Kedy ísť so škôlkárom k lekárovi?
Ahojte. Chcem sa spýtať skúsenejších mamín, kedy už je potrebné, aby choré dieťa videl lekár? Ide o to že 3 r syn od septembra prvýkrát nastúpil do škôlky. Po 4 dňoch mal priesvitný soplik, to sme od piatku do nedele preliečili doma a od pondelka išiel znova do škôlky. Po piatich dňoch znova priesvitný soplik, cez víkend už aj začal kašlať, je to taký vlhký dusivý kašeľ. Cez deň teplotu nemá, večer sa mu dvihne na 37,4. V noci mal najviac 37,2. Nechala som si ho doma ale teda váham, či to zvládneme doma, alebo treba ísť k dr?
Som doma na RD s mladším synom, čiže papier od lekára nepotrebujem žiadny, ale zas nechcem nič zanedbať. Kedy je už “správny čas” ísť k lekárovi?
Konvickuj
Ja by som ešte počkala. Kašľať môže len kvôli zatekajucemu sopliku a zbytočne ešte čosi schyta v čakárni. Mne syn býval vždy tak chorý, že zrazu k večeru horúčka, čo postupne ku 40-tke vystúpila, cez deň sa mu to držalo na 38 a takto zo tri dni a potom to prešlo. K tomu občas soplik,kašeľ. A nechodili sme s tým k dr. Prišlo mi, že mu treba oddychovať a nie sa ešte po vonku trápiť, čakať a ešte sa u dr vystresovať.
@bubuzu Presne aj u nas tak. Vysoka horucka zo zaciatku noci. Klesla sama po 2 rano a nikdy nie dlhsie ako 3 dni. K tomu kasel, alebo sopel ktory sa potom liecil sam este dalsich par dni. Nikdy som nesla k lekarovi.
Keď soplik neustúpi do 7-10 dni, sla by som k dr. A takto to robím aj s mojou malou, samozrejme najprv doma dávam kvapky do nosa, alebo morskú vodu podľa toho aký problem je a inhalujeme. Ak soplik neustúpi, idem k dr. A vôbec nepočúvaj, že priesvitny soplik nieje na lekára. Farba soplov neurčuje nič. Moja mala koľkokrát dva týždne priesvitny sopel a potom dostala ATB, lebo mala v nose nejaký bordel (baktérie), ktoré si vyžadovali ATB liečbu.
So soplami a kaslom sa k dr.nechodi...80% je to viroza a na to netreba ziadne Atb, len volnopredajne lieky. Ja som chodila s malymi, len ked mali horucku nad 38C 2 dni a ziadne ine priznaky...alebo prisiel silny kasel a nebola som si ista ci je to ok, kedze moji mali aj priedusky, najmensi maval laringitidy. Casto som dostala len rady co a ako robit a rokmi som sa naucila, ze pri beznych virozach ako nadcha, hrdlo, kasel, mierna teplota nechodim k dr. Vacsinou idem, ked sa to skomplikuje bud tym kaslom, ci bolestou ucha a je tam zapal.
Ak ho pár dní preliečite a nebudete vidieť nejaké zlepšenie,tak ísť k dr,hlavne kvôli tomu kašľu...väčšinou to vy viete rozoznat či mu zateka zadný soplik,alebo je to Kasel už taký intenzívny, alebo už odkasliava,v každom prípade,s kašľom ísť radšej k dr,popocuva a zistí
Nasa tak chodí do škôlky a aj ine deti,je to normálne,pokial je vitalna a nelezi v horuckach,nema akutny kychavy sopel tak je ro budovanie imunity
K dr idem na 3 den od vypuknutia choroby pokial pretrvavaju horucky a dieta je v keli a nevidím zlepšenie
Ak necika a nepije a ma petechie idem hned inak nechodím vôbec
Inak nam pomohlo, ak sa sople opakovali, ked nam dal dr pamycon do nosa. Presne preto aby nestekali do hrdla a nepustil sa kasel. Ale to som mu iba zavolala. Lebo nas dr ma pravidlo 4 dni teploty, mozu byt 37,5 a žltý hustý sopel, zdurene uzliny alebo vačky na hrdle. Inak nechodiť len volat 🤣🤣🤣
Dieťa by som nechala doma ale k lekárovi by som nešla. To čo popisuješ mi pripadá ako bežné a nie závažné chorôbky u škôlkarov. V čakárni u lekára by ste mohli chytiť niečo horšie.
