Môžem dieťa sprchovať ak má vysokú teplotu?
A moze sa dat na chodidla nastruhany zemiak, ked su nozky studene? Dakujem
Tiez odporucam radsej zabal, namocit uterak do vody s teplotou 22 stupnov, vyzmykat, zabalit dieta a prikryt ho. Samozrejme iba ak nema zimnicu.
na ruky a nohy urcite nic studene pri horucke, iba zabal na telo..........ak obalis koncatiny, tam si mikrovlasocnice, ktore sa chladom stiahnu a dietatko moze utrpiet sok z nedostatku prekrvenia, moze zlyhat krvny obeh.........zabal na telicko v pohode, prajem skore uzdravenie
ja som sa presne na toto pytala nasej pediatricky a mi povedala,ze pri malych detoch je najlepsie napustit vanu a nechat vo vode to dietatko sediet.ze uplne staci ak ma voda o 2-3 stupne menej ako je telesna teplota a uz nastava proces chladenia.teda ak ma 38,5,tak das 36 a uz telicko schladzujes.nie je dobre uplne sialene stahovat tu teplotu,ja by som istotne nedala dietatu zabal-teda plachtu namocenu vo 22 stupnoch.vsak si skus taku plachtu na svoje telo prilozit a strasie ta sialene.staci ak tu plachtu zas namocis do 35stupnvej vody,uz je to chladnejsie ako je ta teplota tela a nastava ochladzovanie.sokova terapia nikomu nepomoze,iba co budes mat doma kriciace dieta,ty budes v strese a dietatko tak ziska "paradnu" traumu z toho ☹ ja si dodnes pamatam tu hrozu zo zabalov.teplote sa da pomoct aj inak. a ziadne zapastia a clenky nefunguju.ked sa ochladzuje telo,tak treba trup ochlapit a teda hlavne organy-srdce,pluca.drzim palce 🙂
3xzabal po 10min(10 min zabal, 10min v teple, 10mi zabal....cca hodina, u nas zabera!!) s mokrym, nie ladovym uteracikom len na hrudnicek a chrbatik, teda pod rucky, rucky, nozky nebalit!! ked je zimnica, ladove koncatiny zabaly sa davat nemaju....este sa odporuca vlazny kupel...dietatko moc nebabusit vela pit....a nurofen/paralen....skore uzdravenie! 😉
to s tym zemiakom robia v Chorvatsku, a mne to pomohlo, ked som mala horucku, ale mne davali cely zemiak porezany asi na 1cm kolieska....a na nohy mi dali ponozky.
inac mojim detom pomaha pri vysokej horucke jedine sprcha!
Vlažný kúpeľ alebo zábal na hlávku, hrudník. Nôžky a rúčky neschladzovať. Jedine ak s celým telom. A keď ide dietko do sprchy, tak postupne ochladzovať vodu, nie ho rovno osprchovať veľmi studenou vodou.
A taktiež - do 38 stupňov sa teplota nezráža !!! Až vyššia.
@ivinecka ahoj...sprcha je doporučovaná - vlažná-u detí sa môže aplikovať až pri teplote nad 38,5 °C, a to na telíčko, pozor nesmie byť príliš veľký teplotný rozdiel, lebo dieťatko môže dostať kŕče a triašku (teplota sa následne zvýši)....ak sú ručičky a nožičky studené, nesmú sa na ne dávať zábaly...nastrúhaný zemiak, nám zaberá 😀
Zasa platí, čo človek to názor. My dávame len zábaly ak je aj kašel tak na hrudník nedávam studený. Pri vysokej horúčke, pokial ešte stúpa sa neodporúča dávať veľké množstvo tekutín- niektoré deti vracajú. Až keď trocha klesne horúčka. Nám zaberá najviac Paralen.
u nas na teplotu zabera najlepsie a narychlejsie sprcha. Samozrejme nie studena, normalna zhruba 36st. ku koncu trosku "letnejsia". Stiahne to vzdy teplotu. Dcerke sa to dokonca pacilo, ked som ju dala do vane, ze clapi-clapi. Zabaly su dost neprijemne a menej ucinne.
ak su studene koncatiny, v ziadnom pripade sa NESMIE pouzit fyzikalne znizovanie teploty - teda sprcha, vana, umyvanie vodou a zabaly 😲
vtedy treba znizovat liekmi, paralen s nurofenom sa moze dokonca dat po 4 hod na striedacku
ak ma studene nozky, nedavat zabaly ani sprchu ani kupel! ja som mala toto s mojim malinkym, mal silne horucky, davala som zabaly, a zrazu mal studene dlane a chodidla. tak som intuitivne prestala a nechala som ho len v bodycku, davala lieky proti horucke a dufala do rana ze to prejde, rano sme sli k lekarovi, pytala som sa na tie studene rucky a nozky - a potvrdil mi ze vtedy sa uz telo nesmie ochladzovat zabalmi, iba nechat babo povyzliekane (v bodycku), pretoze by mohlo dostat krce.
ja odporucam kupel s postupnym ochladzovanim vody. Metody sprchy a zabalov mi pripadaju dost drasticke a mozu napriklad v dietatku sposobit odpor voci sprchovaniu ako takemu. Ked boli horucky a lieky nezaberali alebo len minimalne, tak sa u nas kupe a hra s kacickami vo vani, hoc aj o 02,00 v noci a co je najdolezitejsie pomaha to a bez kriku a stresov.
tu v UK sa zabaly neodporucaju, vraj moze vtedy dojst k prehriatiu 😕 . Ja vzdy znizim izbovu teplotu a povyzliekam, resp dam lahsie oblecenie.
