icon

Detičky s diagnózou Torticollis

ckicimac
21. nov 2011

ahojte mamicky, mame 4,5mesacne dievcatko s dg. torticollis. cvicime s nou vojtovku poctivo 4krat denne od jej 8tyzdnov. torticollis mame diagnostikovany na lavej strane. cvicenie nam ide dobre, ani pritom velmi neplace, skor by som povedala, ze zriedka. pozitiva cvicenia su evidentne.uz sa nam aj zacala otacat na bok, ale zatial len na jeden a na ten druhy ani velmi nechce a dost sa jeduje, ked ju chcem otocit na bok. ja som ju poctivo motivovala na pravu stranu, kedze ma aj hlavicku trosku zlezanu na lavej strane a tusim, ze som ju trochu velmi premotivovala. otaca sa nam len na pravy bok o lavom ani nechce pocut ani vidiet. hlavne, ze keby sa dalo, tak by uz aj sedela. na kontrolu do rehabilitacneho centra, do ktoreho chodime aj cvicit aj na masaze pojdeme az v polke decembra, do vtedy cvicime.
citala som tu na fore, ze je tu viac deticiek s touto diagnozou a preto sa vas chcem spytat, ako prebieha motoricky vyvoj vasich deticiek s touto diagnozou. kedy sa vam zacali otacat a ci na oba boky, ci to bolo naraz alebo s velkym odstupom, potom otacanie na brusko, chrbatik, sedenie, nastup chodze a pod. uvitam vsetky dobre rady a tipy.

phillippa
9. dec 2011

@lucila83 ahoj 🙂 ja som uz pisala vyssie ze mne bolo povedane len cakat od ortopeda a nic nerobit. Zbytocne sme stratili drahocenny cas, mohli sme skor zacat ( inac presne pre tento pristup a jemu podobne ktore ma od zaciatku tehotenstva a aj teraz s malym postretli som zato ze niektori lekari si nezasluzia ani 300 plat a nie zvysenie). Ani len polohovat nam nepovedal ale aj napriek tomu som polohovala aj ked presne ako ty pises ani zasvet mu hlavka nesla vlavo otocit tak som ho celeho tocila na stranu aby ju vlastne iba rovno drzal a hlavne nelezal len na pravej strane. Teraz uz cvicime 3 tyzdne a maly vytaca hlavku na stranu sam aj ked nezajde az do takej polohy ako na pravej strane ale uz ju otaca a vie aj spat na chrbatiku a hlavku v noci sam vytoci nalavo. Myslim si ze u tvojho maleho hlavka este urcite vyrastie a trosku sa to iste upravi a nebude to tak vidiet. To iste malo moje krsna a do troch rokov sa mu to pekne upravilo ako hlavicka rastla. Vidim aj na svojom malom ze ked sa narodil ( Filipko bol KP a hlavicku mal natlacenu hore na rebra brutalne lebo nesedel na zadku ale stal na nozickach, preto sj ten hematom na krku a nasledny torticollis) tak mal hlavku akoby mal na nej cyklisticku prilbu, vzadu uplne hrana bola a oplostena zhora a teraz sa mu to pekne samo upravuje ako rastie, uz len trosku na zatylku mu je to citit ked ho pohladkam.

