Náhly začiatok koktania u dieťaťa
Prosim Vas tie ktore mate skusenost ze dieta zacalo koktat. Uplne nahle. Ze z dietata ktore nekokce vobec je uplne nahle dieta ktore kokce... Nebolo pri mne 30 min. osoba co sa onho starala tvrdi ze sa nic nestalo... Ale ja vidim na dietati ze zrazu tu osobu nema rado ako predtym.Kazdopadne prislo po tych 30min normalne posobiace (nie uplakane nie spominajuce nieco netypicke) okrem teda toho ze zrazu koktalo...
Napriek najvacsej snahe zistit co sa stalo nemam ako to zistit.
Mam to riesit s detskym psychologom alebo logopedom? Zacalo vam dieta koktat po negativnom zazitku? Co zazilo? Ako dlho trvalo koktanie co vam pomohlo? Som vcelku zufala z toho
@anonym_autor Ako dlho to trva? 30 minut mi pride malo na taky zasah.
@beata_k uz to su 2tyzdne.. akoze ono niekedy na koktanie staci aj doslova sekunda... ze sa zlaknes proste. takto boli spolu 90 min ale celych 60min som videla na kamere a bolo to uplne v pohode.. 30min boli mimo kamier
Moje dieťa začalo koktať a je približne tiež v tom veku, no bez akejkoľvek príčiny, vôbec nič neobvyklé sa nestalo, aspoň si toho nie som vedomá
@anonym_autor Ano, staci sekunda. Ale ide o obrovsky sok. Ty pises, ze tvoje dieta bolo v pohode.
Náhle koktanie u 3-ročného dieťaťa je pomerne časté a vo veľa prípadoch nejde o nič vážne. V tomto veku sa reč vyvíja veľmi rýchlo a mozog „nestíha“ spracovať všetko, čo chce dieťa povedať.
Najčastejšie dôvody:
1. Vývinová neplynulosť (najčastejšie)
typické medzi 2.–4. rokom
dieťa opakuje slabiky alebo slová („m-m-mama“, „ja ja ja chcem“)
súvisí s rýchlym rozvojom slovnej zásoby
často sama ustúpi v priebehu týždňov až mesiacov
2. Emócie a stres
zmena prostredia (škôlka, súrodenec, sťahovanie)
tlak na výkon („povedz to pekne“, opravovanie)
silné zážitky (strach, konflikt)
3. Únava alebo preťaženie
horšie večer alebo keď je dieťa unavené
veľa podnetov naraz
4. Napodobňovanie
ak počuje niekoho koktať alebo rozprávať neplynulo
5. Menej často – začínajúca porucha plynulosti (koktanie)
ak sa zhoršuje, pridáva sa napätie v tvári, „zasekávanie“ alebo frustrácia
Zbystri pozornosť, ak:
koktanie trvá viac ako 3–6 mesiacov
zhoršuje sa namiesto zlepšenia
dieťa sa pri rozprávaní napína, bojuje so slovami
začína sa rozprávaniu vyhýbať
v rodine sa koktanie vyskytuje
Čo robiť doma (prakticky)
rozprávaj pomalšie a pokojne (bez upozorňovania)
neskáč mu do reči, nechaj ho dohovoriť
neopravuj ho („povedz to ešte raz správne“)
daj mu čas, udržuj očný kontakt
zníž tempo a množstvo podnetov (hlavne večer)
denne krátke pokojné rozhovory 1:1
Kedy riešiť odborníka
Ak máš pochybnosti alebo sa to nezlepšuje, obráť sa na logopéda. Včasné usmernenie je veľmi účinné a často stačí pár konzultácií.
@beata_k uz to su 2tyzdne.. akoze ono niekedy na koktanie staci aj doslova sekunda... ze sa zlaknes proste. takto boli spolu 90 min ale celych 60min som videla na kamere a bolo to uplne v pohode.. 30min boli mimo kamier
@anonym_autor mňa by len zaujímalo zakou osobou bolo .
Nemohla ťa osoba ponom kričať ? Dať mu pozadku ?
@anonym_autor aj moja dcéra mala voac období, keď sa zajakávala, prvý krát tiež, okolo toho 3 roku, potom bola pauza, potom zas a tak dookola, teraz je to, už rok, čo to nerobí a teda dúfam, že uz ani nezačne
Moje dieťa začalo koktať a je približne tiež v tom veku, no bez akejkoľvek príčiny, vôbec nič neobvyklé sa nestalo, aspoň si toho nie som vedomá
@anonym_d58d9b a zacalo koktat zrazu alebo postupne? vies si spomenut na presny moment kedy zacalo? z ez hodiny na hodinu?
@anonym_d58d9b kolko to trvalo a ako to preslo ?
@anonym_autor mňa by len zaujímalo zakou osobou bolo .
Nemohla ťa osoba ponom kričať ? Dať mu pozadku ?
@anonym_f81fb0 bola to opatrovatelka. dieta ak sa mu nieco stane fyzicky vacsinou take veci hned referuje.
@anonym_autor aj moja dcéra mala voac období, keď sa zajakávala, prvý krát tiež, okolo toho 3 roku, potom bola pauza, potom zas a tak dookola, teraz je to, už rok, čo to nerobí a teda dúfam, že uz ani nezačne
@anonym_543c9a a co si s tym robila ako to vzniklo zacalo ako to prestalo?
@anonym_autor Ano, staci sekunda. Ale ide o obrovsky sok. Ty pises, ze tvoje dieta bolo v pohode.
@beata_k uplakane nebolo isto a referovalo ako normalne ale koktavo
@anonym_d58d9b kolko to trvalo a ako to preslo ?
@anonym_autor @anonym_autor postupne, ale celkovo sa mu veľmi zhoršila reč v priebehu pár dní...ale ozaj si nevybavujem nič zvláštne...mne to príde tak, že chce toho povedať veľa naraz, ale slovnú zásobu ešte nemá až tak rozvinutú, takže sa zasekne a opakuje...niekedy sú lepšie momenty, pekne povie čo chce, niekedy zas ledva rozumiem o čo mu ide...tiež ma to trápi...ale viem, že aj ja som v škôlkárskom veku chvíľu koktala a tak to nejak prešlo, ale hneď sa mi vybavili tieto spomienky, keď začal syn

@anonym_autor Ako dlho to trva? 30 minut mi pride malo na taky zasah.