icon

Má dieťa právo na doprovod pri vyšetrení?

28. okt 2023

Ahojte. Najdem niekde presný odkaz ohľadne práva dieťaťa na doprovod zákonného zástupcu pri vyšetrení ?
Prípadne aj pri pobyte v nemocnici ma zaujíma, ale hlavne to vyšetrenie/ošetrenie/drobné úkony.
Osobne sa nám tak našťastie zatiaľ nestalo, ale dnes som čítala príspevok mamičky ako ju nútene poslali preč z ordinácie počas šitia tržnej rany takmer 3r dieťaťa.
Tak isto som viac krát počula o prípade ako rodičov poslali von keď malému bábätku brali krv, alebo pri iných ambulantných úkonoch.
Viem že mám právo sa ohradiť, ze chcem byť s dieťaťom ale ak by som nedajbože niekedy bola v takej situácii... Kde presne o tom píšu? Aby som sa vedela obhájiť, predsa človek v tom strese reaguje rôzne

akvi
28. okt 2023

Autorka - áno, išlo o úraz, ale nie život ohrozujúci. Dieťa začalo vyvádzať práve preto, lebo doktor pred ním povedal veľmi necitlovo, že čo sa ide diať. Dieťa malo 3 roky, ale veľmi dobre vnímalo a rozumelo a zľaklo sa. Išlo v podstate o tri štichy, nič hrozné, len ho museli uspať, lebo to bolo na tvári, to by proste trojročný nedal. A keď sa rozplakal, tak doktor to zaklincoval, že keď bude revať, mamu už neuvidí. Takže to bolo fakt profi zvládnuté 🙄🙄😔 Syn tú traumu spracovaval ešte dva roky potom. Aj doteraz si to pamätá. A ja vlastne tiež. Preto som si začala študovať práva, aké mám. Každopádne, vieme, ako to tu chodí, takúto skúsenosť má tisíce rodičov. Ja som napísala aj sťažnosť vedeniu, ale čo reálne spravili, netuším, mne sa ospravedlnili, ale to bolo možno všetko.

angel993
28. okt 2023

@nmld môj syn má od pobytu v nemocnici panický strach z lekárov, dovtedy nič také nemal, ale pediatrička pri každej návšteve vraví že to ja som na vine, lebo som stále pri ňom. Ako neviem kto iný má byť pri 2 ročnom dieťati ak nie jeho mama 🤷

nmld
28. okt 2023

@angel993 presne tak, kto iny?

svetlonos
28. okt 2023

Ahoj,
zijeme v AT, maly dostal 3 dni po porode atb cez infuziu. Vsade som bola pri nom. Ked mu isli zaviest kanilu, tiez mi povedali, aby som pockala za dverami. Ale to preto, ze sa zle na to diva mame. No neexistuje. Povedala som, ze nebudem robit ziadne sceny, len ho budem drzat za druhu ruku. Boli mili, v pohode. Kvapli mu glukozu na cumel, ani nemukol. A vyzeralo to teda brutalne.
Druhemu synovi v porodnici strihali uzdicku pod jazykom a rovno sa pred tym opytali, ci chcem byt pri nom pocas zákroku (5minut).
Taku teda nehrali, aby ma pri dietati nenechali.

denisah6
Autor odpoveď zmazal
snehulak77
28. okt 2023

@mnau123 áno, áno, Žilina 😂
Akože, na tú gynekológiu ja nedám dopustiť, oni boli na mňa úžasní, fakt. Ale tamto to bol iný svet, ja som sa chvíľami cítila až hlúpo, že ich ruším. Na tretí deň som natrafila na sestričku, ktorá bola veľmi milá a pýtala sa, či ho chodím pred návštevnymi hodinami prebalovat a kŕmiť. Skoro som odpadla, že to sa môže? Ona že jasné, ale keď odišla, tak znova staré známe: a vy čo ste prišli?😂
Teraz by som sa k tomu postavila inak. Ja si veľmi vážim ich prácu, že mi syna po pôrode zachránili, naozaj, ale na druhej strane nemôžu využívať dôveru matky k tomu, aby stanovovali takéto zvláštne pravidlá.

