Dieťa zle vidí do diaľky: čo robiť?
Dobrý deň, syn máva možno 3 krát do mesiaca bolesť hlavy 2 krát sa nám stalo, že aj vracal. Riešila som to s doktorkou uzavrela to, že detska migréna. Poslednú dobu ho hlavička bolela viac tak sme išli na krv a že sa mame objednať na neurologiu. Včera keď mu brala krv ešte povedala nech prečíta. Zistili sme, že vôbec nevidel už ten 3 riadok veľkých písmen čítať. Prosím Vás je tu ešte niekto koho dieťa tak zle videlo do diaľky. Lebo mám pocit, že len moje. Doktorka ostala taká, že toto sa nestáva. Hľadám útechu, že to môžu byt len dioptrie nič vážnejšie. Termíny očného a neurológa zohnať nemožné. Ďakujem za každé povzbudivé slovo.
@anonym_autor akurat to riesim so synom. vsimla som si, ze stale zmurka, snad kazdych 16-20 sekund. pytam sa ho, ci vidi dobre. a on ze v skole je na tabuli všetko rozmazane... pytam sa ho, ze preco nic nepovedal a odkedy a on ze od vianoc 😭 a nic nepovedal ani mne ani ucitelke. on je ten typ, co je stale v pohybe, nikdy predtym som si ani to zmurkanie nevsimla, na preventivke pred rokom cital vsetko.
Doma ustavicne cita, kresli, pise, cize tam bude tiez asi problem s videnim do dialky.
a teda dostat termin u ocneho na zaplakanie, v nasom meste mi ponukli termin o rok 🤦 v optikach beru az od 10 rokov, argument, ze syncek pri vysetreniach velmi pekne spolupracuje a pripravim ho, ich nezaujimal, nema 10 rokov, nevysetrime, v okolitych obciach beru len zo svojej spadovej oblasti, nakoniec sa mi podarilo dostat termin v ambulancii v nemocnici v inom kraji... o cca. 4 tyzdne, cize buduci mesiac.
uz len ocami posuvam kalendar, lebo mi je do placu vzdy ked na synceka pozriem a vidim ho ako stale zmurka.
na bolesti hlavy sa stazoval obcas, ale nikdy to nebolo take caste alebo intenzivne, ze by to alarm u mna spustilo, ani len tabletku nepotreboval.
takze urcite nie ste jedini, neboj sa 😉
moj je prvacik, tvoj je aky velky?
minule moj chudacik zlaty, sa rano zobudil a mi hovoril, ze sa mu snivalo, ze ma okuliare s leopardim ramom a ze videl na tabulu...
(v skole som p. ucitelku poprosila, aby ho presadila do prvej lavice, co aj urobila, no on vravi, ze ani to nestaci)
@anonym_9b7674 vysetrovanie deti prebieha inak ako u dospeleho
Nestaci to, co maju v optikach
Nejde o spolupracu dietata , aj dieta starsie ako 10 rokov by nemalo nyt vysetrene v optike ale u ocneho lekara
Inak s tymi lekarmi je to strasna hanba...
@simca06022011 no len rozved trosku v akom zmysle?
Ze pediater vyslovil len diagnozu, ktoru nevie potvrdit? Alebo, ze su ambulancie preplnene pacientami a pracovna doba len niekolko hodin? Ja ako pacient pcakavam, ze ma lekar vypocuje a ma na mna cas, nie ze ma odpinka za 5min a dalsi pacient, takymto stylom ti vyriesi samozrejme ze viac ludi ale v akej kvalite?
