icon

Máme svadbu a syn prišiel do kontaktu s dieťaťom s kiahňami. Čo teraz?

binsa1
15. okt 2023

Ahoj,

Prichadzam si po radu. Syn prisiel vonku do kontaktu s dietatom, co malo kiahne. Hral sa s jej hrackami. Nevedeli sme, ze ma kiahne. O 2 tyzdne mame svadbu. Vsetko zariadene, hostia pozvani a ja neviem, co robit. Co ak sa syn nakazil a kiahne mu vypuknu? Co potom urobime? Alebo co ak mu vypuknu az po svadbe, ale uz na svadbe bude infekcny a nakazi tam ine deti, pripadne tehotne zeny? Doktorka nam vravela, aby sme normalne zili a ak to dostane, tak potom karantena. Lenze nie je to neohladuplne, ak na to hosti neupozornim? Zas na druhej strane sa mozno vobec nenakazil, takze zbytocne vsetkym zburcujem. Dodam este, ze syn je maly, nema ani rok a pol a ja som nanho dost naviazana, nedokazem si predstavit, ze tam s nami nebude ani ze by som ho choreho a v horuckach nechala s nejakou pestunkou. Prosim o radu.

siska53
16. okt 2023

@pribinak aj ja

gab1sol
16. okt 2023

@binsa1 neviem, boli ste vonku, úplne priamy dlhší kontakt tam nebol. A myslím, že aj tá možnosť nakazenia každým dňom klesá a najinfekčnejšie je dieťa pred výsypom a možno dva dni po… Moje deti boli toľkokrát v kontakte s kiahňami a nedostali ich… A nakoniec ich mali vtedy, keď som ani netušila, že sa mohli nakaziť. Proste sa vysypali… Dovtedy sme normálne fungovali… Nakaziť sa dieťa môže kdekoľvek, ani o tom nemusíš vedieť. Jasné, že sleduj malého, ale podľa mňa zbytočne stresuješ. A k pani matke sa radšej nevyjadrujem - ohrozuje iné deti, ale aj to vlatné (keďže môže mať skrz kiahne oslabenú imunitu).

daja07
16. okt 2023

@binsa1 a co ti presne povedala, ked hovorila ze je dieta infekcne. Lebo my sme chodili s detmi von ked mali uz suche chrasty a znamy s detmi na nas pozeral ze preco ideme von. Ved predsa s kiahnami mame sediet vsetci 3 tyzdne doma. Ani druhe dieta ked este nemalo kiahne by nemalo nikam chodit. Vela ludi si to takto interpretuje. To by potom podla tohto nazoru moje druhe dieta malo byt cely cas s tym infekcnym doma a potom este pre istotu dalsie 3 tyzdne. Co nedava zmysel.
Ked tak podobne mysli aj ta mamicka ze jej dieta je infekcne az kym neodpadne posledna chrasta, tak potom moze byt ze uz infekcne dieta nebolo. A ked boli vonku a tvoje ani jej dieta tie hracky neolizovalo, tak sanca na prenos je velmi nizka.

binsa1
autor
16. okt 2023

@daja07 ja neviem, ja som neskumala dieta a ani som ho nevidela zblizka, bavili sme sa asi z troch metrov. Ta mama mi len vravela, ze je este infekcne, preto k nam nemoze ist. A co sa tyka hraciek, syn dava do ust vsetko. Cize je celkom mozne ze tie hracky olizal, to si uz nespomeniem, pripadne to mohol urobit, ked som mu napriklad isla po jeho hracky atd..Dalej sa hral na preliezkach co aj dane dieta.

queen_mary
16. okt 2023

Boze to je krava ta mater ... mne ako tehotnej by to nevadilo, kedze mam kiahne uz za sebou, ale keby nemam, tak by som velmi ocenila, keby ste ma informovali aj pri najmensej sanci dostat ich, kedze je to celkom nebezoecne v tehotnosti.