ziarifka
28. okt 2023

V prešovskej detskej nemocnici som bola hospitalizovaná s 3m, 5m a 1r3m dieťaťom. Pri každom napichovaní a odbere ma posielali preč, na izbu vždy došla sestra, že berie dieťa na odber. Nedala som dcéru z rúk, aj na stole som si ju držala sama, aby ju lekár napichol. Raz ma na izbe sestrička dokonca prosila, že ona tam so mnou nemôže prísť, lebo pan doktor si to vyslovene nepraje (zistila som, že to bol nejaký mladý, čo ešte nevdel dobre pichať), ale šla som aj tak.

babulkomale
28. okt 2023

Ja nikdy nezabudnem na zdvihnute obocie mladej sestricenky na oddeleni predcasniatok, kde sa opekali pod svetlom kvoli zltacke, ked som klokankovala maleho, mal uz len monitor na nozicke a na jej otazku: A vy co robite?
A ja, stara skusena mater, som jej len ukazala na plagatik o klokankovani, ktory visel nad postielkou 🤦a pritisla si to male maca pevnejsie k sebe.
Som myslela ze som v nejakom paralelnom vesmire....

nelca0510
29. okt 2023

Poslali ma preč,keď prepichovali slzne kanaliky,lebo že si musia dieťa poriadne zafixovať a nie každý rodic to zvládne a musia sa sústrediť na ten vykon. Ale že ak chcem,môžem zostať. Pri ostatných výkonoch som bola normlane s dieťaťom. Ono treba si aj otvoriť ústa,nie len potom vypisovať.

snehulak77
29. okt 2023

@nelca0510 nemyslím si, že by malo byť potrebné otvárať ústa. Toto by malo byť absolútne tabu oddeľovať matku od dieťaťa. Norma by mala byť, že matka je stále s dieťaťom, nie sa doprosovat a v stresovej situácii sa domáhať ešte práv

iwesska
29. okt 2023

@zuzanka.zuzu
@nmld Vidis a s Kramarmi ja mam zas inu skusenost. Rovnaky pripad - silna zaludocna viroza - 8h neprestajneho zvracania,na rukach sme ju tam priniesli. Mala mi sedela na nohach cely cas pri odbere,nikto ma nikam neposielal. Na expektacke boli maximalne mili,sedela som cely cas pri nej, hned ako som odbehla,dovolili nam vystriedat sa s muzom. Cely den sme tam takto boli,hladkali ju. Nemozem nic zle povedat. Ako dieta nikdy v nemocnici nebola,nema neg.skusenosti s ihlami,odbermi...Napriek tomu ma hystericky zachvat z akychkolvek vysetreni, odberov, lekarov, zubarov 🤷‍♀️

jakubrianka
29. okt 2023

Zo zákona vychádza, že rodič, ako právný zástupca dieťaťa, má právo byť pri všetkých drobných úkonoch a vyšetreniach dieťaťa. Tak si to pamätám z práva a tak by to malo byť. Ale samozrejme, ak matka nespolupracuje pri výkone tak je to iné.

Zažila som 3 x, že v nemocnici mňa ako matku poslali automaticky preč pri odberoch a zavádzaní infúzie. Nesúhlasím s tým, a vtedy použijem hore spomínanú v zákone ukotvenú vetu. Raz som tak spravila, že som na nátlak odišla. Je to drzé a nerešpektujúce. Dieťa malo traumu a keď videlo, že tam nie som, kričalo babka (matka ho zradila). Sú situácie, kedy pochopîm, ale automaticky pri každom odbere posielať rodiča preč, zasahuje do práv dieťaťa aj rodiča.