lucila83
9. dec 2011

@phillippa - ahoj. Tak v prvom rade gratulujem k uspechu tvojho maleho 😉 .
Co sa tyka hlavicky mojho maleho, tak jemu uz sa to asi neupravi, uz pri narodeni mal hlavicku viac deformovanu, kedze bol zakliesneny, ma to dost viditelne, napriek tomu, ze sme ho polohovali, obalovali kadejakymi vankusmi, zbytocne. On mal vtedy tu hlavu uplne akoby v krci, ani s velkou silou nesla otocit a nepouzival vobec druhu stranu tela. Ja som vsak rada, ze mu ostalo ,,len,, to, pretoze som na rehabilitaciach videla u deti aj ovela horsie nasledky. 😒
Je pravda, ze vela zavisi od doktora prip. sestricky. My sme mali uzasnu rehabilitacnu pani, ktorej vdacime za vela, lebo o maleho sa velmi starala, v mnohom nam pomohla. A pre porovnanie, raz ju zastupovala ina sestricka a prezrela maleho so slovami: ,,to nic nie je, keby ste videli ine deti, s nim aj ked cvicit nebudete, zrvona sa to,,. No poviem ti, sli sme vtedy odtial sokovani z takeho pristupu. Vtedy sa riesilo, si maly nema DMO alebo hydrocefalus, chodili sme po vysetreniach, na CT a ona nas odbila akoby sme tam dosli s chripkou 😒.
Idete na kontrolu na Obrancov mieru do KE? Tam chodievas? My sme chodili prave tam... 🙂

lenka8259
9. dec 2011

@ckicimac ahoj ako vám ide cvicenie?chcem sa opytat ci tvoja mala už uchopuje hračky do oboch ruk? naša rehabilitačna si myslela ze po troch tyzdnoch cvicenia uz bude chytat ale zatial nic. uspech je len to ze zacal pouzivat konecne aj pravu rucku a otaca hlavicku aj na pravo 🙂 sem tam. Budeme mat 4mesiace a nespaja rucky 😢 Rehabilitacna ma nastrasila ze sa vraj este neprepojili hemisfery ci co 😖 ako to ide vam? vidis zasa nejake pokroky?my cvicime poctivo4x a sol za hlavou funguje paradne 😀

phillippa
9. dec 2011

@lucila83 no ved presne o tom pisem, ten pristup niektokych lekarov je priam zarazajuci. Ja ked som isla rodit mala som dohodnutu sekciu, ale nie z vlastnej vole ale musela byt. Maly sa nevedel otocit lebo mal snuru okolo krku 2x omotanu a placenta bola hore a v 30tt este aj nozicky spustil dole tak normalnym porodom by sa bol obesil. Ja som bola prijata na p.sal a vtedy akurat zacala vizita a podla dr. co ju robil som mala ist kludne domov a prist o tyzden kedy mam termin a nakrical na mna akoby som si to ja bola vymyslela nie moja lekarka. A ta mi len stale prizvukovala ze len co by mi odtiekla voda alebo zacali bolesti tak len lahnut, nechodit a rychlo do nemocnice na akutnu sekciu. Bala sa totiz ze ked sa zacnem otvarat a maly by prekopol nozkou vak a odtecie mi voda tak sa obesi na snure.A on ma v pohode isiel poslat domov a este pri vysetreni tvrdil ze zadok je dole nie nohy.Nakoniec som tam ale zostala lebo som po vysetreni zacala krvacat a zacali mi kokntrakcie. Co bolo dalej bol masaker, je mi este vzdy zle z toho. Prijali ma rano o 8 a vecer o 20 15 sa maly narodil, cakala som cely den pretoze oni mali v ten den 6 sekcii a ja som bola akoze neplanovana. Uz aj kontrackcie som mala, hladna smadna od predosleho vecera som nejedla a nepila, vystresovana a bonus bol arista ktory mi nevedel pichnut spinal a bol nervozny z toho tak mi tam nakladal ze je to je moja vina, ze mam nahusto stavce a ze som vela pribrala tak on teraz nevie pichut........nakoniec po 45min asi 100 vpichoch som dostala triasku uz asi zo stresu tak cely nasrany zreval ze celkovu anest. mi daju. Este som ho pocula ked som zaspavala ze taku tucnu ruku mam ze ani manzeta mi nevojde (zatial mi stale vosla 😀 ) a ze ani hore nemam tolko sadla ale ten zadok ze je velky... ale to som ho uz mala v p.... ja som ani pred tehu nebola chuda ale zas ani nie obezna a ani na konci tehu som nebola ziadna obluda len asi som nepatrila do jeho vkusu, ale ved som isla rodit nie na casting. Som sa rozohnila.....viem ze to tu nepatri ale neda mi to, preto mam taky nazor na lekarov a myslim si ze ich mali nechat ist do zahranicia, nech skusia, ja robim v zahranici uz 6 rok stale v zdravotnictve, teraz som na materskej doma, ale taketo spravanie by im nikde netolerovali. Tam je lekar uctivy a usluzny, neopovazil by sa trusit ironicke poznamky na pacienta a a o tom ze co vsetko robia lekari a nie sestricky radsej pomlcim.
Na rehabilitacie chodime do fakultnej, tam sme boli aj u neurologa a tam aj sme ostali.