Pri detoch by mi to nevadilo, aj tak kiahne skor ci neskor dostanu.

milanemila
16. okt 2023

@binsa1 tak neviem, moja mala “kontakt” v nedelu poobede, tak som pondelok pisala lekarke a v utorok rano ju zaockovala 🤷🏼‍♀️ v kazdom pripade drzim palce, aby to u maleho neprepuklo.
O tej materi co vezme dieta s kiahnami na ihrisko pomlcim 🙈 k nam si zas takto sadli v restike k vedlajsiemu stolu s chlapcom co mal kiahne (este ho posielala si s mojou malou kreslit s kriedami) ale on chudak bol uplne odpaleny a iba sedel na stolicke, tak sme na to prisli az po nejakej pol hodine, co mu je :/ ja v 9 mesiaci a mala 3 rocna. Proste niektori ludia su dementni ognoranti a ze im uz bolo doma dlho, tak sa isli vyvetrat 🤷🏼‍♀️

milanemila
16. okt 2023

@queen_mary ja som bola tesne pred porodom, tak mat doma novorodenca a 3 rocne dieta s kiahnami by mi dost vadilo 🙈 plus novorodenec by mal mat este od matky imunitu, ale ani to nie je uplne iste, ze aku silnu a ako dlho po narodeni.
Pre mna su kiahne uplne zbytocna choroba, neprijemna a moze byt aj nebezpecna, takze obidve deti dam radsej zaockovat ako ich nezmyselne trapit.

binsa1
autor
16. okt 2023

@milanemila no tak vidite, uplne iny pristup doktorky..je to skoda, ze moja ma taky nazor, ale neviem, co by som s tym robila, hadat sa s nou nechcem...hlavne uz v piatok, ked sa to stalo, som jej okamzite volala, tak mi o tejto moznosti mohla povedat a neurobila to..ak to teda chytime, snad bude mat syn lahky priebeh..stale ale dufam, ze nas to teraz pred svadbou obide.

lulu0123
16. okt 2023

To ockovanie ta teraz. nemusi trapit.Aj tak teraz nie su vakciny.Kazdopadne moje 3 deti mali taky priebeh,kebyze viem,urcite ich dam vsetkych zaockovat.
Drzim palce nech nic nechyti,ale ked to uz par dni mal naozaj nemusel uz byt infekcny.
Matka cista krava.Ja som s 3 detmi sedela doma,mali kiahne postupne a prezili sme to.Ani by ma nenapadlo ist von z bytu.

kiki68
16. okt 2023

@binsa1 ihned ockovat proti kiahnam, vraj ked sa ihned poda vakcina po kontakte, je sanca, ze sa telo ubrani a neprepukne to. Nas je na ovcie kiahne ockovany, myslim ze 160eur to vyslo dokopy v Rakusku tie dve davky, odstup nam dali 6 mes.

kiki68
16. okt 2023

@binsa1 vakcinu mozete kupite v lekarni a iba najdete lekara, co to pichne

nikaeli
16. okt 2023

@binsa1 neviem ti poradiť, je to ťažká situácia.. syn bol dva týždne doma kvôli kašľu, ale nemal ani hrdielko chytené, ani žiadny sopeľ, dr. ho počúvala - nebol zahlienený, crp nič. A keďže aj jeho kamaráti kašľali a potom sa vysypali, spájam si to s kiahňami.

Pre tehotné ženy je to určite nebezpečné. Ja by som ale asi informovala každého - napr. ja a manžel sme podľa našich rodičov kiahne nemali, takže sme dosť nervózni, čo bude..

K matke sa vyjadrovať nebudem. My sme už vyše dvoch týždňov doma a nedovolím si s ním ísť ani na prechádzku, nie to ešte na ihrisko.. A to nám už pekne rastú rohy 😁

kiki68
16. okt 2023

Inak my sme mali taky kontakt tiez raz na ihrisku, este pred ockovanim, nas isiel na hojdacky, mal rok a este ocko na toto nemal. A potom vidim v ze tam chlapec s dedkom a vsade kiahne na sebe. Kukam, spakovali sme decka raz dva. Ale ten isiel hned na hojdacku a zjavne tam bol na nej predtym. Nastastie sa nic nestalo. Prenos nenastal teda. Teraz uz ke 2 x ockovany na to a nemam teda obavy velmi. Ale sanca, ze sa nic nestalo je tiez velka.