miniminka
29. okt 2023

Tak ja som mala takú skúsenosť keď som bola a dcérou u očnej lekárky pri bežnej kontrole že má nepustili do ambulancie lebo covid. Urobila som randal aj s dr aj s jej zdravotným bratom. Nepomohlo. Mohla som si vybrať buď ju zoberú samu alebo vôbec. Ale na záver ma pozvali dnu aby som popodpisovala papiere. To už im covid nevadil. Chvalabohu už k nej nechodíme. Ale celkovo táto dr bola nepríjemná, žiadne dobre recenzie som na ňu nepocula

vreckovka2
29. okt 2023

Pri prepichovani slznych kanalikov nas poslali prec. Hoci sme viackrat zopakovali, ze ostaneme. Boli nekompromisne. Zakrok syn potreboval. Nemohli sme cakat dalsie tyzdne na termin v inej nemocnici. A v porodnici mi ho brali prec na vysetrenia a odbery skrz zltacku bezo mna. Tam som si nedokazala dupnut. Inak som uz pri dalsich vysetreniach vzdy bola. Aj pri odberoch. Paradoxne je, ze lekari na dospelackej pohotovosti to s detmi a rodicmi vedeli ovela lepsie ako chirurgovia na detskej pohotovosti.

beronsche
29. okt 2023

@stanulienkat ale ano, stava sa to...
Moja skusenost, pri zavadzani infuzie dietatu - ja som si personal nevsimala, co najpokojnejsie som sa snazila prihovorit vystrasenemu dietatu a sestricka bola ta, co doslova zjapala, ze mam ist okamzite von, inak na mna (!) zavola primarku a ze mam ist von, lebo doktorka je zo mna nervozna..
Cisty nonsens.
Toto je o ludoch.
**
Autorka - ak by to nebolo opodstatnene, tak jednoducho slusne odmietnem odist, nehadam sa, fyzicky by ma museli odstranit... ale mam vyskusane, ze v takych situaciach reagujem rozvazne, ja sa zosypem az po..

nmld
29. okt 2023

@iwesska nasa skusenost je z pred siedmych rokov, ja chcem velmi dufat, ze sa medzicasom nieco zmenilo...

stanulienkat
29. okt 2023

@beronsche ved ja som pisala, ze ma pravo byt s dietatom. Bohuzial niektori zdravornici sa spravaju ako prasce-s prepacenim. Na druhej strane ked pocuvam od nasej pediatricky storky, tak sa cudujem, ze niektorych rodicov neprefacka. Vraj problemy nemaju s detmi, ale s rodicmi. Je z toho frustrovana a zvazuje, ze skonci s pracou. A je to jedna PANI doktorka. Takze chybne kusy sa najdu na oboch stranach. Mna tu tiez zarazili niektore extra hystericke prispevky, takze si viem predstavit tie zeny, co stvaraju u lekara. A tych pediatrov je extremne malo na Sk.

snehulak77
29. okt 2023

Skúsenosť spred pol roka zo Žilinského detského oddelenia: prišla pre nás sanitka, syn mal febrilne kŕče. Lekárka zo sanitky úžasná, prišli sme na oddelenie, tam doktorky zlaté, sestričky tiež úžasné. Keď ho išli napuchnut, bola to galiba, spotení sme boli všetci, ja som ho držala ešte s druhou sestričkou, ani náznak, že by som mala odísť alebo čo. Iba ma poprosila, aby sme išli do inej miestnosti všetci, že je tam viac miesta pre nich. Potom som sa pýtala sestričky, čo mu dávajú do infúzie, aký je postup, zlatá bola, všetko mi vysvetlila. Niektoré veci som bola v strese, tak som sa jej ospravedlnila, aby mi zopakovala, ona zlatá, že jasné pýtajte sa, ja vám odpoviem, čo len potrebujete vedieť. Videli, že ja som tiež úplne hotová.
Takže evidentne to ide a evidentne to je niekde úplne normálne, takže zdravotníci sa nemôžu vyhovárať, že sa to nedá, nejde, nie je dobré a pod.
A ten argument, že bez rodičov je dieťa lepšie. No hej, aj ja sa rozplačem, opustim a zrutim až keď som s mužom alebo s mamou alebo s niekým blízkym, s kým sa cítim bezpečne. Dovtedy odolávam a som statočná, to neznamená, že som v pohode...