Ked potrebujem cas na pacientov jednoducho nejde objednat 40 ludi denne a tiez tam lekar nebude sediet od 6:00 do 20:00hod, to by nerobil nikto takto sorry
A ze je malo ambulancii? Byrokracia atestacii, financne hladisko, byrokracia otvarania ambulancii je tak neskutocna, ze sa necudujem, ze nerastu ako huby po dazdi
Ale chapem, pacient laik vidi len to, ze termin dostal o 3 mesiace , v tom lepsom pripade
@anonym_autor 8 ročný už musí vedieť popísať, ci zle vidí, však ak nevidel už 3. Riadok, tak v škole nemá možnosť vidieť na tabuľu a učiteľka by si určite niečo všimla… bolela ho aj v ten den hlava? Možno zle vidí len v rámci aury… každopádne určite poriadne vyšetriť u očného a nie len v optike
A nic si nevsimli ani v skole? Sice tam je to citanie nablizko. Kazdopadne syn ma okuliare od 3rokov.
@anonym_autor 8 ročný už musí vedieť popísať, ci zle vidí, však ak nevidel už 3. Riadok, tak v škole nemá možnosť vidieť na tabuľu a učiteľka by si určite niečo všimla… bolela ho aj v ten den hlava? Možno zle vidí len v rámci aury… každopádne určite poriadne vyšetriť u očného a nie len v optike
@mousegirl ale u pediatra citali a akurat bolest hlavy nemal.. pocas zachvatu je to mozne ale mimo neho malo pravdepodobne
Autorka sama povedala. ze dieta sa nepriznalo
@simca06022011 no len rozved trosku v akom zmysle?
Ze pediater vyslovil len diagnozu, ktoru nevie potvrdit? Alebo, ze su ambulancie preplnene pacientami a pracovna doba len niekolko hodin? Ja ako pacient pcakavam, ze ma lekar vypocuje a ma na mna cas, nie ze ma odpinka za 5min a dalsi pacient, takymto stylom ti vyriesi samozrejme ze viac ludi ale v akej kvalite?
Ked potrebujem cas na pacientov jednoducho nejde objednat 40 ludi denne a tiez tam lekar nebude sediet od 6:00 do 20:00hod, to by nerobil nikto takto sorry
A ze je malo ambulancii? Byrokracia atestacii, financne hladisko, byrokracia otvarania ambulancii je tak neskutocna, ze sa necudujem, ze nerastu ako huby po dazdi
Ale chapem, pacient laik vidi len to, ze termin dostal o 3 mesiace , v tom lepsom pripade
@taktotedanie mna napr. zarazilo, ze lekarka to zrejme bez vysetreni v prvopociatku uzavrela ako migrenu.
@taktotedanie mna napr. zarazilo, ze lekarka to zrejme bez vysetreni v prvopociatku uzavrela ako migrenu.
@anonym_9947a4 pediater vyslovil diagnozu
Naozaj tie priznaky by mohli tomu nasvedcovat
Dieta vsak odporucila k neurologovi, co je spravny postup
@anonym_autor mozno ta trocha upokojim - moj syn, 9 rokov, tiez hrozne bolesti hlavy. Doktorka vravela, ze detska migrena. Krv v poriadku. Vysetrila zrak v ambulancii a tiez bieda. A jedno ocko vyrazne horsie. Ale ona hned povedala, ze to moze docasne mat zhorsene aj z toho, ze mal tie bolesti viac dni po sebe. Ze moze mat to oko take unavene z migreny. Boli sme potom u ocnej, namerala mu -1 a -0, 5. Teraz uz ma okuliarky, zvyka si. Musi ich nosit stale, aby sa mu to nezhorsovalo. On sam povie, ze mu je lepsie s nimi. Hlava ho uz tak nebolieva.
@anonym_9947a4 tiež si to teraz vyčítam. Vždy som bola matka, ktorá chodila aj zbytočne k doktorovi. A teraz som to tak podcenila. Možno to, že bolesť hlavy nebola každý deň. A syn vyzerá úplne zdraví. Neviem.
@anonym_9947a4 tiež si to teraz vyčítam. Vždy som bola matka, ktorá chodila aj zbytočne k doktorovi. A teraz som to tak podcenila. Možno to, že bolesť hlavy nebola každý deň. A syn vyzerá úplne zdraví. Neviem.