kiki68
16. okt 2023

@nikaeli mozete sa zaockovat aj ako dospelaci, odporucaju kazdemu, co bud nemal do 8 rokov veku alebo nema protilatky. Starsi ludia zial mozu dostat pasovy opar z toho.

anjelicek26
16. okt 2023

@nikaeli vies si dat zobrat krv na protilatky, ja som si dala (a teda ziadne)... a dala som seba zaockovat teraz v marci... a som rada, hlavne teraz tehotna...ze bude pokoj... pichli mi MMRV aj ruzienka, osypky, kiahne, mumps... predsalen tehotna pomaly v 40ke by mi to prisiel blby napad dostat kiahne..

nikaeli
16. okt 2023

@kiki68 teraz to už asi nemá význam, prvé vyrážky mal v utorok/ stredu - a to som vôbec netušila, čo to je, až keď začali maminky v skupine písať, že majú kiahne, tak som spozornela. Prvé jasné pľuzgieriky mal štvrtok večer/ piatok. Takže je už cca týždeň za nami 🤷🏻‍♀️

@anjelicek26 to áno, v tehotenstve to naozaj nie je sranda. Ja som si dala pár rokov vakcínu proti čiernemu kašľu.

bambulalala
16. okt 2023

Nestresuj,kľud...s dieťaťom ktoré ma horucky a kiahne a je infekčné, žiadna mamka nepôjde len tak von na ihrisko,takže už malo pravdepodobne len chlastuy a to uz nákazlivé nieje.

kiki68
16. okt 2023

@nikaeli mozno by som si keby som tehu nechala spravit titer na varizellu a rozhodla sa podla toho. Ja som to nechala, robila som v skolke a samozrejme sa vyskytli aj kiahne. Ale titer som mala super vysledok. Stoji to nejak 25 eur ako samoplatca. Vakcina je iba pre tie, co nie su tehu, je to ziva vakcina a moze to reagovat. Teraz uz je dokonca aj mmr vakcina s pridavkom tej varizelly k tomu.

nikaeli
16. okt 2023

@kiki68 ja už tehotenstvo neplánujem, už mám 43 🙃 ale ďakujem za radu - možno niekomu pomôže.

simca06022011
18. okt 2023

Riešila by som až keď kiahne dostane. Nemáš s tým ani proti tomu co urobiť. Nevieš či sa nakazil, vôbec nemusel. A kebybich dostal, no bohužiaľ na svadbe nebude. Prostr s tým neurobíš nič. Ci by si svadbu posuvala? Asi nie.

sono2
18. okt 2023

@binsa1 vidím diskusia z 15 teho.
Mala si ho možnosť okamžite očkovať mohlo by to pomôcť. Teraz je už neskoro.
Pri mladšej za 10 dní staršiu som nechala okamžite očko aj muža.
Ten nedostal a staršia dostala presne na 13 deň bez horúčky maximálne 5 vyražok, tým pádom druhu vakcínu už nedostala.
Ja som v detstve mala a nedala som skúmať koľko mam protilatok a neochorela som nijako

kavaba
18. okt 2023

@binsa1 no, kiahne môžete riešiť až keď ich dostane. Moja dcéra bola v kontakte s chorými na kiahne 2 krát a ani raz ich nedostala. ...až do tretice o dlllhy čas.
Pripravte si plán B, ak by náhodou malý ochorel (nemusia to byť ani kiahne, lebo u detí človek nikdy nevie) a normálne fungujte ďalej. Nič sa nedeje. O ostatných si starosti nerobte, nemáte kiahne potvrdené tak sa nemôžete zavrieť na izolacku. Väčšina ľudí kiahne prekonala, deti si nimi musia prejsť a len ak by bola na svadbu pozvaná nejaká tehotná/iná riziková osoba, povedala by som jej o čo ide, nech sa sama rozhodne či príde. Ale toto je podľa mňa maľovanie čerta na stenu.
...a keď stretnete na ihrisku zasa tu mamičku čo mala ešte infekčné dieťa, môžete ju ,srdečne pozdraviť, a objasniť jej že by mala byť zodpovednejšie. Nie len kvôli vám.
Gratulujem a nech všetko vyjde ;)