lucila83
10. dec 2011

@phillippa - boooze, normalne ma az striaslo z toho tvojho porodu 😖 . To kde si, preboha, rodila? To som este nepocula, aby sa niekto takto hrubo spraval k rodiacej zene a uz vobec o tych poznamkach o tvojom tele. No zazitok na cely zivot, bohuzial.
Nakoniec je mozno stastie, ze maly je v poriadku, lebo toto teda mohlo fakt dopadnut ovela horsie 😔 .
Inak, medzi nami, suhlasim s tvojim nazorom o tych lekaroch. Spociatku som im drzala palce, ale myslim, ze ku koncu to uz prehnali a doplatili na to len pacienti. A clovek, ktoremu je jedno, ze kvoli nemu trpi niekto chory, asi nebude velmi dobry lekar..... 🙄
Ja som mala zatial stastie na lekarov (tuk, tuk na drevo 🙂 ) , som stastna, ze dvojicky su zdrave, ale som aj rada, ze mam porod a tie zaciatky za sebou. S malym sme sa dost natrapili. Dnes je velmi aktivny, chvilku neposedi, cez den malo spi, nehovoriac o jeho temperamente, vdaka ktoremu casto skonci zachvatom revu a nervov........nechcem strasit, ale ja osobne si myslim, ze je to aj vdaka tomu cviceniu, ze je taky akcny. 😎

libertine
10. dec 2011

nasa dcera je teda tiez dost akcna. len teraz sa uz pri cviceni viac natrapim ja ako ona, uz ju je strasne tazke udrzat. ja len dufam, ze nam coskoro pridaju este cviky na reflexne plazenie. vzdy, ked zacne robit nieco nove, tak vidno, ze ta jedna strana tela jej zaostava a ja sa vzdy vtedy zacnem bat, ci sa jej to podari dohnat...teraz ako sa dava na kolienka, tak zase vidno, ze tu jednu nozicku nepodsunie tak dobre ako druhu, ale tak snad sa to zrovna, pevne verim, ze ked zacne lozit, tak sa uz nejak vyrovna ta asymetria.

lucila83
10. dec 2011

@libertine - veru, cim je dieta vacsie, je to cvicenie horsie. Nas maly, ked mal uz tych 7-8 mesiacov, nevedela som s nim uz cvicit, tak sa mi vzpieral, ze som na nom musela takmer lezat. Zato na rehabilitaciach mu ta pani, tak presne stlacala tie vselijake body a miesta, ze presne robil, co mal, no niekedy mal az takmer modriny, co ho tak silno musela drzat 😒 . Drzim palce 😉 .

ckicimac
autor
11. dec 2011

ahojte, boli sme odcestovani, tak az teraz sa hlasim. vidim, ze sa to tu pekne rozbehlo.
@phillippa no to je strasne, co si tu pisala s tym porodom. hlavne, aby ti maly robil radost a to ako citam aj robi. som rada, ze sa rozhybal. uplne vidiet to nadsenie. ja som presne ako ty. skoro som z koze vyskocila, ked sa mala konecne otocila na bok na tu zlezanu stranu, ba co viac, aj sa pretocila. uz sa jej to podarilo aj na tu zdravu stranu sa uplne pretocit. ta bola ale vyhukana z toho 😀 , take okale urobila ze az, sa divila, ze co sa jej to prihodilo. ale este to pretacanie nie je take kazdodenne by som povedala. podari sa to len z casu na cas, ale hlavne ze sa to podari a hlavne ked je hola, teda ze ju nic neobmedzuje. ale strasne sa tesim. konecne, takze u nas bol ten rozdiel bez mala mesiac, myslim na to, ked sa pretocila na jeden bok a potom na ten druhy.