@andreatytler takže usoplene kaslajuce dieťa dať úplne s kľudom do škôlky🤔🙄 a čo keď to je úplne inak,ako si rodič, ktorý nieje lekár 💁🏻♀️ myslí....ano môže to byť pravda ale teda aj toto sa dá prenášať na iné deti,a druhá vec ani pre to dieťa to nieje príjemné keď mu tam tečie z nosa,kašle,necíti sa komfortne...či učiteľky mu majú nonstop nos fúkať a počúvať ako kašle a trápi sa tam .... nemusí rodic hneď utekať k dr ale takéto dieťa nechať doma a preliečiť aspoň ako sa dá pár dní a podľa priebehu sa uvidí potom čo ďalej....inak škôlky teda naša áno, robia ranný filter a ak takéto dieťa rodič donesie,pocuju ho ako sopli a kašle,to je jedno aký by mohol byť dôvod, neprevezmu ho....
@mimik79 Tu kde zijem vsetky deti idu do jasli a do skolky so soplom a soplovym kaslom. Ucitelky v jasliach (do 4 rokov) im bez problemov utieraju sople. Ked idu ako 4 rocne do skolky uz si utieraju sople sami.
Ked pride jedno dieta so soplom, 90% deti to chyti a soplia aj oni. Deti su po nastupe do jasli, alebo skolky non stop chore. Ale presne to iste sa deje aj na Slovensku. Mesiac v skolke a tyzden doma s mamou. Takze aky zmysel ma to nechavanie si deti doma? Deti maju presne taku istu chorobnost. Akurat ze mamy na Slovensku maju problem sa zamestnat, lebo cerpaju prilis vela OCR a deti maju horsiu aklimatizaciu na skolku, kedze tam ani poriadne nie su na zaciatku.
Tento model o ktory sa ludia na Slovensku uz desatrocia snazia ze nechavat deti doma aby sa nesirili choroby je cista utopia, lebo clovek je nakazlivy a tym padom nosicom nadchy 1-2 dni pred tym ako mu zacnu tiest sople, takze ak si dieta nechas doma v momente co mu zacnu sople, je uz neskoro.
Je to uplna kravina a som rada ze uz niektore skolky na Slovensku od toho opustaju.
Bola tu debata a vsetky mamicky z inych statov vraveli ze aj u nich chodia deti so soplom do skolky.
Moje dieta bolo za 4.5 rokov chore asi 17 krat a nikdy sa necitil slaby, alebo unavny a nebadala som na nom ani znamky trapenia ani pri 40 horuckach. Hral sa, jedol a spal akoby mu nic nebolo. Ak by chcel lezat, necham ho doma. Ak je dieta malatne a slabe ucitelky ho poslu domov.
@andreatytler Neviem ale u nas sa dieta so soplami normalne davaju do skolky,v skolke normalne deti kaslu a soplia celu zimu. Este nikdy mi ucitelka dieta so soplom ci kaslom neposlal domov.Ked ma herpes dam náplasť a tiez ide do skolky.Odkial mas ze na Sk deti so soplom ostávajú doma? Akurat ak ma teplotu sedi doma a to si myslim ze je normalne,ani ty nechodíš s teplotou do prace , ak ano a das nurofen aj tak ledva vydrzis kym neprídeš domov a neľahneš si,nie,?
K Dr. zatiaľ netreba ísť. Treba preplachovat morskou vodou a keď ide spinkať, nasivin. A čo najviac fukat nos resp. odsavat.
Do škôlky ho určite nedavaj.
Skoré uzdravenie!
