Dakujeme Strapco - ORL rady
chcem zalozit temu a zaroven podakovat Strapcovi za jej vzdy ochotu odpovedat na nase otazky.chcela by som,aby sme mali vsetko pod jednou strechou,aby sme nemuseli odpovede hladat v celom fore 😉 tak supsup vsetky problemy s nostekmi,uskami a krkmi sem 😵 😵 😵
@rina na dutiny je velmi dobry Nasivin sinus sirup
lokalne kortikoidy sa mozu brat dlhodobo
kedze mate stipulky predpokladam, ze nosna mandla bola vyberana v celkovej narkoze, tak by tam nemal byt zvysok
dala by som nieco na podporu imunity..bronchowaxom, luivac a alergoimunologiocke vysetrenie
@strapco13 poprosím-aký máte názor na Colostrum? pre 6r. syna,ktorý je bežne chorý,atb 1-2x ročne,Colostrum zvažujem,lebo naposledy bol skoro 2 mes. vkuse chorý /do Vianoc/ kašeľ a dutinky a zahlienenie,už je ok...a absolutne odmieta akékolvek ovocie,čiže semtam Pikovit sirup..ďakujem z aodpoveď
@strapco13 ahoj ano, trvalo to skoro 2 tyzdne,ale uz je ok, nastastie mi bol ochotny pit vela mlieka ale jest nic...dufam, ze tak skoro nic podobne nedostane ....dakujem.
@strapco13 dakujem... uz sme s dcerkou boli minuly pondelok u nase Ped. a ta nas poslala na ORL.. lebo to jej dychanie sa len zhorsovalo, hlavne v noci trpela, co nemohla spat, len chrcala a chrapala, ale z nosiku stale neislo nic dostat. Na ORL zistili nalez v nose, aj hrdlo a uzliny chytene.. tak odporucili ATB a zobrali stery. A tie ATB nam zabrali, ze snad na 2.-3 den som videla obrovske zlepsenie. Dnes sme boli na KO, vysledky ukazali ze mala v nose Branhamella catarrhalis, ale viditelne tie ATB plus preplachy zabrali , tak snad uz to bude ok.
Dakujem kazdopadne za tvoju radu a cas 🙂
@strapco13 dobry den, chcem Vas poprosiť o radu, názor, hocičo 🙂 . malý mal v okt. 3 roky, od sept. ako nastúpil do škôlky, bol už na 4 atb., buď kašlal, alebo soplil. V okt. prekonal zápal stredného ucha a bola nám doporučená adonotomia, keďže v novembri na kontrole, nám dr. povedala, že mandla mu prevísa do hrdla a je viditeľná aj bez zrkadla. V dec. bol zasa na abt. kvôli teplotám, a škaredému kašlu. Dnes sme boli u ďašieho dr. ORL a ten potvrdil, že ta mandla veľmi prevísa a treba ju vybrať, doporučuje v lokálke, narozdiel od predchádzajúcej dr., ktorá zasa presadzuje narkózu. Výtery mu neboli robené žiadne, dnes sme sa na to pýtali a povedali nám, že nie su nutné.
Priznám sa, že mám obavy nechať ho uspať, ale na druhej strane ak si predstavím, že by mal byť pri vedomí a všetko to "prežívať a vidieť"... ☹ . Zrejme sa tomu nevyhneme a budeme musieť to dať vybrať, chcem sa len opýtať či nie su nutné žiadne výtery, alebo či je možné že tá mandla sa ešte "upraví". Prípadne či neviete o niekom v KE na koho by sme sa mohli obrátiť, čo sa týka zákroku. Veľmi pekne ďakujem.
@andre pokial boli postihnute uska..jednoznacne celkovu..kukni moj clanok o nosnej mandle tam mam rozpisena pozitiva a negativa zakroku v celkovej a v lokalke
uprimne..ja robim aj lokalky aj celkove..nedovolim mojim detom lokalku pri tomto zakroku..aj ked sa dava oblbovak, po ktorom by si to nepamatali
co sa tyka upravy mandle..daju sa skusit antihisktaminika, lkolalny kortikoid..ale pri previsajucej mnadle ju zmensia iba tak, ze ju volnym okom nebude vidiet ale problemy ostanu..nema to efekt
v KE nepoznam nikoho..je to daleko od mojho posobiska
@strapco13 ok, ďakujem veľmi pekne za odpoveď, boli sme včera na ďalšej konzultácii u ďalšieho dr., robil mu aj tympano a v pravom ušku má graf B, v novembri "po vyliečení" zápalu mal C-čko. máme prebežný termín na zákrok, nakoniec v celkovej, možno budú nutné aj stipulky (čo teda duuufam, sa nakoniec nestane) ☹ .