@libertine si predstav, ze ked sme boli naposledy na rehabilitacii, tak nam pridali cvicenie na fitlopte. to bolo hadam daky den dva na to, ako som sa ta pytala, ze ako to cvicis s tvojim. my sa zatial mame pohupovat len tak dopredu dozadu, teda ze lezi na bruchu. a zda sa mi, ze aj ta lopta ju rozhybala. vidim uspechy, to je dolezite.

@lucila83 @libertine mne hovorila rehabilitacna, ze cim je dieta starsie, tym je horsie ho udrzat a ze uplne "bomba" je, ked niekto pride niekedy okolo 8mesiacov, ze dieta sa neotaca a caka zazraky na pockanie. takze znie to mozno prehnane, ale treba tie deti sledovat a nie si len vzdy povedat, ze kazde je uplne indi-vindi a ma cas a pod., lebo niekedy to veru nie je o individualnosti. odchylky od tabuliek existuju, ale tiez v ramci normy. to je super lucila, ze ste to vsetko rozcvicili a mas take "zive striebro" aj ked to je riadne narocne, hlavne tie rozne zachvaty revu a nervov. myslis, ze ma vojtovka vplyv na temperament? uz to tu tusim dakde bolo pisane, ale myslim, ze je to individualne. teda ze aj na inom fore som citala, ze niektore deti su potom nekludne a niektorym to nerobi nic. ja som si na svojej nic nevsimla. to je tazka pohodacka a to sa cudujem, lebo doma mame teda podnetov dost. dvaja starsi bratia.....takze hluku az az 😀 .
@lenka8259 ahoj, tak ja pokroky vidim. a velmi sa aj tesim. ako som pisala, konecne sa zacala tocit na bok aj na zlu stranu a dokonca aj pretacat. a uz sa jej podarilo pretocit aj na zdravu stranu, myslim uplne pretocit. takze radost je obrovska. cvicim veru poctivo kazdy den aj ja. ako pises 4x. ale lenka, musis byt trpezliva. inak co sa tyka toho chytania hraciek. ja si pamatam, ze moja chvilu chytala hracky, potom zase mala obdobie, ze ju vobec nic nezaujimalo, az som z toho isla saliet, lebo ziadna ale ziadna hracka ju vobec nezaujala. ani sa na nu pozriet a chytit alebo sa za nou natiahnut, tak to uz vobec nie. ale u nas celkom zabrali casopisy, to je velke a farebne a potom este som jej sustala s vlhkymi utierkami, tak to sa jej pacilo a to uz aj hlavu otacala aj sa natahovala. teraz chyta hracky do oboch ruk, ale este stale ma preferovanu lavu stranu. vie chytit aj do pravej a silu ma, lebo ked sa ma priatiahnut do sedu, tak div mi neodtrhne prst. ale ja som niekde citala, ze tieto deti preferuju jednu stranu, myslim tu "zlu", tak zatial este aj my. ale prave tym cvicenim sa to ma vyrovnat, lebo vraj v tomto veku by este namela byt vyvinuta preferencia. no ja neviem. a vidim to aj ked lezi na bruchu. spociatku na brusku pouzivala len lavu ruku, s nou sa nacahovala, dokonca aj dvihala, ale pravu vobec, potom trochu zacala aj pravu a teraz jej davam hracky na tak, ze ked je bruchu, tak aby sa musela nacahovat tou pravou, ale akonahle ju chyti, tak si ju pritiahne a hned prehodi do lavej. som aj zvedava, ze ci bude lavacka alebo nie. koniec koncov aj manzel je, takze cakam co bude. chlapci sa zatial javia ako pravaci, ale oni tento problem nemali.