@anonym_autor prosím ťa, nič si nevyčítaj, to sú proste deti, ja som tiež nevidela dobre na tabuľu a nechcela som sa priznať, lebo som nechcela nosiť okuliare, vtedy ešte bývali také škaredé rámy. Vyšetria ho, dajú okuliare, teraz sú veľmi pekné rôzne detské rámiky, zvykne si. A veru hlava môže bolieť z toho, ale aj potom ešte pár dní, týždňov, keď si bude zvykať na tie okuliare, tiež má zo začiatku bolela niekedy.
@anonym_autor mozno ta trocha upokojim - moj syn, 9 rokov, tiez hrozne bolesti hlavy. Doktorka vravela, ze detska migrena. Krv v poriadku. Vysetrila zrak v ambulancii a tiez bieda. A jedno ocko vyrazne horsie. Ale ona hned povedala, ze to moze docasne mat zhorsene aj z toho, ze mal tie bolesti viac dni po sebe. Ze moze mat to oko take unavene z migreny. Boli sme potom u ocnej, namerala mu -1 a -0, 5. Teraz uz ma okuliarky, zvyka si. Musi ich nosit stale, aby sa mu to nezhorsovalo. On sam povie, ze mu je lepsie s nimi. Hlava ho uz tak nebolieva.
@moninah ďakujem
Tak očné sa nám podarilo vybaviť na piatok budúci týždeň. Kde mu v súkromnej klinike urobia čo treba. Ale ten týždeň bude nekonečný. Len som chcela vedieť či aj iné dieťa malo tak slabý zrak a problém bol len dioptria nie niečo vážnejšie :(
@anonym_autor moja dcéra má plus astigmatizmus, nosí okuliare už dlho , o mesiac máme kontrolu a zrejme jej dioptrie zvýšia keďže sa sťažovala minule že zle vidí na tabulu
@anonym_autor zmenila by som lekarku, ako prve ked dieta zahlasi pravidelnu bolest hlavy sa odosiela na odberone ocne vysetrenie
@eeffka na neurologicke vysetrenie, aj neurolog nielen pediater moze odporucit ocne vysetrenie ale napr aj ORL vysetrenie
Nevidim dovod aby autorka menila pediatra
@eeffka na neurologicke vysetrenie, aj neurolog nielen pediater moze odporucit ocne vysetrenie ale napr aj ORL vysetrenie
Nevidim dovod aby autorka menila pediatra
@taktotedanie vazne? Dieta sa stazuje na bolest, v rodine ma rodic silne dioptrie a ona povie ze detska migrena,len tak od stola? Ok asi mam ine naroky
@taktotedanie vazne? Dieta sa stazuje na bolest, v rodine ma rodic silne dioptrie a ona povie ze detska migrena,len tak od stola? Ok asi mam ine naroky
@eeffka absolutne nerozumiem o com tu rozpravate
Dieta malo priznaky migreny, nepovedalo, ze zle vidi.. vysetrila v ramci moznosti, pritomnost nejakych dioptrii nevylucuje pritomnost migren!
Ak by dieta malo okuliare a malo migreny stale potom co? Ako by ste toto vysvetlili?
Neurolog ako taky vedie liecbu migreny ak by bola potvrdena, ak by okuliare nepomohli a dieta malo stale bolesti je neurolog ten, co dieta lieci! Jednoznacne neurolog musi byt, ci sa najskor ide k neurologovi ci k ocnemu- niekedy je tazko zosuladit jednotlive vysetrenia vzhladom na terminy!
Rodic ma silne dioptrie? Evidentne neviete co to su silne dioptrie 🤷🏻♀️
Ako laik sa tu prosim nerozculujte a nevyvolavajte konflikt , neociernujte pediatra- postup bol v poriadku
A ak som spravne pochopila, pediater len vyslovil hypotezu , poslal dieta na neurologiu a na ocne ( este aj ten vizus na ambulancii urobil co niekedy chyba), postup ako dieta riesila absolutne spravny a v poriadku
@janinah ja pôjdem cez celu republiku od včera nejem. Zisťujem kde mame aké známosti vďaka tomu mame termín aspoň na to očné len som chcela povzbudiť že neni jediný na svete a neni to tak raritné.