ešte raz ďakujem 🙂
@strapco13 Chcela by som vás poprosiť o radu. 4 ročná dcéra je objednaná na výber nosnej mandle na budúci týždeň, dr. povedal ( s mojim súhlasom) že nosná pôjde určite von, a pri zákroku sa rozhodne, či nepôjde kúsok aj z krčných. Vraj ak bude moc veľká tá nosná, tak krčné nebude brať, ale ak tá nosná nebude moc veľká, tak vraj by to nemalo žiadny efekt. Ide o tom, že malá ani nebýva moc často chorá, ale strašne chrápe a má apnoické pauzy, aj keď má v noci otvorené ústa, tak aj tak má tie pauzy a zle sa jej dýcha.. Neviete mi poradiť, čím jej zlepším dýchanie aspoň do tej operácie? Obávam sa výberu tých krčných mandlí, lebo len raz mala angínu (od septembra bola 3x chorá z toho 1x ATB) a povedali mi, že na 50% pôjdu aj krčné. Aký je váš názor?
@strapco13 Dobrý deň, chcela by som poprosiť o radu
malý má na pravej strane krku hrčku, je tam od 11 mesiacov, kedy mal kiahne... bola hmatateľná ako malý hrášok a nevadila.... teraz sa zväčšila a ja neviem, čo s tým. Boli sme u detskej, dáva to do súvisu s chrípkou, lebo 26,27.12 mal trochu teplotu 37,6, trochu sople cca 3 dni a kašeľ asi týždeň... a 2.1 sa vyrútila hrča (to už 2x denne sotva zakašľal) a červený fľak okolo tak priemer cca 5 cm (ten zmizol za 24 hod. a hrča ostala) a 8,9.1 mu cez to praskla nejaká cievka, také červené vlásočničky má cez to... Boli sme na sono, je to 0,92 x 0,54 cm uzlina s otáznikom... vraj opúzdrená uzlina alebo aj dačo iné... sedimentáciu mal 10/22 a trochu "rozhádzaný" (podľa detskej dr.) krvný obraz... dr. zo sona odporučila histológiu, ale detská dala len atb., že to má čas a preliečime to. Zisťovala som, čo ďalej, či na chirurgiu, alebo na ORL, alebo to naozaj nechať tak... ibaže sa toho bojím... malého to určite bolí, lebo týmto veciam už rozumie a slovo "bolí" používa, keď sa udrie, spadne a pod... tak si myslím, hovorí pravdu... poraďte mi, prosím, ako ďalej postupovať...ďakujem
@vanessm apnoicke pauzy su vacinou vtedy ak je velka nosna aj krsne mandle. Pokial su krcne mandle v poriadku a nerobia problemy v zmydsle angin a inch potiazio, cize su len mechanicka prekazka pre ich velkost a teda su plne funkcne, tak sa nevyberaju cle alen zmensuju, cize ich immunitna funkcia zostane zachovana
do operacie..skuste antihistaminika, preplachy nosa a pripadne nosne kvapoky proti opuchu..keby bolo dlhsie do operacie tak sa da lokalne antihistaminikum alebo lokalny kortikoid, ale na tak kratky cas to nema vyznam
@cicimotinka lymfaticke uzliny mozu zvacsenim zareagovat na kazdy infekt v ich oblasti..ale ten cerveny flak znamena lokalny zapal lymfatickj uzliny
zapaôena uzlina boli..mozte skusit lokalne octanovku moze ju to stiahnut
moze skusit aj histologiu napichnutim tej uzlinky pod ultrazvukom..ale neviem ci by dieta spolupracovalo
takisto by som dala hematologicke vysetrenia..ak by to nebola len uzlina tak krv to ukaze..a kedze bol krvny obraz trochu rozhadzany
ta hrcka je vyslovene na boku alebo z predu na krku?
Ahoj strapco13, pisala som viackrat. Chvala Bohu mala sa ma lepsie. Od imunologa dostala Imunor a Montelukast a Zyrtec. Montelukast som je v poslednej dobe nedavala lebo aj jej pediater hovoril, ze ci ho ma ci nie nehra rolu. Zyrtec davam uz asi 2 tyzdne dokedy sa ma Zyrtec brat, imologicka povedala dlhodobo, ale nie som si ista ci to naozaj treba.
