Dakujeme Strapco - ORL rady
chcem zalozit temu a zaroven podakovat Strapcovi za jej vzdy ochotu odpovedat na nase otazky.chcela by som,aby sme mali vsetko pod jednou strechou,aby sme nemuseli odpovede hladat v celom fore 😉 tak supsup vsetky problemy s nostekmi,uskami a krkmi sem 😵 😵 😵
@smiesko pokracuj v liecbe a uvidis ako sa to vyvynie
na dutiny je od 3 rokov dobry Nasivin sinus sirup...je to bylinkove na volnopredaj, vyslovene to uvolnuje nos a prinosove dutiny a zrieduje hlieny..ale nedavat spolu so sinupretom /maju podobne zlozenie, bol by tych hlienov privela/ s tym ze nasivin sinus obsahuje horec, treba vybrat cele balenie aj ked sa stav zlepsi, lebo horec ma priaznive ucinky na imunitu
@strapco13 vďaka.. mám šancu si zavolať s niečím takým priamo na ORL? že či mi ju tam vyšetria? a aj výter by mi urobili na požiadanie..? vidíš, ten solux mám.. len sa trošku obávam, ako ho použijem pri takej malej, či jej vysvetlím, že má sedieť na mieste.. ako sa aplikuje solux pri takýchto deťoch?
@csina mozes ist priamo na ORL, ziadanku nepotrebujes a kludne si popytaj vyter..aj ked ja by som urobila aj bez poziadania
solux..jedine si sadnut aj s malou a soluxovat sa spolu.alebo do vysokej sedacky priputat a nechat sediet.ale to bude asi plackat, navyse mala by mat zatvorene oci, skorn na nu dohliadnes ak bides sediet s nou
mozete to brat formou hry, ze kto vydrzi dlhsie, alebo ze sa hrate na opalovanie, papat pri tom nieco..ak pekne rozprava a rozumie co jej hovoris, tak moze so zatvorenymi ockami hadat co jej davas papat, ci citat jej pri tom..ale ak sa soluxujes ty tak tio nesmie svietit do oci
@strapco13 OK, ďakujem Ti veľmi pekne, pôjdem kúpiť a skúsim ten Nasivin sinus sirup, ešte sme ho nemali a ona má oslabenú imunitu, jedli sme aj lieky 6 mesiacov Ribomunyl, ale zlepšenie som nejak nebadala. Stále sme 2,5 týždňa škôlka a potom sme zasoplený a s kašľom čo jej to zateká, a sme potom doma 2-3 týždňe.
Ale teraz od toho 5.3. to je extrém, to sme ešte nemali. Aj čo sa týka toľko ATB za sebou a to, že akonáhle skončíme užívať ATB, o 2-3 dni sa to vráti späť, normále nechápem.... 😖 ...je to možné.... 😠
My sme v škôlke ešte dlhšie ako 3 týždne neboli a tie celé 3 týždne sa nám podarilo len 1x. Už som normálne z toho zúfalá. ☹
Ďakujem ti veľmi pekne za tvoje užitočné rady. 😉
@strapco13 ahoj, idem zasa po radu 🙂 min. tyzden maly dobral pamycon, kt. sme dostali na zelene sople. bral do 6 dní, spolu so žltým trifedom a kvapkami nasivin. po dobrati pamyconu mal ďalej soplíky, už nie zelené, ale boli huste, a bolo ich menej. no po dvoch dňoch cca sa začali zasa "farbiť" tak som v piatok volala dr. a ta mi poradila dať nasivin sinus, plus zodac a ísť na krčné. ibaže naša krčná nepracuje dnes a neviem či bude aspoň v stedu. soplíky sa zriedili, ale ráno su ešte farebné, cez deň skôr biele s riedke. robím mu aj preplachy physiomerom, ráno a večer. chcem sa opýtať či mám nechať ten nasivin a zodac a čakať či to prejde, alebo ísť na to krčné a žiadať výter. malý má vybraté nosné mandle od 02/2012, doteraz sme nemali robené žiadne výtery, ani pred mandlami. Od adenotomie ma 2x takéto sople.
