icon

Dieťa zle vidí do diaľky: čo robiť?

8. máj 2026

Dobrý deň, syn máva možno 3 krát do mesiaca bolesť hlavy 2 krát sa nám stalo, že aj vracal. Riešila som to s doktorkou uzavrela to, že detska migréna. Poslednú dobu ho hlavička bolela viac tak sme išli na krv a že sa mame objednať na neurologiu. Včera keď mu brala krv ešte povedala nech prečíta. Zistili sme, že vôbec nevidel už ten 3 riadok veľkých písmen čítať. Prosím Vás je tu ešte niekto koho dieťa tak zle videlo do diaľky. Lebo mám pocit, že len moje. Doktorka ostala taká, že toto sa nestáva. Hľadám útechu, že to môžu byt len dioptrie nič vážnejšie. Termíny očného a neurológa zohnať nemožné. Ďakujem za každé povzbudivé slovo.

Strana
z3
anjelicek26
8. máj 2026

Vela optik ti vie oci premerat aj na pockanie... chodte tam... a pockajte na termin u ocneho, ale aspon uz budes orientacne vediet..

anonym_9c2ebe
8. máj 2026

@anonym_autor ano chod do optiky tam nastavia dioptrie.mne ocna nedobre dala tie cisla v optike mi to upravili.

anonym_aa7aae
8. máj 2026

Áno súhlasím s babami
Tiež ked som potrebovala vyšetriť,tak smer optika a to bol šup šup termín

anonym_5299a5
8. máj 2026

@anonym_autor objednaj na očné, ja nosim okuliare od 6 rokov, môj brat od 3 rokov, druhý brat od 8 rokov, mama od roka. Začalo to bolesťou hlavy a zhoršeným čítaním. Moja mama ako babo nevidela nič, narážala do objektov.

anonym_053ce2
8. máj 2026

Dieťa by som objednala určite do ocnej ambulancie, nie do optiky. Môže si tu každý hovoriť čo chce.

terezka1947
8. máj 2026

Deti sa v optike do 15r meraju. Tobôž nie, keď je to prvé meranie. Detské oko sa vyvíja, už v dospelosti je to iné, tak stačí optika a keď sa im niečo nebude zdať, tak pošlú k očnému lekárovi. Reso. Aspoň raz za 5r .,keď sa nič zdravotné inr nerieši, by mala byť kontrola u očného lekara. Po cca 50r každý rok.Na to je očný lekár, naj so špecializáciou na detských pacientov. A divím sa, že ako prvé vyšetrenie nebolo práve očné. Syn máva migrény a teda dpt musí byť extra citlivo nastavená, lebo i to je jeden zo spúšťačov. Keď syn nečítal už tretí riadok, tam tá dpt musí byť nejaká určite a celkom nechápem, ako videl doteraz, že ste na to až teraz prišli.

simsalabim
8. máj 2026

Pre moju dceru, ked zacala mat migreny a dr chcela vysetrenie u neurologa, som vybavila vysetrenie za priamu platbu o par dni, lebo vsade bol termin az o par mesiacov. Neurolog este pred tym chcel aj ocne vysetrenie - to som dvihla telefon a obvolavala ambulancie. Hned v prvej mi pri vysvetleni problemu - ze to je akutne a vyzadovane neurologim kvoli migrenam - mi dali termin v ten isty den pred neurologom. Zdalo sa mi to dost natesno, tak som volala inde a tam mi povedali, nech prideme hned v dalsi den pred ordinacnymi hodinami 👍 Ani ty necakaj, moze to byt kvoli ociam alebo aj ina pricina.

euka210
8. máj 2026

@anonym_autor kludne od oci, ze ich velmi namaha, ze nevidi, tak ho moze boliet hlava. Ale az vracanie, to neviem.

anonym_1b7d90
8. máj 2026

Určite nie len do optiky ale do normálnej ocnej ambulancie. Tu nejde ,, iba " o dioptrie ale potrebuje všetky vyšetrenia.
Áno, máme skúsenosť. Neter má dosť silné dioptrie od druhého ročníka ZŠ. Stáva sa a netreba robiť paniku. Ja som dostala termín pre dcéru za 1 a pol mesiaca. Takže sa dá. Hľadaj, googli, obvolavaj

janinah
8. máj 2026

Za tychto okolnosti by som šla za lekarmi aj cez celu republiku,len nech sa to vyšetri čim skôr Nie preto,ze to môže byt vaznejšia dg,ale preto,aby sa dieťa netrapilo a pomohli mu čim skôr.

