Choroba, škola a covid
Už som z toho total vytocena. Neskutočné tlaky na deti v škole, nemôžeš ísť do školy ak vykazujes známky ochorenia. Synator to nezvládla. Chodí ráno autobusom, už je celkom kosa vonku. Takže je normálne že sa mu spusti sopel pri prechode zo studená do tepla. Ale nie, keď ma sopel, nemoze ísť do školy. Neivem, na čo im rozdávali tie AG testy, keď si ho urobí, nič to neznamená! Takto to je každodenný stres! Tak nech ich buď zavrú alebo nech fungujú normálne. Tod dnešný výlev zúfalej matky.
Moju dceru kazde 2-3 mesiace boli hrdlo, ci je covid ci nie, proste ju zacne boliet. Doteraz som to vobec neriesila, vzdy sme dali bylinkovy caj, med, vycmulala nejake pastilky a pohoda. teraz som ju na druhy den radsej otestovala, v strese, lebo sme mali ist pozriet na prezentaciu zupnych skol...mladsia sa zas minuly tyzden zobudila, kazdy den po pol hodine sopel, poobede vzdy uz v pohode, po prvej druhej hodine ju to vraj preslo, a ja kazdy den zas v strese, ze mi budu volat, aby som si pre nu prisla...verim, ze sa boja, ved aj ja, ale na to nam dali tie ag testy, aby sme deti mohli pretestovat (aj ked teda vsetci vieme o ich presnosti a spolahlivosti) a nie buzerovat za kazde kychnutie ci smrkanie. ja napr. smrkam od jesene do jari, akonahle vyjdem do zimy tak uz soplim...
@renka30 ja som ich dnes nechala doma oboch. A teda, nič im nie je. Ani raz nesmrkli ani nezakaslali. No, a už syn vidím že začína mať stres...že mu v škole povie p.ucitelka, že za jeden deň sa nemôže doma vyliečiť. Že by musel brat lieky alebo byť aspoň 3 dní doma
@anjelicek26 a práve teraz keď to znova začína dali deťom dole rúška... dcérka keď príde zo školy, tak vraví mamka jedna kašle, druhá soplí, ja nechápem toto už...
soplik je virosove ochorenie. ci uz covid alebo ine. u deti so slabsou imunitou moze pre prejst do tazsieho zapalu, zapalu priedusiek, zapal stredneho ucha. antibiotika atd.
doteraz bolo bezne deti so soplikom poslat do kolektivu a ohrozovat ostatne deti. toto nuti skoly sprisnit kriteria a posielat deti s priznakmi nekompromisne domov. mozeme si za to sami svojim pristupom. keby sa dalo spolahnut na rodicov, ze do kolektivu pridu len zdrave deti, nemuseli by sa robit taketo prisne opatrenia. mrzi ma, ze tych par deti, ktore maju priznaky bez zdravotnej priciny su obetami tohto rezimu.
@elizabeth22 u nas v nemecku musia deti nosit, nedali tam ziadnu vynimku, prave preto som taka nastvata, ze chorych je tolko deti s triedy, nakazenych pravdepodobne ten isty den.
@kopytko03 mne sa tiež stalo, že mi volali že dcére je zle a nech okamžite prídem.. prišla som a zistila že zjedla jednu jahodu za cely deň lebo že nestíhala cez prestavky (asi sa vždy hrala alebo čo) a keď sa doma najedla tak už jej bolo dobre a nemala vôbec žiaden problém.. kedysi by jej možno povedali že najedz sa, napi sa proste vyskúšali by nejake možnosti..
@jana_eyre_2 všetci sú unavení. Verím, že aj učitelia, pretoze to neustále riešia dookola. Ale, môj syn je už 7 mak. Poznajú nás ako rodinu, tak uz by za tých 7 rokov mohli vedieť aká rodina sme, aká je zodpovednosť atď. Ja poznám tiež pár rodín, čo posielajú total choré deti do školy. Ale toto je už nenormálne čo sa deje
Inak presne pre toto som si ešte túto sezónu nehľadala prácu, lebo som bola presvedčená že to takto dopadne.. a mala som pravdu.. zo septembra bol jeden týždeň keď boli všetci traja v inštitúciách a v októbri už mám prvý týždeň doma najmladšieho a ďalší dvaja pribudli tento týždeň.. koronu nemajú (aspoň teda AG sú stále negatívne) ale majú bežnú virozu.. nás alergo vravel že je teraz hrozne vysoká vseobecna chorobnosť, takú si ešte nepamätá vraj.. tak to bude asi stále túto zimu..