libertine
12. dec 2011

@ckicimac k tomu cviceniu - ja som videla, ze nieco nie je ok uz ked mala tak 1,5 mesiaca a som letela k neurologicke, nech sa radsej zacne cvicit cim skor, vtedy som o torticollis ani vela nevedela, len som videla tu hlavicku nakrivo, v tom veku este babo skoro nic nerobi, tak ine tieto znaky este neboli. ale postupne to bolo vidno viac a viac. nasa neurologicka sa ma raz pytala, ze ake mam zamestnanie, lebo mam malu odsledovanu a vzdy som jej popisovala vsetky priznaky, co som videla 😀 ale tak to sa niet co divit, ja som so svojim dietatom nonstop a mam ju stale na ociach, tak presne vidim tie pohybove asymetrie. tak som rada, ze sme potom zacli co najskor cvicit. aj ked este to bude stat vela usilia, lebo stale to nie je ok.

lucila83
12. dec 2011

@ckicimac - no mozno si to len ja namyslam, ze je maly taky hyperko z toho cvicenia, neviem, ci je to lekarsky podlozene a je to mozne. No spominam si napr. , ze ked sme s nim cvicili, tak nam rehabilitacna sestra vravela, ze vecer po piatej uz nemame cvicit, lebo potom budem prilis nabudeny na noc a tak. Tak si myslim, ze sa mu mozno tym cvicenim ,,prebudili,, tie prislusne bunky az prilis ..... 😀
Inak to cvicenie na lopte sa mu konecne pacilo, prestali revy a bolo to celkom fajn, netrapili sme sa tolko ako pri vojtovke.
Ale zasa ako pozitivum toho cvicenia vidim, ze ak porovnavam napr. ako nase dvojky sedia, tak Alex sedi krasne vyrovnany ako pravitko, Lea tak pekne nie, Alex isiel tabulkovo cez plazenie, potom stvornozkovanie atd. a zacal chodit ako prvy. To, ze bude lavak nejako neriesime....
A ked som citala ako opisujes tvoju malu, nas Ali reagoval presne tak. Dokonca ked sme ho stimulovali, aby otacal hlavu za hrackami, bud ho to vobec nezaujimalo, alebo pozeral len ocami, hlavou pohnut do tej druhej strany nechcel dlho.
Tak je super, ze robite pokroky... 🙂

lenka8259
12. dec 2011

@ckicimac 😵 no fajne to si ma potesila ze sa ti uz dokonca pretaca super. my sme dnes boli cvicit v nemocnici a dostali sme pochvalu ze uz vidno rozdiel 🙂 pozera sa mi pekne na pravo aj na brusku mu to celkom ide. už len ta prava rucka keby nabehla naplno. joj tak sa mi nechce do toho cvicenia, hlavne rano kym sa premozem, stale mu snim pokazim naladu.ale ked musime tak musime . pre tie zlaticka to stoji za to 😀 drzte sa ahoj

phillippa
9. feb 2012

@ckicimac ahoj no ako sa vam dari ? este cvicite? my chodime kazdy mesiac na kontorlu na rehabku, robime reflexne otacanie a plazenie. Maly uz drzi hlavciku aj v sede aj v leze, zacal sa otacat na boky a brusko a uz sa mu podarilo aj na chrbatik z bruska par krat, na krku ma este tu jednu stranu na pohmat tuhsiu ale hlavicku vytaca na obe strany dokonca aj spi na tej horsej a aj na brusku ked je ju vie vytocit co dovtedy vobec neslo. Ale este stale je ta strana nie uplne zhodna v rozsahu pohybov so stranou bez torticollisu. Cvicime aj ked nie velmi podstivo, maly uz dost protestuje 😠 a krici a nechce byt ani na brusku lebo len co je na nom uz mysli ze ideme cvicit a dopredu reve. O spani na brusku ani pocut 😀 . Dnes ked sme cvicili uz sa mam smiala ze aj na olympiadu do londyna uz moze ist krasotnik maly 🙂 posledne bola dr nadsena ze aky pokrok tak uvidime co nam povie teraz 🙂