ďakujem
@strapco13 idem si k tebe po radu - ako od lekarky, i ked mozno to nie je ORL problem, ale uz neviem, ako to riesit, lebo lekari ma odmietaju. Uz asi 3 roky trpim opakovanymi bolestivymi kutikmi v ustach, ktore sa mi zjavuju neustale. Prakticky neprejde tyzden, aby som nemala kutik na jednej alebo aj na oboch stranach. Lekarka mi stale dava Bactroban ( s nim mi to prejde za 1-3 dni). Poslala ma na ORL (na moju ziadost, ze ved toto nie je normalne a nech mi nieco vysetri alebo ma niekam posle)- tam mi povedali, ze toto nie je ich problem, ze mam skusit alergologiu. Tam ma zas poslali na krcne 😒 Ja uz vazne neviem, co robit. Bactorban mi sedi na policke hned vedla ocneho kremu 😢 a je pouzivany skoro rovnako casto. Objavi sa kutik, 6 dni natieram (aj po vyhojeni). 2 dni pokoj, potom na druhej strane a za den opat na tej prvej, takze mam oba naraz. Potom sa zahoja, tyzden mam klud a potom opat...stale dokola. Niekedy vydrzim 2 tyzdne, citim pnutie pokozky v kutikoch ust, natieram preventivne kalciovou mastou, ale asi zbytocne, lebo nasleduje kutik. Ruz na pery uz koli tomu nepouzivam roky ☹ Lekarka mi raz predpisala Canesten, ze mozno to nesposobuju bakterie ale plesne, ten mi vsak na rozdiel od Bactrobanu nezabral vobec. Skusala som si dat aj dlhodobu kuru Bkomplexom (3 mesiace) , ale bez efektu. Co by som podla teba mala lekarke poradit, aby so mnou robila? Nie je to uz teraz aj zalezitost imunity? Lebo ona mi len napise recept na Bactroban a dovi dopo ☹
@andy485 pokracuj s nasivin sinusiom..treba vybrat cele balenie, hlavne ak mas sirup, obsahuje horec, podporuje imunitu
pokila su zlte sopliky len rano a cez den su cire ci biele, tak by som vydrzala, v noci nos tak nefunguje a sopliky mozu zmenit farbu
preplachuj, nosne kvapky proti opchu, zodac a nasivin sinus
@simsalabim opakujuce kutiky mozu byt priznakom nejakeho loziska infekcie v tele...bolo by dobre spravit na ORL vyter z nosa a krcnych mandli, RTG prinosovych dutin a stomatochirurg nech sa pozrie na zuby vratane paoramatickeho snimku
skus zvysit davku vit C
skus vynechat veci co vysusju sliznice..mentol, eukalptus /cize bacha aj na zuvacky/
bolo by dobre vylucit ci nemate Helicobactera, palenie zahy cize reflux
vlucit anemiu a nedostatok zeleza,
ak je vsetko negat tak alergoimunolog by mal spravit vysetrenie imunity
hojace ucinky ma Aloe vera, kamilka, repik..ale posledne dve pri dlhodobom pouzivani mozu vysusat, cize niekedy stav zhorsia
moze pomoct http://www.mojalekaren.sk/cutishelp-oparen-rege... ale to nemam odskusane, len som nasla referencie na nete
a skoro som zabudla na babsky recept..usnym mazom si to potriet /pokila nie je zapal ucha/
@simsalabim u nas zabral na kutiky iba vit. B-komplex. Skus aspon dva tyzdne uzivat.
@strapco13 dakujem, skusim teda mojej lekarke "poradit". Zuby urcite mozem vylucit, mam ich 100% v poriadku (nedavna kontrola), test na helikobaktera mi robili v septembri. Vit C. uzivam v dost velkych davkach cele zimne obdobie. Ti ostatne veci vyskusam a budem trvat na vysetreniach, tkroe si mi poradila. DAKUJEM.
@sisaha B komplex som skusala uzivat, dala som si 3 mesacnu kuru, ale ucinku - ale aj tak dik za radu.
@strapco13 ok ďakujem, týždeň bral kvapky do nosa nasivin, spolu s pamyconom, ale už sme ich vysadili keď dobral pamycon min. týždeň, lebo už to bolo 7 dní. teraz je aktuálne teda 5 dní bez nosných kvapiek, len na tom sirupe nasivin sinus a na sirupe zodac. aké nosné kvapky mu môžem k tomu pridať ? zodac môže tiež brať "neobmedzene" kým berie nasivin sinus ?
@strapco13 ahoj,
prave som docitala clanky, fakt to pomoze aspon trocha sa zorientovat.
mame 3rocneho syna, nebyva casto chory, len v tomto roku ma uz asi 3x skaredy kasel.
U lekarky sme boli, hrdlo cite, pocuvala, dychanie ciste, bez teploty, len ked zakasle sodoma gomora.
