icon

Ide o autizmus alebo inú poruchu?

11. aug 2023

Predtým než absolvujeme všetky vyšetrenia chcem sa spýtať tých ktorí majú skúsenosť, či sa môže jednať o nejakú poruchu. Syn má 3 a pol roka, začal chodiť do škôlky, kde sa celkom pekne adaptoval, vraj sa zapája aj do aktivít, komunikuje iba s deťmi, s učiteľkami moc nie, no vraj sa snaží, učiteľky ho chvália že zvláda super. No odkedy chodí do škôlky máva doma výbuchy zlosti takmer za všetko. Jeho reč nie je ako u rovesníkov, povie maximálne dvoj trojslovne vety, pomenúva veci, slovnú zásobu má celkom dobrú no nevie to ešte spájať do suvislejsich viet.Je normálne že najväčšie výbuchy zlosti prichádzajú za to že všetko chce robiť sám, či už obliekať, vyzliekať, otvoriť jogurt, obuť, vyzuť, jesť, atď. Mám pocit že mu už ani s ničím nemôžem pomôcť a ak sa o to pokúsim, je veľmi zlostny. Aj učiteľka vravela že pomoc žiada iba v prípade ak už si s niečím naozaj nevie rady a zápasí tam s tým.
Ďalej prvý týždeň v škôlke keď deti spievali si zapchaval uši, teraz to už je vraj lepšie. No čo má úplne znepokojilo v deň jeho narodením keď sme mu spievali veľa zdravia šťastia sa rozplakal a tiež si zapchaval uši. Príde mi to čudné. Očný kontakt má, ukazuje na veci, vypýta si čo chce, odplienkovany je už asi rok. Má veľmi rád deti.
Niekedy ma tak svojim správaním prekvapí že mám obavy, je to moje jediné dieťa takže nemám úplne skúsenosť ani to s ničím porovnať.

deti95060810
11. aug 2023

nevyzerá na autizmus... zatiaľ.

dzulli1980
11. aug 2023

Ja neviem, prečo hneď každá druhá hľadá za správaním dieťaťa nejakú diagnózu ... správa sa úplne normálne, spracováva stres, smútok, odlúčenie od matky, nový kolektív, socializáciu atď. po svojom ... lebo to zatiaľ inak nevie.

marzii35
11. aug 2023

Toto na autizmus ozaj nevyzerá. Jediné čo by sedelo je to zapchavanie ušiek ale to je na autizmus naozaj málo. Môj ho ma a práveže s deťmi nerozpráva iba s ucitelkou a uz vôbec nechce robit všetko sám a to je ozaj autizmom " len liznuty"

ankare
11. aug 2023

Podľa mňa máš zdravého synčeka. Držte sa!

nika11103
11. aug 2023

@dzulli1980 inak to máš pravdu ja mám pocit že dnes je to už “v móde “autizmus , asperger atd 🤦🏻‍♀️

dismonika
11. aug 2023

Ahoj autorka, môže to byť autizmus a nemusí. Koľko autistov, toľko autizmov. Ja mám doma autistku - iba mierne líznutú. Chodí už do školy - teraz nastúpi do druhého ročníka, má 8 rokov. Agresívna nikdy nebola a uši si ako malá zápchávala občas. Človek, ktorý sa v problematike veľmi nevyzná, by na prvý pohľad povedal, že je iba hanblivá. Detí s poruchou autistického spektra je vcelku dosť - spektrum je veľmi široké. Pracujem v školstve a môžem povedať, že sú už bežné integrované aj v triedach, niekedy aj s asistentom. Ty ako matka musíš cítiť, že niečo nie je v poriadku. Pozoruješ alebo pozorovala si aj iné "nezvyčajnosti"? Mnoho detí vo veku tvojho synčeka má také správanie, ako tu popisuješ. Uvidíš po čase. Ak by sa ti niečo nevidelo ani potom, nasmerujú ťa. Držím palce.

zahrahmama
11. aug 2023

Mame skoro rovnake... teraz sme boli u psychologicki nevedela povedať co to je autizmus vylúčila ale je tam ads nie ako na sk je adhd tu v at je to adhs ale povedala že ona hyperaktivna nie je takže preto len ads...poslali nás na do jedného centra kde to budú vedieť asi zistiť vola sa to psychologicka diagnózticke centrum čakáme na termín je toho tu veľmi veľa😪
A na tie uška povedal ze jej ich mame dat vyšetriť ci ich nemá moc citlivé...
Moja ma 4r...tiež nehovorí ešte súvislé vety len po 2_3 slová spája rozumie uplne všetko ale u nás je aj to problém tak trocha že doma počuje 3 rôzne jazyky....
Držím palce...

2006_1211
11. aug 2023

Môj nevlastný brat ma autizmus odplienkovany bol asi v 5tich rokoch až. V 6tich rokoch začal ako tak rozprávať lebo dovtedy len nieco a to po anglicky. Má každý deň ten istý režim a nemôže sa mu narušiť. Ma obdobia ze raz je pečený salám a potom kinder pingui a potom rohlík s sunkovou penou a cez tie obdobia skoro nič iné neje len furt toto iste dookola keď to obdobie prejde tak príde iné a to jedlo co jedol predtým už nejedava. Napr na vyprážaný syr hovorí mäso tak ako aj na veľa ďalších podobných veci. Keď mal ais 7 rokov tak vždy keď bol donútený dat niekomu pusu tak išiel za mamou a musel tu pusu akože dat jej aby jej ju predal takže toto nevyzerá ako autizmus

sisaka
11. aug 2023

@nika11103 to autistické spektrum je už tak široké, že sa tam nájdeme v ňom asi všetci.