9lea
25. mar 2012

Dobrý deň maminy, došla som do tejto témy, pretože mi máme tiež problém s náklonom hlavičky. Teda malému nikto presne nenaordinoval nejakú diagnózu, ale chodíme na fizioterapie od 4 mesiacov. Keďže bol maličky veľký 4050 pri narodení, v brušku bol už dlhšiu dobu stočený na jednú stranu. Po pôrode som s nim asi dva týždne cvičila, točila som hlavičku, aj som polohovala, ale potom vlastne som sa zo svk definitívne presťahovala do nemecka a tu si žiadný lekár nevšimol v prvých mesiacoch na maličkom nič. Až keď mal malý 3,5 mesiaca sa na kontrole u dr. ukázalo, že maličky troška natáča hlavičku do jednej strany. Tak sme začali s gymnastikou do 6 mesiacov, maličky sa pekne vyrovnal, tak sme cvičiť prestali, po mesiaci sa však začal plaziť a úplne asymetricky, viac využíva ľavú stranu, keďže na pravú stranu si opäť začal viac nakláňať hlavičku, opäť sme začali cvičiť. Už máme 9 mesiacov a samozrejme malý začína štvornožkovať, ale tiež to nie je ono, no a pri sedení, či státi, ma hlavičku stále trošku naklonenú, úplne som z toho na nervy, pretože lekár na poslednej kontrole pred dvoma týždňami nič ani o tortikolise nenaznačil a povedal, že jednoznačne si nakláňa hlavičku na jednú stranu, keď poviem na fizioterapii, kde chodime pravidelne 2/3x do týždňa, že maličký ma úklon na jednú stranu, tak nám povie, že určite, ale že to tak rýchlo preč nejde a stále cvičíme cviky, aby sa maličky asymetrický neplazil a využíval obe strany rovnako. Ale vlastne nemáme žiadné konkrétne cviky na tu hlavičku. Moja otázka znie, či cvičíte všetky vojtovku, alebo aké cviky vôbec cvičite s maličkými, lebo ja nechcem nič zanedbať. Dá sa ešte teraz v 9 mesiacoch nejako špeciálne polohovať, lebo malý spí už vo všetkých polohách, na brušku, na boku, na chrbate, a hlavičku ma natočenú do všetkých strán? Ďakujem za odpovede.
@phillippa
@lenka8259
@lucila83
@libertine
@lenka8259

luy
26. mar 2012

Syn bol bol v detstve magnet na ochorenia všetko čo sa len dalo mal,ttrápili sme sa aj z torticolis,teraz má 10 rokov a chvalabohu všetko je v poriadku,ale ako mamka čo to už má za sebou radím plávanie - to mu pomhlo,ešte bol problém do tretej triedy ohladom nosenia školskej tašky,nevládal a hned ho krk bolel a od krku hlava,mal doslaova migrénu,každý rok ešte absolvujeme RHB krátke,ale to je všetko,držím vám palce.Ale fakt si potom dajte pozor na všetko čo vám deti budu nosit na chrbte,kpujeme len kvalitné odľahčené tašky a častokrát aj ked to vyzerá smiešne mu ju v rukách aj tak nosim ja,alebo muž nestoji nám to za migrénu malého.