taktotedanie
29. okt 2023

Jeeeeezis robite z toho dramu.. ja sa ani necudujem, ze zdravotnici posielaju rodicov prec ked vidim ako sa tu poniektore matky spravaju
Ano aj ja som zdravotnik ano aj ja som matka a velakrat som rodica poslala z ambulancie prec pokial sa jednalo o nejaky vykon kde dieta plakalo a potrebovali sme s nim robit ukony
Esteze aby sa mi niekto na to ohradil nejakymi papierami ci zakonmi
Ved ti rodicia tam su, prisli s tym dietatom, podpisu nalez, dostanu vysvetlene

akvi
29. okt 2023

@taktotedanie aha, čiže je v poriadku porušovať zákon a trhať dieťa proti vôli z rúk rodiča? Na SK bohužiaľ prevládajú tieto stredoveké názory, ešte toť nedávno sa verilo, že novorodenec nič necíti a bohužiaľ sa stále verí, že dieťa vlastne ani nie je človek a vlastne je v poriadku mu ubližovať. A ty ako zdravotník sa ešte aj pochvalis s tým, že to tiež takto robíš.

autor
29. okt 2023

@taktotedanie a ako prosím ako zdravotník vieš zdôvodniť toto ? Že dieťa plače, robíte mu nejaký úkon, tak ako pomôže vám alebo dieťaťu, že rodič bude za dverami ?
O ake úkony napr ide, kde rodiča pošlete von ?

autor
29. okt 2023

@taktotedanie a inak žena čo pri pôrode plače od bolesti alebo strachy, vyčerpania čohokoľvek... Tiež jej zato majú doprovod poslať na chodbu ? Jej by to pomohlo ? Alebo niekomu ?
Ale naozaj ma teda úprimne zaujíma dôvod a pohľad zdravotníka, prečo posielate rodiča preč. Z pohľadu rodiča nevidím prínos, ale možno ako zdravotník to vysvetlis tak, že rodičia čo si to prečítajú zmenia názor a pochopia to

kaktusik007
29. okt 2023

@taktotedanie fuuu, akoze fakt to takto riesis? a rodicia realne svoje dieta opustia? no divim sa im, mne je uuuuplne u prdele ze ty s nim ides robit vykon - budes ho robit v mojej pritomnosti.

snehulak77
29. okt 2023

@taktotedanie ja keď som niekedy pozerala filmy a seriály zo zahraničia, tak si vravím, že čože, toto je úplne nereálne, že by zdravotník ti vysvetlil, dovolil doprovod a tak. Ale niektorí známi mi povedali, že v tej a tej krajine je to naozaj tak. Postupne sa to začalo meniť, dnes lekár vysvetlí, už sa neurazí keď poviete, že si to premyslite (nejaký liečebný postup a pod), poprípade by ste vedeli radi aj názor iného lekára. Kedysi to nehrozilo, doktori boli bohovia. Našťastie sa to mení, niektoré nemocnice automaticky berú pacientov ako rovnocenných, nie ako sprosté deti, čo ak chcú pomôcť, tak nech držia ústa...
Práve na IG v profile, ktorý som už spomínala som sa mnoho veci dozvedela o zfravotbikovh, že sa robia veci len preto, že sú zaužívané, ale ich zmena stojí iba trochu ochoty personálu, nič iné.

jakubrianka
29. okt 2023

@taktotedanie a keď ste rodiča poslali preč dieťa prestalo plakať? No nie neprestalo, plakalo ešte viac s tým, že odchádzali od vás s traumou. Takže reakcia, že preto že dieťa plakalo neobstojí. Proste chcete sa sustrediť a byť pri tom bez dozoru rodiča, ale taký prístup je neprofesionálny a poškodzujúci.

akvi
29. okt 2023

@snehulak77 mám dve bývalé spolužiačky lekárky, obe odišli do zahraničia a na stretavke nám rozprávali, ako to tam funguje. Obe sa zhodli, že ak by sa správali k pacientom tak, ako bolo zaužívané na SK, letia na hodinu. Že ony si to začali uvedomovať až tam, že kde sme my na SK, že to máme úplne pomýlene nastavené, že lekári si dovoľujú a pacienti to tolerujú. A ešte si všetci myslia, že je to tak vlastne v poriadku. Celé zle.

taktotedanie
29. okt 2023

@jakubrianka pritomnost vystresovaneho rodica je pritaz pre zdravotnikov a vykony
Pekny vecer

taktotedanie
29. okt 2023

@snehulak77 mozte chodit k lekarom aj do zhranicia predsa

taktotedanie
29. okt 2023

@kaktusik007 chvalabohu nemusim v tej tvojej