Dostal Trifed, len mam pocit, ze vobec nepomaha, ako zvykol predtym, akurat, ze je nervozny, placlivy, stale by sa mojkal /samozrejme ze mojkame/ ale niekedy hruuza 😖
Nevykasliava, len akoby ho drhlo v dychacej trubici, zatekaju hlieny. Akonahle je v lezatej polohe, tazsie sa mu dycha, akoby mal plny nos, v noci chrape /s manzelom duet ako vysity 🙄 /
V noci to je strasne...kasle, nevyspi sa, chuda moje.
No a vcera a dnes sa uz chyta za usko...vravi mi, ze ci pocujem ako mu tam puka 😕
Mohla by to byt nosna madla zvacsena? Tu mu nasa lekarka nevidi, a to by mohol byt problem?
Vdaka.
@simsalabim
Ahoj. Viem o com hovoris, aj ja som zistovala a chodila po koznom cca 1 rok, kym mi zistili co mi je. Mala som kupiky velke ako patkoruny, uz som myslela ze mi zostanu jazvy. Vzdy mi to preliecili ATB mastami. Brala som tiez Bactroban, Framycoin, masti proti plesniam a ine. Kultivacie mi vzdy vysli ine. Kozna povedala, ze ked sa mi to vracia musi byt ina pricina oslabenia. Isla som na kozne, poslali ma na alergicke testy na zubne pasty. Priniesla som vsetky pasty ktore som dovtedy pouzivala a skoro na vsetko mi vysli alergie. Tak som dostala lieky na alergiu, a na rok som vynechala zubne pasty. Na kutiky som dostala hormonalnu mast (uzivala som iba kym sa mi kutiky nezahojili)na odvtedy uz nemam problem. Kutiky sa mi zapaluju vzdy po case uzivania zubnych past, lebo po cese sa mi vytvara alergia aj na tie ktore som este nepouzivala. Na cas nasadim mast a zase vynecham zubnu pastu. Ale uz aspon nelietam po lekaroch a viem si to sama strazit, aby mi to neprepuklo ako na zaciatku.
Ahoj, ideme aj my po radu....od kedy sme prišli z nemocnice koli hnačkám....prekonali sme chrípku, a s prestavkami sme nachladnutý už 3tt, kašlali a soplili sme riadne skoro 2tt mali sme pamycoin a solvolan, potom sinupret...prešlo nam a teraz znovu soplíme...a pokašliavame hlavne rano a večer...teraz mame len sol na preplachovanie nošteka stérimar a trifed...mala je v teple,nevystavujem ju vetru, krátko a v časových intervaloch vetr=ame, vtedy ju beriem samozrejme do inej miestnosti,mame zvlhčovač....dr na orl nám povedala citujem"ja už neviem čo robíte zle! " s mm sme sa cítili ako krkavčí rodičia čo sa o dieta nestarajú, mala je zas prechladnutá, ma zvačšenú jednu nosnú mandlu...tak ja už neviem, inak idú jej horné zubky..jeden sa prerezal ale žiadne zlepšenie
@strapco13 ahoj, idem si k tebe aj ja pre radu. Moja malá nikdy nebývala chorá, od narodenia možno raz alebo dvakrát brala antibiotiká. Lenže asi mesiac dozadu nám začala pokašlievať, teplotu nemala, ani hlieny, no zašli sme s ňou k lekárke, tá jej zobrala krv a robili jej dva rozbory, jeden mala v poriadku a druhý bol zameraný na alergiu, mali sme si prísť o 5 dní na kontrolu a po výsledky. Medzitým brala doma biseptol a kašeľ sa za dva dni stratil. Na pár dní bol pokoj, ale kašeľ sa vrátil a už to nebolo suché pokašliavanie, ale normálne vykašliavanie a hlieny. Chystali sme sa aj tak na kontrolu, tak sme zašli ešte raz k dr., ona ale malú s manželom ( kedže ja som bola v práci) poslala rovno do nemocnice na krčné a tak po vyšetrení dr. skonštatovala, že treba podstúpiť adenotomiu a rovno stanovila aj dátum a manžel dostal papiere, čo si treba doniesť a aké vyšetrenia treba podstúpiť...trocha som sa zľakla toho, že sa to má vykonať v celkovej anestéze, z časti to aj chápem, kedže je malá a lokálku by určite nevydržala, ale som trocha na vážkach, kedže má malá len dva rôčky, či s tým súhlasiť alebo nie. Je to naozaj také akútne, že sa hned zákrok aj robí? Nemôže sa ešte počkať, či to naozaj nie je alergia, namiesto toho, aby sa hned robil operačný zákrok? Aj ked vidím, že by jej to možno pomohlo, lebo naozaj má s tým dýchaním problémy, ale chcela by som vedieť, aké presne sú riziká.... mňa totižto už len ten pojem, že celková anestéza desí...