Mne dr povedala, že mám mať doma vždy stoptusin a dávať ten. Ak by to neprešlo vtedy prísť. Raz som kašeľ podcenila a malá dostala zápal priedušiek. Druhý krát raz zakašľala a už som pre istotu bežala k dr. Takže taký zlatý stred. Vždy maj doma stoptusin, morskú vodu, odsávačku a nurofen. Ak nezaberie tak choď k doktorke.
@stanulienkat precitaj si názor na konvickovanie od lekárov. Odporúča sa zdravým ľuďom, nie, keď majú baktérie a virusy v nose.
@dominikamacakova stoptussin nie je na suchý kašeľ?
@taktotedanie Prosím, vyjadri sa ku konvickovaniu.
@stanulienkat
A farba soplov vôbec neznamená to, čo si myslíte. To je mýtus.
Práveže sa mi zdá, že priesvitné sople sú najviac infekčné. A to, že menia farbu, je preto, že "starnú".
@dobryden Kazdy tyzden si precitam aspon 2 prispevky tu na fore bud o tom ako mamicka bedaka ze ostava na OCR s chorym dietatom. V septembri, oktobri zase kopa prispevkov o tom ako si dieta nevy zvyknut na skolku lebo je kazdy 2 tyzden doma a tiez velmi casto taketo prispevky o tom ako utekaju k lekarovi so soplikom.
Ved si len spocitaj kolko mam napisalo do tejto temy ze by si nechali dieta doma. Ale ako som povedala, viem ze aj na Slovensku su skolky co beru bez problemov soplave deti a som tomu rada.
@andreatytler Tak ak manu deti teploty,laryngytidy a choroby ktore treba doma vylezat je to uplne ok.Ale kvoli soplu malokto necha deti doma ,hlavne ked pracuje.A kvoli ocr prode aj o značnú cast prijmu.
@ankare Autorka uvadza priesvitny sopel. Konvičkovanie nam odporúčala pediatrička a krčiar, takže konvičkujem a vždy máme ľahší priebeh. Najlepšie je konvičkovať kým je ten sopel ešte priesvitný. Áno podľa posledných článkov -vraj by sa nemalo konvičkovať, ak je ten sopel zelený a silné infekčný-to som sa docitala tu na Mk. Pediatricka aj krciar nam to stale odporuca.
V AKUTNEJ FAZE OCHORENIA SA NEKONVICKUJE!
PRIESVITNY SOPEL JE NAJINFEKCNEJSI, MNOZIA SA TAM EXTREMNE BAKTERIE A VIRUSY,FARBU MENI PRETO ZE NASLEDNE REAGUJE ORGANIZMUS A PRIBUDAJU V SOPLOCH LYMFOCYTY A DALSIE SUCASTI IMUNITNEHO SYSTEMU
KONVICKOVANIM TIE SOPLE LEN ROZNESIETE VSADE PO DUTINACH,TIE SU NASLEDNE ANATOMICKY PREPOJENE S OCAMI A USAMI
SU Z TOHO EXTREMNE SKAREDE KONJUNKTIVITY A ZAPALY UCHA
KONVICKOVANIE JE BUD LEN PREVENCIA AKO KLASICKA HYGIENA NOSA ALEBO PRI ALERGIACH!!
Pekny vecer
@stanulienkat však priesvitný sopel je najinfekcnejsi.
Čítaj vyjadrenie lekárky nado mnou.
@ankare ano

Toto by som ani neriesila a ani teplotu nemerala, nenechala ho doma a zarucene nesla k lekarovi.
Ten kasel zacal jednoducho preto ze ma nadchove bacily v dychacich cestach a tie sople mu zatekaju a vykasliava ich von. Uplne neskodna a prospesna reakcia tela na odstranenie bacilov.
Teploty musi mat nad 38.5 viac ako 3 dni a kasel musi mat dusivy a dlhsie ako tyzden.
V takomto stave lekar nemoze vobec nic urobit, iba dieta vystavis dalsim (urcite nebezpecnejsim) bacilom, ktore su v lekarskej ambulancii.