Dakujem pekne
@strapco13 ďakujem za radu, neviem, aké krvné testy mám žiadať od dr. ... robili toxoplazmózu, borélie, nejaké vírusy, krvný obraz a sedimentáciu...
inak uzlina je na krku pod uchom trošku zozadu... zhruba 5 cm od tohto miesta hore vo vlasoch mal vlani v lete kliešťa, keďže má brčkavé vlásky, všimli sme si to cca 3-4-tý deň... vyberali mu ho u dr., ja som si netrúfla... ale vraj to nemôže mať súvis, nakoľko borélie sú negat. a je to dlhý čas... a naozaj neviem, či trvať na tej histológii, či sa tým neurobí viac škody pri narkóze ako osohu pri výsledkoch...
ďakujem
@andy485 pri takych krivkach..jednoznacne celkovu a uvidis..zalezi ako to bude v den zakroku s uskami ci budu stipulky alebo nie..neikde kontroluju tympano pred zakrokom, niekde pichnu blanu bubienka pocas zakroku a ak je za blanou bubienka tekutina, tak stiplky vlozia ak nie je, tak nevlozia..blana bubenka sa zrasta rychlo
@cicimotinka sla by som na ORL nech spravia vyter a skontoluju uska..keby bol starsi uvazovala by som aj o chronickom zapale krvćnych mandli..ale v tom veku je to zriedkave
pokial su borelie negativne tak by to nemalo mat suvis..ale do buducna obcas tie borelie treba skontrolovat /bez ohladu na uzlinu/
ale je mozne, ze ta uzlina je na vrub tych kiahni a ostane tam uz naveky..ale moze zvacsnim a zacervenanim zareagovat na kazdy infekt
hematologicke vysetrenie ste mali?..to uz hematolog si zoberie krv a povysetuje si vselico z nej
@strapco13 , prosim o radu, maly ma 7 mesiacov, momentlalne ma strasnu nadchu - nevie dychat nosom, tym padom poriadne nespi a je strasne mrzuty - robime nosne preplachy Vincentkou, inhalujeme slanu vodu alebo Vincentku, matrac v postielke mame vypodlozeny do zvysenej polohy. Ako mu mozem pomoct? Mozem nasadit Fenistil - ak ano - kolko?
Este mam otazku, ako sa da zistit, ci nema vsetko v dutinach - jedine rontgenom?
@strapco13 chcela by som aj ja poprosiť o radu...malá mala 8 mesiacov a zistila som, že dosť často dýcha cez ústa, no keď má dudku, tak dýcha pekne čisto nosom...zdá sa mi, že to robí odvtedy ako mala nádchu, že vtedy mala zapchatý nos, tak dýchala cez ústa a teraz asi "zabúda" že má dýchať nosom...prečo to tak robí?ďakujem pekne
@strapco13 výter bol negat. ale brali mu ho u detskej dr. z hrdla (je to iné vyšetrenie ako na ORL?), na ORL sme boli s tou uzlinou hneď pokiahňach, bolo to ok, akurát mal trošku opuchnutú sliznicu v nose, dr. skonštatovala, že to je skôr alergického pôvodu, dala morskú vodu a zlepšilo sa to. Na hematológii sme neboli, budem sa pýtať v utorok na kontrole...teraz po atb je o dosť menšia, zrejme sa dostáva do pôvodného stavu malej guličky...ďakujem za radu
@strapco13 ahoj,prosim potrebujem pomoc,lebo nechcem utekat k dokine našej.Syn chodi od septembra do školky a drži sa celkom dobre akurat mame dost často priesvitne sople a hned na to suchy kašel lebo mu to steka dolu a drhne ho. Chcem sa spytat ako sa da predist tym soplikom? Syn bol 5 tyždnov doma a nič mu nebolo a ako nahle sme nastupili do školky zase sopli a prska od piatku. Inak mu neni nič ani hrdlo ho neboli,nekašle,papa normalne. Viem že školke často byvaju tieto streptokoky atd. ako sa to lieči resp. čo mam malemu dat ked ma tuto nadchu? Davam mu len coryzaliu zatial.Davala sm Sinupret ale ten nam moc nepomohol 😒 Dakujem zatial.

@lienkas odpovedala som v IP