autor
8. máj 2026

Tak očné sa nám podarilo vybaviť na piatok budúci týždeň. Kde mu v súkromnej klinike urobia čo treba. Ale ten týždeň bude nekonečný. Len som chcela vedieť či aj iné dieťa malo tak slabý zrak a problém bol len dioptria nie niečo vážnejšie :(

autor
8. máj 2026
@simsalabim

Pre moju dceru, ked zacala mat migreny a dr chcela vysetrenie u neurologa, som vybavila vysetrenie za priamu platbu o par dni, lebo vsade bol termin az o par mesiacov. Neurolog este pred tym chcel aj ocne vysetrenie - to som dvihla telefon a obvolavala ambulancie. Hned v prvej mi pri vysvetleni problemu - ze to je akutne a vyzadovane neurologim kvoli migrenam - mi dali termin v ten isty den pred neurologom. Zdalo sa mi to dost natesno, tak som volala inde a tam mi povedali, nech prideme hned v dalsi den pred ordinacnymi hodinami 👍 Ani ty necakaj, moze to byt kvoli ociam alebo aj ina pricina.

@simsalabim môžem poprosiť kde si sa objednavala na neurologiu ? Ďakujem

autor
8. máj 2026
@janinah

Za tychto okolnosti by som šla za lekarmi aj cez celu republiku,len nech sa to vyšetri čim skôr Nie preto,ze to môže byt vaznejšia dg,ale preto,aby sa dieťa netrapilo a pomohli mu čim skôr.

@janinah ja pôjdem cez celu republiku od včera nejem. Zisťujem kde mame aké známosti vďaka tomu mame termín aspoň na to očné len som chcela povzbudiť že neni jediný na svete a neni to tak raritné.

simsalabim
8. máj 2026
@anonym_autor

@simsalabim môžem poprosiť kde si sa objednavala na neurologiu ? Ďakujem

@anonym_autor myslim, ze sa to vola Sinalgis. Uz to bolo davno, dcera je uz dospela.

januska12323
8. máj 2026
@anonym_autor

@janinah ja pôjdem cez celu republiku od včera nejem. Zisťujem kde mame aké známosti vďaka tomu mame termín aspoň na to očné len som chcela povzbudiť že neni jediný na svete a neni to tak raritné.

@anonym_autor kopec detí má okuliare v nízkom veku, neboj sa, vyšetria ho, spravíte okuliare a už len si zvyknúť. Priprav ho na to, že mu budú rozkvapkávať oči, nie je to príjemné a zober slnečné okuliare so sebou.

bielasovicka
8. máj 2026

@anonym_autor koľko ma dieťa rokov?

autor
8. máj 2026
@bielasovicka

@anonym_autor koľko ma dieťa rokov?

@bielasovicka 8 rokov

taktotedanie
8. máj 2026
@anjelicek26

Vela optik ti vie oci premerat aj na pockanie... chodte tam... a pockajte na termin u ocneho, ale aspon uz budes orientacne vediet..

@anjelicek26 deti si dioptrie nemaju riesit v optike! Niektore ich dokonca aj odmietaju!
Dieta ma byt pri tychto symptomoch vysetrene neurolog a ocnym lekarom!
Pri merani dioptrii sa meria viacerymi sposobmi, optiky nemaju ani mydriatika ani nic v podstate takze zla rada

taktotedanie
8. máj 2026
@anonym_autor

@anonym_autor vela deti nosi korekciu
dieta nikdy predtym na ocnom vysetreni nebolo? Ani pri nastupe do skolky? Pocas skolky neboli robit screening ?
Nikdy sa nestazoval, ze nevidi? V skole vidi vsetko z tabule? Ma dobry prospech? Uci sa mu dobre ? V rodine nejake ocne ochorenia?

autor
8. máj 2026
@taktotedanie

@anonym_autor vela deti nosi korekciu
dieta nikdy predtym na ocnom vysetreni nebolo? Ani pri nastupe do skolky? Pocas skolky neboli robit screening ?
Nikdy sa nestazoval, ze nevidi? V skole vidi vsetko z tabule? Ma dobry prospech? Uci sa mu dobre ? V rodine nejake ocne ochorenia?

@taktotedanie bolo vyšetrené keď mal 3 roky na očnom a potom v škôlke a pred rokom v škole. Vždy bolo všetko v poriadku. Včera keď sa toto začalo všetko diať sa mi priznal že občas zle vidí na tabuľu keď sedi vzadu. Ale nechcel mi to povedať lebo nechce okuliare. Prospech má dobrý má len jednotky. Dnes som volala aj s jeho triednou. Tiež nechápe. Veľakrát si všimla problém u deti keď mali.

autor
8. máj 2026
@anonym_autor

@taktotedanie bolo vyšetrené keď mal 3 roky na očnom a potom v škôlke a pred rokom v škole. Vždy bolo všetko v poriadku. Včera keď sa toto začalo všetko diať sa mi priznal že občas zle vidí na tabuľu keď sedi vzadu. Ale nechcel mi to povedať lebo nechce okuliare. Prospech má dobrý má len jednotky. Dnes som volala aj s jeho triednou. Tiež nechápe. Veľakrát si všimla problém u deti keď mali.