sherynkamalinka
18. okt 2023

dieťa je infekcne ak uz ma pupaciky. Ak sa objavia do svadby, tak na svadbu ist nemoze. ak nie tak vsetko ok a nehrozi aby niekoho nakazilo

valentina12345
18. okt 2023

@kiki68 je vypadok ockovania, aktualne sme to riesili, Lebo deti mame zaockovane prvou davkou a dalsia sa po celkom Slovensku neda zohnat. Dodavka az v novembri
@binsa1 to Len pre info, aby ti nebolo luto, ze ste ho dodatocne nedali zaockovat. Bohuzial by ste ockovaciu latku aj tak bezohnali.
Inkubacka je az do 21dni, drzim palce aby to nedostal a nech vam svadba vyjde ako planujete🙂

evaachesa
18. okt 2023

@binsa1 ak ešte neprešlo 72hod od kontaktu, trvaj na okamžitom zaočkovaní. Nech si to doktorka naštudujte predtým ako niečo povie. Ak by som nemala mať svadbu tak to možno neriešim. Vieš si predstaviť že dieťa bude mať veľmi veľmi ťažký priebeh so 40tkami ktoré nepôjdu zraziť? No neviem si predstaviť ako sa chceš v takej chvíli vydávať a zabávať keď dieťa bude ktovie s kým v horúčkach. Takýto strašný priebeh mal kamarátkin syn skoro 5 dní. Tej matke by som poriadne vynadala.

jajojapo
18. okt 2023

@binsa1 môj syn sa nakazil od spolužiaka na ktorom nebolo nič vidno stretli sa von na 5min žiadny bližší kontakt... Po 2dnoch spolužiak už sedel doma bodkovaný syn na 10ty deň dostal tiež kiahne sestra od neho na 14ty deň

jajojapo
18. okt 2023

@sherynkamalinka dieťa je infekčné už 5dni pred prvými pupacikmi

feb13
18. okt 2023

Ja suhlasim s doktorkou.
A take male dieta tu svadbu aj tak velmi nevnima, pre neho to bude zabava iba na zaciatku.
Tehotne zeny a rodiny s detmi upozornit mozes, ale u dospelych je dost pravdepodobne, ze kiahne uz prekonali, mozno aj niektore z deti. A tym ostatnym, pokial uvazuju racionalne, to prekazat nebude, pretoze ak svoje deti nechceli dat zaockovat tak si musia uvedomit, ze tie kiahne prekonat musia, cim skor tym lepsie. Ja mam tiez 2 deti ktore este nemali kiahne a uz by som bola rada keby sme to mali za sebou.

abcmajacba
18. okt 2023

@binsa1 u nás boli kiahne v škôlke od začiatka apríla a naša ich dostala koncom júna. V prvom momente som ju chcela nechať doma aby to nechytila, to by som ju riadne dlho mala doma 😁 ja by som na to hostí upozornila a nech sa zariadia... Pokiaľ tehotné kiahne už mali tak im nič nehrozí a deti by to mali prekonať nech majú pokoj neskôr...pokiaľ to syn chytí nebudete mať na výber a najlepšie riešenia budete hľadať potom, veď môže byť neďaleko hostiny niekde v hoteli a budeš chodiť za ním... ✊

kulumulu123
18. okt 2023

@binsa1 ja osobne by som vsetkym povedala ako sa veci maju a je na zvaueni kazdeho ako sa rozhodne ci pride alebo nie. V takomto pripade ak sa niekto nakazi tak ti to aspon nemoeze vycitat. V pripade ze bude syn ok tak by som ho na svadbu vzala, ak to prepukne v plnej miere nebodaj s horuckou mala by som v zalohe niekoho na strazenie. Pises ze ma 1.5r neboj nebude mat dozivotnu traumu z toho ze nebol na maminej svadbe aj ked tebe to mozno bude luto ale vsetko rusit preventivne je na hlavu rovnako ako tam tahat dieta v horucke nadopovane paralenom len aby tam za kazdu cenu bol. Na strazenie by som zvazila predovsetkym niekoho koho pozna aby nemal sok z toho ze je s uplne cudzim clovekom