkakravcova ale tak uz maju antibiotika, tak ja by som uz nikam nesla.
My sme mali toto iste, neslo to zrazit, syn mal 19 mesiacov a bol to covid, ale nastastie po 3 dnoch to zacalo ustupovat. Ak mala vysoke CRP, mate ATB, uz by sa to mohlo zlomit, mozno aj zajtra uz. Pockala by som, ako zaberu ATB.

lenkakravcova
11. jan 2025

@nevenka neviem.. ja by som radšej zavolala. Lebo môžu mať aj nejaké špecifické ATB. Nie širokospektrálne. Alebo ak je tam niečo také ako som písala vyššie, tak tam treba práve tie špecializované atb. Asi by môj strach o dieťa spôsobil, že minimálne by som na tú pohotovosť zavolala a poradila sa, čo ďalej. Predsa len tam jej budú vedieť lepšie poradiť (aj priamo sa vyjadriť k liekom, dávke atď)

diewcatqoo
11. jan 2025

My sme si tym presli v takomto case pred rokom. Syn mal vyse tyzdna vysoke horucky, ktore nesli zrazit. 2x sme medzitym boli aj na pohotovosti, lebo mu to uz stupalo takmer k 41 stupnom. 3x mu bolo robene CRP a vzdy nizke. Podla lekarky to bola chripka. Ale teda bala som sa dost, este sme nikdy nezazili take vysoke teploty, co sa nedali zrazit. Drzim palce.

anavixy
11. jan 2025

Tak v prvom rade, znizenie horucky na 38,2-37,8 je uplne dostacujuce a nie je to stale vela.
V druhom rade nam povedz kolko lieku podavas, lebo info ze tebe povedal aj lekarnik aj dr kolko mas dat je na nic. Normalne napis, kolko mg alebo aspon ml ktoreho lieku podavas a potom mozeme polemizovat o klesani/neklesani horucky. Takto je stale pravdepodobna aj moznost, ze nepodavas adekvatnu davku.
Lieky kludne MOZES striedat po 4h, striedas paracetamol s ibuprofenom. Ak ma dieta horucku 39 a podala si lieky, tak nemusis hned davat zabaly, pockaj pol hodinu- hodinu a ak ma teplota klesajucu tendenciu, tak ho nestresuj a cakaj na dalsie znizenie - teplota nemusi klesnut ani pod 38,0. Ak davas lieky vtedy, ked ma este dieta studene koncatiny, tak je prirodzene, ze mu horucka este stupne, vrchol dosahuje horucka vtedy, ked sa koncatiny zahreju a az potom zacina klesat po podani lieku. Pokial ma dieta zjavne symptomy choroby (vieme co mu je, netreba patrat po uroinfekte) a uz ma nasadene atb, tak treba este par dni pockat a v pondelok pripadne ist k pediatrovi. Za telefonat na pohotovost samozrejme nic nedas, ak si nie si ista…

karolina553
autor
11. jan 2025

@nikpa áno druhy deň davam

karolina553
autor
11. jan 2025

@lenkakravcova Asi pôjdeme zajtra na pohotovosť alebo potom v pondelok k pediatrov. Dúfam že to už klesne

biglovemom
11. jan 2025

@lenkakravcova
@zuzi0911 ale autorka u lekara bola….Pripady su rôzne , ale aj tak - teplota neni choroba .Kazdy sa z teploty rúca a zráža dole namiesto toho nechat trochu dieta teplotovat a nechat telo pracovať .
Vsetko ma hned účinkovať vsetko ma hned prestať …. Mala som virozove dieta/uz asi 20x mala teploty ale taketo rucanie som nikdy nemala.a to mala aj vyse 40 st teploty.

karolina553
autor
11. jan 2025

@biglovemom ja nemám rúcanie,len už mi to pripadá vážne keď má 39.... Dieťa nechať bez liekov? Veď do pár hodín môže zomrieť. To čo je za rozum

domka222
11. jan 2025

@karolina553 kde ti hovorí
,že nemáš dávať lieky? Ale aj lekár ti povie,že do 38,5 u detí sa nemajú podávať lieky proti teplote,pokiaľ dieťa nemá ešte ďalšie výrazné problémy.

lenkakravcova
11. jan 2025

@biglovemom tak vieš, sú deti a deti.. a matky a matky. Niektoré deti majú napr febrilne kŕče už pri 39C, takže keby si také dieťa mala, ozaj by si sa bála aby ťa teplota nestupala. Lebo potom príde záchvat a nevieš či ti dieťa do rána prežije..

biglovemom
11. jan 2025

@karolina553 zomrieť ? Oh moja by uz 20x mala zomrieť 😂😂😂😂🤦‍♀️🤷🏼‍♀️

biglovemom
11. jan 2025

@lenkakravcova samozrejme su deti a deti to bez debaty..ale 39 neni nejaka mega teplota . Moja mala 40,5 rekord.🫣

domka222
11. jan 2025

febrilné kŕče nie sú život ohrozujúce

anavixy
11. jan 2025

@lenkakravcova tak ale to je uplne o niecom inom. Tu sa bavime o zdravom dietati, ktore este FK neprekonalo. Navyse FK (moze dieta mat aj pri 38,5 a nemusi mat ani pri 40) su v drvivej vacsine neskodne, aj ked hrozostrasne a naozaj sa netreba obavat, ze by ich dieta neprezilo… iste su aj vynimocne stavy, ale to nebude len o fk.

777januska777
11. jan 2025

@karolina553 ja by som išla na pohotovosť, našej som dávala antibiotika a nezabrali do 48 hodín, stale vysoke horucky, ktore nesli zrazit, doktorka urobila crp a mala nad 150 a rovno nás nechali v nemocnici.

danielahamar
11. jan 2025

Toho nurofenu jej dávaš koľko a hlavne aký? Sú teraz také virózy, že vysoké teploty niekoľko dni.

karolina553
autor
11. jan 2025

@danielahamar nurofen od 3 mesiacov 8mg

freepalestine
11. jan 2025

@karolina553 “ Každý 1 ml suspenzie obsahuje 20 mg ibuprofénu.”
davas 8mg ci 8ml?

aaadkaaa
11. jan 2025

Moja mala teraz taku anginu, 7 dni horucky 40, najhorsie bolo, ze mala studene koncatiny, takze anizabaly ats...nie raz som tlacila ocami hodiny, aby presli aspon 3 hodiny, nie ze 4, aby som jej mohla dat lieky...nurofen zaberal aj na 5 hodin, paralen po hodine konecne klesla teplota a po 2 hodinach zase vystrelila... drzim palce, nech to mate cim skor za sebou

dianka3
11. jan 2025

@karolina553 Smer detská pohotovosť keď už lieky nezaberajú do kedy chceš čakať? Utekaj čím skôr alebo predtým im zavolaj

laurikagab
11. jan 2025

@mariynka aj moje deti to iste, dcera bez príznakov a syn začal dnes s teplotami a začal kašlať.vy ste mali nejaké príznaky a nejaké lieky?

karolina553
autor
11. jan 2025

@laurikagab sople, kašeľ bolesť hrdla....zo začiatku sme dávali nurofen a panadol a teraz dávame antibiotiká a nurofen

karolina553
autor
11. jan 2025

@dianka3 pôjdeme zajtra na pohotovosť, alebo ak sa jej polepsi v pondelok pôjdeme k obvodnej