@strapco13 ahoj tak rada by som pocula tvoj nazor 🙂
Maly chodi od januara do skolky a odvtedy problem tyzden v skolke a dva doma.proste stale je chory sople kasel such ypotom vykasliava to s prestavkami trvalo az doteraz lenze min mesiac mal cyhtene pridusky hnusne kaslal dostal sirupy potom bolo ok len kasel presiel opat na suchy a ten trval cely mesiac..dotoho opat sople a kasel stale dookola tak krv mal ok stery z ust tiez a nose ma nejaku bakteriu streptokoka myslim 😖 zajtra mu mam skoit pre ATB a ze potom na kontrolny ster a ked sa prelieci tak ideme na krcne ci nema zvacsenu nosnu mandlu a ked tak ze on by nas poslal na alergo...uz som zufala s toho pocut ako sa v noci a ri nejakej namahe davi ,dusi ...myslis teda ze je to sposobene len tym bacilom alebo skoncime na stole bez mandle
@mariabel dakujem za skusenost, ta zubna pasta uz aj mna napadla, ked strapco spomenula mentol... Chystam sa k lekarke tak za 2 tyzdne (skor nestiham) vyzbrojena vedomostami tu z fora a uvidim, co mi zistia.... Uz je to vazne velmi otravne. Ale mam otazku - cim si teda umyvas zuby??? Iba vodou?
@strapco13 založila som tému "opakujúce sa baktérie v nose" a baby mi poradili sa obrátiť na teba, tak to sem okopírujem ak môžem
Môj mladší synček má 18 mesiacov a asi od 5. mesiaca sa neustále trápime s baktériami v nošteku typu moraxella a streptokok. Večne riešime soplíky a kašel, s minimálnymi prestávkami kedy je zdravý a nič ho netrápi. A tak dookola lieky proti kašlu, všetky možné kvapky a vodičky do nošteka, ATB... už sme ich mali toľko že ani neporátam. Berieme aj vitamíny pravidelne, probiotiká, vyplachujeme noštek morskou vodou, každý deň zodac a teraz končíme polročnú kúru s ribomunylom. Ale stále sme na tom istom. Ja ani starší syn nositeľmi baktérií nie sme. Už som z toho zúfalá a neviem čo ďalej. Dokedy sa to bude takto ťahať a opakovať? "Vyrastie" z toho? Doplním že na ORL vyšetrení sme boli, doktor nič nenašiel, akurát čo pozeral kartu tak na tú opakujúcu morexelu sa zameral, pol hodinu študoval lieky na PC a skonštatoval že nám nemá čo dať keď je taký malý, že iba ak do nemocnice a infúzne ATB 😒 Ďakujem za každú radu
@simsalabim este ma napadlo..pises ze beres vit C..bacha na tie komerne vyrabane /Pcize nie prirodne v ovoci/ moze byt tiez takato reakcia, ale napr ja mam kutiky po ananase, ak ho zjem privela
@teress ake velke dieta mas? nepises vek..ale asi kolo roka ked idu horne zubky
ale ak mazvacsnu nosnu mandlu /je len jedna nosna mandla, krcne su dve/ tak to moze byt na pricine
pozri si moje clanky v mojom fotoblogu...toaleta nosa a nosna mnadla
pri zubkoch moze byt oslabena iminita..tak by som zvazila nieco na podporu imunity.,.napr imunoglukan, pripadne nieco na predpis
brai ste uz nieco? krvny obraz mate aky? vyteri?
@annika11 pozri si moj clanok o nosnej mandli..mam tam rozpisane priznaky, liecbu aj bez operacie a vyhody a nevyhody zakroku v lokalke a celkovej
ak bola nosna mandla kontrolovana pocas choroby, tak je normalne ze je zvacsena, otazka je ci sa po chorobe stiahne
ja by som skusila preplach nosa antihistaminikum a lokalne antihistminikum do nosa a potom kontrola nosnej mandle
@sasena033 postup mate dobry , stretokoka treba prewliecitplus kukni do mojho foftoblogu na clanok o toale nosa a nosna mandla..skus sa start o nostek ako pisem a mozno sa zakroku vyhnete..ale to zavisi od toho ako velmi je nosna mandla zvacena
ak by zvacena nebola a tazkosti sa opakuju..tak alergomunologa

@halienka ja nechcem strasit...ale zas nebudem ti tvrdit ze to nebude mat nasledky ak to nasledky mat moze
vyskusaj tu kuru na mesiac potom kontrola nosnej mandle a ak to nezabere tak zakrok...neboj sa deti to zvladaju lepsie ako dospeli..nastastie