@anonym_autor dcéra ma migrény od 3 rokov
Trvalo dlho kým jej nastavili dioptrie teraz ked ma 10 sme absolvovali cvičenia
Vobec to nie je tak ze sa to nedeje a je to neobvykle
Je to bežné len z mojej skusenosti to dr zlahcuju
U jednej očnej ma dcéra dokonca veľkým napísané že nespolupracuje 🤷♀️
@anonym_9947a4 pletiete cystu vasho dietata s moznou migrenou a moznou ocnou vadou , ktora je zatial nekorigovana cize hrusky s jablkami
Ze ste si vy vybrali mozno nevhodneho lekara neznamena, ze aj autorka 🤷🏻♀️
Ja by som si vzdy rada vypocula aj tu druhu stranu
Nielen precitlivene matky
@anonym_autor dcéra ma migrény od 3 rokov
Trvalo dlho kým jej nastavili dioptrie teraz ked ma 10 sme absolvovali cvičenia
Vobec to nie je tak ze sa to nedeje a je to neobvykle
Je to bežné len z mojej skusenosti to dr zlahcuju
U jednej očnej ma dcéra dokonca veľkým napísané že nespolupracuje 🤷♀️
@petrao2 toto mame bezne napisane na kartach pacientov co nespolupracuju 🤷🏻♀️ ak raz nevie spolupracovat pri merani ocneho tlaku ci pri inom vysetreni tak ako ho prinutim 🤷🏻♀️ zase ho so zbranou pri hlave nebudem vysetrovat aby spolupracoval
Evidentne vase dieta nespolupracuje 🤷🏻♀️
Môj najstarší syn začal nosiť okuliare od 9tich rokov - zistili sme to bolesťou hlavy - pred neurológiou sme šli k očnemu, kde mu zistili dioptrie. Je to bežné a netreba hneď myslieť na najhoršie.
@petrao2 toto mame bezne napisane na kartach pacientov co nespolupracuju 🤷🏻♀️ ak raz nevie spolupracovat pri merani ocneho tlaku ci pri inom vysetreni tak ako ho prinutim 🤷🏻♀️ zase ho so zbranou pri hlave nebudem vysetrovat aby spolupracoval
Evidentne vase dieta nespolupracuje 🤷🏻♀️
@taktotedanie ale spolupracuje ale v čase vyšetrenia mala 2,5 roka
A ked nevedela tvary tak dostala nálepku
A pri sestrička ktorá po nej hučí nech sa snaží akože pardon
Zaujimave ze pri žiadnej inej problém nebol
@anonym_9947a4 ja sa tu mozem vyjadrovat a vykat a tykat komu chcem, pokial viem vykanie nieje porusenie pravidiel
Ze si domyslate nejaky ton danej konverzacie za to ja naozaj ale napzaj nemozem, tu absolutne nevie nikto prijat fakty , o akej kritike ci oponencii sa tu ideme bavit preboha sme na obycajnom modrom koniku halo? 🤷🏻♀️
VY si idete svoje , urazate a este anonymne 🤮
Fakt idete prikladom, rozumiem potom aj tomuto vasmu celemu vystupeniu- takto sa prezentovat , tiez pisem anonymne 👍🏻
Pekny zvysok vikendu
@taktotedanie ale spolupracuje ale v čase vyšetrenia mala 2,5 roka
A ked nevedela tvary tak dostala nálepku
A pri sestrička ktorá po nej hučí nech sa snaží akože pardon
Zaujimave ze pri žiadnej inej problém nebol
@petrao2 bohuzial , ja nemozem zato ako sa spravaju zdravotnici na slovensku ci vo svete
Nespolupracovala tak nespolupracovala.. potom co cakate od 2.5rocneho dietata..