libertine
26. mar 2012

@9lea my sme cvicili vojtovku od 2,5 do 6 mesiacov, vtedy nam na kontrole povedali, ze vojtovku uz netreba, iba bobath na lopte, v tych 2,5 mesiacoch mala dost vyrazny uklon na jednu stranu, v 6 mesiacoch to bolo vyrazne lepsie, ale nie este uplne ok, teraz v 9 mesiacoch by si to uz nezainteresovany clovek nevsimol, uz iba doktori a ja, co ju stale pozorujem 🙂 dcera bola celkovo dost asymetricka, teraz ja uz vidim len rucicku, ze troska inac pouziva lavu ako pravu pri lozeni. nam ta vojtovka dost pomohla. ale teraz cvicime na tej lopte ako prevenciu proti skolioze - v sede hupanie do stran a dvihanie z lahu do sedu.

9lea
26. mar 2012

@libertine veď to, že ten uklon hlavičky vidím ja, môj priateľ a dr. ostatní sa ma zavše pýtajú prečo vlastne chodím s malým cvičiť, keď je zdravý. My sa ale stále plazíme úplne asymetricky, malý sa posúva ľavou rukou a pomáha si pravou nohou, pravú ruku a ľavú nohu využíva veľmi málo. Taraz začína pomaličky štvornožkovať a tak veľmi sa snaží, len tu pravú nôžku ma silnejšiu tak sa ju stále pokúša zdvihnuť viac dohora a tým mu to štvornožkovanie veľmi nejde. No a stojí už všade kde sa dá. Ja s ním cvičím približne 3x do dňa také cviky, že ho stále motivujem na ľavú stravu, aby sa vlastne viac nakláňal na pravú stranu a na ľavej aby sa hral. Potom keď ide do stoja, tak mu vždy pravú nohu pridržím, aby sa vlastne dokázal postaviť aj ľavou. No a naťahujeme ten svalík na krku, tak že malý leží na brušku a ťahám pliecko nadol a hlavičku na opačnú stranu. Malý pri tom vždy plače, lebo mu to je určite nepríjemné.

lucila83
26. mar 2012

@9lea - ahoj. No my sme s malym cvicili cca do roka, ten posledny mesiac sme presli uz len na toho bobatha na fitlopte a to bolo v pohode, to sa mu pacilo a vobec pri tom uz nereval. Ale dovtedy sme cvicili vojtovku, az ked na rehabke povedali, ze uz mozme bobatha, tak som vedela, ze uz to bude ok.
Vo veku tvojho synceka sme uz nepolohovali, len sme mu na postielku navesali hracky na tu stranu, ktoru mal slabsiu, aby sa viac snazil a postielku mal otocenu, aby ta slaba strana bola blizsie k oknu, aby sa tocil za svetlom. Inak len vojtovka a samozrejme sa ho motivovali tiez hrackami, ked sa natiahol, tak sme mu davali len do tej slabsej rucky. No a ked zacal stvornozkovat zhruba vo veku tvojho maleho, tak uz pekne striedal lavu a pravu nozku a az potom sa naucil aj sediet. Chodit zacal v 12 mesiacoch a to uz sme nemuseli cvicit nic, len sme sledovani na neurologii. Maly je lavak, ostala mu trochu asymetricka hlavicka, no okrem jeho afektivnych zachvatov 😒 je zatial vsetko v poriadku.
Tak drzim palce, nech aj vam sa to da skoro do poriadku, a teda poradit neviem nic ine, len to cvicenie, aj ked je to dost narocne. Drzim palce.