@anonym_autor manžel tiež ako dieťa už zle videl do diaľky. On má jedno oko -1,5 druhé možno aj -2 neviem presne.

taktotedanie
8. máj 2026
@anonym_autor

@anonym_autor tu mozme len hadat co sa udialo a aka moze byt pricina..
Treba vydrzat do ocneho vysetrenia..
Treba ho pripravit na to, ze je moznost ze bud enosit korekciu

autor
8. máj 2026
@taktotedanie

@anonym_autor tu mozme len hadat co sa udialo a aka moze byt pricina..
Treba vydrzat do ocneho vysetrenia..
Treba ho pripravit na to, ze je moznost ze bud enosit korekciu

@taktotedanie takze nemôže to byt len obyčajný problém s videním do diaľky ?

taktotedanie
8. máj 2026
@anonym_autor

@taktotedanie takze nemôže to byt len obyčajný problém s videním do diaľky ?

@anonym_autor priklanam sa ku potrebnej korekcii do dialky
Treba sa s dietatom porozpravat o noseni okuliarov

autor
8. máj 2026
@taktotedanie

@anonym_autor priklanam sa ku potrebnej korekcii do dialky
Treba sa s dietatom porozpravat o noseni okuliarov

@taktotedanie ďakujem

simca06022011
8. máj 2026

@anonym_autor ved ak nevidi, tak je jasne ze ma bolesti hlavy. TO su naozaj silne bolesti, z namahania oci. ktore urcite namaha. Treba ist k ocnemu, odmerat zrak a okuliare, pripadne vylucit aj ine problemy so zrakom

nemas sa co nervovat a nejest, je to bezna vec dnes nevidiet do dialky, este je to lepsia diagnoza ako nejaka migrena s ktorou potom ludia bojuju aj cely zivot liekmi..

autor
8. máj 2026
@simca06022011

@anonym_autor ved ak nevidi, tak je jasne ze ma bolesti hlavy. TO su naozaj silne bolesti, z namahania oci. ktore urcite namaha. Treba ist k ocnemu, odmerat zrak a okuliare, pripadne vylucit aj ine problemy so zrakom

nemas sa co nervovat a nejest, je to bezna vec dnes nevidiet do dialky, este je to lepsia diagnoza ako nejaka migrena s ktorou potom ludia bojuju aj cely zivot liekmi..

@simca06022011 mna veľmi vyplašila doktorka kvôli tým písmenám že už 3 rad veľkých písmen nevedel čítať

taktotedanie
8. máj 2026
@anonym_autor

@simca06022011 mna veľmi vyplašila doktorka kvôli tým písmenám že už 3 rad veľkých písmen nevedel čítať

@anonym_autor je to nizke cislo to je pravda
Skusala obidvoma ocami naraz ci osobitne?

anonym_9b7674
8. máj 2026

@anonym_autor akurat to riesim so synom. vsimla som si, ze stale zmurka, snad kazdych 16-20 sekund. pytam sa ho, ci vidi dobre. a on ze v skole je na tabuli všetko rozmazane... pytam sa ho, ze preco nic nepovedal a odkedy a on ze od vianoc 😭 a nic nepovedal ani mne ani ucitelke. on je ten typ, co je stale v pohybe, nikdy predtym som si ani to zmurkanie nevsimla, na preventivke pred rokom cital vsetko.
Doma ustavicne cita, kresli, pise, cize tam bude tiez asi problem s videnim do dialky.
a teda dostat termin u ocneho na zaplakanie, v nasom meste mi ponukli termin o rok 🤦 v optikach beru az od 10 rokov, argument, ze syncek pri vysetreniach velmi pekne spolupracuje a pripravim ho, ich nezaujimal, nema 10 rokov, nevysetrime, v okolitych obciach beru len zo svojej spadovej oblasti, nakoniec sa mi podarilo dostat termin v ambulancii v nemocnici v inom kraji... o cca. 4 tyzdne, cize buduci mesiac.
uz len ocami posuvam kalendar, lebo mi je do placu vzdy ked na synceka pozriem a vidim ho ako stale zmurka.
na bolesti hlavy sa stazoval obcas, ale nikdy to nebolo take caste alebo intenzivne, ze by to alarm u mna spustilo, ani len tabletku nepotreboval.
takze urcite nie ste jedini, neboj sa 😉
moj je prvacik, tvoj je aky velky?
minule moj chudacik zlaty, sa rano zobudil a mi hovoril, ze sa mu snivalo, ze ma okuliare s leopardim ramom a ze videl na tabulu...
(v skole som p. ucitelku poprosila, aby ho presadila do prvej lavice, co aj urobila, no on vravi, ze ani to nestaci)

autor
8. máj 2026
@taktotedanie

@anonym_autor je to nizke cislo to je pravda
Skusala obidvoma ocami naraz ci osobitne?

@taktotedanie osobitne jedno možno bolo o niečo lepšie ale minimum

Strana
z3