andreatytler
12. aug 2023

Urcite mu nepomahajte. Mali by ste skakat od radosti ze mate dieta ktor sa chce same obliekat, obuvat a krmit. Za tu samostatnost ho treba chvalit. Este aj to vie ze ked uz je to prilis komplikovane, poziada o pomoc. No uzasne. Kolko deti v tom veku sa snazi a ked im to nejde, chytia nervy a vsetko hodia o zem. Doslova sa musia ucit aby ziadali o pomoc. V tomto smere by som povedala ze mate velmi sikovne dieta. Naplanujte si na odchody a prichody viac casu, aby ste nestresovali ze mu dlho trva kym si zapne zips a potom sa uz len vytesujte pri pohlade na to ako mu to ide.

To ze sa spravanie dietata doma zhorsi po nastupe do skolky je caste. Je toho na nich privela pocuvat cely den ucitelky a tak ked konecne pridu domov, vypustia paru. Treba sa mu velmi vela venovat po skolke.

To s tou pesnickou... Je mozne ze ju casto spievaju v skolke a nema to rad.

blackcat8885
12. aug 2023

Môj si takto od mala zapchaval uši a ma atypický autizmus ale mal an iné príznaky. Výbuchy zlosti od malička neskoré rozprávanie a chodenie, strach z bežných vecí (začal sa hojdat na hojdačke v 7r). Komunikoval s menšími deťmi ťažko zvládal zmeny atď
Ale zase aj teraz v 10r je nesamostatny aj ked je to lepšie no napr zapnut zips alebo gombíky sa, naučil az v prvom ročníku a šnúrky viazať sa naučil v takmer 9r

pininka1
12. aug 2023

Ja si myslím ze to skôr súvisí s adaptáciou v škôlke. Aj môj syn mával takéto výbuchy po nástupe a určite veci nemal rád a nie je to autista. Postupne to prešlo. Tvojho možno učiteľky nútili spievať s deťmi a on to nechcel a už ma averziu voči akejkoľvek hudbe. Kvôli reči by som navštívila logopédia,resp centrum včasnej intervencie ak chceš mať istotu.

jazula
12. aug 2023

Nebolo vás na oslave priveľa, nebol ten spev hlučný alebo falošný, má tú pesničku rád? Moja dcérka má 2r3m a tiež si niekedy zakrýva uši alebo hovorí v konkretnej situácii na konkrétnu pesničku nie nie. Možno má tvoj synček inú obľúbenú pesničku, chcel od vás počuť tú a nevie ti to povedať 🙂. Ak to nerobí pri každej situácii a pesničke, netrápila by som ho (ani seba) žiadnym vyšetrením.
Obdobie “ja sama” má už aj moja, keď otvorím jogurt a chce ona, je schopná ho nezjesť 😂, ošupanie banánu, stlačenie gombika vo výťahu, vyhodenie papierika, odtrhnutie toaleťáka, obutie/vyzutie, rozopnutie zipsu……🤷🏼‍♀️. Ona chce byť samostatná a ja trénujem trpezlivosť. Najlepšie mi funguje spýtať sa, či už môžem pomôcť.
Z tvojho opisu by som asi rozmýšľala nad logopedičkou, inak som v tom našla aj moju dcérku a tá je podľa mňa úplne ok (aj keď je to s ňou občas náročné teraz 🙈).

cecilia29
12. aug 2023

Môj mal 3 roky v marci a ma asi diagnózu Neandertalizmus :D nie fakt. V reči za sestrou vyrazne zaostáva. Na nočník sa pýta výnimočné, rad hryzie ženy co sa mu páčia, a neznáša keď spievam 😀 proste chalan. To co píšeš mi príde v niečom podobne. Myslím si ze bude úplne ôk

poopsie
12. aug 2023

Hnev a ja sám mi príde ako normálny vzdor a zapchávanie uší pri hluku som odpozorovala pri viacerých deťoch, čo majú problém so správaním ale autizmus nemajú... Ale napr. adhd... Nechaj ho vyrásť a uvidíš, ešte je malý

kiki68
12. aug 2023

Urcite logoped a psycholog, tak sa pohnete dalej. Podla mna dysfazia reci a frustracia.

kiirkee
12. aug 2023

Moj syncek (3,5 roka) si tiez zapchava casto usi. Vadi mu ked spievam, ale obcas aj pri rozpravke (ked sa boji) . Robi to, ked sa bud chce sustredit na ine, alebo proste nas nechce počúvať (aj ked ho karhame to robi, spievame a podobne). Ze chce robit sam veci, to je tiez bezne. Aj ze sa hneva strašne ak mu pomáham. Aj kamoskina dcéra, rovesnik, to tak ma. Ja to zväčša aj podporujem, lebo unho sa to strieda s tym, ze chce sa nechat obsluhovat. Ale iba sam sa veci nauci cvikom. Aj ked on sa pritom strasne zlosti, keď mu to nejde. Zachvaty hnevu ma celkom casto, ked nie je po jeho. Toto su veci v norme podľa mňa. Autizmus urcite nema. S tym rozpravanim je ale na tom dobre. To ale tiez je vec skor na logopeda u vas, ako na psychológa podla mna.

petra098
16. aug 2023

To nebude určite autizmus to je skour jeho temperament poprípade by som skour uvažovala o adhd a podobne ľahšie formy porúch