My to mame aj na kartach dospelych pacientov a nikto sa z toho neruca
@petrao2 bohuzial , ja nemozem zato ako sa spravaju zdravotnici na slovensku ci vo svete
Nespolupracovala tak nespolupracovala.. potom co cakate od 2.5rocneho dietata..
My to mame aj na kartach dospelych pacientov a nikto sa z toho neruca
@taktotedanie keby som sa rucala tak pri dnešných dr nič nevybavim
Niektorí fakt berú plat zbytočne a nie len dr
@anonym_autor nic si nevycitaj, deti casto nevedia povedat, ze zle vidia. Ja si pamatam seba, ze este v 4.triede ked sme boli na prehliadke u dr. - to sa vtedy chodilo hromadne..tak som videla uplne v pohode precitat a v 5.tride zrazu drb, -1,5 dioptrie plus astigmatizmus.. ani mi nemohli dat hned taku dioptriu, bolela ma z nej hlava az ma natahovalo..nikdy by som neverila, ze to tak moze byt, ze sa zrak tak rychlo pokazi..u nas urcite aj dedicnost hra rolu, vsetci nosia okuliare.. Moj syn ako cez kopirak, tiez na prehliadke u dr jeden rok vsetko ok, na dalsej uz nevidel poriadne a tiez len tak mimochodom povedal, ze aha, to preto nevidi dobre na tabulu zo zadnej lavice 😅..cize to uz chvilu bolo, ze zle videl, ale deti si to nejako neuvedomia.. Plus mlade oko dokaze velmi vela kompenzovat.. Urcite chodte na vysetrenia, radsej zbytocne, ako vobec, aspon sa ukludnis, ze to nie je nic horsie, ako dioptrie.. A dnes okuliare nosi hrozne vela deti, takze neboj sa, zvykne si aj syn. A na vyber je milion peknych ramov, nie ako za nasich cias.. Plus ked bude vacsi, tak moze nosit sosovky.. Ja si stale vravi, ze pokial dietatu nic ine nie je, "len" dioptrie, s tym sa zit da..

@anonym_autor akurat to riesim so synom. vsimla som si, ze stale zmurka, snad kazdych 16-20 sekund. pytam sa ho, ci vidi dobre. a on ze v skole je na tabuli všetko rozmazane... pytam sa ho, ze preco nic nepovedal a odkedy a on ze od vianoc 😭 a nic nepovedal ani mne ani ucitelke. on je ten typ, co je stale v pohybe, nikdy predtym som si ani to zmurkanie nevsimla, na preventivke pred rokom cital vsetko.
Doma ustavicne cita, kresli, pise, cize tam bude tiez asi problem s videnim do dialky.
a teda dostat termin u ocneho na zaplakanie, v nasom meste mi ponukli termin o rok 🤦 v optikach beru az od 10 rokov, argument, ze syncek pri vysetreniach velmi pekne spolupracuje a pripravim ho, ich nezaujimal, nema 10 rokov, nevysetrime, v okolitych obciach beru len zo svojej spadovej oblasti, nakoniec sa mi podarilo dostat termin v ambulancii v nemocnici v inom kraji... o cca. 4 tyzdne, cize buduci mesiac.
uz len ocami posuvam kalendar, lebo mi je do placu vzdy ked na synceka pozriem a vidim ho ako stale zmurka.
na bolesti hlavy sa stazoval obcas, ale nikdy to nebolo take caste alebo intenzivne, ze by to alarm u mna spustilo, ani len tabletku nepotreboval.
takze urcite nie ste jedini, neboj sa 😉
moj je prvacik, tvoj je aky velky?
minule moj chudacik zlaty, sa rano zobudil a mi hovoril, ze sa mu snivalo, ze ma okuliare s leopardim ramom a ze videl na tabulu...
(v skole som p. ucitelku poprosila, aby ho presadila do prvej lavice, co aj urobila, no on vravi, ze ani to nestaci)
@anonym_9b7674 ahoj ďakujem za tvoju správu. Môj je druhák. Tiež stále aktívne dieťa. Len ta hlava ho niekedy zastaví.