9lea
26. mar 2012

@lucila83 ďakujem za odpoveď, akože my sme z vojtovky cvičili len jeden cvik a to 2,5 mesiaca, inak je to všetko skôr gymnastika, motivovanie hračkami a neustále mu tiež všetko dávam do ľavej ručky. Keď sa pred dvoma týždňami postavil, tak sa vždy zdvihol najprv na pravú nôžku, ale trenujeme aby sa dokázal postaviť aj ľavou, tak dnes som si všimla, že sa už dva krát alebo tri krát postavil aj ľavou. No a štvornožkovanie, to chodim za nim a pridržiavam mu tu pravú nožičku, aby ju až tak nezdvíhal do hora, lebo inak si zafixuje aj toto zle. Tak dúfam, že to aj my zvládneme. Inak nevieš mi poradiť, kde by som si mohla pozrieť cviky na toho bobatha?

lucila83
26. mar 2012

@9lea - fuha, no to neviem, mozno skus vygooglit na nete. Nam to predviedla na rehabke sestricka, my sme kvoli tomu kupili loptu, aby sme mohli aj doma cvicit. A toto mi skor pripominalo take to prevalovanie na lopte, maly to mal rad, aj ked spociatku sa bal. Co si pamatam bolo, ze na lopte ho dat na styri ako pri stvornozkovani a takto gulat s loptou do stran a on by sa mal udrzat na styroch a nepadnut. Alebo potom presne na to stvornozkovanie, aby striedal nozky bolo, ze ho das akoby na styri, ale jednu nozku mu pokrcis a stiahnes akoby dole a on by mal skusat ju vytahovat a udrzat rovnovahu a popritom gulas loptu jemne do stran.
No tazko je to takto vysvetlit, skus vygooglit, alebo nech vam aj na rehabke ukazu, myslim, ze toto cvicenie je o dost jemnejsie oproti vojtovke.
A neboj, ked uz obcas pouziva pro vstavani aj druhu nozku, bude dobre. Este trochu cvicit a bude to ok 😉.

zigi1963
6. dec 2012

zdravim damy, viete mi prosim niektora poradit aky je rozdiel medzi Vojtkvou metodou a R1 (ktoru nam naordinovala rehabilitacna sestra) ??
Dakujem predom

vvia
17. apr 2013

moja ma 4mesiace aj tyzden neskutocne jej pada hlavka ked ju mam na rukach na jednu stranu. ale hrozne ;( inac otaca hlavku oboma smermi. poradte co robit. na rehabku nas nikde nechcu lebo nas caka operacia srdiecka

gazu
Autor odpoveď zmazal
libertine
21. júl 2013

@gazu my sme normalne ockovali, neurologicka schvalila. len sa vtedy nemoze cvicit niekolko dni.

katy2
21. júl 2013

@gazu moje obe deti mali torticolis a obe su ockovane normalne v termine.... nemali ziadne neziaduce ucinky.... (okrem klasickej teploty) Ale po ockovani sa nesmie par dni cvicit vojtovka (ak cvicite, co predpokladam, ze ano) - ako pise @libertine

gazu
Autor odpoveď zmazal
gazu
Autor odpoveď zmazal
libertine
22. júl 2013

@gazu my sme cvicili cca do 6 mesiacov vojtovku. potom este chvilu na lopte.

inviav
21. aug 2013

@ckicimac
@libertine
@lenka8259
@blavacka
@phillippa
@zuzi118
ako sa u vas prejavil torticollis? na neurologiu ideme az o dva tyzdne, tak zatial o tom vela citam...malinka od narodenia davala hlavicku do pravej strany, tak sme ju zacali polohovat do lavej...neskor bolo vsetko v pohode...az jedneho dna sa jej zrazu zacala naklanat nalavo...obracia ju ale na obe a dokonca aj ked je na brusku, tak sa jej len velmi tazko otoci na lavo...bolo to u vas tiez tak podobne?

libertine
21. aug 2013

@inviav dcera ked zacla trocha drzat hlavicku, tak sme videli, ze ju ma stale naklonenu na jednu stranu.

inviav
21. aug 2013

@libertine a uz je vsetko ok? ja sa bojim, ci uz nie je moc neskoro na vysetrenie a cvicenie..uz bude mat 4 mesiace 😒 u nas vlastne tiez sa to teraz zvyraznilo, ked uz zacala hlavku drzat...a inak ju vedela otacat na obe strany?