Áno to určite máš pravdu, ja im ani nič nevyčítam, ako píšem, pre toto som si ešte prácu radšej nehľadala... Len konštatujem..
Ťažká situácia..
@ivicka0502 mám ju poprosiť nech si vybaví niečo čo jej dieťaťu pomôže? Treba len začať.vsetko sa dá ak sa chce...
U nás to nie je také prísne. Moja dcéra má alergie a sople už pol roka. To by vôbec nemohla chodiť do školy. V septembri mi vravela, že všetci v triede mali sople a nikto nič nevravel. Tí, čo sa ozaj zle cítili, zostali doma a ostatní chodili do školy. Tiež som dcéru nechala doma, až keď som videla, že nie je vo svojej koži. Preliečila sa a išla do školy. Sople má samozrejme stále. Keď sa mi nepozdáva, otestujem ju.
@zara1357 ja som pracovala u súkromníka. Ak som náhodou išla k lekárovi s dieťaťom na 1/2 dňa, dali mi to riadne pocítiť. A boli sme platený na čierno. Takže, na páske ok, a potom z tej zložky som mala skoro nic. Ja viem, keď sa ti nepáči odíď, keď si platena na čierno, odíď. Ale bohužiaľ, buď budem robiť takto alebo vobec. Nie je veľmi na výber
@zara1357 nikdy nikomu neukoncia PP z dovodu OCR, PN. To by bolo protizakonne. Zamestnavatel si najde iny dovod - u nas zenam/matkam, ktore pocas covidu boli viac na ocr jednoducho dali vypoved z dovodu zrusenia pracovnej pozicie. A na ich miesto vzali ine zeny, bud bezdetne, alebo s uz dospelymi detmi, kde je istota, ze ocr na deti nehrozia. A pracovne pozicie inak nazvali. Cize zamestnavatel zakon nijako neporusil.
@zara1357 potvrdenie o alergii im nestačilo, lebo COVID sa prejavuje ako alergia sopel...🙂ja som rezignovala pošlú ju domov bude doma.Testujem 2x týždenne čo už viac môžem spraviť.Aj tak vedľajšia škola sú choré 3 triedy polka triedy COVID aj učiteľka zaočkovana, jedna ma mamu v lekárni nemal kto pracovať, tak máme aj lekáreň pár dní zatvorenu.Tie ruska boli na niečo dobré, keď sú tu zase virózy...u nás si ich veľa detí dáva stále.
@zara1357 ja som teda pracovala už dávnejšie, keď korona ešte nebola, ale pamatam si, ako vždy mali kolegyne s deťmi problém, ini kolegovia často vraveli, že "zase je doma" niektorí tvrdili že to sú naschvály, vybavujú si to atď, stále tam bola nevraživosť proti OCR.. u môjho muža v práci sa snažia vychádzať v ustrety aj rodičom s deťmi, ale nikto nie je nadšeny, že niektorí museli bývať s deťmi často.. (píšem v minulom čase lebo u nich je už väčšina na HO) on je preto rad, že deti vôbec riešiť nemusí.. lebo na druhej strane chapem, že tú robotu niekto dokončiť musí..
Ja len, že bohužiaľ to je realita, že rodičia majú v práci reálny problém s OCR.. najmä ak majú viac deti, ktoré sa točia v chorobách na preskacku a potom to vyzerá akoby rodič nič iné nerobil len liečil deti..
@anjelicek26 na Slovensku strach robia média, nie učitelia
Ja mám síce len školkára ale tiež je alergik, teraz už mesiac a pol má ani nie že soplíky ale poťahuje do seba. Nič z neho nevychádza...teraz našťastie sa už končí jeho obdobie alergii... Ale nik mi nič ani len nepovedal, a popravde skúsili by niečo... Podľa mňa sa to už dosť preháňa ak má niekto číry sekrét z nosu tak to nie je reálne choroba. Naozaj aby sa už človek bál si len odkašlať keď mu zabehne.

Preto, pretože sa to dialo aj v dobe pred kovidom, choré deti nepatria do školy. Ja tiež nie som šťastná, keď mi dieťa ochorie od soplavych deti, ktore nezodpovední rodičia pustili do školy.