ak su nozky studene urcite neznizuj teplotu sprchou...a teplota sa odporuca znizovat o dva tri stupne..potom by z toho mohlo mat sok..a presne ako tu niekto pisal nebabusit nechat v bodicku v tricku ziadne naobliekavanie ziadne ponozky..nechat len tak..a vetrat....a dokonca po podani sirupov na znizenie teploty moze teplota este hodinu mierne stupat a az potom zacne klesat 🙂 a co je najpodstatnejsie podavat tekutiny !!!!
to sa mi mudruje ked sme sa pred nedavnom vratili z nemocnice 😀
ked su nozky studenen teplota stupa nema sa davat studena sprcha io zemiaku neviem
ahoj, @ivinecka - minule jedna lekarka vravela v telke o horuckach, a staci dat nie sprchu, ale kupel, o 3 stupne chladnejsi, ako je telo, cize ak ma 40 tku, tak staci 37 stupnova voda, nie studena, to telicko si trochu prisposobi teplotu ... o zemiaku som pocula, nemusi nastruhany, aj pokrajany, alebo daco ine, cibula, ale podla tej lekarky je to blbost, kazdopadne neublizi ... inak, ako pisali baby, striedat paraleny, nurofeny, ak das inu latku, a nezaberiee, daj druhu aj po hodine, cize ak nurofen nezaberie, dalsi nurofen by si mohla iba po 6 hodinach, ale napr. panadol aj hned, to je ina ucinna latka, drzim palce moc!!!
ja nenávidím zábaly. deti to hrozne stresuje. naopak sprcha je fajn. naposledy keď som sa snažila znížiť dcérke teplotu pod 39 a nijak to nešlo, normálne si letnú sprchu užívala a teplota raz-dva klesla 🙂
ahoj povie sa ze treba zrazat sprchou ale ak sa boji sprchy tak nie dobre su aj cipky
Ahoj, neviem, aké staré je dieťatko, ale náš trojročný sa sprchy bojí, my radšej kúpeme 10 minút, ked sa začne triasť, beriem von.. zábaly - na tie odvahu nemám 🙂 teplotu zrážam obvykle čípkami, nezaťažujú tráviaci systém a raz dva zaúčinkujú... a čo sa týka zemiakov, ak sú zimné rúčky nôžky, tak nedávaj, my dávame na horúcu hlavu, a pomôžu úžasne.. aj ked teraz len ked spí, ináč si ich sťahuje 🙂
Ahoj,ak má dieťa vysokú teplotu,ktorá sa považuje po dosiahnutí 39 a viac a ak nezaberá čípok alebo len o trošku a na chvíľku tak je ho treba osprachovať.Samozrejme nie v studenej lebo može nastať šok a dostane kŕče!!Voda musí byť vlažná viac teplejšia ako studená ale samozrejem nie teplá!!Aby bola aj pre Vás akurát ,,studenšia" A nechať dieťa aj keď plače pod sprchou asi tak 1-2min. ono si pomaly na to zvykne a potom plakať prestane.A následne obliesť a Nezakrývať a nenaobliekať!!Stačí na takéto počasie iba bodyčko alebo tričko s dlhým rukávom a nohavice alebo pančušky a nič viac,žiadna deka ani podobné,pretože tým dieťatu zvyšujete samé teplotu!! 😉 Ak sa sprchou teplota nezrazí je potrebné utekať lekárovi.Ale určite pod sprchu to je naj,... na zrážanie teploty a potom podať čípok.
tak nam vzdy pomohla sprcha ako baby pisu nie studena len letna sprcha ta nam zabrala skoro okamzite a panadol alebo nurofen 😉 a ked su rucky a nozky studene tak pocula som ze sa nema zrazat takto teplota,ja vacsinou otvorim okno a schladim izbu a neobliekam velmi...zemiaky sme skusali raz na chodidla a zapastie a zabrali 🙂
co to s tymi zemiakmi je za recept? mozte mi to niekto popisat?
Aj my zrazame sprchami a čipkami,dcérka práve mala 39,6.
Ahojte tiež máte problém pri horúčke dať čipku mne mala ju vôbec nechce keď už jej ju vám začne sa pretáčať a plakať
@jarka1492013 tak skuste sirup proti teplote😉
zabaly urcite nie, to je nieco hrozne. prislis studene mozu vyvolat az sok. Dieta sa ma dat do kupela normalne telesnej teploty a postupne voda chladne. Alebo sprcha, par stupnov menej ako telesna teplota.. nie studena, vlazna... to telo ochladi.
Ked su studene koncatiky, tak teplota stupa, vtedy sa v ziadnom pripade nesmie zrazat teplota fyzikalne, dieta moze skolabovat.
Ani lieky by sa vtedy nemali davat, treba pockat, kym teplota dosiahne vrchol, koncatiny sa zohreju a az vtedy dat liek proti teplote, ucinok bude ovela efektivnejsi.
Sprcha a kupel nemaju sluzit na to, aby sa telo schladilo, ale voda vytvori na tele film, ktory sa vplyvom tepla vypari a telo sa ochladzuje- ako ked sa v lete potite. Cize voda ma byt normalne tepla, dolezita je ta vlhkost.
A ano, chladna miestnost a malo oblecenia tiez pomaha, ALE zas len vtedy ak ma dieta teple koncatiny. Ked ma studene, tak treba byt v teple, vtedy je mu zima
@ivett1 a ked ma srudene mozicky mozem dat ten zemiak do ponozky?

Ahoj, neviem, aké staré máš dieťatko, ale skôr sa odporúča vlažný zábal na telíčko, nie na končatiny. Opakovať aspoň 3-5 krát a striedavo podávať nurofen a paralen (čípky, sirup) po šiestich hodinách. Prajem skoré uzdravenie 🙂